Kamerlid Laura Bromet (GroenLinks): ‘Wij willen een suikertax’

Laura Bromet van GroenLinks laat weten op Twitter dat er wat haar partij betreft zo snel mogelijk een speciale “suikertax” moet komen op ongezond of in ieder geval suikerrijk voedsel. Dit om ervoor te zorgen dat dit soort voedsel duurder wordt, waardoor minder mensen het zullen kopen en consumeren.

“Gezond voedsel werd 20% duurder,” schrijft ze op Twitter, “maar ijs en snoep werden goedkoper.” Dat is tegen het zere been van GroenLinks. “Daarom wil GroenLinks een suikertax,” concludeert ze dan ook.

 

Een suikertax is een extra belasting op suikerhoudend voedsel dat ongezond is. De bedoeling van deze strategie is om dergelijk voedsel eigenlijk onbetaalbaar te maken voor grote bevolkingsgroepen, en dan met name voor lagere inkomensgroepen die juist vaker dan gemiddeld ongezond voedsel nuttigen.

Op Twitter zijn de reacties op het voorstel van Bromet overwegend negatief, ook al omdat mensen menen dat dit idee hypocriet is. “Geestig: GroenLinks wil een suikertax maar die geldt natuurlijk niet voor doelgroep. Obesese kindertjes zijn prima mits van de juiste religie,” aldus Volkskrant-columnist Arthur van Amerongen. 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. gjverweg

  Ik ben 71 jaar en denk het meeste wel gehad te hebben, en dan lees je dit weer. Ik weet dan nog weinig.

 2. Stanly2000

  Is dat die zelfde van het gas af, omdat het gasfornuis schoonmaken zwaar werk schijnt te zijn?

 3. Adriaen van Bergen

  Ik wil vééééél minder tax.
  Als je ziet hoe er door deze overheid met onze belastingcenten wordt omgesprongen, dan doe ik het liever zelf.
  Tig miljard naar de uitgeefjunks van Italië.
  Tig miljard naar allerlei nutteloze klimaatregelingen.
  Tig miljard naar allerlei subsidiesponzen, die alleen maar op onze ondergang uit zijn.
  Totaal geen vertrouwen meer in.

 4. Beukman

  Van Amerongen is een kletsmajoor.
  Een suikertax is een prima idee in combinatie met voorlichting voor gezond voedsel en wettelijke maatregelen om suikerhoudende rommel te bannen uit schoolkantines e.d. Ook moslimkindertjes zullen daarvan profiteren.

 5. Klaus Schwab

  Persoonlijk vind ik dit een prima plan, mits de btw op groente en fruit wordt afgeschaft danwel fors verlaagd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.