‘Pieter Omtzigt dreigt de politieke snelkookpan van het CDA uiteindelijk tóch definitief de rug toe te keren!’

Het einde van het mandaat van politicus Pieter Omtzigt voor het CDA lijkt steeds dichterbij te komen. In de ‘Haagse wandelgangen’ gaat het verhaal dat de staatsman op het punt van opstappen staat bij de noodlijdende partij van Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge. Het zijn in ieder geval hardnekkige geruchten die al langer rond gingen in Den Haag.

Het doorgaans goed ingelezen weekblad Elsevier (EW) geeft extra voeding aan de geruchten dat Omtzigt op het punt zou staan om zijn partij, het CDA, te verlaten. Die geruchten zijn nu zelfs zo sterk, dat EW het aandurft om op basis van bronnen te stellen dat Omtzigt en het CDA binnenkort -op onchristelijke wijze- van elkaar zullen scheiden. “Volgens bronnen in het CDA voelt hij (Pieter Omtzigt – red.) zich nog altijd benadeeld en tegengewerkt door de partijleiding tijdens de leiderschapsverkiezing van vorig jaar. Als Omtzigt de komende dagen inderdaad vertrekt, dreigt een scheuring in het CDA en daardoor opnieuw vertraging in de kabinetsformatie.”

EW schrijft dan ook dat het CDA het allerliefst de hele crisis binnen de partij en rondom het persoon Omtzigt in de kiem zou willen smoren. Zo doet partijleider Hoekstra er alles aan om Omtzigt voor de partij te behouden. Waarschijnlijk komt dat inzicht voornamelijk vanuit het perspectief dat het CDA niet nog meer imagoschade wil oplopen. Zo zou het CDA Omtzigt een post hebben aangeboden in het nieuw te vormen kabinet. Als Omtzigt liever Kamerlid blijft, dan zou hij zelfs zijn eigen beleidsportefeuille mogen uitkiezen. En volgens EW valt er zelfs nog over het fractieleiderschap te praten. “We hebben er ontzettend veel tijd ingestoken”, aldus een bron binnen het CDA.

Het klinkt in ieder geval als een politieke partij die in het nauw is gedreven. De peilingen bevestigen die vermoedens. Zo schreef De Dagelijkse Standaard vandaag nog dat het CDA (qua aantal zetels) bijna op instorten staat. Met een mogelijk vertrek van Omtzigt lijkt het -ooit zo machtige- CDA al helemaal op sterven na dood.

De vragenbak stelt nu dus vooral: Wanneer gaat Omtzigt opstappen bij het CDA? Gaat hij voor zichzelf beginnen of sluit hij zich aan bij een andere politieke partij? Maar ook: Duikt het CDA nog verder de afgrond in, of valt er -zonder Omtzigt- op korte termijn nog iets te redden voor de christendemocraten? Vragen, vragen, vragen. Maar we hopen uiteindelijk allemaal op snelle antwoorden. Het is al lang genoeg te onrustig.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Borreby Duytsch

  Ik hoop dat Omtzigt nog lang bij die Christenhondjes in dat partijtje blijft zitten. Om het van binnenuit helemaal kapot te maken.
  😃

  1. Max Aue

   Ik denk dat Omtzigt in elke rol goed in staat in staat is het CDA veel schade te berokkenen, zowel in als buiten de partij.

   1. rutte leugenaar

    wat kan het leven toch mooi zijn

    gelukkig hebben ze van frikandellen meer verstand bij het cda

 2. Edjan

  Goed idee als Omtzigt het CDA de rug toekeert. Met volksvertegenwoordiging heeft het CDA al lang niets meer uit te staan.
  Jammer dat Omtzigt niet een paar weken geleden die knoop heeft doorgehakt.

 3. LifeBuddy

  Als je na al die jaren nu pas in de gaten hebt in wat voor een arische sLinkse slangenkuil je begeeft, dan vraag ik mij af welke school hij heeft doorlopen. Misschien wel een isla school geweest, waar je je diploma kon stelen?

 4. Gebande_3

  In de ‘Haagse wandelgangen’ gaat het verhaal dat de staatsman Pieter Omtzig.
  Het doorgaans goed ingelezen weekblad Elsevier.
  De vragenbak stelt nu dus vooral:

  1. Max Aue

   Kenneth beheerst het Nederlands op een matig vmbo-niveau. Dat is wel gênant.

   1. Harry Haller

    Ik sluit me bij de laatste spreker aan. Met pijn in mijn hart, want ik vind Kenneth een aardig mens. Maar dat is niet genoeg.

   2. Jannes-46

    Typisch weer zo’n links getinte reactie, Aue Rukkert, d.w.z. met een uit narcisme ontsproten en dus misplaatste superioriteit neerkijken op een autochtone landgenoot die een taalfout(je) maakt. We zijn niet allemaal afkomstig uit, dan wel geïndoctrineerd door, de Van Rossem-UvA-stal. Duidelijk?

    1. Edjan

     Jannes, +++++++++++++

 5. Monty

  Dat worden interessante verkiezingen.
  Omzigt met een eigen partij en Rutte achter de tralies gebracht door Wilders.

  1. Max Aue

   En uiteraard Omtzigt als premier.

   😂

  2. Harry Haller

   En Monty wegens obsessionele Wilders-bezetenheid veilig opgeborgen achter de deuren van een gesloten psychiatrische afdeling.

   1. Max Aue

    Ik meen dat we politieke tegenstanders niet lichtzinnig in psychiatrische inrichtingen moeten opsluiten, goede vriend.
    Alleen al de behoefte daartoe zou tot onderzoek van de eigen ziel moeten aanzetten.

    1. Harry Haller

     Ik zie Monty niet als een politieke tegenstander, Aue, maar als de volmaakte onbenul die een 78-toeren grammofoonplaat afdraait waarvan de naald in een groef blijft hangen en die bij gedwongen opname alleen maar gebaat is wegens empathische psychiatrische hulp en de juiste medicatie.

     Wellicht, en hopelijk, geneest hij binnen afzienbare tijd en kan hij weer fris en vrolijk aan het maatschappelijke verkeer deelnemen, hoewel recidive bij zo’n zwakke persoonlijkheid natuurlijk altijd op de loer blijft liggen.

     1. Max Aue

      “en die bij gedwongen opname alleen maar gebaat is wegens empathische psychiatrische hulp en de juiste medicatie.”

      Deze formulering is taalkundig zowel enigszins kreupel als onduidelijk. Mogelijk wil mijn goede vriend daar nog even naar kijken.

     2. Max Aue

      Mijn goede vriend bepleitte eerst een gedwongen opsluiting van Monty in een psychiatrische instelling maar krabbelt nu terug naar een pleidooi tot psychotherapeutische hulp voor deze door hem gewaardeerde opponent..

      Dat is een heuse sprong in voortschrijdend inzicht. Verheugend.

     3. Harry Haller

      ‘wegens’ moet ‘bij’ zijn. Dank voor je opmerking Ouwe.

     4. Harry Haller

      Max Aue, ik vind Monty een nogal eenpuntig gerichte reaguurder. Zijn opmerkingen zijn vaak kinderlijk en vragend gesteld, waarbij inhoudelijk uitsluitend Wilders en Baudet op zijn toneel figureren.

      Kwaad kan het niet en ik denk ook dat Monty een vriendelijk mens is. Maar eeuwig voortborduren op hetzelfde thema zet geen zoden aan de dijk en maak een wezenlijke discussie onmogelijk. Het is wel goed dat hij hier op DDS een warm tehuis vindt en niet de dolende zwerver/junk op straat hoeft uit te hangen.

     5. usb3.0

      taalautist maxje

     6. Monty

      @Harry Haller
      ”Maar eeuwig voortborduren op hetzelfde thema zet geen zoden aan de dijk en maak een wezenlijke discussie onmogelijk”

      De aanhouder wint zeggen ze wel eens.
      Zo denkt Wilders volgens mij ook.
      Die borduurt ook al ruim 15 jaar aan het zelfde thema voort.

      Maar dat is zeker anders.

 6. StemPzeweg

  De Duitsers zullen nog eerder met een nieuwe regering zitten voorspel ik

 7. Max Aue

  Ik acht Omtzigt wel in staat om een zetel of 10 van PVV en FvD af te snoepen.

  1. Branzino

   @Max Aue
   Inderdaad en vervolgens, na hergroepering en herbezetting van het CDA met nieuwe mensen, weer fuseren met dat CDA. Resultaat: een zetel of twintig winst. Heerlijk, zulke dromen op een zonnige zondagmiddag als vandaag.

   1. Max Aue

    Omtzigt is mogelijk een terriër die zich goed in dossiers kan vastbijten maar een zwak politicus. Ook als bestuurder acht ik hem onbekwaam.

    De man is een hoax en vooral geliefd in populistische kringen. Electoraal is dat meestal weinig meer dan strovuur in de politieke marge.

    1. LifeBuddy

     HaHaHaHa, de MAX imale koeie ziekte slaat weer electoraal toe.

  2. Cootje

   Ik acht het groter dat jij door Rob Jetten op maat gezet wordt ,dan omtzigt een zetel weet te halen van Wilders of Baudet. Zonder vaseline gaat je stembanden van rekken .

   1. Max Aue

    De oude homo Cootje is weer aan het fantaseren geslagen.

    1. Cootje

     En het is weer zo ver hap hap hap en je zit boven op de kast , en met al je L..u..l verhalen kan je er zo weer in . Politiek heeft Pinokkio er een zooitje van gemaakt en een spoor van vernieling achter gelaten net als meester zakkenvuller loek hermans , en verdachte van criminelen feiten de VVD’er zalm oud flipkast kampioen , Rutte heeft zoveel vijanden in zijn politieke domein dat hij nergens meer veilig is , er zijn er teveel die wat van hem weten en wachten op het juiste moment om hem pootje te lichten en jij kan er tegen die tijd bij gaan liggen

   2. usb3.0

    Cootje slaat de spijker op z’n kop al vind maxje jetten wel veel te oud hoor, maxje heeft ze graag heel jong..

 8. 56RdK

  Pieter had direct na dat gesoemel met die partijverkiezing uit die slangenkuil dat zich CDA noemt moeten stappen. Maar enfin, beter nu dan nooit.
  Pieter moet zich aansluiten bij de SP of PVV, past hij prima in thuis.

 9. Cootje

  Is toch een heerlijk vooruitzicht Wilders op het juiste moment de luis in de pels van de dorpsidioten .en omtzigt de luis in de pels bij het CDA , en het leukste dat hij elk moment de klo,T ,en van Rutte in de mangel heeft zachtjes aandraaien voor de pijn grens en weer los laten , zitten er ook nog een paar goede journalisten te wachten om met hun belastende verhalen naar buiten te komen ,heerlijk zo onbestuurbaar land , kunnen ze ons geld ook niet weggeven .

 10. Vrijedenkert

  Omzigt is overwerkt en overspannen (niet vreemd door alle omstandigheden), om een goede keuze te kunnen maken of hij wel of niet bij het Farizeeërs gilde blijft moet hij eerst tot rust komen en dan een weloverwogen beslissing nemen!
  Ik wens hem hierbij alvast veel sterkte.

 11. Duckday

  Stekker er uit .Gewoon zelf beginnen of je aansluiten bij de twee partijen die opkomen voor dit land en zijn mensen.Daarna uitstappen uit het hoogmoed monsterverbond gewoon Nederland weer baas in eigenland. Er is een grote taak weggelegd voor de HR. OMZIGT om de politiek weer betrouwbaar te maken

 12. Tuinpaden

  Hij kan er beter bij blijven.
  Op deze manier bereikt hij veel meer en zijn eigen ( niet frisse) partij kan geen stap verder.

 13. Drollevanger

  Ik denk zelfs dat ons land zonder Haagse bluf, dus zonder regering van de huidige snit, beter bestuurbaar wordt. Ik zie weinig voordelen voor de doorsneemens, dat zijn dus voor het overgrote deel de praktisch geschoolde Nederlanders(72%), in het gekonkel van de huidige kartelclub.

  1. Max Aue

   Meent Drollenvanger niet dat we in een democratische rechtsstaat dit moeten laten bepalen door de kiezer? Die wil opnieuw Rutte en een coalitie van de partijen die min of meer ook de huidige coalitie vormen.
   Die wens zal hij als democraat toch niet willen negeren?

  2. Branzino

   @Drollevanger
   Geen voordeel voor de doorsneemens, de praktische Nederlander (72%)? Dat denk jij, maar daar denkt een groot deel van die praktische Nederlanders heel anders over. Kijk maar naar de laatste verkiezingsuitslag en de recente peilingen. Er moet veel steun zijn van die praktische Nederlanders (72%) voor de coalitiepartijen (plm. 46% in de laatste peiling) anders haal je niet zoveel zetels.

 14. pappen en nat houden

  We gaan nieuwe verkiezingen krijgen..

  1. rutte leugenaar

   juich niet te vroeg , de jihad bruid en het clubje van george soros volt kunnen met de winst er vandoor gaan !

  2. Niet L niet R

   Enige juiste oplossing!

 15. A-BBa

  Ik denk dat als Omtzigt alleen verder gaat als nieuwe partij hij een enorme kans maakt over vier jaar bij de verkiezingen een van de grootste te worden. Ik denk dat hij de enige politcs is die bij zeer veel mensen een gevoel van eerlijkheid naar boven roept. Hoewel ook hij beïnvloedbaar is. Zo heeft hij de afgelopen regeerperiode regelmatig zijn echte mening niet laten horen omdat hij daarmee zijn partij zou hebben geschaad.

  1. rutte leugenaar

   ik ben heel benieuwd hoe Omtzigt staat in de energietransitie en de gelukszoekers industrie. Als derde punt is zijn mening over de EU wel erg belangrijk. Wekelijks 200 miljoen naar Brussel brengen is niet acceptabel voor iemand die nuchter nadenkt.

   Hij heeft inderdaad dit nooit kunnen ventileren door de partijdiscipline.

 16. Niet L niet R

  De heer Omtzigt is jaren gepiepeld door zijn eigen CDA!
  Een gedeelte van het bestuur zit met lijm vast op hun stoel, en willen mee regeren, ook al ontkent men dat!
  Of de heer Omtzicht het CDA gaat verlaten weet ik niet, al die personen en media die hierover schrijven weten het ook niet!
  Laten al die personen hier eens mee ophouden, het is gewoon een poppenkast, Nederland onwaardig! Hij alleen bepaald, wat hij gaat doen, punt uit!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.