Van Haga (FVD) kritisch op onschendbaarheid ambtenaren: ‘Ze moeten verantwoordelijk worden gehouden voor hun werk’

Forum-Kamerlid Wybren van Haga is uiterst kritisch op de zogeheten ‘Oekaze Kok’, een set regelgeving die bepaalt dat Kamerleden geen contact mogen hebben met ambtenaren én er voor zorgt dat ambtenaren nergens verantwoordelijk voor kunnen worden gehouden. Volgens het kritische Forum-Kamerlid moet hier verandering in komen. 

Van Haga pleitte in de Tweede Kamer er voor om de Oekaze Kok op de schop te doen. Volgens de regelgeving mogen ambtenaren geen contact hebben met Kamerleden, zowel coalitie- als oppositieleden mogen niet zo maar contact opzoeken met ambtenaren. Daarnaast zorgt de Oekaze Kok er voor dat ambtenaren haast onschendbaar zijn. Daar moet volgens Van Haga verandering in komen, ook zij moeten verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor hun werkzaamheden.

In de Tweede Kamer zei Van Haga het volgende over de Oekaze Kok:

“Het land zit op slot en het kabinet heeft grote fouten gemaakt en het einde is niet in zicht. En ik hoop maar dat onze oproep om nu eens hard aan het werk te gaan en te stoppen met deze politieke spelletjes ter harte zal worden genomen. Voor wat betreft het weghouden van alle ambtenaren, vanwege die Oekaze Kok, dank ik minister Ollogren natuurlijk voor de antwoorden en de aanpassingen uit december op deze Oekaze Kok. Maar ik denk dat we op korte termijn nog wel iets zouden kunnen verbeteren en ik hoop dat de minister daar welwillend tegenover staat.”

Op Twitter benadrukte Van Haga dat het afgelopen moet zijn met de onschendbaarheid van ambtenaren, in de Tweede Kamer diende hij dan ook een motie hiervoor in.

“De Kamer, gehoord de beraadslaging, constaterende dat, sinds de Oekaze Kok, ambtenaren een positie hebben gekregen die onwenselijk is; overwegende dat de Oekaze Kok in december 2020 door minister Ollongren al aanzienlijk is versoepeld; overwegende dat het van belang voor Kamerleden, van zowel van de oppositie als van de coalitie, om direct contact te kunnen hebben met de ambtenaren; overwegende dat het ook van belang is dat ambtenaren verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor hun werk; verzoekt de regering te onderzoeken of en zo ja, hoe de positie van ambtenaren kan worden veranderd zodat er een beter balans ontstaat met betrekking tot bovenstaande overwegingen, en gaat over tot de orde van de dag.”

Duidelijke taal van Van Haga. Na de hele toeslagenaffaire zou men kritisch moeten gaan kijken naar de onschendbaarheid van ambtenaren in de Oekaze Kok, als er één les is geleerd uit de toeslagenaffaire, dan is het wel dat ook ambtenaren, net als ministers en staatssecretarissen, verantwoordelijk moeten kunnen worden gesteld voor hun handelingen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. usb3.0

  Helemaal mee eens natuurlijk, wie heeft dit overigens bedacht onschendbaarheid, dit is natuurlijk niet meer van deze tijd..

  1. rutte leugenaar

   dat had natuurlijk al lang gebeurd moeten zijn.

   Nu de exorbitante wachtgeldregelingen nog ter discussie maar dat zal wel bij dromen blijven. Immers eerdere moties van de PVV zijn weggestemd door de regenten

   1. janrama

    Met zo’n domme nick maak je ook domme opmerkingen.
    Noem eens wat exorbitante wachtgeldregelingen.

   2. STOP FVD

    Dus, nogmaals hier dan even, omdat je nu zo stil bent, volgens de door jou genoemde meneer van Pfizer, stelt het volgende (en dit is NIET zoals jij beweert dat HIJ zegt), dus nee ik denk dat het geen geintje is, JE VERTELT EEN LEUGEN! :

    Bedoel je deze CEO? Hij zeg volgens mij dat het mogelijk is dat je een 3e vaccin moet krijgen binnen 12 maanden na volledig gevaccineerd te zijn. Dus wie is er nu eigenlijk op de hoogte (het bericht is van 15.4.2021). Ik hoor graag je reactie.

    h**ps://www.cnbc.com/2021/04/15/pfizer-ceo-says-third-covid-vaccine-dose-likely-needed-within-12-months.html

    Reageer anders even, je hebt constant een grote bek dat JIJ alles weet, maar ik haal je “feiten” onderuit. Je stilzwijgen zegt eigenlijk alles. STOP LEUGENS TE VERSPREIDEN!

 2. Beukman

  Ambtenaren moeten vooral gewoon hun werk doen en met hun eventuele opbouwende kritiek binnen de speelruimte blijven die hen wordt geboden, want anders zou het pas echt een zooitje worden. Hun verantwoordelijkheid ligt, met andere woorden, binnen hun opdracht en niet daarbuiten.

  Enfin, dat weet Haga ook wel. Zijn proefballonnetjes zijn allemaal niet bijzonder constructief.

  1. Max Aue

   Haga is een politieke oplichter en weet dat zijn voorstellen zowel in strijd zijn met de Trias Politica als een werkbare samenwerking van Kabinet en Kamer.

   Wat onder populisten logisch klinkt is voor mensen die even wat langer nadenken bedenkelijke onzin.

  2. M. Brandenburg

   Ambtenaren dienen gewoon onder exact dezelfde regels te werken als in de private sector, en dus consequenties tot aontlasg aan toe wanneer zij niet in staat zijn hun werk op een goede manier uit te voeren. En net als in het bedrijfsleven kan jij gewoon in alle reust werken als jij copetent bent en je werk naar behoren kan uitveoren, iemand die deze competenties mist dient te worden verwijdert, en wanneer dat gebeurd onde romstandigheden als de toeslagen affaire dan kunnen we sprken van verwijdbaar gedrag en dus ontslag zonder recht op aanspraka wachtgeld dan wel WW. Sowieso dienen alle wachtgeldregelingen te gebeuren volgens de rgels van de WW. Roepen dat dit niet kan is onwil en niet gebaseerd op gezond verstand, zeker tegenwoordig is dat perfect mogelijk. Kiezen voor puur een politieke carriere is een keuze die gevolgen dienen te hebben voor de toekomst. Sowieso zou geen enkele politicus langer dan 8 jaar een functie binnen de politiek mogen vervullen, verversen van bloed is gezond en voorkomt ellende zoals die de laatste 30 jaar stap voor stap is ingevoerd. En acht jaar geldt ook voor het feit dat men geen lobbyfunctie voor het bedrijfsleven met de politiek mag bezetten. Die twee dienen volledig afgescheiden te worden, zoals een heel wijs man ooit zei, politici zijn als luiers, je moet ze zo vaak mogelijk verwisselen.

   1. Max Aue

    “En net als in het bedrijfsleven kan jij gewoon in alle reust werken als jij copetent bent en je werk naar behoren kan uitveoren, iemand die deze competenties mist dient te worden verwijdert, en wanneer dat gebeurd onde romstandigheden als de toeslagen affaire dan kunnen we sprken van verwijdbaar gedrag”

    Escaped from the language lab.

 3. Monty

  ”Van Haga (FVD) kritisch”

  Baudet is onzichtbaar. Of is Van Haga gepromoveerd?

 4. Niet L niet R

  Had al veel eerder moeten gebeuren!

  1. Jack Flash

   Het heeft mij altijd al verbaasd, ook de wachtgeldregelingen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.