Privacyclub fakkelt vaccinatiebewijs De Jonge af: ‘Zware inbreuk op grondrechten en mensenrechten’

De belangenorganisatie Privacy First is niet te spreken over het mogelijk invoeren van een vaccinatiebewijs in Nederland. Coronaminister Hugo de Jonge maakte dinsdagavond bekend dat het kabinet hier begin juni een besluit over wil nemen. De belangorganisatie is van mening dat de invoering van zo’n paspoort “een zware inbreuk is op grondrechten en mensenrechten.”

Het nieuwe vaccinatiebewijsplan van Hugo de Jonge kan op flink wat kritiek rekenen in de samenleving. Enkele politieke partijen zijn alles behalve voorstander van zo’n bewijs, en ook de belangenorganisatie Privacy First is een groot tegenstander van de ideeën. Tegenover DVHN spreekt de directeur van de organisatie, Vincent Böhre, over een inbreuk op enkele cruciale rechten in onze samenleving.

Böhre vreest namelijk voor een tweedeling in onze samenleving, en de invoering van zo’n bewijs zou ook het discriminatieverbod aan zijn laars lappen. Hierover zegt hij het volgende:

“Ons voornaamste bezwaar is dat er een tweedeling in de samenleving mee wordt gecreëerd. Dat je in de nabije toekomst als burger alleen nog maar aan het maatschappelijke leven kan deelnemen met een coronapaspoort of een gezondheidsbewijs. En er geldt een algeheel discriminatieverbod in het Europees recht, al decennia lang. Je mag niet discrimineren op welke grond dan ook. Dat wordt nu met voeten getreden”

Volgens Böhre, en ook andere critici, zijn er genoeg alternatieven voor een vaccinatiebewijs. Het is alleen jammer dat de politieke bestuurders niet naar deze alternatieven kijken. Ze zijn al geruime tijd gefixeerd op het idee van zo’n paspoortje. Het invoeren van een bewijs gaat ook ten koste van enkele beschermende rechten in het Europees recht, en ons nationaal recht. Ook kaart de stichting terecht de ‘medische apartheid’ aan. Met zo’n bewijs stevenen we af op een tweedeling in de samenleving. Wanneer mensen zich niet vaccineren worden ze buitengesloten van de maatschappij. Daarnaast is zo’n medisch bewijs natuurlijk in strijd met het privacyrecht. Iets wat ook Böhre betreurt:

“In de toekomst word je gedwongen om je medische status kenbaar te maken, namelijk of je wel of niet gevaccineerd bent, of je wel of niet ziekte onder je leden hebt door middel van een testbewijs. Onder het privacyrecht mag dat pertinent niet, want je mag mensen nooit dwingen om hun medische gegevens kenbaar te maken”

Eerder vandaag maakte PVV-leider Geert Wilders ook al kenbaar absoluut geen voorstander te zijn van dit soort “drangmaatregelen.” Eerder had hij hierover al een motie ingediend, die door een Kamermeerderheid werd gesteund.

Maar De Jonge lijkt de aangenomen motie alweer te zijn vergeten. Het vaccinatiebewijs lijkt er gewoon te komen, ongeacht welke privacybezwaren dan ook.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Adriaen van Bergen

  Maar laten we vooral de vrijheid vieren vandaag.
  Hoeveel invloed heeft deze club?
  Waarschijnlijk 0,0.
  Jammer genoeg.

 2. rutte leugenaar

  toch niet zo een gelopen race als sommige willen doen geloven

  Slechts 40% is voorstander !

  Dit kabinet heeft al teveel vrijheid afgepakt met de noodwet en haar “adviezen “!

  1. STOP FVD

   Daar is de leugenaar weer met de zelf gefabriceerde 40%. Zolang je er zelf in gelooft moet het voor jou ook wel de waarheid zijn. MAAR DAT IS HET NIET!

   1. rutte leugenaar

    💩

 3. Sjikse

  Houden zo. Stel je voor dat ik mij niet mag laten vaccineren, omdat er enkelen zijn die over integriteit van het menselijk lichaam beginnen.

 4. yellow thread street

  Hoe gaan werkgevers hier straks mee om en moet een dergelijk bewijs ook bij een sollicitatie getoond worden.
  Misschien een punt om ook mee te nemen zodat de mensen straks niet voor nare ervaringen komen te staan.

 5. Mar

  “zijn er genoeg alternatieven voor een vaccinatiebewijs”

  Aardig van Vincent Böhre dat hij een paar van die alternatieven aangeeft.

  Als andere landen wel om een vaccinatiepaspoort gaan vragen aan Nederlandse vakantiegangers alvorens ze het land van keuze in mogen, wat is dan het alternatief?

  1. Buster

   Niet gaan

 6. StemPzeweg

  F*CK PRIVACY FIRST! Een organisatie voor en door idiote wappies

  1. usb3.0

   Nee hoor helemaal niet, de enige wappies die hier rond harken zijn de antiprivacywappies, de angstwappies die he-le-maal los gaan omdat ze hun coronaangst niet onder cöntröle kunnen krijgen en dit op burgers botvieren..

 7. Duckday

  Zo becijferden onderzoekers recent , dat niet-westerse immigratie voor gemiddeld 27 miljard euro per jaar op de Nederlandse overheidsfinanciën drukt. Hetgeen de verzorgingsstaat op termijn in grote problemen breng

 8. rafi

  De Jonge is zo’n zwakke minister. Hij is van bouwjaar 1978, net zoals nota bene mijn neefje! wat kan die nou geleerd hebben op school? En zo iemand, van 1978, is dan MINISTER van het Koninkrijk der Nederlanden. Een afgang. Getuige ook al zijn blunders en wispelturigheid. Hij roept maar wat, elke keer weer. En is zodoende uiterst onverantwoord bezig. Hij moet WEG.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.