Korpschef Henk van Essen over mogelijk toestaan dragen hoofddoek: ‘Politie is intern in debat’

In Nederland dient de politie neutraal te zijn in de uitingen naar buiten toe. Ten opzichte van andere landen is het voor Nederlandse agenten niet toegestaan om religieuze attributen te dragen tijdens een dienst, maar, zo geeft korpschef Henk van Essen aan, intern is er wel een debat gaande over dit soort onderwerpen. Intern bespreekt men wel over de kwestie wel of geen hoofddoek of andere uitingen als agent. 

Bij het programma WNL op Zondag was politie-korpschef Henk van Essen te gast, die onder meer sprak over de rol van de politie in onze samenleving. De samenleving wordt steeds meer divers en men verwacht dat de politie dit ook wordt en tijdens de BLM-demonstraties werd dit ook al duidelijk – de neutrale houding van de politie werd niet altijd nageleefd doordat sommige agenten besloten mee te doen aan het knielen voor solidariteit. Hoeveel langer kan de Nederlandse politie nog haar ‘neutrale status’ behouden? Intern houdt men al discussies over dit vraagstuk. Door de hoofddoek-discussie, die in 2017 in Amsterdam begon,  en de BLM-protesten is men bij de politie, intern, anders gaan kijken naar deze neutrale houding en is er dus een debat gaande binnen de gelederen van de politie.

Volgens presentator Rick Nieman is korpschef Van Essen er klaar voor om zulke debatten aan te gaan, waarop van Essen het volgende zegt:

“Ik denk dat we eerst een debat aan moeten gaan. Kijk, die neutraliteit is een groot goed. Dat zie ik zelf ook. Als we demonstraties begeleiden zijn we neutraal, in uniform zijn we neutraal. We hebben tijdens de Black Lives Matter-demonstraties intern het debat gehad over collega’s die uiting aan artikel 1 van de Grondwet, die knielden mee. Nou, dat geeft intern het debat ‘ben je nog wel neutraal’, mijn stelling is geweest daar geef je uiting aan artikel 1 van de Grondwet, daar kan niemand tegen zijn. Dus ik heb daar naar gekeken of dat een goed signaal was. Ik probeer in een metafoor te zeggen dat dat debat aan de gang is. Op dit moment is het zo dat we neutraal zijn in onze uitingen, en daar doe ik het mee. Maar het debat is daarmee niet uitgesloten.”

De politie krijgt al een tijdje het verwijt niet divers genoeg te zijn en dat heeft dus effect gehad: intern is men aan discussiëren over de uitingen van agenten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. HD

  Alle kneuzen in het korps laten zich ook besnijden.

  1. hans-e-pans

   Een tijd masseren en de Nederlandse Roverheden gaan, al dan niet juichend, overstag.

 2. cmsuijkerbuijk

  Diversiteit, zeker in gevallen van (nationale) veiligheid is complete en gevaarlijke nonsens. We moeten voor deze functies de béste mensen hebben en géén excuus-figuren. Door die diversiteits-waanzin is met name de politie achteruit gehold in kwaliteit. De béste mensen moeten we hebben. En dan maakt het niet uit, wat voor geslacht, kleurtje of geloof zij hebben.

 3. DutchOutlaw

  Kijk dat bedoelen we nou….langzamerhand verdwijnen de Nederlandse tradities en beschavingen/cultuur. En hoe komt dat nou? Omdat Rutte en zijn kornuiten het vertikken om de instroom van niet Westerse personen in te perken.
  Beetje bij beetje verdwijnt Nederland en zo glijden we de afgrond in.
  En een Nederlandse agente met een hoofddoek…..wat een afgang!!!!
  En maar lekker op Rutte blijven stemmen,die Rutte fans hebben blijkbaar echt een pesthekel aan Nederland.

 4. rutte leugenaar

  Hoe contröleer je nu of onder die boerka een echte agent zit ?

  1. STOP FVD

   Dus, nogmaals hier dan even, omdat je nu zo stil bent, volgens de door jou genoemde meneer van Pfizer, stelt het volgende (en dit is NIET zoals jij beweert dat HIJ zegt), dus nee ik denk dat het geen geintje is, JE VERTELT EEN LEUGEN! :

   Bedoel je deze CEO? Hij zeg volgens mij dat het mogelijk is dat je een 3e vaccin moet krijgen binnen 12 maanden na volledig gevaccineerd te zijn. Dus wie is er nu eigenlijk op de hoogte (het bericht is van 15.4.2021). Ik hoor graag je reactie.

   h**ps://www.cnbc.com/2021/04/15/pfizer-ceo-says-third-covid-vaccine-dose-likely-needed-within-12-months.html

   Reageer anders even, je hebt constant een grote bek dat JIJ alles weet, maar ik haal je “feiten” onderuit. Je stilzwijgen zegt eigenlijk alles. STOP LEUGENS TE VERSPREIDEN!

   1. rutte leugenaar

    Hoelang blijft het vaccin actief domme tröl ? Elke 3 maanden even een prikje halen sukkeltje. Ga je nu maar weer melden bij verpleging want je of topic gewauwel is wat vervelend zieke decadente arrogante domme tröl.

    Niet vergeten hè, elke 3
    maanden en bij elke mutatie domme jongen.

    1. STOP FVD

     Dus, nogmaals hier dan even, omdat je nu zo stil bent, volgens de door jou genoemde meneer van Pfizer, stelt het volgende (en dit is NIET zoals jij beweert dat HIJ zegt), dus nee ik denk dat het geen geintje is, JE VERTELT EEN LEUGEN! :

     Bedoel je deze CEO? Hij zeg volgens mij dat het mogelijk is dat je een 3e vaccin moet krijgen binnen 12 maanden na volledig gevaccineerd te zijn. Dus wie is er nu eigenlijk op de hoogte (het bericht is van 15.4.2021). Ik hoor graag je reactie.

     h**ps://www.cnbc.com/2021/04/15/pfizer-ceo-says-third-covid-vaccine-dose-likely-needed-within-12-months.html

     Reageer anders even, je hebt constant een grote bek dat JIJ alles weet, maar ik haal je “feiten” onderuit. Je stilzwijgen zegt eigenlijk alles. STOP LEUGENS TE VERSPREIDEN!

     1. rutte leugenaar

      Weet ons trölletje al hoelang het experimentele vaccin actief blijft in zijn verrotte lijf ? Elke 3 maanden even aanvullen domme jongen of bij mutaties eerder.

 5. alla-af sn-akbar

  De politie is in debat, tsjonge tsjonge, moeten ze geen boeven vangen of zoiets? De politie hier in Nederland wordt een soort theekransje. In debat, laat me niet lachen.

  1. Max Aue

   Deze nickname doet vermoeden dat we hier met een trieste islamofoob te maken hebben.

   Geen aandacht aan besteden, zou ik zeggen.

   1. M.Dikker

    Wat is dat een islamofoob? Ben je dan bang voor de islam of zo?

    1. Edjan

     Islamofoob is een verzonnen scheldwoord voor iedereen die het niet ziet zitten dat er steeds meer en meer mohammedanen in Nederland komen die zich niet meer hoeven aan te passen, integendeel: de oorspronkelijke bewoners van Nederland moeten zich maar aan de mohammedanen aanpassen. Zo niet: islamofoob!

     1. Max Aue

      De term moslimhater is wat mij betreft ook adequaat.

    2. rutte leugenaar

     Als je beargumenteerde kritiek hebt op de totalitaire is-lam die zowel de rechtstaat als de democratie niet erkent dan pogen is-lam lovers je weg te zetten als islamfoob. Je leidt dan aan islamofobie roeptoeter ze.

     De argumenten verdwijnen er niet mee maar de tröllen denken dat ze het dan niet inhoudelijk hoeven te weerleggen.

     1. Max Aue

      lijdt

   2. usb3.0

    islamofoob is een woord bedacht door moslims en maxje die ab-so-luut geen kritiek verdragen als het de islam betreft, kritiek wordt geschaard onder angst voor islam oftewel islamofobie wat een leugen is…

 6. 56RdK

  Zeer zagsgetrouw ben ik.
  Maar nooit en nimmer zal ik de bevelen van een hoofddoekagente opvolgen.

  Omdat ik sta voor vrijheid van de vrouw!! Omdat bijvoorbeeld in Iran vrouwen die zelf invulling aan hun leven willen geven, dus geen hoofddoek e.d. willen dragen, voor tientallen jaren het gevang ingaan of verminkt of vermoord worden!

 7. 56RdK

  Een politieagent hoort geen hoofddoek te dragen, niet te knielen tijdens demo’s of in de moskee! Een politieagent hoort zich afzijdig op te stellen en waar nodig te handhaven.

  En ten aanzien van de diversiteit: een iéder kan politieagent worden mits in bezit van de juiste kwaliteiten én achtergrond (lees voldoende integriteit/betrouwbaarheid).

  Zo simpel is het dus! Maar niet voor zo’n woke-figuur als die Van Essen, nee, deugen, deugen en nog eens deugen, ook al wordt daardoor o o k het politieapparaat totaal ondermijnd met alle destrateuze gevolgen van dien, voor politie en samenleving!

 8. Cootje

  Je moet ook wel een hoofddoekje dragen om voor 1700€ netto je zelf te laten misbruiken .

 9. Duckday

  Men is volledig door geslagen we zijn al door en door verrot NUTRAAL geen geloof uitingen of wat dan ook. STOP MET AL DIE ONZIN

  1. Jack Flash

   Politie loopt al met mondlappen.
   Het maakt de stap naar de volgende idioterie makkelijker.

 10. Mushroom2100

  De vraag waar het in dit stuk stuk over gaat is; Wie is MEN en van WIE krijgt men het verwijt? Het antwoord hierop is dat dat die beroepsidioten zijn van KOZP en BLM die 0,0nog wat procent van de Nederlandse vertegenwoordigen maar hier wel het publieke debat bepalen en hiervoor van de links georiënteerde media ook alle ruimte krijgen. Het beeld hierdoor bestaat alsof we allemaal voor die inclusieviteits en diversiteits waanzin zijn waardoor deugers als bijvoorbeeld een Henk van Essen denkt dat hij hier gehoor aan moet geven beleidsmatig en grootgrutters als een AH denkt dat ze minder verkopen als ze niet razendsnel excuses aanbieden. Dit is waarom dit soort clubjes dus staatsgevaarlijk zijn en verboden zouden moeten worden

  1. Mar

   Gelijk een kist broccoli bij AH gekocht?

 11. Duckday

  Hebben ze het nu nog niet geleerd. den Haag hebben we het voorbeeld wat er mis kan gaan.Rotterdam Dito.
  Zo lang er een stel krukken vriendjes helpen vriendjes aan dik betaalde banen zal dit blijven bestaan Dat de beste mensenvoor een gesloten deur staan er er weg gekeken zal worden

 12. Duckday

  Hebben ze niks anders te doen.Zorg eens dat het asiel vraagstuk opgelost zal worden .Doe daar eens wat aan . Dat is een goud mijn Gewoon posten bij de grens over gangen.Pak de smokkelaars keihard aan alles afpakken en het vervoer direct de andere grens terug. IELEGAAL zonder papieren NOOIT een aanvraag behandelen nemen.

 13. usb3.0

  Deze ouwe lül is natuurlijk een schande voor het politiekorps

  1. Mireille

   Een leven zonder schelden is ondraaglijk.

   1. usb3.0

    mireille heeft niets op met de Nederlandse cultuur, ze vindt dat de mensen zich niet aan moeten passen maar alle Nederlanders zich aan moeten passen aan de islam…

    1. Max Aue

     Waar beweerde Mireille dat, Gerrit?

     1. rutte leugenaar

      mot je even teruglezen strónt vlé®k , idioten zien een smeris wel zitten in een boerka !

 14. Vrijedenkert

  Politie behoort geen religieuze kleding te dragen of zich in diensttijd religieus te uiten, dat de korpsleiding hier überhaupt al over nadenkt is in de kern al fout!
  Politietop kan beter per direct aftreden.

  1. AS210854

   👍👍

 15. yellow thread street

  Een agent hoort op straat uniformiteit/respect uit te stralen en daar hoort absoluut geen hoofddoek bij.
  En net als de afspiegeling van de maatschappij, echte agenten hebben niets met moslims in het politiekops omdat ze onze normen en waarden niet respecteren.
  Ik zal zo’n hoofddoek daarom nooit serieus nemen omdat het in mijn ogen een nepagente is.

 16. Eppo123

  Vorige week was ik een lang weekend in de mooiste provincie van NL, Limburg.
  Van do middag t/m zat mid heb ik slechts 1 vrouw met een hoofddoek gezien.
  Daar heb ik overigens niets op tegen, dan moeten zij zelf weten. Maar vervelende medelanders die wij in de Randstad in overvloed hebben, zie je daar niet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.