Peiling Maurice de Hond: het CDA dondert nóg verder in elkaar

Het is nauwelijks te bevatten, maar de implosie van het CDA zet zich volgens Maurice de Hond voort. Uit zijn meest recente peiling blijkt dat de christendemocraten weggevaagd zouden worden als er nu verkiezingen waren en dan slechts genoegen zouden moeten nemen met elf magere zetels.

Voor een partij als het CDA is dat natuurlijk ongekend, maar het is niet onlogisch. Kiezers zien dat de partij Pieter Omtzigt feitelijk bij het grofvuil heeft gezet. Dit terwijl hij de enige CDA’er is met een heldere visie voor de agenda van de partij, de principes ervan, en voor de toekomst. Oh, en hij is ook nog eens het enige CDA-Kamerlid dat zich met hart en ziel heeft ingezet voor búrgers, inclusief tegen een doorgeslagen overheid die hen financieel en anderszins ruïneerde, dat onterecht deed, dat wist, maar daar lák aan had.

Geen wonder dat kiezers het CDA massaal de rug toekeren.

Volgens de peiler zijn Volt en JA21 de grote stijgers momenteel. Maar ook de Partij voor de Dieren en BBB staan in het groen. Daarbij is het opvallend dat die laatste ook steeds vaker genoemd wordt als “potentieel” door kiezers. Het is dus op dit moment allicht niet hun éérste keus, maar komt daar wel in aanmerking voor – nu of in de toekomst. Volgens De Hond wordt de partij van Caroline van der Plas zelfs net zo vaak genoemd “als de PvdA en GroenLinks.” Er zit dus nogal wat potentie bij BBB.

Ook dat is niet verwonderlijk, want BBB neemt het op voor de achterban die door het CDA in de steek gelaten is de afgelopen jaren: de bewoners van het platteland, met gezond verstand, die willen dat hún problemen opgelost worden en niets van doen willen hebben met allerlei linkse hobby’s.

Dus there you have it: het CDA staat op instorten terwijl BBB juist flink aan het groeien is. Ondertussen blijft Wopke Hoekstra intern pushen voor nieuwe regeringsdeelname aan een kabinet Rutte IV.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

70 reacties

 1. Gebande_3

  En weer wordt de vergelijking met de verkiezingen gemaakt.
  Waarom er niet met vorige week vergeleken wordt is duidelijk, de subjectiviteit van Maurice.

  1. Branzino

   @Gebande_3
   Laten we het beestje gewoon bij de naam noemen al willen sommigen dat hier liever niet horen. VVD en D66 groeien een zetel t.o.v. 2 weken geleden. JA21, BBB en Volt blijven stabiel, geen groei in de laatste twee weken. FvD daalt met een zetel.
   Dus is er met evenveel recht, maar even voorbarig, te concluderen, dat VVD en D66 in de lift zitten en JA21, BBB en PVV stabiel blijven.

   1. rutte leugenaar

    blabla bladieblablabla

    1. Canta

     rutte leugenaar
     “blabla bladieblablabla”
     Dit is het intelligente argument van iemand die het allemaal beter weet dan wie dan ook.
     De naam die jij gebruikt past niet echt bij je, mister Arrogance zou je beter passen.
     P.S je moet toch beter lezen want nergens zei ik dat een vaccinatiepaspoort onzin was net zomin als ik er voor pleitte.

   2. Max Aue

    Ja, de fatsoenlijke professionele partijen bevestigen de uitslag van de laatste verkiezingen en het volk wenst een vierde Kabinet Rutte met VVD, CDA, D66, PvdA en GL.

    De rest is zinloos bladiebla.

 2. janrama

  Mooi om te zien dat het FvD zijn max heeft bereikt.
  Baudet het politieke onbenul is op de goede weg naar 4 zetels.

  1. leukeditter

   jan drama slaap verder

  2. rutte leugenaar

   ga investeren in een bril sukkel , stabiel op 8 zetels druiloor

   1. Antihedo

    Met 8 zetels ben je een klein partijtje dat in de marge opereert. Wegloper Thierry zal met deze koers ook niet veel verder komen.

 3. Branzino

  “… het CDA staat op instorten terwijl BBB juist flink aan het groeien is.”

  Minder dan een jaar geleden werd hetzelfde over D66 gezegd en waar staan ze nu??? Dat BBB met 100% winst flink aan het groeien is, vraagt wat voorstellingsvermogen. Ze hebben er inderdaad een zetel bij. Dat is hetzelfde, maar klinkt heel anders.
  Dat BBB die winst heeft te danken aan het CDA zou kunnen, omdat CDA even minder aandacht heeft voor haar traditionele achterban. Maar dan maken ze maar heel licht gebruik van dat voordeel, want CDA verliest 4 en BBB wint slechts 1. Waar blijven die andere ex-CDA-zetels?

  Precies hetzelfde geldt, zoals vermeld, voor JA21 met hun 100% groei, maar dat zijn dan wel 3 zetels erbij.

 4. Harry Haller

  Het is tragisch om te zien dat flutpartijtjes als JA21 en Volt bijna verdubbelen in omvang. Op verraders, nitwitten en eurofielen zit niemand te wachten, zou je denken.

  1. Max Aue

   Mijn goede vriend had natuurlijk liever een groeiende aanhang van de PVV gezien maar zal beseffen dat dit er niet meer in zit.

   1. Harry Haller

    dit = die

    1. Branzino

     O.k., “dit = die” zou kunnen, als “dit” betrekking moet hebben op “de groeiende aanhang”. Maar “dit” is correct, als het betrekking heeft op “het liever gezien hebben van een groeiende aanhang”. Ik zou zeggen, dat beide correct is en voor de betekenis maakt het weinig uit.

     1. Max Aue

      Uiteraard sloeg het ‘dit’ op dat wat mijn goede vriend het liefst zou hebben gezien. Dat is een groeiende aanhang voor de PVV die hij waarschijnlijk niet meer zal beleven.

     2. Harry Haller

      “Uiteraard sloeg het ‘dit’ op dat wat mijn goede vriend het liefst zou hebben gezien. Dat is een groeiende aanhang voor de PVV die hij waarschijnlijk niet meer zal beleven.”

      Klopt. Max Aue trekt het boetekleed aan en erkent dat ‘dit’ fout was. De ‘groeiende aanhang’ is in de oorspronkelijke tekst lijdend voorwerp en moet als aanduiding inderdaad ‘die’ hebben.

      Max Aue heeft de Nederlandse taal hoog zitten en stelt prijs op foutloos gebruik. Naar hij zegt ‘schept dat een speciale band tussen ons’. God verhoede me.

     3. Max Aue

      Ik bevestigde wat Branzino taalkundig terecht opmerkte, goede vriend. ‘Dit’ sloeg niet op de groeiende aanhang.

     4. Harry Haller

      Dan is dit constructie-technisch gezien onjuist.

     5. Max Aue

      Mijn goede vriend weet beter. Het ‘dit’ sloeg op ‘het liever gezien hebben’ en daar verwijs je naar met ‘dit’. Dit had mijn goede vriend mogelijk liever niet gezien.

     6. Harry Haller

      Nee, onjuist. Het ‘dit’ grijpt zonder enige twijfel terug op ‘groeiende aanhang’ en moet dus ‘die’ zijn.

      Dat bevestig je ook zelf waar je zegt “Uiteraard sloeg het ‘dit’ op dat wat mijn goede vriend het liefst zou hebben gezien. Dat is een groeiende aanhang voor de PVV die hij waarschijnlijk niet meer zal beleven.”

     7. Max Aue

      “Dat bevestig je ook zelf waar je zegt “Uiteraard sloeg het ‘dit’ op dat wat mijn goede vriend het liefst zou hebben gezien. “

      Ik ga mezelf niet herhalen, goede vriend. Wie oren heeft die hore wat de Geest tot de gemeente zegt.

     8. Beukman

      Deze discussie heeft veel overeenkomsten met die welke ruim 20 jaar geleden jaren lang op usenet woedde, onder meer in de nieuwsgroep nl.politiek: is het oehoeboeroe of oeroeboeroe?

      Belangrijkste overeenkomst: het mag allebei.
      Een na belangrijkste overeenkomst: dat werd niet geaccepteerd door beide kampen.

     9. Max Aue

      “is het oehoeboeroe of oeroeboeroe?”

      Het is welzeker oeroeboeroe en is weet zeker dat mijn goede vriend mij hierin zal bijtreden.

     10. Harry Haller

      OK Beukman, omdat jij als partijdige scheids je meent je er mee te moeten bemoeien, sluiten we deze discussie na vastgesteld te hebben dat het overduidelijk en zonder de minste twijfel ‘oehoeboeroe’ moet zijn.

     11. Beukman

      Wat de naam van de uil betreft, er zijn overigens diverse website over volgeschreven, onder andere door de legendarische usenetcrimineel Kees van den Doel: mijn bijdrage aan de discussie destijds was het openbaar maken van beeld- en geluidsmateriaal waaruit bleek dat de schrijfwijze weliswaar oehoeboeroe was, maar er in het liedje in de serie wel degelijk oeroeboeroe werd gezongen.

      Kort voor zijn dood in 2006 was ik toevallig in de gelegenheid om Jean Dulieu, de schepper van Paulus de Boskabouter, zelf te vragen of het nu oehoeboeroe was of oeroeboeroe.
      De hoogbejaarde man keek me eerst aan of hij me niet goed had verstaan. Daarop antwoordde hij resoluut: “Dat maakt niet uit”, en daarmee was de discussie wat hem betrof klaar.

      Toen ik me vervolgens met deze blijde boodschap meldde bij de twee strijdende kampen, had dit niet tot gevolg dat men de strijdbijl begroef en de vredespijp ging roken. In tegendeel: de strijd verhardde zich alleen maar. Voor mij een leermomentje.

      Aan alle taalgenieën op DDS zou ik willen zeggen: men kan ook zo veel zout op een slak leggen, dat het dier eronder bezwijkt en het kind met het badwater weggooit. Hoeveel vreugde beleven wij niet aan onze mooie taal juist mede omdat niet alles eenduidig is?

      Een piepklein stukje van de discussie, hier uit 1996:
      groups.google.com/g/soc.culture.netherlands/c/u_sZOIDMBYs

     12. Harry Haller

      Leuk Beukman, en dank voor je inbreng.

  2. Gebande_3

   Mensen, welke niet met n@zi-sympathisanten geconfronteerd willen worden, classificeeert u als verraders?
   Zegt meer over u dan over JA21

   1. Harry Haller

    Even een taaltip Cock: ‘mensen, welke…’ is archaïsch taalgebruik. Al ongeveer 60 jaar lang wordt ‘mensen, die…’ geschreven. Doe er je voordeel mee!

    1. Gebande_3

     Duitse taaln@zi, dus dubbel irritant

     1. Harry Haller

      Nee hoor ik spreek gewoon Nederlands, had je dat niet in de gaten: er zit geen woord Spaans bij.

  3. Monty

   ”Het is tragisch om te zien”

   Dat Wilders niet weet te profiteren. Dit terwijl het nu juist de tijd is. Het volk is ontevreden en de ramadan brengen ook veel ellende met zich mee in ons land.

   Het lijkt er op dat Wilders wederom wordt verraden.

  4. Niet L niet R

   Perfect verwoordt, de lijders met een lange IJ zijn pluche zittende verplaatsen zich in eigenbelang van de ene naar de andere partij, volledig ongeloofwaardig!

 5. Gebande_3

  Wat werd er op 4-4-21 geroepen:
  dagelijksestandaard.nl/2021/04/peiling-de-hond-machtsdronken-rutte-zorgt-voor-enorm-verlies-vvd/

  Even slikken.

  1. Harry Haller

   Ja kokkie, het is buitengewoon treurig om te moeten constateren dat het debiele VVD-voetvolk voor niks terugdeinst: machtsmisbruik, leugens, malversaties – niets brengt hen van de wijs in hun adoratie voor de Führer van de Lage Landen. Het hele zooitje is met hetzelfde sop overgoten en dat is inderdaad even slikken.

   1. Edjan

    Ja, helaas …

   2. STOP FVD

    Altijd beter dan Baudet/Haga/Wilders als leiders. Dus ja we accepteren alles om DAT te voorkomen! Want dan gaat het pas echt down de drain met dit land!

    En het interesseert de gezond verstand gebruikende mensen geen zier wat jij en co daarvan vindt.

 6. Monty

  ”Volgens de peiler zijn Volt en JA21 de grote stijgers momenteel. Maar ook de Partij voor de Dieren en BBB staan in het groen.”

  Vreemd dat partijen als Baudet en Wilders niet profiteren van deze implosie.

  Misschien dat Wilders iets meer moet aangeven hoe hoever hij is met zijn proces tegen Rutte.
  Hier kan hij flink op scoren.

  1. EvertB

   Maurice heeft vandaag 149 zetels gepeild. Een geintje dat alleen scherpzinnigen opvalt. Best mogelijk dat Wilders weer een plusje heeft gescoord of dat Karolijn is getrippeld.

   1. Emma Louise

    Goed gezien van die 149.

    “..of dat Karolijn is getrippeld”.
    😃

 7. Edjan

  Mooi dat het CDA krimpt. Maar dat nou uitgerekend JA21 moet groeien?

  1. Gebande_3

   Na:
   geenstijl.nl/5159039/zin-in-wijn-nu/
   Zal Fvd verder zakken en JA21 stijgen.

   1. Gebande_3

    Even voor de duidelijkheid:

    ManX 3 maanden geleden
    Kokkie, ik deed eergisteren een oproep om voor €33,33 Premium-lid te worden van het beste en belangrijkste blog van Nederland, GeenStijl. Ik ben dat zelf ook en dat vind ik niet iets om trots op te zijn zoals je weer verkeerd veronderstelt, maar omdat dit fantastische blog het dubbel en dwars verdient. Snappu?

    ManX 3 maanden geleden Beantwoorden
    GeenStijl is het beste en belangrijkste blog van Nederland. Oprecht rechts, zuiver en eerlijk, links en rechts objectief beoordelend en altijd humorvol en humaan.

    Deze actie is een van de vele crowdfundacties die GS in de afgelopen jaren heeft opgestart om gedupeerden te helpen. Ik ben premiumlid voor €33,33 per jaar. Misschien ook iets voor jou om een objectief geluid te ondersteunen?

    1. Harry Haller

     Kan Cockje misschien nog wat duidelijker zijn? Context en raakvlakken met de huidige draad ontbreken.

     Maar achter de inhoud staat de huidige ManX nog volledig.

     1. Gebande_3

      Mooi dat u GS als betrouwbaar en objectief blijft zien, ondanks het hilarische nieuws over uw grote roerganger Baudet.

     2. Harry Haller

      Het is tamelijk dom van je kokkie, dat je Baudet als mijn grote roerganger ziet. In het verleden heb ik meermaals duidelijk gemaakt dat ik van die fluim en zijn charlatanpartijtje helemaal niets moet hebben. Is je geheugen de laatste paar maanden zo sterk afgenomen? Weet je je eigen naam nog wel?

   2. Beukman

    “De heren organiseerden vorige maand op donderdag 15 april een wijnproeverij op de burelen in de Tweede Kamer. Dat ging mis, Olaf Ephraim (penningmeester en inmiddels Kamerlid), Freek Jansen en fractievoorzitter Thierry Baudet voelden zich namelijk vervolgens niet lekker en werden daarna gediagnosticeerd met het coronavirus.

    Interessant. De heren hebben het stil geprobeerd te houden. Maar waarom?

    1. Max Aue

     Mogelijk omdat ze tegen beter weten in de fabel rondtoeteren dat corona een hoax is.

     Voor de volksgezondheid was het beter geweest dat Baudet even de IC had gehaald, om daarna uiteraard weer na een ziekbed van een paar weken weer op te krabbelen.

     1. september

      Dat blijven ze maar. en hier ook een paar zeggen,dat verrandert nooit

  2. Branzino

   @Edjan
   Eerdmans vind ik geen aanwinst voor de Nederlandse politiek. Maar zo lang hij achterban heeft, mag hij gewoon meedoen. En dat doet hij wat mij betreft op een manier die acceptabel is, die maakt dat men hem serieus neemt. Hij luistert, reageert fatsoenlijk, met argumenten, waarop vervolgens ook weer constructief gereageerd wordt. Zo hoort het en dat helpt JA21 aan een voordeel t.o.v. schreeuwende, scheldende en niet-terzake reagerende partijen en politici als PVV, FvD, Van Haga en Wilders. Baudet hoor ik tot mijn verrassing al een tijdje niet meer zo.

  3. september

   Er staat vandaag in Elseviers weekblad dat Pieter Omzigt overweegt binnen een paar Dagen het CDA te ver laten.Daar heb Ik niemand hier overgehoord

   1. Max Aue

    Ik las het bericht maar weet niet betrouwbaar dit nieuws is.

    Persoonlijk hoop ik dat ze de op ramkoers liggende Omtzigt nog zullen weten te sensibiliseren met een ministerspost maar ik vrees dat de man daartoe niet de flexibiliteit bezit.

    1. Eindbaas

     Maar weet niet betrouwbaar dit nieuws.

     Lekker genederlandst, Max.

     1. september

      Altijd dat gezeur over die taalfouten,Hij is alleen maar hoe vergeten,veel te snel getikt

     2. Eindbaas

      Hij is dan ook de eerste die ze bij anderen gaat verbeteren, September.

      Trouwens, jij maakt er ook een potje van.
      Maar dat doe je expres, niet waar September?

    2. Niet L niet R

     Natuurlijk laat hij zich niet weg promoveren!
     Hij heeft meer karakter en kennis in zijn pink, dan jij in je hele lichaam!

 8. Beukman

  Duidelijk blijkt weer dat de Nederlander, in de grond behoudzuchtig, niet zit te wachten op fratsen.

  1. Harry Haller

   “…de Nederlander, in de grond behoudzuchtig…”

   Beukman bedoelt te zeggen: ‘… de Nederlander, in de grond intens burgerlijk, calvinistisch, angstig voor verandering, rigide en star in denken, conservatief en onveranderlijk…’

   Goed dat je het beestje bij de naam noemt Beuk!

   1. Max Aue

    Mijn Duitse vriend heeft niet zoveel waardering voor Nederlanders. Zijn negatieve oordeel lijkt me een tikkeltje generaliserend en overtrokken maar hij heeft natuurlijk de volle vrijheid om hier mijn mooie land naar vermogen onder te schijten.

    1. Harry Haller

     Aue, was de brave Nederlander maar wat meer opstandig, dapper, revolutionair, anarchistisch, autonoom, nadenkend en wat meer gericht op eerlijkheid, vernieuwing en innovatie dan zag het er in ons mooie land heel anders uit.

     Maar helaas: het merendeel is net zo ingedut, zwak, star en behoudzuchtig als jij, ouwe druiloor.

     1. Monty

      @Harry Haller.
      ”was de brave Nederlander maar wat meer opstandig, dapper, revolutionair, anarchistisch, autonoom, nadenkend en wat meer gericht op eerlijkheid,”

      Als of de Wilders adepten bovenstaande eigenschappen bezitten.
      Hoeveel hangen een PVV poster voor het raam, hoeveel komen massaal opdagen voor een demonstratie als Wilders ze oproept, hoeveel denken er na?

      De PVV adept is alles behalve het gene jij beschrijft.
      De PVV-er is bovenal angstig en hoopt dat Wilders alle angsten voor hem weg neemt.

    2. Monty

     ”Mijn Duitse vriend heeft niet zoveel waardering voor Nederlanders.”

     Hij heeft waardering voor de Nederlander die Wilders stemd.
     Wilders is voor niet bang voor veranderingen en star in denken.

     1. Harry Haller

      stemt

     2. Monty

      @Harry Haller

      ‘stemt’
      Klopt, maar er ‘stemde’ veel minder mensen op Wilders.

   2. Gebande_3

    Beukman bedoelt te zeggen

    De Duitse Plantsoenendienst medewerker probeert zijn mening in andermans schoenen te schuiven, de lafaard
    Kan hij altijd nog roepen: Das habe ich nicht gesagt.

    1. september

     Hij kan ook nog roepen Ich habe es nicht gewusst

     1. Edjan

      september, volgens mij ben jij een sokpoppetje van Max. Zeg eens eerlijk?

   3. Beukman

    angstig voor verandering, rigide en star in denken

    Dat zeker niet, Dr. Haller. De Nederlander is wel degelijk in staat tot vernieuwing, dat heeft hij door de eeuwen heen bewezen. Hij heeft echter ook een hang naar stabiliteit en heeft op een tegeltje de spreuk “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” boven de schouw hangen.

 9. september

  Hallo eindbaas hij is niet de eerste die andermans taalfouten verbetert. Ik doe dat zelden en ik maak ook wel eens taalfouten. En ik doe hier niks expres ,zoals je zei ,dat ik er hier een potje van maak.

 10. Ram00

  Ummm weet Maurice de Hond niet dat er geen 149 maar 150 kamerzetels zijn???

 11. Niet L niet R

  Toch niet vreemd,dat het CDA er nog slechter op staat, dan na de al zeer slechte uitslag Van de verkiezingen!
  Men drukt nog steeds Dhr.Pieter Omtzigt buiten het beleid van het CDA!
  En vergeet niet, dat clowntje Hugo CDA lid is, en een slechtere minister van Volksgezondheid hebben wij nog niet gehad!
  De huidige leider van het CDA maakt geen keuze, is uit op het pluche!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.