Israël-correspondent: ‘Binnenkort waarschijnlijk grondoffensief, Netanyahu wil terreurgroepen in Gaza verzwakken’

De Telegraaf-correspondent in Israël, Ralph Dekkers, mocht vanmorgen even langskomen bij Goedemorgen Nederland van WNL om uit te leggen hoe het op dit moment is in om in Israël te wonen, en natuurlijk wat Israël de komende tijd van plan is. Hij wond er geen doekjes om: Israël gaat binnenkort een groot grondoffensief beginnen tegen Palestijnse terreurorganisaties. Het gaat dus helemaal los in het Midden-Oosten.

Wat betreft het wonen in Tel Aviv, waar hij zit, zei Dekkers dat “de kans heel klein” is dat je in Tel Aviv geraakt wordt door een Palestijnse raket. Maar natuurlijk zit de druk er wel op, nu. Het is, zegt hij, zeker in Tel Aviv “heftiger dan anders.” Het is met name erg vervelend voor kinderen, die natuurlijk wél bang zijn – ze moeten opeens naar schuilkelders rennen, en krijgen het gevoel dat ze hun leven niet zeker zijn.

Volgens Dekkers is het “steeds waarschijnlijker” dat Israël een grondoffensief begint als Hamas en Islamitische Jihad, twee Palestijnse terreurorganisaties, door blijven gaan met het schieten op Israëlische steden. Natuurlijk vroeg de presentatrice van WNL of de VN Veiligheidsraad daar nog iets “aan kan doen.”

Dekkers’ antwoord daarop is luid en duidelijk: nee, dat kan de VN niet. “De VN Veiligheidsraad kan weinig doen. De dynamiek is nu op de grond. Egypte, het land dat normaal bemiddelt tussen Hamas en Israël, heeft dat opnieuw geprobeerd. Maar Israël wil niet eens praten. Die zegt, ‘We zijn nu een operatie gestart. We gaan Hamas, we gaan Islamitische Jihad en alle andere terreurgroepen in de Gazastrook verzwakken, zodat ze zoiets niet nog een keer kunnen doen.'”

Natuurlijk moeten die terreurorganisaties vernietigd worden, alleen zijn er twee kleine problemen: 1) ze verstoppen zich achter burgers waardoor Israël honderd procent zeker weet dat bij tegenaanvallen veel burgerdoden zullen vallen en 2) dit gebeurt nu elke paar jaar. Steeds bouwt Hamas zijn arsenaal op, waarna het losgaat op Israël. Israël vecht dan terug met luchtaanvallen, waarna Hamas roept dat het onmenselijk is, en nóg meer raketten afvuurt op Israëlische burgers. Daardoor wordt Israël weer woest, waarna er een grondoffensief komt om Hamas “te verzwakken.” Dat “verzwakken” lukt, maar daarna trekt Israël zich terug, waarna het spel van voren af aan begint.

De enigen die er baat bij hebben zijn de radicaal-islamitische en totaal gestoorde Hamas en Iran (die laatste gebruikt Hamas om de eigen macht in de regio te vergroten), en de Israëlische voormannen die zichzelf op deze manier neer kunnen zetten als sterke leiders, en als hoeders van hun volk. En voor iemand roept dat Israël nu “korte metten” gaat maken met Hamas: nee, dat gaat Israël niet doen. Want dat is het doel niet van dit soort operaties. Zoals Dekkers terecht stelt gaat het ze erom Hamas “te verzwakken.” En dat is een tijdelijke situatie, want Iran zorgt er daarna altijd voor dat Hamas in de jaren erna weer op volledige oorlogssterkte komt.

Deze hele toestand is dus volkomen onzinnig. We hebben in het Midden-Oosten te maken met een heel vreselijke dynamiek. Geen eenzijdige waarschuwingen van de VN Veiligheidsraad, geen krokodillentranen van zogenaamde “vrienden van Palestina,” en geen opschepperij van “vrienden van Israël” brengt daar verandering in.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Edjan

  Hamas verzwakken, dan wordt Hamas weer bewapend door Iran en gaat weer aanvallen, dan gaat Israël weer Hamas verzwakken. Dat noemen ze in Israël: “het gras maaien”.

 2. CLoVis

  Israël blijft onder druk van de ‘publieke opinie’ terughoudend;
  ze moeten die Paljassen maar eens degelijk aanpakken.

 3. HD

  Die hele Gazastrook plat bombarderen is de beste optie.

 4. Albion

  Die hele Gazastrook opheffen en annexeren. De inwoners kunnen gewoon naar Jordanië gaan. Ga daar maar elkaar haten met die radicale islam die ook Afrika steeds meer vergiftigd.

 5. Bolkestein

  Zoals we weten is Hamas niet voor rede vatbaar en is de enige taal die zij wel verstaan het prijskaartje. En laat dat prijskaartje ditmaal maar eens hoog zijn. Israël moet het nu niet laten bij halfslachtige symboolpolitiek. Dat gaat niet werken. Dan begint het binnen de kortste keren weer opnieuw. Dus nu eens een keertje uitpakken en doorpakken, zeg maar het stoepje vegen. En grondig graag! De hel zal losbarsten en de wereld zal te klein worden. En het wordt weer een massale orgie van meehuilen met die vermeende zielige Palestijntjes. Maar het stoepje vegen is het enige wat Hamas tot bedaren kan brengen. Rede en vrede kan je van hen niet verwachten.

 6. Bolkestein

  In 2006 werd er al gewaarschuwd: Bombardeer Iran nu voordat het te laat is. Helaas zijn we dus alweer zo’n 15 jaar te laat.

 7. Ritter

  Nu Trump weg is en de zwakke Biden aan het bewind is ruiken Iran en Hamas hun kans.
  De voormalige Amerikaanse president Donald Trump zegt over het geweld in Israël:

  “Toen ik in functie was, stonden we bekend als het vredespresidium omdat de tegenstanders van Israël wisten dat de Verenigde Staten sterk achter Israël stonden en dat er snel vergelding zou komen als Israël werd aangevallen”, zegt hij.

  Onder Biden wordt de wereld gewelddadiger en instabieler omdat Biden’s zwakte en gebrek aan steun voor Israël leidt tot nieuwe aanvallen op onze bondgenoten.”

  h*tps://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/trump-bidens-weakness-lack-of-support-for-israel-leading-to-new-attacks/

 8. Ritter

  Hamas roept de overwinning uit; meer dan 1.000 raketten afgevuurd op Israël in anderhalve dag van de strijd, zegt IDF

  ht*ps://brabosh.com/2021/05/12/hamas-roept-de-overwinning-uit-meer-dan-1-000-raketten-afgevuurd-op-israel-in-anderhalve-dag-van-de-strijd-zegt-idf/

 9. Awi

  De media onderbelichten de Arabische agressie.
  https://likoed.nl/2021/05/de-oorzaken-van-het-huidige-geweld/

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.