Nederland weigert sponsor te worden voor gratis coronatesten naar Zuid-Europese vakantieoorden te worden

Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) diende een voorstel in om coronatesten gratis te maken, naar aanleiding van de plannen voor een Europees reiscertificaat. Het Europees Parlement heeft dit voorstel gesteund, maar Nederland ziet vooralsnog geen heil in zo’n ‘gratis’ coronatest voor reizigers binnen de EU. Dat meldt RTL Nieuws.

Op het eerste gezicht lijkt zo’n voorstel voor een gratis coronatest misschien sympathiek, maar niets is minder waar. Zo’n test is nooit gratis. Linksom of rechtsom betaalt de EU-burger voor dit geintje. En laten we nou niet doen alsof mensen die op vakantie gaan niet een slordige honderd euro overhebben voor zo’n test. Dus waarom zouden mensen die niet op vakantie gaan de vakantiegangers indirect moeten sponsoren? Dat is namelijk waar het op neerkomt.

Het plan van In ’t Veld is eigenlijk een vorm van corporatisme: het sponsoren van bedrijven door middel van publiek geld. Goed voor de toeristische sector, goed voor testbedrijven, goed voor vakantielanden en dus goed voor de EU, maar slecht voor de burger.

En misschien zou het nog niets eens zo erg zijn als die PCR-testen een tientje zouden kosten, maar die dingen kosten nog steeds iets van honderd euro. De prijs gaat nu nog wel omlaag, maar als de EU die dingen gratis aan gaat bieden, waarom zou de prijs dan nog verder omlaag gaan? De EU zou in zo’n scenario een gegarandeerde afnemer zijn, dus iedere poging om de kosten omlaag te brengen is verspilde moeite.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft deze keer volledig gelijk, hij zegt: “Het hoort bij de kosten die je kunt maken als je op vakantie gaat. Het geldt voor iedereen dat je een vakantiebegroting moet maken en daar kan dit bij horen. Ik vind dus niet dat wij die kosten dan voor rekening van de belastingbetaler moeten laten komen.”

De Jonge heeft voor één keer het gelijk aan zijn zijde. Laat Europese vakantielanden die coronatests zelf maar sponsoren, dat klinkt tenminste als een goede investering.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Mar

  Ja maar, het zijn wel commerciële bedrijven die deze test doen en die moeten toch ook wat verdienen.
  Het is maar de vraag of de prijzen omlaag gaan. Misschien volgend jaar maar die bedrijven willen er eerst de kosten uit hebben.

  1. M. Brandenburg

   Echte commerciele bedrijven in een commerciele markt zal moeten vechten om klanten, en uiteindelijk zal je zien dat de marktstabiliseert met lagere prijzen en efficientere registratie en toediening, zoals alles wat echt commerciel is en dus niet waar de overheid verkapt de scepter zwaait (openbaar vervoer en zorg) enkel maar goedkoper wordt, en toeneemt in prijs door inflatie vanwege geld bijdrukken. Niets wat je nu koopt in de commerciele markt is net zo duur of duurder dan et 5 jaar geleden was. gecorrigeerd voor inflatie zijn alle zaken enkel maar goedkoper geworden, enkel bij de overheid ga je absoluut over alles meer betalen. Het ziekenfonds moest hervormd worden omdat de kosten jaarlijks explosief opliepen, nu hebben we ziekenfonds2.0 waar de overheid nog steeds alles bepaald maar de administratie uit handen is gegeven aan verzekeraars die het opgelegde beleid uitvoeren, op papier geprivatiseerd, maar in werkelijkheid is enkel de premie-inner gewijzigd. Gaat het goed, datslaat de overheid zich op de borst omdat het zo goed gereguleerd is, gaat het fout dan ligt het aan de martkwerking. Zie NS, zogenaamd geprivatiseerd met 100% aandelen in handen van de staat. Energie is geprivatiseerd, en energie werd jaarlijksgoedkoper, de consument merkt er niets van omdat evenredig met elke verlaging van de kostprijs de belastignen wordne verhoogd, en betaal je nu 60/70% belasting over energie, en maar klagen op die energiebedrijven die steeds goedkoper aanbieden, uiteraard zolang het geen duurzame energie is, want dat wordt via overal geheven belastingen verlaagt, en kan enkel concureren vanwege hoge energiebelastingen en subsidies, vberlaag de belastingen en schaf subsidies af en al die duurzame bronnen zijn vandaag nog failliet.

 2. StemPzeweg

  Het is juist schandalig dat bedrijven dik verdienen aan vakantiegangers. Niet elke vakantieganger heeft een dik portemonnee en met een gezin van 4 kinderen betaal je al snel 700 euro extra.

  Hugo de Jonge heeft helemaal niet gelijk maar zit weer fout zoals altijd. Het is een sujet en een schande voor dit land. Mijn haat voor deze minister is zo groot inmiddels

  1. Jack Flash

   Doorzichtig plannetje om mensen aan de spuit te krijgen.
   Ik ben deze poppenkast helemaal zat.
   Wat betreft hugo; die verdient levenslang.

 3. M. Brandenburg

  Alles wat in handen is en word geregeld door de Overheid is stervensduur, exact om die reden word zorg ook niet goedkoper, omdat de overheid letterlijk alles bepaald in de zorgwet van wat er in de basis verzekeringmoet zitten, tot de hoogte van die uitkering, tot de budgetten van de publieke zorgaanbieders tot aan de prijzen van de aangeboden zorg, to het opleggen van jhet eigen risico, tot het verboeden van het afkopen van het eigen risico, tot het vastleggen van de maximale winst per polis (5,25%, mocht er meer winst gemaakt dan vloeit niet terug naar de premiebetaler, maar naar de pot algemene middelen, geen noodzaak voor erzekeraars om te concurreren en geen mogelijkheid om de prijzen te drukken omdat er een schijnmartkwerking is. Wat de overheid aanbied en contyroelert wordt enkel duurder en nooit goedkoper. Laat een ieder laboratorium dat wil de testen aanbieden, bepaal wat de minimale vereisten zijn voor ene test en trek de overheid verder compleet uit het verder ebeleid en de markt, in no-time zullen de prijzen dalen en kan men op vele locaties zich laten testen. Dagelijks melden van hoeveeliheid afgenomen testen en uitslagen is voor private ondernemingen geen enkel probleem het kan enkel vastlopen in de overheidsorganisaties die zulke grote hoeveelheden efficientie niet kunnen verwerken. Waardoor achterstanden zullen ontstaan. Iets wat niet mogelijk zou zijn, indien bij de overheid de zelfde eisen aan werkenemers zouden worden gesteld als in het bedrijfsleven.

 4. september

  Aan mij zullen ze helemaal niks verdienen,want Ik ga alleen maar met vakantie naar landen,waar dat niet verplicht is.

  1. STOP FVD

   Succes!

 5. HD

  Geen vakantie boeken en geld uitgeven in Europa, dat is ons motto, dit jaar weer lekker naar Rusland, wat een prachtig land en geweldige mensen.

 6. STOP FVD

  Mooi!! :

  “Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft deze keer volledig gelijk”

  👏👏👏👏

  Dat is een unicum op deze site. Hier mogen we wel even bij stil staan.

  1. september

   Zal voorlopig wel de enige keer zijn,dat hier gebeurt

 7. arnoud

  überhaupt geen testen, niet aan mee werken.

  1. rutte leugenaar

   geheel correct , een test maatschappij om te bewijzen dat je geen drager bent ! komen daar straks de SOA’s , bij ? of influenza , of griep , of aids enz

 8. yellow thread street

  Al dat testen is volgens mij een soort van werkverschaffing om de werkelijke werkeloosheid te verbloemen.
  En wat is het nut.
  Laten de mensen die zonodig op een dure zonvakantie naar het zuiden willen deze test zelf betalen.
  Vele mensen hebben niet eens geld meer om op vakantie te gaan.
  En hoeveel mensen zijn juist voorzichtig, hun blijven in nederland en zorgen ervoor dat ze corona niet opzoeken in een stampvol vliegtuig.
  Zuid europa wil wel op onze kosten, hoeveel hebben wij al betaald.
  Waarom geven we de vakantiegangers niet een voucher mee van 150 euro die ze in het land waar ze op vakantie gaan in kunnen wisselen.
  Wel zo eerlijk, waarom krijgen wij altijd wel de lasten, maar niet de lusten.

 9. arnoud

  die propaganda foto van die meiden, op het strand is van te zotte, OP HET STRAND, IN DE BUITENLUCHT, IN DE WIND, en dan mondkapjes op, hoe idioot wil je het niet hebben, hoe krankzinnig.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.