Staat dreigt met rechtszaak als ‘harteloos hebzuchtige’ NAM aardbevingsschade niet wil vergoeden

In Groningen moet nog de helft van de huizen (zo’n 13.000) geïnspecteerd worden, voordat kan worden gezegd hoeveel er versterkt moeten worden. Volgens NAM-directeur Johan Altema hoeven maar zo’n 50 huizen te worden versterkt en hoeft de rest van de huizen niet eens geïnspecteerd te worden. De ministeries gaan niet mee in die conclusie en dreigen met een rechtszaak als de NAM dwars gaat liggen. Dat meldt Trouw.

SP-Kamerlid Sandra Beckerman omschrijft de opstelling van de NAM vrijdagochtend als “harteloze hebzucht” die “ongekend en onacceptabel” is. En ja, het is ook vrij lastig om tot een andere conclusie te komen. Het is toch werkelijk onvoorstelbaar dat de NAM weg denkt te kunnen komen met een redenering die neerkomt op: ‘na de helft van de 26.000 huizen te hebben onderzocht hoeven er maar 50 versterkt te worden, oh en laat het onderzoeken van die overige 13.000 huizen maar zitten.’

Wat dachten ze zelf dat er zou gebeuren? Dat Groningen zonder blikken of blozen gewoon doodleuk meegaat in de conclusies van een onderzoek van de partij die op het punt staat om miljarden euro’s te moeten gaan betalen?

Het is werkelijk te gek voor woorden dat ze bij de NAM überhaupt zo’n poging durven te wagen? Dan ben je echt alle binding met de maatschappij verloren. Een conclusie die ook nog eens kracht bij wordt gezet door het feit dat ze hier nú mee aan komen draven. Want iedereen verwijt het demissionaire kabinet al dat ze jarenlang te weinig hebben gedaan voor de Groningers. En nu er een nieuw kabinet moet komen is één van de onderwerpen waar ze in ieder geval een goede sier mee kunnen maken het compenseren van de Groningers.

Waarschijnlijk zijn ze bij de NAM nog compleet verbaasd ook, dat de overheid dreigt met een rechtszaak. En als dit het niveau van de NAM is dan komt die rechtszaak er waarschijnlijk ook nog echt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. StemPzeweg

  De Nam bestaat uit gewetenloze kapitalisten en misdadige graaiers. Goed dat deze misselijke bedrijf wordt aangepakt

  1. EvertB

   Zeker waar. De NAM is voor de helft eigendom van het Nederlands-Britse Royal Dutch Shell en voor de helft van het Amerikaanse bedrijf ExxonMobil.

   Maar de Nederlandse Staat gaat ook niet vrijuit. Hoe zat het ook alweer: dient de overheid ons of andersom?

   Uit de link hieronder:
   Hoogleraar Ondernemingsrecht Loes Lennarts van de RUG bevestigt: ‘De Staat zit er tot haar nek toe in. De overheid is verantwoordelijk voor de vergunning en houdt toezicht. Als je de Staat dan ook moet zien als indirect aandeelhouder (…), dan kun je een parallel trekken: hetzelfde morele appel dat nu op Shell wordt gedaan, moeten we dus ook op de overheid doen.’

   ht*ps://www.rtvnoord.nl/nieuws/189719/Geheime-overeenkomst-uit-1963-Staat-is-net-zo-aansprakelijk-als-NAM

   1. Lucky Luke

    En raad eens wie GROOT aandelhouder van Shell is, juist Bea, Willems moer.

 2. janrama

  FVD-leider Thierry Baudet wil gewoon doorgaan met gasboringen in Groningen: ‘Het is ongelooflijke rijkdom’

  Compleet gestoord, maar dat is al langer bekend.

  1. Chee

   @jantje rammelaar vergeet erbij te melden dat Thierry Baudet ruimschootse compensatie wil geven aan de Groningers in ruil voor gaswinning.
   Klein detail.

   1. STOP FVD

    Alsof ze daar op zitten te wachten. Dat is gewoon slap en slecht politiek voeren door Baudet. Slaat de plank hoe dan ook mis, maar hij moet iets roepen dat anders is dan links, en omdat hij liever fossiele brandstoffen verbruikt dan groene energie opwekt komt slimpie daarop uit.

    1. usb3.0

     En stopje is te achterlijk om dit te snappen

     1. Forlan

      Als dat zijn enige gebrek zou zijn zou hij ook nog een maatschappelijke bijdrage kunnen leveren. Dat zit er helaas niet in.

 3. EvertB

  NAM-directeur Johan Altema geeft in het Trouw-interview aan dat er ook schadeclaims van buiten het aardbevingsgebied komen. Daar heeft deze man gelijk in. Deze claims dienen dan ook te worden afgewezen: de woningschade kan daar veroorzaakt zijn door zoutwinning.
  Maar het is van de zotte om niet ruimhartig te compenseren als redelijkerwijs kan worden aangenomen dat schade aan onroerend goed door aardbevingen kan worden veroorzaakt. Er zijn casussen bekend van twaalf jaar oud waarbij de NAM nog steeds traineert en tegenwerkt. Een schande!

 4. Rieks

  Harteloze hebzucht van de NAM zegt de SP er die natuurlijk de kant kiest van de graaiende Groninger. Ik heb het al eens eerder gezegd, zeg dat er een pot met geld staat en elke Groninger heeft opeens scheuren in de muren. En dat blijkt nu zo te wezen. En de SP er denkt makkelijk te kunnen scoren door het op te nemen tegen die grote en rijke NAM. Ze ziet nu al weer een nieuwe toeslagenaffaire.

  1. usb3.0

   “zeg dat er een pot met geld staat en elke Groninger heeft opeens scheuren in de muren”

   Je praat onzin en maakt Groningers te schande, jij bent net zo’n wurm die wel de baten van Groningen wil maar niet de lasten

 5. M. Brandenburg

  De staat gaat dus de NAM verantwoordleijk houden voor wat het zelf heeft nagelaten en grof aan heeft verdiend zonder enige investering vanaf overheidszijde.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.