Rekenkamer legt Hugo de Jonge over de knie: maar liefst €5 miljard coronakosten niet goed onderbouwd

De Algemene Rekenkamer heeft geen spaan heel gelaten van de wijze waarop het Ministerie van Volksgezondheid, dat geleid wordt door CDA-bewindsman Hugo de Jonge, omspringt met publiek geld in tijden van de coronacrisis. Van uitgaven die gezamenlijk €5 miljard waar zijn, kan geen kwitantie worden overlegd. Dat schrijft De Volkskrant.

De Rekenkamer heeft weinig vleiende woorden voor de wijze waarop er onder De Jonge met tegoeden uit de staatskas is omgesprongen: “In de ogen van de Rekenkamer is hiermee de hoeksteen van het democratisch bestel in het geding,” omdat veel uitgaven ook nog eens zonder goede controle van de Tweede en Eerste Kamer zijn verlopen.

Er zijn miljarden uitgegeven aan mondkapjes, beademingsapparatuur en coronatesten. Maar de zogeheten bonnetjes van die gigantische uitgaven ontbreken, wordt geconstateerd.

De Rekenkamer vindt dat dit De Jonge flink te verwijten is: al in september werd de CDA’er op de vingers getikt, maar met die correctie is weinig gedaan. Pas in 2021 werd de wildgroei aan ongedocumenteerde uitgaven aangepakt. Te laat, vindt de Rekenkamer: “Die inspanning kon niet meer voorkomen dat er in de verantwoording forse fouten en onzekerheden optraden over de rechtmatige besteding van gelden en de betrouwbaarheid van de uitgaven.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Wim Vreeswijk

  Dat wordt dus een ander baantje zoeken voor deze loozer. Het wordt dus nu wachten op een motie van wantrouwen door de Tweede Kamer.

 2. RS

  Teeven struikelde over een bonnetje. De Jonge moet ook maar eens struikelen en Wopke ook. Weg ermee.

 3. usb3.0

  Hoppa 5 miljard over de balk, laat me raden waar de rekening terecht komt..
  Ik durf te wedden dat gasten als emietje takema, beukho*r, stopwappie etc etc dit echt nodig vonden

  1. Emile Takma

   In tijden van grote crisis zijn dit soort fouten onvermijdelijk.

   1. usb3.0

    Je bent een smerig varken en ze moeten je recht in je smoel spugen vuile rat dat je bent, dan druk ik mij nog genuanceerd uit..

   2. CZ

    @USB: Max Emile Van Velenamen geniet ervan als je boos wordt, dat is ook exact de reden waarom de imbeciel zo idioot reageert.

    1. CZ

     Maar, je hebt natuurlijk wel 100% gelijk! In z’n smoel rochelen, dat is prima.

     1. usb3.0

      “Maar, je hebt natuurlijk wel 100% gelijk! In z’n smoel rochelen, dat is prima.”

      Ja toch..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.