‘Vanaf de zomer geen mondkapjesplicht meer in Nederland’

Vanaf “later deze zomer” kunnen ook Nederlanders hun mondkapjes afdoen, die nu nog verplicht zijn in publieke binnenruimten en het openbaar vervoer. Dat verwacht OMT-lid en hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss. Hij zegt in De Volkskrant dat hij verwacht dat als de daling van het aantal coronabesmettingen is ingezet, de reductie naar bijna nul snel kan gaan.

Voss: “Ik verwacht dat ook wij daardoor op een bepaald moment in een fase komen dat ook wij het achterwege laten van mondkapjes kunnen overwegen.” Dat moment zou aan het einde van de zomer zijn.

Voordat het echter zover is, moeten er in Nederland nog wel twee zaken gebeuren, inventariseert De Volkskrant. Ten eerste moet er veel meer gevaccineerd worden. In de Verenigde Staten, waar de mondkapjes voor gevaccineerden zijn afgeschaft, is ruim 50% van de bevolking volledig ingeënt.

Ook moeten er veel minder coronabesmettingen per week zijn. Dat zijn er nu ruim 250 per honderdduizend Nederlanders. Dat mogen er straks niet meer dan 35 zijn, wil het mondkapje definitief worden afgeworpen.

Voss sluit overigens een terugkeer van het gezichtsmasker na de zomer niet uit: als een nieuwe variant gaat huishouden in Nederland, zou het kunnen dat bepaalde coronabasisregels opnieuw moeten worden ingevoerd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Ragnar

  Geen vax en geen mondkapje. En ik laat me niet de wet voorschrijven door mensen die bang zijn voor de coronagriep.

  1. Xyz1234

   Precies. Mensen met onredelijke angsten hebben psychische hulp nodig in plaats van dat ze anderen kunnen dwingen achterlijke rituelen en andere idioterie te omarmen als zij zelf.

 2. september

  In Nederland zijn inmiddels al 7.000.000 mensen gevaccineerd dat is al bijna de helft boven de 18.Ergens in de zomer zijn we hier dan ook van de mondkapjes af

  1. rutte leugenaar

   hoe zat het ook alweer met die mondkapjes ?
   hier , het RIVM fimpje om het geheugen op te frissen.

   h**ps://www.youtube.com/watch?v=mndegsjVxtc

   enkel ingevoerd voor het psychologische effect maar verder onzinnig

   voor de twijfelaars
   h**ps://www.gids.tv/video/232731/mark-rutte-in-op1-over-mondkapjes-schijnveiligheid-was-niet-het-goede-woord

   mondkapjes zijn dus onzin en zouden per direct geen verplichting meer moeten zijn. Check uw omgeving even en zie het drama van zwerfafval.

 3. Swami Nofapananda

  Dat zou geweldig nieuws zijn, een plicht op kleding hoort niet in de 21 eeuw in het westen thuis. En al helemaal niet wanneer het niet werkt.

 4. Adriaen van Bergen

  Veel mensen doen nu al geen mondkapje meer op.
  Het is ook een dwaze regel.
  Ze kunnen het niet handhaven en hun verlies toegeven doen ze nooit.
  Dus vandaar op deze manier.

 5. Xyz1234

  Mensen die deze achterlijke, niet werkende, vieze dingen dragen doen zichzelf enorm te kort.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.