President Rekenkamer sloopt zelfbeeld van Nederlandse overheid: ‘Financieel slecht georganiseerd, zelfs 19de eeuws!’

Volgens president Arno Visser van de Algemene Rekenkamer is Nederland helemaal niet goed georganiseerd als het op de boekhouding van het Rijk aankomt. Het meest recente en meest schrijnende voorbeeld dat hij noemt: het ministerie van Volksgezondheid kan 5,1 miljard euro aan uitgaven niet goed verantwoorden.

Visser doorprikt in het Algemeen Dagblad het zelfbeeld van Nederland als een goed georganiseerd en financieel verantwoordelijk land en noemt het Nederlandse staatsapparaat in sommige opzichten zelfs “negentiende eeuws.” Hij omschrijft het als volgt: “Het is alsof je een auto hebt waarin meters ontbreken, waarin je op het dashboard wel kunt zien hoe hard je rijdt en niet kunt zien hoeveel benzine er nog is.”

Nu we de coronacrisis hebben meegemaakt en hebben kunnen zien hoe de overheid op zo’n beetje iedere mogelijke manier faalt, is de kritiek van Visser een beetje als het intrappen van een open deur. De grootste kritiek die Visser debiteert is dat de financiële verantwoording bij de overheid een bijzaak is geworden en waarop is bezuinigd. Maar het probleem gaat eigenlijk veel dieper.

Bij onze overheid lijk je niet echt te kunnen worden afgestraft als je miljoenen of zelfs miljarden weggooit. ‘Foutje moet kunnen en ik heb ervan geleerd,’ is dan vaak de reactie. Dat minister Hugo de Jonge bijvoorbeeld te dure mondkapjes heeft besteld, midden in de coronacrisis, kan hem nog wel worden vergeven. Maar dat de overheid die dingen éérst aan China heeft verkocht, toen duurder terug moest kopen én vervolgens niet weet waar ze liggen opgeslagen? Dát is pure incompetentie en wanbeleid. Het heeft niets te maken met onderbezetting bij de boekhouding, en Visser is wat dat betreft dan ook veel te mild in zijn kritiek.

Visser belicht dus vooral het probleem van onderbezetting waardoor bonnetjes kwijtraken en er onvoldoende kennis in huis is om te bepalen of aanbestedingen wel volgens de regels zijn verlopen. Maar waar hij met een grote boog omheen lijkt te lopen is het feit dat ministers, ministeries en ambtenaren niet worden afgerekend op soms ronduit onverantwoordelijke beslissingen. Wie schudt Nederland nu eindelijk eens wakker uit de mooie droom dat alles hier perfect in orde is?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. halo1

  Het gaat NL eigenlijk te goed.. dan sluipt er decadentisme en geldsmijterij in. Het geld is veel te veel abstract.. cijfertjes… geworden en vrijwel gratis. Maar ja.. je kan moeilijk voor meer armoede gaan pleiten… maar het zou wellicht best goed zijn…

 2. Chee

  10 jaar Rutte, dat zegt al genoeg.

 3. Piet Klein

  Ik blijf met stijgende verbazing kijken naar ons politiek/media landschap en de totale gelatenheid in media en bevolking
  – we krijgen te maken met een premier die middels de toeslagenaffaire ernstig dupeert, en nadat dit duidelijk wordt niet handelt, zelfs nadat dankzij hardwerkende parlementsleden de feiten klip en klaar op tafel komen gaat deze minister president informatie achter houden, gaat kamer niet informeren, probeert kamerleden te dumpen en als er dan toch om verantwoording gevraagd wordt ontstaat er een leugen circus
  – we hebben in de coronacrisis het onderschatten van de ernst, verkeerde strategie (groepsimmuniteit), weggeven van beschermingsmiddelen, verzorgenden moesten onbeschermd naar hun clienten, vele onnodige doden. En weg bezuinigde zorg waardoor de zorg onvoldoend capaciteit had, nog weer onnodige doden. Vervolgens worden idiote aantallen beschermingsmiddelen besteld, nu blijkt dat er 5 miljard, 5000.000.000 euro ONDUIDELIJK, en dan gaat het nog om een veelvoud van onjuist (te veel) uitgegeven.
  – Op vele ministeries is het een puinhoop, belastingdienst valt nog mee afgezien van de toeslagaffaire, uvv, zorgfinanciering is idioot en te duur geregeld.

  Maar Nederland is compleet murw lijkt het , journalistiek is elke scherpheid kwijt (hoewel misschien bij Nieuwsuur er verandering lijkt gaande te zijn)

  Dit kabinet, de kabinetten Rutte zijn grootmeesters in het creëren van puinhoop, beleidsmatig, financieel, praktisch, maar Nederland is murw en doet het als heel acceptabel af dat deze leugen premier, deze topscorder, deze clown gewoon kunnen doorgaan al dan niet demissionair, en mogelijk zelfs in een nieuwe coalitie.

  Ik kan er niet meer bij. Nederland is een maf land geworden. Het doet denken aan de drenkeling die verzuipt en iedereen staat aan kant gelaten te kijken.

 4. plakband

  10 jaar Rutte.
  En maar door prutte.
  Ze drinken een glas en doen een plas.
  En alles wordt nog slechter dan het was.
  Maar het europese schreeuwfestival maakt alles goed.

 5. alla-af sn-akbar

  Inderdaad, Nederland is een slap zooitje bankhangers geworden. Als er een aflevering van wie is de mol of the masked singer voor is zitten daar miljoenen zultkoppen naar te kijken. Als er echt iets belangerijks is kijkt er geen hond. Er staan genoeg zeer interessante video’s op youtube maar daar kijk niemand naar. De prioriteiten liggen totaal verkeerd in Nederland. Pas als het echt gaat doordringen hoe we belazerd worden is het al ruimschoots te laat. De romeinse keizers wisten het al: brood en spelen om het volk zoet en dom te houden. Werkt nog steeds.

 6. 56RdK

  “Maar waar hij met een grote boog omheen lijkt te lopen is het feit dat ministers, ministeries en ambtenaren niet worden afgerekend op soms ronduit onverantwoordelijke beslissingen.”

  Kijk, hij is nog jong, moet nog veertig jaar tot aan zijn pensioen, dus gaat hij niet dieper bijten in de handen die hem voeden …. Hij wil ten slotte na deze baan ook een mooi commissariaat ofzo.

 7. 56RdK

  Maar we wijzen wel structureel naar bijvoorbeeld Hongarije, hé. Want die zijn zo corrupt en verrot …….!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.