Van der Plas (BBB) kritisch op PvdD-leider Ouwehand na stikstofheisa Veluwe: ‘Vreemd dat er in de jaren ’90 nog wel leven was’

BoerBurgerBeweging-leider Caroline van der Plas is kritisch over de stikstofheisa rond de dieren- en natuurpopulatie in de Veluwe. Wetenschappers en politici betreuren het gegeven dat stikstof het leven van tal van diersoorten en planten zou nekken in de Veluwe. Maar volgens Van der Plas is het opmerkelijk dat in de jaren ’90, toen men nog niet aan stikstof-reductie deed, wel volop leven was in het natuurgebied. Volgens Van der Plas moet men niet alleen naar stikstof kijken, maar ook naar andere factoren.

Van der Plas laat op sociale media weten kritisch te zijn op de stikstofkritiek van wetenschappers en PvdD-politica Esther Ouwehand. Door de stikstofuitstoot zou de dierenpopulatie en het eikenbos in de Veluwe flink onder druk staan. Van der Plas gelooft niet in het feit dat alléén stikstof hier verantwoordelijk voor zou zijn. Enkele decennia terug was de stikstofuitstoot vele malen erger, en toen was er nog niks aan de hand.

De BBB-voorvrouw gaat niet mee in de stikstofheisa, op Twitter krijgt ze daarom direct het verwijt te horen dat ze de stikstofcrisis zou ontkennen. Maar dat is volgens de politica lariekoek. Europa beschouwt veertien bedreigingen voor de natuur, maar in Nederland zijn we alleen gefixeerd op de stikstofuitstoot. Van der Plas is dan ook van mening dat we naar het bredere plaatje moeten kijken.

Van der Plas gaat niet mee in het narratief dat alleen stikstof de boosdoener zou zijn in Nederland, waardoor ze op wat kritiek kan rekenen van enkele klimaatfanatici. Toch stipt de politica hier een terecht punt aan: waarom is Nederland alleen obsessief bezig met het stikstofdossier, terwijl Europa erkent dat er meerdere factoren zijn?

De BBB-leider laat niet over zich heen lopen en weigert mee te gaan met de kortzichtige retoriek van de anti-stikstof-roeper, men moet niet vergeten om naar het bredere plaatje te blijven kijken. Iets waar Van der Plas  terecht op wijst.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

77 reacties

 1. rutte leugenaar

  Stikstof is al decennia stabiel. Stikstofoxide kan de natuur prima handelen. Net zoals CO2, daar groeien bomen en plantjes mee. Mensen worden graag bedonderd en als je ze dan promoot als redders van de wereld lopen ze ongehinderd door enige kennis met de borst vooruit.

  1. STOP FVD

   Ik haal het belangrijkste stukje er even voor je uit :

   “A likely scenario is that there will be likely a need for a third dose, somewhere between six and 12 months and then from there, there will be an annual revaccination, but all of that needs to be confirmed. And again, the variants will play a key role,” he told CNBC’s Bertha Coombs during an event with CVS Health.”

   Dus, vertaald, een 3e ergens tussen 6 en 12 maanden na volledige vaccinatie, en daarna 1 x per jaar (zeg maar de griepprik om in jouw termen te blijven). Maar dat is nog niet zeker, zegt hij er nog even bij. Waar inderdaad de varianten een rol spelen.

   NERGENS zie ik staan dat we 1x per kwartaal een prikje mogen halen. Wederom verspreid je desinformatie.

   1. rutte leugenaar

    Ik zie ontzettend veel of topic gewauwel van een stopidioot.

   2. Janna47

    @Stop FVD
    Ben je nou nog steeds niet opgenomen? Ik heb met je te doen, want zo lang wachten op een plekje op een gesloten afdeling, is slopend, toch?
    Maar doe een beetje rustig want de mensen hier hebben wel een beetje last van je, omdat je ook veel onzin er tussendoor gooit.
    Dit is meer een draadje voor intelligente mensen.

    1. Max Aue

     Raak!

  2. Canta

   rutte leugenaar
   Nou ik moet zeggen “petje af” want kennelijk hebben we hier te maken met een super-intellectueel. Jij schijnt wel zo breed onderlegt te zijn want jij weet alles van:
   vaccinaties
   stikstof en CO2
   politiek
   islam
   nazisme.
   Hebben ze nog niet gevraagd als expert in een praatprogramma?
   Nou, met jouw ENORME kennis zal dat zeker nog welgebeuren.
   Ik hang aan je lippen!!!!!

 2. Max Aue

  “Maar volgens Van der Plas is het opmerkelijk dat in de jaren ’90, toen men nog niet aan stikstof-reductie deed, wel volop leven was in het natuurgebied.”

  Hendrika weet beter, in de jaren ’90 was de stikstof-uitstoot aanmerkelijk geringer en was de schade aan de natuurgebieden nog niet zo ver voortgeschreden.

  1. rutte leugenaar

   Probeert je nu uit te leggen dat we voor niets het gehele wagenpark ge-upgrade hebben ? In de jaren was de uitstoot geringer. Gauw al die achterlijke maatregelen ongedaan maken en weer lekker zwavel diesel gaan verstoken.

   Wïm je bent een volidioot die ongehinderd door enige kennis maar wat roept. Een linkse inhoudsloze roeptoeter dus !

   1. Max Aue

    Probeer

   2. Max Aue

    “In de jaren was de uitstoot geringer.”

    Leugenaar is niet zo van de onderbouwing en de feiten, dus voor deze wonderlijke bewering zal dat ook wel gelden.

    1. usb3.0

     maxje heeft werkelijk geen idee waar hij het over heeft dom jongetje..

  2. usb3.0

   maxje is een leugenaar, de natuur heeft stikstof nodig en als er teveel is neemt de natuur dit helemaal niet op wat weer resulteert in natuurlijke aanpassing…

  3. leukeditter

   zou je nou je bek niet gaan houden met je gezeur en uitgedaag?>?? jij gelooft dus alles wat ze je voorkauwen idioot..klimaat , zeespiegelstijging van 60 meter, geen ijsberen meer( zijn er nog nooit zoveel geweest) stikstof haha helemaal om te lachen, in de meeste europese landen zijn de normen veeeel hoger dan hier . ze blijven zeiken over elk dingetje en dat zal niet ophouden voorlopig. dus hou aub uw lelijke bakkes en kom hier niet meer

   1. Max Aue

    Ik geloof niet in een zeespiegelstijging van 60 meter hoor. Hoe kom je daar bij?

    1. usb3.0

     maxje is natuurlijk een achterlijke imbeciel en heeft geen humor laat staan inlevingsvermogen maar dat heb ik al gezegd die is niet meer dan een kind van groep 3

  4. Stanly2000

   Ernst,
   Stikstof uitstoot 1990: 455 mln ton
   Stikstof uitstoot 2017: 170 mln ton

   1. rutte leugenaar

    Ach , laat de belachelijke tröl. Voor je het weet wordt je beticht dat je overal verstand van hebt 🙂 🙂 🙂

   2. Harry Haller

    Ik ben benieuwd hoe Max Aue met deze cijfers om gaat. Hij heeft de reactie van Stanly2000 uiteraard gelezen, maar zich meteen ijlings uit de voeten gemaakt.

    Van zijn debiele antwoord uit onwetendheid “Hendrika weet beter, in de jaren ’90 was de stikstof-uitstoot aanmerkelijk geringer en was de schade aan de natuurgebieden nog niet zo ver voortgeschreden” blijft namelijk geen spaan heel.

    Toe Max, vertel nog eens van dat extatische moment dat je die brainwave kreeg om Caroline van der Plas ‘Hendrika’ te noemen. Dat was wel een hoogtepunt voor je waar je nog decennia op kan teren.

   3. Max Aue

    Ik ben benieuwd naar je bron, Stanly.

    Overigens vind ik deze cijfers niet relevant voor de vraag of we nu de stikstofuitstoot moeten terugdringen. Kennelijk gaat het al de goede kant op en dat is natuurlijk mooi.

    1. rutte leugenaar

     Net betoogde je nog dat de stikstof uitstoot was gestegen. Wat is het nou strönt vlëk ? Gestegen of gedaald ?

   4. Max Aue

    Ik heb de bron gevonden, Stanly, en ik moet je gelijk geven. De emissie van alle sectoren is teruggelopen maar die van de landbouw overigens maar zeer beperkt, feitelijk loopt die vanaf 2012 juist op.

    h*tps://www.rivm.nl/stikstof

    Voor de noodzaak normen te stellen verwijs ik naar de bronnen die Beukman hierboven geeft.

    1. Stanly2000

     Ernst, ik zie dat u mijn bron gevonden heeft. Was toch niet zo moeilijk? Alleen zie ik uw conclusie weer niet. De landbouw bijdrage is gedaald van 300 naar 100 mln ton. Niet mis!
     Ook de oplopende tendens ontgaat mij volkomen. Misschien een andere bril?

     1. Max Aue

      De stijging is al zichtbaar in de eerste grafiek in de door mij genoemde bron maar wordt ook bevestigd door de volgende bronnen:

      ht*ps://www.pbl.nl/sites/default/files/downloads/pbl-2020-toelichting-emissieraming-landbouw-2020-2030_4092.pdf

      ht*ps://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/06/stijging-stikstofoverschot-landbouw-door-droge-zomer-2018

     2. usb3.0

      maxje is een zeer domme jongen, logisch want hij wil slechts 1 kant van een verhaal horen..

  5. rutte leugenaar

   Wil geen mismaakt hulpmiddel aan mijn lippen ! PLëëeeeeeeeeeeeeeH

 3. Rien E

  Lucht bestaat voor ongeveer 78 vol. -% uit stikstofgas, 21 vol. -% uit zuurstofgas en bijna 1% argon, so what’s the problem anyway??

 4. Heras

  Topegoisme van het kabinet: wel hele bossen kappen, zonnepanelen plaatsen die in de fik gaan, weilanden bedekken met datacentra, windmolens neerzetten die maar 15 jaar meegaan, chemtrails toelaten. Zelf met vliegtuigen gaan reizen.( Ps. Rob jetten is de hele wereld overgevlogen.)
  Maar wel de boeren en vissers om zeep helpen.
  Dit is een baggerkabinet, gauw voor het gerecht.

  1. Jack Flash

   Gewoon de norm verhogen, net als in Deutschland.
   140×

   1. Jack Flash

    Dan kunnen we weer lekker planken.

  2. usb3.0

   Hear, hear, hear, Heras slaat de spijker niet alleen op z’n kop maar veegt ook nog eens de vloer aan met al die klimaatreligieuze imbecielen…

  3. Jack Flash

   Heras++++++

  4. Max Aue

   “Dit is een baggerkabinet, gauw voor het gerecht.”

   We hebben in ons land niet de gewoonte om regeringen voor het gerecht te slepen, Heras. Als we de regering niet goed vinden stemmen we ze weg.

   Dat is bij de laatste verkiezingen overigens niet gebeurd, dus we zullen weer een Kabinet onder leiding van Rutte gaan krijgen.

   1. rutte leugenaar

    klopt strónt vlé®k , ambtenarren kan je helaas niet vervolgen vandaar dat ze maar wat aanklungelen en dat we een minister hebben die vaccineren vergelijkt met het eten van een frikandel.

    Onze regering bestaat uit randdebielen en leugenaars wím !

    1. Max Aue

     Ja, biomassa-centrales lijkt me geen goede weg, tenzij het strikt alleen wordt toegepast voor afvalhout waar verder geen bestemming voor is.

 5. Rien E

  iets mis met feiten??

 6. Beukman

  Het is al pure winst dat Van der Plas in ieder geval niet ontkent dat er wat aan de hand is met onze natuur.
  Verder:

  Het gaat dramatisch met de Veluwe, ons grootste natuurgebied op land, blijkt uit een rondgang van NU.nl langs wetenschappers. Veel eikenbos is op sterven na dood. Mezenjongen breken door kalkgebrek hun pootjes in het nest. Heidevlinders en unieke bloeiende planten staan op de rand van uitsterven. Oorzaak: stikstofvervuiling, decennialang.

  nu.nl/klimaat/6130230/van-vogels-tot-eikenbos-stikstof-nekt-leven-op-de-veluwe.html

  De Nederlandse stikstofuitstoot is de hoogste van Europa: per hectare stoten we ongeveer 4 keer zo veel uit als het EU-gemiddelde. Van de Nederlandse uitstoot bestaat 60% uit ammoniak (NH3) en 40% uit stikstofoxiden (NOx). De landbouw zorgt voor 61% van de stikstofuitstoot (door mest, maar ook uit kassen en door landbouwvoertuigen), het wegverkeer voor 15%. De uitstoot wordt ook wel stikstof-emissie genoemd. Op de kaart van het KNMI/Tropomi zie je de hoeveelheid NO2 in de lucht in Nederland en in de rest van Europa.

  milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/milieuproblemen/stikstof-in-de-lucht-en-bodem/

  1. rutte leugenaar

   Wat een dom gewauwel bukhol.

   ONZIN !

   1. Jack Flash

    De zure regen van slinks gezever.

    😂

   2. Beukman

    Natuurlijk is dit geen onzin, beste Bukhol. Nederland is langzaam aan het verkankeren, zelfs Van der Plas lijkt dit te beseffen.

    1. usb3.0

     nee hoor beukho*r dát is nu juist een leugen

    2. rutte leugenaar

     Bukhol heeft nog niet door dat de stikstof emissie metv65% is teruggebracht sinds 1990. Bukhol is dan ook onwetende.

  2. usb3.0

   Het zou verboden moeten worden dat beukho*r nog naar de wc gaat want ja beukho*r stoot zoveel shit uit per vierkante hectoliter laboratorium onderzocht, dat is echt een groot probleem

  3. Max Aue

   Ja, dit zijn de schokkende cijfers, Beukman en gelukkig zijn we nu zover dat we de stikstofuitstoot in de greep proberen te krijgen.

   Voor Hendrika is dat natuurlijk slechts nieuws en ze zal het komende jaren vooral als haar taak zien om deze feiten te verdoezelen.

   1. Max Aue

    slechts = slecht

   2. Beukman

    Het valt me sowieso nu al van Hendrika op dat ze vaak niet weet waar ze het over heeft, en wel erg dominant is voor een groentje.

    1. Max Aue

     Ze lijkt een beetje dronken van de aandacht die ze als ‘new kid on the block’ krijgt en lijkt zich zonder veel kennis van zaken overal mee te willen bemoeien. Uit die roes zal ze spoedig ontwaken en ik denk dat we dan mededogen met haar zullen moeten hebben.

   3. usb3.0

    Jullie natuurreligieuze imbecielen begrijpen helemaal niets van stikstof en natuur, jullie zijn echt te dom om te begrijpen dat natuur zichzelf herstelt mocht dit nodig zijn, zodra de mens zich ermee gaat bemoeien raakt de natuur in de war…

    1. Max Aue

     Dat is wel juist, de ingrepen van de mens via de landbouw in de natuur heeft desastreuze gevolgen voor de bio-diversiteit, de kwaliteit van het grondwater en de aanwezigheid van natuurgebieden.

     1. rutte leugenaar

      leg is uit strónt vlé®k wat is het nou ?

      optie 1 QUOTE Hendrika weet beter, in de jaren ’90 was de stikstof-uitstoot aanmerkelijk geringer en was de schade aan de natuurgebieden nog niet zo ver voortgeschreden. END

      of optie 2 quote Stikstof uitstoot 1990: 455 mln ton
      Stikstof uitstoot 2017: 170 mln ton end

      iemand staat te liegen strónt vlé®k , laat ik jou nou verdenken van het verdraaien van cijfers hufter

    2. Beukman

     jullie zijn echt te dom om te begrijpen dat natuur zichzelf herstelt mocht dit nodig zijn, zodra de mens zich ermee gaat bemoeien raakt de natuur in de war…

     Ergens lijk je het dan toch wel te begrijpen, Bus. Want inderdaad: de mens bemoeit zich inderdaad met de natuur, die daar vervolgens flink van in de war raakt.
     Alexander von Humboldt beschreef rond 1800 hoe menselijke ingrijpen in de natuur kon leiden tot ernstige droogte, erosie, overstromingen en meer zulks. Het inzicht is dus niet nieuw.

     1. usb3.0

      Jullie beide liegen over mijn reactie, maar ik leg het jullie domoren graag nog even uit, de natuur herstelt, mocht dit nodig zijn, zichzelf, dit is helemaal niet nodig maar de mens vindt dat het wel nodig is en dat is dom, dan begrijp je de natuur niet…

     2. Max Aue

      Gerrit heeft in de kern gelijk, als de mens zich met de natuur bemoeit is dat bijna altijd slecht voor de natuur. Afblijven is meestal verstandiger.

     3. rutte leugenaar

      sukkel

      Stikstof uitstoot 1990: 455 mln ton
      Stikstof uitstoot 2017: 170 mln ton

     4. Beukman

      de natuur herstelt, mocht dit nodig zijn, zichzelf

      Nodig voor wie, Bus?

     5. rutte leugenaar

      bukhol heeft weer een leesprobleem , best zielig voor de tról

     6. rutte leugenaar

      quote Max Aue 18 minuten geleden
      Gerrit heeft in de kern gelijk, als de mens zich met de natuur bemoeit is dat bijna altijd slecht voor de natuur. Afblijven is meestal verstandiger. end

      Zegt de tról die voorstander is om oerbossen door de bio-massa centrale te halen ! K N E T T E R G E K , wím kan beter een vogelaartje doen !

     7. Max Aue

      “Zegt de tról die voorstander is om oerbossen door de bio-massa centrale te halen”

      Waar beweerde ik dat, leugenaar?

     8. rutte leugenaar

      dus je bent tegen bio-massa strónt vl®k ?

     9. Max Aue

      Ja, biomassa-centrales lijkt me geen goede weg, tenzij het strikt alleen wordt toegepast voor afvalhout waar verder geen bestemming voor is.

     10. rutte leugenaar

      dan keur je de huidige 372 bio massa centrales van drammertje klaver af. Immers we hebben geen brandstof voor deze ondingen. Tevens staken we direct de bouw van de overige centrales !

      Gaat de strónt vlé®k helder denken ? bij de groen ,links topics vond de strónt vlé®k de bio massa centrales altijd een must om de energietransitie te voeden. Je blijft een hypocriet wezentje wím

      Dus even ter bevestiging , de strónt vlé®k is tegen bio massa want elk wel denkend mens snapt dat er geen brandstof is voor die dingen !

     11. Max Aue

      “dan keur je de huidige 372 bio massa centrales van drammertje klaver af.”

      Waar je die 372 vandaan haalt weet ik niet maar Klaver wijst biomassa als energiebron ook af. Hij gaat daarin zelfs verder dan ik .

     12. rutte leugenaar

      je bent en blijft een vervelende domme tról die ongehinderd door enige kennis hier de hufter uithangt door wat stemming te kweken. Lekker dwars reageren en vervolgens de onschuld spelen. Klaver is tegen bio massa ? hoe verzin je het miesgasser

      je weet nergens wat van maar voert het grootstte woord. je bent een hufter pure sang , een miesgasser waar geen zinnige discussie mee te voeren is. De huiskwal van DDS

      klaver wijst bio-massa af , het staat er echt , je bent te dom om te poepen !

     13. Max Aue

      “ De komende regering moet kijken of we versneld alle biomassa-centrales kunnen sluiten”, zegt Klaver vanavond in Nieuwsuur.”

      ht*ps://nos.nl/nieuwsuur/collectie/13859/artikel/2371879-jesse-klaver-onder-vuur-over-biomassa

     14. Harry Haller

      Nog kort geleden maakten GroenLinks en Klaver zich hard voor de ‘groene energie’ uit biomassacentrales. Dat Smeerlap Klaver zeer onlangs in alle stilte een ommezwaai heeft gemaakt in plaats van openlijk het boetekleed aan te trekken om zoveel bio-domheid, zal velen zijn ontgaan.

      Ook jij, Max Aue, was nog niet zo lang (minder dan een jaar) geleden er van overtuigd dat biomassa een blijvertje was. Zoals te verwachten en gebruikelijk ben jij zelf nu ook 180 graden gedraaid en huil je weer dapper mee met alles wat de deugers voorkauwen. Goorlap.

     15. usb3.0

      ” maar Klaver wijst biomassa als energiebron ook af.”

      Nee hoor dat doet groen links helemaal niet.. die maken zich juist sterk voor bio-massa centrales

 7. september

  Hallo Max,je mag hier gerust blijven komen ,trek je maar niks van Rutte Leugenaar,het is zelf een domme idioot,laat je niet wegjagen.door dat Wappie.

  1. rutte leugenaar

   wat zegt de gekleurde dyslectische brekebeen

  2. usb3.0

   De wappies zijn diegene die structureel tegendraads reageren op dds topics, maxje, september, beukho*r, emmaatje, eigenlijk altijd dezelfde mongolen

   1. STOP FVD

    Dus, nogmaals hier dan even, omdat je nu zo stil bent, volgens de door jou genoemde meneer van Pfizer, stelt het volgende (en dit is NIET zoals jij beweert dat HIJ zegt), dus nee ik denk dat het geen geintje is, JE VERTELT EEN LEUGEN! :

    Bedoel je deze CEO? Hij zeg volgens mij dat het mogelijk is dat je een 3e vaccin moet krijgen binnen 12 maanden na volledig gevaccineerd te zijn. Dus wie is er nu eigenlijk op de hoogte (het bericht is van 15.4.2021). Ik hoor graag je reactie.

    h**ps://www.cnbc.com/2021/04/15/pfizer-ceo-says-third-covid-vaccine-dose-likely-needed-within-12-months.html

    Reageer anders even, je hebt constant een grote bek dat JIJ alles weet, maar ik haal je “feiten” onderuit. Je stilzwijgen zegt eigenlijk alles. STOP LEUGENS TE VERSPREIDEN!

    1. Harry Haller

     STOP FVD heeft zijn reactie met een stencilmachine gedupliceerd en dropt nu overal -als een schijtende meeuw- dezelfde schreeuwende boodschap.

     Een fanatieke Jehova Getuige is er niks bij.

   2. september

    Hallo usb3.0 ,we blijven hier gewoon komen.En noem je ons mongolen, kijk in de spiegel!

 8. Drollevanger

  Nou vooruit. Nog maar een keer. De Zeespiegelstijging vanaf 1901-tot 2020 volgens het KNMI.
  Delfzijl 1901-2020 = 17,5 cm
  Vlissingen 1901- 2020= 21,5 cm
  Hoek v Holland 1901-2020= 23,8 cm.
  Harlingen 1901-2020= 14,3 cm.
  Den Helder 1901- 2020= 14,8
  Dus we verzuipen nog dadelijk niet. Vorig jaar werden er 40,000 IJsberen geteld. Nog nooit zoveel geteld.
  Hoe komen sommige idiote doemdenkers toch altijd weer aan die foute cijfers. Verzinnen ze die zelf?

  1. Max Aue

   “De Zeespiegelstijging vanaf 1901-tot 2020 volgens het KNMI.”

   Het probleem is de te verwachten zeespiegelstijging na 2020, Drolleman.

   Heb je je daarin ook verdiept?

 9. Drollevanger

  In mijn jeugd hielden schapen de heide kaal, toen die verdwenen waren, begon men jaarlijks de heide met maaimachines te maaien en verwerkte het tot balen voor de tuinbouw. Toen ook dat te duur werd stak men jaarlijks, onder toezicht van de brandweer, de heide in brand.
  Nu staat de meeste heide en de bossen onder toezicht van Staatsbosbeheer, en heeft men de bosarbeiders met een bijl vervangen door een compagnie zich boswachter noemende dames met een laptop. Dus het onderhoud is nagenoeg gestopt.
  Een laptop is een mooi apparaat, maar het spit de heide niet om, en het zaagt geen bomen.

 10. Drollevanger

  Stikstof is onontbeerlijk voor de meeste plantengroei,(net als CO2) alleen sommige vlinderbloemigen, zoals klaver en brem maken rond hun wortels zelf stikstof aan.
  Daarom groeiden vroeger op stikstofarme gronden wel klaver en Brem, maar geen Engels raaigras of suikerbieten als er geen stikstof werd gestrooid in de vorm van mest(met stikstof) of Guano, (oa vogelmest van de Eilanden voor de kust Equator)
  Driekwart van de Randstad mensen weten zelfs in de verte niet waarover ze het hebben als ze over de natuur oreren..

  1. Max Aue

   “Stikstof is onontbeerlijk voor de meeste plantengroei”

   Correct, maar wel met mate.

 11. Drollevanger

  Extra stikstof zorgt voor een toename van de meeste planten, zodat klaver daar slechter gaat groeien, en voor planten die zelf geen extra stikstof kunnen maken, zoals aardappelen en sla, is extra stikstof is het een zegen.
  Dus het wordt kiezen tussen aardappels en klaver. Het is maar wat je lekkerder vind. Klaver lijkt mij zo,n gekauw.
  Je kunt de klaver natuurlijk ook eerst door koeien laten omzetten naar vlees. Lekker met gebakken aardappels of rijst.
  Ik blijf natuurlijk wel net als al mijn voorouders omnivoor. Ik wil tenslotte niet uitsterven zoals de parantrophus- Bosei, en al de andere uitgestorven neven.
  Ik ben dus voor een toename van aan veganisme lijdende namaak mensen, zodat er meer eten overblijft voor mijn eigen vleesetende nazaten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.