Sigrid Kaag is in haar nopjes: er komen harde sancties tegen Wit-Rusland, ‘tegen mensen die er toe doen’

D66-leider en sinds kort demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag is helemaal in haar nopjes. Want de regering gaat, net als Europese ‘bondgenoten,’ in actie komen tegen Wit-Rusland. Oh ja, er komen sancties aan. Harde sancties. En Kaag vindt het allemaal heel belangrijk en mooi. 

Gisteravond mocht Sigrid Kaag op komen draven bij Op1 om dat trots te vertellen over Wit-Rusland, en dan specifieker over wat Nederland precies wil doen om de leider van dat land te straffen naar zijn abominabele actie waardoor een oppositielid op volstrekt illegale wijze van een vliegtuig werd gehaald, en vervolgens gearresteerd werd.

Want Kaag vindt dat soort gecombineerde acties geweldig, zéker als het gaat om een bondgenoot van Vladimir Poetin. En ja, dat is de Wit-Russische dictator Loekashenko natuurlijk wél.

In gesprek met oppositieleider Svetlana Tichanovskaja had Kaag, aldus Kaag zelf, uitgelegd dat Nederland en de rest van de EU nu echt in actie komen tegen Loekashenko. Oké, oké, jarenlang was er niets aan de hand in dat opzicht, maar nu is het hek van de dam. We hebben een nieuwe gezamenlijke vijand, en dan nog een Rus (oké, een Wit-Rus) ook! Kan het beter?

Tijdens haar optreden had Kaag het over “de staatskaping” maar ook over “de enorme onderdrukking van mensen” in Wit-Rusland zelf. Laat daar geen misverstand over bestaan: Dat klopt. Maar wat zo gek is, is dat dit helemaal geen prioriteit was in Europa en zeker ook niet in Nederland. Opeens is het hét item waar we het over moeten hebben. Uit het niets, eigenlijk. Tot voor kort kon het niemand iets schelen, maar nu is iedereen woest en moet er eigenlijk een totale transformatie plaatsvinden van Wit-Rusland. “Democratie verspreiden” enzo. Ze zegt het nog net niet, maar dat is natuurlijk wel de onderliggende gedachte en wens.

“Daar moet de EU natuurlijk eensgezind op blijven en sancties” afkondigen en implementeren, aldus Kaag. “Wij hebben toegezegd,” in het gesprek met de oppositieleider aldus Kaag, “en we hebben het ook kunnen bevestigen, dat we haast gaan maken, dat de sancties heel gericht zullen zijn dus dat ze diegene gaan raken die er toe doen in het land, mensen maar ook staatsgeleide bedrijven die zoveel geld verdienen wat teruggaat naar de diepe zakken van Loekashenko.”

Apart, hoe dat dan gaat he? Jarenlang kan het de EU allemaal niets schelen wat er in Wit-Rusland gebeurt, maar opeens – omdat er één man uit een vliegtuig gehaald wordt – staat de hele wereld op zijn kop, hebben we er een nieuwe vijand bij (die Russisch spreekt, dus dat is altijd lekker), en moet er hard in actie worden gekomen.

Zelfs Op1 vond het nodig daar wat over te zeggen. Het antwoord van Kaag was dat ze hiervoor helaas bezig waren met andere dingen “zoals corona” (uh, dat staat er echt los van, Sigrid, Loekashenko zit er al letterlijk decennia) en ook andere zaken. En, oh ja, het is sowieso allemaal wat lastig omdat “grote buurman Rusland” het “ook niet zomaar allemaal toelaat.” Voor de rest zijn “dit soort veranderingen” volgens Kaag “altijd heel erg lastig.”

Is het misschien een idee, aangezien het zo enorm “lastig” is allemaal, dat we ophouden met onze moraal op te leggen aan andere landen? Die democratie-activisten in Wit-Rusland hebben onze morele steun, maar waarom zouden we in vredesnaam verder gaan? Welk Néderlands belang is erbij gebaat dat we de situatie daar op scherp zetten, zeker ook in aanmerking nemende dat het alleen maar voor meer stress zorgt met Rusland, dat zich toch al bedreigd voelt door de immer opstomende NAVO en EU?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ons buitenlands beleid moet erop gericht zijn ónze belangen te behartigen. Niet meer, niet minder. Dit soort moralistisch gekeuvel én activisme bewaart Kaag maar lekker voor privéorganisaties die losstaan van de overheid.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Heras

  Niemand wil kaag; ook rutten en grapperhaus niet. ze zijn door weinige mensen verkozen. en tot overmaat van ramp; lokken deze rare types een oorlog uit.
  Waarschijnlijk een afleidings manoeuvre voor de schade van hun lockdown.
  zij willen vergeten maar wij vergeten niet.

  1. hans-e-pans

   Overweegt mevrouw Sigrid K. ook harde sancties te nemen tegen de bekende kopstukken van Hamas?

   Die er toedoen en waarvan bekend is dat ze zich al vele jaren ernstig hebben verrijkt over ruggen van de Palestijnen in de Gazastrook.

 2. Rieks

  Die Witrussen zijn sterke persoonlijkheden die best hun eigen boontjes kunnen doppen. Je zou denken dat de EU top belangrijker zaken te doen heeft dan zich te buigen over sancties. Sancties die uiteindelijk toch niets zullen veranderen, het is het gewone ritueel van beroepspolitici.

 3. Beukman

  Er komt altijd een flinke portie opportunisme kijken bij de keuze welke landen wel aan te pakken en welke niet. Ook zoiets plats als de haalbaarheid speelt een grote rol. De door de wol geverfde Kaag weet dat als geen ander.

  Los van deze overwegingen is het natuurlijk een uitstekende zaak dat er actie wordt ondernomen naar aanleiding van het schandalige oppakken van Tichanovskaja.
  Goed bezig, Kaag!

 4. Vrijedenkert

  Tijdens de grote protestacties na fake herverkiezing van Loekasjenko was er weinig steun vanuit de EU voor de bevolking van Wit-Rusland maar nu er een opstandige journalist uit een vliegtuig is ontvoerd tijdens een internationale vlucht komen er plotseling wel harde sancties…
  Het EU-plucheplak gespuis realiseert zich plotseling dat zij ook uit een vliegtuig geplukt kunnen worden tijdens een internationale vlucht richting b.v. Baltische staten en dan moet er natuurlijk wel opgetreden worden!

  Wanneer gaat de EU nu eens fors optreden richting China waar een minderheid een miljoen mensen opgesloten zit in een strafkamp?
  Hypocriet want Trump was immers geen knip voor de neus waard en die ondernam wel stappen…

  1. Beukman

   nu er een opstandige journalist uit een vliegtuig is ontvoerd

   Een in het oog springende zinsnede van een persoon die de nick “Vrijedenkert” heeft durven aannemen.

   1. Vrijedenkert

    Ja deze journalist komt in opstand tegen het onderdrukkend regime dus een prima benaming opstandige journalist!
    Wat wil je met je wazig gewauwel bereiken?

 5. StemPzeweg

  Ook sancties tegen Israël graag

  1. Vrijedenkert

   Ook sancties tegen Hamas regime/overheid Gaza regio en Hezbollah organisatie/vertegenwoordigd in de overheid van Libanon graag!

   1. wietordok

    De room katholieke (volgens wikidedia), Mevrouw al-Qaq is waarschijnlijk zeker voorstander
    voor sancies tegen Israel.

    Het reden om Hamas regime/overheid Gaza regio en Hezbollah organisatie/vertegenwoordigd in de overheid van Libanon
    te sanctioneren is voor Mevrouw al-Qaq natuurlijk totaal uit de lucht gevallen.

    1. wietordok

     Het reden = De reden ;-/

   2. Beast

    Die wordt toch gesponsord door kaag

  2. RvdBe

   Ook actie tegen Saudi-Arabië aub wegens het in stukken snijden van journalist Kashoggi.
   Dat durft “grote speler” op het wereldtoneel eu niet.

  3. usb3.0

   spzw bedoelt natuurlijk hamas, hamas is immers de agressor bedoelt spzw te zeggen..

 6. Aborifa

  Ik zag Al Qaq – Kaag, gisteren, in hakkelend Engels, de pers te woord staan.
  Weg was haar zelfvertrouwen. Leuk te zien!

 7. Branzino

  De essentie is volgens mij, dat er een vliegtuig van een EU-lidstaat, Ierland, door Wit-Rusland is gekaapt om een onwelgevallige Wit-Russische journalist te kunnen arresteren. En dat kunnen Ierland en de andere EU-lidstaten natuurlijk niet over hun kant laten gaan. Stel je eens voor dat zoiets met een KLM-vlucht zou gebeuren.

 8. Pieter48

  In wit Rusland gebeuren dingen die wij als z.g Europese democratieën niet leuk vinden. Mede omdat ons landje een voorbeeld van democratie is. Dat ziet men zeker als er politieke partijen bij de verkiezingen veel stemmen verliezen maar toch willens en wetens omdat de verliezers links zijn door tante Kaag mee moeten doen in een te vormen regering. Dichter bij huis heb je landen die geen intocht van moslims toestaan dus er zijn ook landen in Oost-Europa waar het wel goedgaat.

 9. Meester Exit

  Loekasjenko just shit his pants…

  Teksten voor de bühne van Kaag. De NL-handel met Wit-Rusland is…±250 miljoen euro waard? Peanuts! Het drijft Wit-Rusland in de gretige open armen van Moedertje Rusland.
  Ik herinner me nog de Russische inval in Oekraïne. Heel politiek Den Haag sloeg op tilt…Wel, de Ruski’s zitter nog steeds. Nordström 2 gaat nog steeds door. MH-17 blijft bloeden, maar wordt niet gestelpt. Omdat dat gewoonweg niet kan.
  Er wordt zorgvuldig gebouwd aan een nieuw ijzeren gordijn.

 10. rexm

  Kan mij iemand vertellen welke sancties er genomen worden.????
  Kan mij iemand vertellen wat de kosten zijn van de belasting betaler, Rusland sancties hebben de EU al 60 miljard euro gekost.!!
  Wie het in zijn dwarsen kop denkt dat sancties helpen, die komt bedrogen uit, zet de achter deur open en ga zaken doen met wit Rusland, daar bereikt men veel meer mee.
  De EU kunnen geen zaken oplossen, het lijken wel kleine kinderen en roepen maar, sanctie, sanctie en lopen achter die oorlog gekken van de VS aan.
  Denk dat Kaag teveel hooi in de kop heeft.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.