VVD-leider Rutte denkt absoluut niet aan opstappen: ‘Met afstand de grootste, twee miljoen voorkeurstemmen’

“Ik ben trots op heel veel van de afgelopen tien jaar,” aldus VVD-leider én demissionair premier Mark Rutte bij Nieuwsuur. De ‘radicale’ plannen om de bestuurscultuur te willen veranderen in Den Haag lijken niets meer dan een wit leugentje te zijn van Rutte. De oudgediende politicus ziet grote bestuursveranderingen helemaal niet zitten; zijn partij is bij afstand de grootste van Nederland én hij heeft maar liefst twee miljoen voorkeurstemmen gekregen. Dus waarom zou hij opstappen? 

Er vond een opmerkelijk tafereel plaats bij Nieuwsuur: VVD-leider Mark Rutte was uitgenodigd om zijn kant van het verhaal te doen over de formatiecrisis en de kwestie-Omtzigt. De laatste weken trok de demissionair premier vaak genoeg het boetekleed aan, maar gisteravond koos hij voor de aanval terwijl hij eigenlijk had beloofd “radicale ideeën” te presenteren. Aan opstappen moet Rutte niet denken, Nederland heeft een duidelijk signaal afgegeven, aldus de VVD-voorman.

Bij Nieuwsuur gaf hij in ferme taal aan niet te denken aan opstappen: “Ik ben trots op heel veel van de afgelopen tien jaar. Ik ben lijsttrekker van de VVD, we zijn verder de grootste partij geworden met tien zetels afstand op nummer twee. Ik had twee miljoen voorkeurstemmen. Het zou raar zijn als ik zou zeggen: ‘ik stap op’.”

Rutte geeft aan dat het uiteindelijk aan de rest van de Tweede Kamer is om te bepalen of ze met hem én de VVD door willen, maar hij heeft er enorm veel zin in om opnieuw het land te leiden.

Uit het Nieuwsuur-optreden wordt maar weer eens duidelijk dat Rutte zeker niet van plan is om zich uit Den Haag te laten wegwerken. Nederlanders hebben in groten getale duidelijk gemaakt nog steeds vertrouwen te hebben in de demissionair premier. Maar realiseert Rutte zich wel dat hij veel stemmen te danken heeft aan de crisistijd? Ook in andere landen is goed te zien dat de zittende macht, door de onzekere tijd, juist groeit in alle peilingen – zoals ook in het Verenigd Koninkrijk.

De Nieuwsuur-boodschap van Rutte maakt één ding duidelijk: de nieuwe bestuurscultuur in de Nederlandse politiek laat voorlopig nog even op zich wachten, want Rutte heeft voornamelijk goede herinneringen aan de oude bestuurscultuur. Dus waarom zou hij deze stijl gaan aanpassen? Hij heeft twee miljoen stemmen gekregen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

45 reacties

 1. Monty

  ”VVD-leider Rutte denkt absoluut niet aan opstappen”

  Wordt toch knap lastig regeren van achter de tralies.

 2. marcel_2011

  Hij heeft geen 2 miljoen voorkeurstemmen gekregen. Het is normaal dat het bovenste hokje op de lijst wordt rood gemaakt. Heb je een voorkeur voor nr 2, 3 etc. dan kleur je dat hokje rood. Dat is wat er bij Pieter Omtzigt is gebeurd. Die kreeg veel voorkeurstemmen. Een stem op de nr 1 is gewoon een stem op die partij, in dit geval dus niet specifiek op Rutte maar op de VVD

  1. ikweetwatikwil

   Mee eens marcel- 2011.

   1. ikweetwatikwil

    Als Rutte zo wil rekenen, 15 miloen hebben NIET op hem gestemd.

  2. Kleurloze Politiek

   Dan moet jij in het vervolg echt beter je huiswerk doen want Rutte heeft in totaal 1.988.651
   voorkeurstemmen gekregen, de VVD heeft over de 2 miljoen stemmen gekregen.
   Dop de tweede plaats komt Kaag van D66 met 1.3 miljoen voorkeurstemmen.
   En Omzigt komt op de Derde plaats met
   340 duizend voorkeurstemmen.

   70% van de kiezers stemd wel degelijk op zijn of haar gewenste partijlid op de kieslijst.

   Maar voor de uitslag is dat vaak niet zo relevant binnen een partij omdat de lijstrekker lijst nagenoeg altijd wordt gerespecteerd door de leden van een partij.

   En daarom is Hoekstra binnen het CDA ondanks de meer voorkeurstemmen van Omzigt nog altijd leider de partij.

   Behalve binnen de PVV daar is de partijvoorzitter/ Partijleider nier verkiesbaar binnen de partij.
   De Partij is Geert en de rest van de leden vervullen slechts een rol als portefeuille houders maar kunnen zich verders niet als lijstrekker laten verkiezen.

   1. rutte leugenaar

    Dom figuur , Rutte heeft geen enkele voorkeurstem. Als Rutte voorkeurstemmen had willen hebben had ie op plaats 20 moeten gaan staan domme jongen. Op plaats 1 ben je gewoon aanvoerder van de club en krijg je alle stemmen voor de VVD maar niet voor je persoon. Je bent nog dommer dan gedacht.

    1. EvertB

     Kiezers weten wel waarom zij op Mark Rutte stemmen.

     “Hij komt op zijn fietsie in zijn ouwe spijkerbroekie. Nou waar vind je in de wereld een minister-president die zo naar z’n werk gaat?”

     “Ik denk dat mensen op hem stemmen omdat hij heel veel vertrouwen uitstraalt.”

     h!!ps://m.youtube.com/watch?v=AkiwKORySrE

     1. rutte leugenaar

      Ik snap niet waarom mensen een pathologisch leugenaar aanbidden. Zo heb je ook volksstammen die een pëdöfiel aanbidden.

     2. usb3.0

      “Ik snap niet waarom mensen een pathologisch leugenaar aanbidden:”

      De uitdrukking, “zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten” moet hier van toepassing zijn… dan weet je genoeg RL

   2. september

    Het klopt helemaal wat je Zegt.En van die 15.000.000 niet ,zoveel stemgerechtigen zijn er niet eens,Hij rekent de hele bevolking mee. Een eerste Klas demagoog

    1. september

     Ik bedoelde Kleurloze politiek

    2. STOP FVD

     Je vriendje ikweetwatikwil noemt 15 miljoen als de rest, oftewel volgens hem is iedereen in Nederland stemgerechtigd. Het zijn er echter 13.2 miljoen. Daarvan hebben 10.4 miljoen daadwerkelijk gestemd. Daarvan stemde er 2.2 miljoen op de VVD (21% van de stemgerechtigden). Daarvan kreeg Rutte ruim 1.9 miljoen, het klopt echter dat de nummer 1 op de lijst de meeste stemmen krijgt indien het voor de stemmer niet veel uitmaakt wie op de lijst de stem krijgt. Dat kan Rutte zijn maar hoeft inderdaad niet.

     Dat zie je wel weer heel sterk bij FVD waar Haga (nummer 2) bijna net zoveel stemmen kreeg als de nummer 1 aldaar. En ook correct, bij de CDA kreeg Omtzigt veel stemmen, daar hebben mensen net als voor Haga bewust op hem gestemd.

     Het betekent in mijn ogen meer dat mensen juist voor een partij kiezen en niet zozeer een persoon, dus meer waar de partij voor staat dan wat de persoon heeft (bereikt). En om mensen lager op de lijst de TK in te krijgen moeten ze voorkeursstemmen krijgen. En dat lukt maar heel soms, dit jaar volgens mij 3 personen.

     1. september

      Ikweetwatikwil is mijn vriend niet omdat hij iedereen stemgerechtigd noemt onder 18 jaar.Verder heb je helemaal gelijk.ikweetwatikwil kan niet rekenen.

     2. usb3.0

      opper-wappie stopje

 3. Max Aue

  “Ik ben trots op heel veel van de afgelopen tien jaar. Ik ben lijsttrekker van de VVD, we zijn verder de grootste partij geworden met tien zetels afstand op nummer twee. Ik had twee miljoen voorkeurstemmen. Het zou raar zijn als ik zou zeggen: ‘ik stap op’.”

  Dat zou inderdaad heel raar zijn, temeer ook omdat uit de peilingen blijkt dat de steun voor Rutte, ondanks de nationale hetze tegen hem als persoon, onverminderd hoog is gebleven

  1. rutte leugenaar

   Weet je wat raar is ?

   De boeren kotsen Rutte uit
   De tuinders kotsen Rutte uit
   De middenstanders kotsen Rutte uit
   De arbeider kotst Rutte uit
   De zzp ‘er wordt Rutte uit
   De Groninger kotst Rutte uit
   De toeslagen patiënt korst Rutte uit
   De mobiliteit branche kotst Rutte uit

   Waar is de steun onverminderd hoog gebleven strönt vlëk?

   1. EvertB

    De peilingbureaus geven een nagenoeg onverminderde steun aan voor de VVD van Rutte.
    Kennelijk bestaat dé arbeider, dé middenstander, dé boer, dé tuinder enzovoorts niet.

   2. leukeditter

    ik kende veel rutte stemmers maar die zijn vrijwel allemaal afgehaakt, en dat is inmiddels het landelijke gedachtengoed

    1. EvertB

     Ik ken veel Rutte-stemmers die nog steeds op Rutte stemmen. Dat is dus bepaald geen landelijke ‘gedachtengoed’.

     Maar stel, we gaan in jouw gedachtespoor mee. Als ruim 80 procent voorheen op Rutte stemde, moet dat gat nu zijn opgevuld door andere kiezers. Dat kan toch gewoon?

   3. Monty

    Het moet dan voor bijvoorbeeld Baudet een koud kunstje zijn om deze tienduizenden, ontevreden, mensen, te motiveren om massaal de straat op te gaan.

    De gene die dit voor elkaar krijgt gaat zeker de verkiezingen winnen.

    Maar wie durft hiervoor de straat op te gaan?

   4. Beukman

    Het is nogal en vogue om Rutte publiekelijk uit te kotsen, Rennie. In de privacy van het stemhokje echter durft men kennelijk wél eerlijk zijn of haar voorkeur uit te spreken.

    1. usb3.0

     “In de privacy van het stemhokje echter durft men kennelijk wél eerlijk zijn of haar voorkeur uit te spreken”

     Echt niet, de kans dat er gefraudeerd is is hoog en zeer aannemelijk

     1. rutte leugenaar

      Er is gefraudeerd , dat is erkend , echter men vindt dat er maar een beperkt aantal verkeerd verstuurde stembiljetten is verstuurd zodat er geen sprake is van fraude ! Een klein beetje stelen mag dus.

     2. Beukman

      Ik heb gehoord dat Universele Bus stiekem het stembiljet van zijn dode moeder heeft gebruikt. De sukkel heeft echter per ongeluk op de VVD gestemd.

     3. rutte leugenaar

      tja , de mogelijkheid is al een schande , het erkennen en er niets mee doen is nog schandelijker , een hufter die er de spot meedrijft is een ongeloofwaardige anti democraat met een pinda brein die de democratie t grabbel gooit

    2. rutte leugenaar

     lijstrekkers halen geen voorkeurstemmen bukhol

     1. Beukman

      Voor mijn part, Rennie. Feit waar jij niet omheen kan is dat er op niemand zoveel mensen gestemd hebben als op Rutte. Terwijl die 1.988.651 stemmers ook iemand anders’ hokje hadden kunnen rood maken. Maar nee: ze kozen bewust voor Mark Rutte, die daarmee de meeste stemmen haalde, waardoor heel Nederland, behalve jij, begrijpt dat het logisch is als de man straks weer premier is. Niet leuk voor jou zou je misschien denken. Ik weet echter zeker dat je hem straks dankbaar zult zijn. Je kan dan immers weer vier jaar op hem doorkankeren, een bezigheid waarmee je nog een beetje zin geeft aan jouw kleurloze bestaan.

     2. rutte leugenaar

      lijstrekkers halen geen voorkeurstemmen bukhol

     3. Max Aue

      Leugenaar heeft gelijk dat je geen voorkeursstemmen kunt uitbrengen op de lijsttrekker. Wel kun je concluderen dat als heel veel kiezers op de lijsttrekker stemmen deze kennelijk zeer populair is. In elk geval besloten deze kiezers op de VVD niet op iemand anders op de lijst te stemmen.

      Vanzelfsprekend is dit niet, zoals Mark Rutte eerder ervoer bij Rita Verdonk en Hoekstra in de concurrentie met Omtzigt.

     4. rutte leugenaar

      pppppfffffffffff hoe dom kan je zijn strónt vlé®k , is evert even poepen domme jongen ?

  2. usb3.0

   maxje is een selectieve peiling eikel

 4. plakband

  Helaas noemt Rutte geen concrete voorbeelden waar hij trots op is.
  Waarschijnlijk betreft het vooral resultaten van achterkamerpolitiek.

  Ik kan geen trots-op-nederland voorbeelden verzinnen die uit de koker van Rutte komen. Voorbeelden die de vernieling van Nederland aantonen zijn er volop. Helaas.

 5. marcel_2011

  Max Aue, lees mijn reactie. Rutte heeft GEEN 2 miljoen voorkeurstemmen gekregen.

 6. Rien E

  Arrogante kwal met maar 20% vd stemmen

 7. Cootje

  Als je je hele leven geen principes heeft van alle kanten bespeelbaar bent alle gaten moeiteloos gevuld kunnen worden onder de noemer macht en voor het vaderland , begon hij een onmogelijke constructie met gedogen PVV . Met als derde wiel aan de wagen de christelijke malloten / hun hele macht geil ;/ toen bij de tweede Rutte periode werden al zijn gaten tegelijk volgegooid in landsbelang ?? / machtsbelang / VVD / PVDA . Vloeken in de kerk mocht want die stonden toch stijf van de misbruiken daar in. Met onderleiding van Wouter Bos werd er een spelletje gespeeld kort verliest en lang betaald .alle ethnische en ideologische veren werden overboord gekieperd voor de macht , het vertrouwen tot de deur , argwaan , op je hoede , zwarte piet en Sinterklaas, werd de doctrine geboren , nog gekker en machtsbelust is zijn derde kabinet christelijke maakte een onecht kind als ze maar mee mochten doen , een kunstkenner gooide al zijn kroonjuwelen overboord / wel een penthouse er aan overgehouden / om op de eerste rij te zitten , waarden en normen waren voor de burgers met een minimale begroting en bijdragen overboord gekieperd bij de gemeentes en de aftakeling was begonnen , liegen en bedriegen wel binnen het vak K houden en overleven , deze premier is tot het bot verrot en probeert zich te handhaven met al zijn beschikbare gaten die voor de derde of vierde keer gevuld kunnen worden , zeer kan het niet meer doen

 8. Drollevanger

  Wat een racist is die Rutte. Denkt hij werkelijk dat alle mensen die op het programma van de VVD hebben gestemd, op hem stemden?
  En dan noemt men Trump een narcist.
  Nog niet zolang geleden stemden 2 miljoen Nederlanders op de PVV, en toen hoorde ik het Kartel nergens over.
  Ik begrijp nu waarom Rutte geen tijd heeft voor een partner. Hij staat al zijn vrije tijd voor de spiegel zichzelf te bewonderen. Dus geen tijd over voor een ander.

 9. rexm

  Markje, opzouten.
  Al is Mark nog zo snel, de leugen achter haalt hem wel.

 10. Cootje

  Rutte heeft om aan de macht te blijven een kont waar als het moet de hele tweede kamer in past Merkel en MACRON kunnen de inhoud ook , Orban komt nog van verre, Maaaaaaar !!!

 11. Drollevanger

  Nu ga ik nadenken.
  Denken de aanvoerders van partijen dat de stemmers op hun partij werkelijk op henzelf gestemd hebben.
  Dan hoeft zo,n parij, volgens mij, ook geen partijprogramma te maken, want volgens hun denkwijze stemmen de kiezers toch wel op hun persoon.
  Wat een belachelijke politieke figuren zitten er in ons kabinet.

 12. Piet Klein

  Het interview maar ook andere reacties in de main stream media maken duidelijk dat Rutte de onvoorwaardelijke steun van deze media is kwijt geraakt. Marielle Tweebeeke stelde goede vragen en voor mij is het een absolute verademing dat Nieuwsuur zich niet opstelde als propaganda kanaal van de politieke macht maar veel meer echte journalistiek op de buis zette. Maar ook Gustav Bessems schreef een heldere opinie in de Volkskrant waarin hij terecht constateert dat de Haagse politiek nog moet wennen dat Rutte grote fouten heeft gemaakt en in het Stockholm syndroom lijkt te blijven steken. Het Stockholm syndroom is het effect dat je als je gedwongen bent samen te leven met anderen dat je de neiging krijgt sympathie voor elkaar op te bouwen zelfs voor de terrorist die jou gedurende lange tijd met de dood bedreigt. De gegijzelde hadden te doen met de terrorist toen de terrorist gevangen werd.

  Rutte was super zwak in het interview bij Nieuwsuur en bleef hardnekkig aantonen een slecht manager te zijn en een slechte leugenaar. Hij wilde ons doen geloven dat hij een black out in zijn geheugen had en zich niet kon herinneren dat er over Omtzigt gesproken was. Enerzijds heeft hij Omtzigt herhaaldelijk als zeer lastig ervaren wat uiteindelijk resulteerde in meerdere pogingen Omtzigt te dumpen. Het kan niet waar zijn dat hij niet wist dat er streven was om Omtzigt te dumpen. Maar ik was er niet bij dus het is mijn inschatting over Rutte. Anderzijds beschikte Rutte over alle informatie en had hij toen de kwestie in de publiciteit kwam eenvoudig kunnen (laten) uitzoeken wat er precies had plaatsgevonden. Als hij dat niet gedaan heeft is hij sowieso en slecht politicus, een slecht manager, maar het meest waarschijnlijk is dat hij dacht er doorheen te kunnen bluffen door te blijven liegen.

  Zijn opinie dat we niet mogen twijfelen aan zijn integriteit krijgt heel wrange bijsmaak als we kijken naar toeslagaffaire en de Omtzigt gate.

  Zijn voorstellen om de bestuurscultuur te veranderen zijn mager tot slecht. Zo wilde hij een arbiter orgaan in stellen die in geval van vragen en of discussie tussen kabinet en Tweede Kamer de informatie boven water zou mogen halen. Dat is complete onzin. De Tweede Kamer is het hoogste gezagsorgaan in Nederland. Als de Tweede Kamer informatie wil hebben dan heb je dat als kabinet te leveren. Als je dat niet doet mag je vertrekken als minister/kabinet.

  Zijn idee dat ambtenaren beschermd moeten worden is complete onzin. Als manager van de ambtenaren ben je verantwoordelijk voor deze ambtenaren. Je kan niet als manager gaan toekijken en zeggen dat was een ambtenaar. Rutte probeert weg te lopen voor zijn verantwoordelijkheid. Alles wat een ambtenaar doet is zijn verantwoordelijkheid en als manager moet je je ambtenaren bij de les houden. Geen kapitein kan roepen sorry mijn matroos stond aan het stuurwiel, niet mijn fout dat we op de klippen zijn gelopen. En datzelfde geldt voor Rutte.

  Rutte, maar vooral den Haag zal moeten erkennen dat Rutte totaal niet meer minister president waardig is. Het negeren van de signalen over de toeslagaffaire zou al voldoende zijn om hem weg te sturen. Het vervolgens proberen te verdoezelen van de informatie maakt het nog erger en is daarmee dubbel voldoende om hem weg te sturen. Het daarna de heleboel bij elkaar liegen maakt het triple voldoende om hem weg te sturen. Dan hebben we nog niet gehad over de vele dossiers van Rutte die zeer slecht zijn. We zijn gedaald als land op de economische ladder zowel in de wereld als in Europa, we geven geld weg aan rijkere Italianen en Fransen (mag uw kind of kleinkind ophoesten), de zorg kan de vraag niet aan, zelf na een jaar die door de corona ontstaat, de rente is nul tot negatief, de pensioenplannen zijn slecht en al jarenlang krijgen pensionado’s niet waarop ze recht hebben, de huizenmarkt is totaal uit het lood en dat gaat jaren duren, Biden heeft onder druk de instroom van asielzoekers verhoogd naar 65.000 per jaar, NL een land ruim 25 keer kleiner dan de VS hebben een instroom van 100.000 asielzoekers (en heus migranten zijn aardige mensen maar we kunnen het niet meer aan). De klimaat plannen zijn slecht en het is ongelofelijk belangrijk om goede klimaat plannen te krijgen.

  Rutte heeft onmiskenbaar duidelijk gemaakt dat hij niet de nieuwe minister president kan worden, zelf voor een ministerpost heeft hij te veel fouten gemaakt. Het leed dat hij in de toeslagaffaire heeft berokkend, het weigeren actie ondernemen, de Omtzigt gate, het maar blijven (slecht) liegen. Voor veel burgers is het inmiddels klip en klaar Rutte is een gepasseerd station. De vraag is hoeveel van de twee miljoen VVD stemmen die Rutte claimt over blijven na de grote fouten en kennelijk het voornemen van Rutte om het niet anders te gaan doen. In de main stream media lijkt er kentering gaande te zijn, dat is dat meteen de beste prestatie dat Rutte dat voor elkaar gekregen heeft.

  De grote vraag is of de Tweede Kamer het besef voldoende doordringt. Want als Rutte door mag gaan wordt het van kwaad tot erger.

 13. rafi

  Het is een leugen van Rutte om over 2 miljoen voorkeurstemmen te spreken. Die kunnen per definitie alleen lager op kieslijsten geplaatsten krijgen. Maar het is een gevolg van die anti-democratische cordons sanitaire rondom PVV en FvD dat we in dit land met maar zo weinig mogelijkheden qua coalities opgescheept zitten. Het is puur immoreel van de kartelpartijen, inclusief Rutte en zijn regeringskliek, om wel Wilders ongrondwettige standpunten, zoals verbod op koran en moskeebouw, (terecht: ik ben ook constitutioneel ingesteld) kwalijk te nemen, maar zelf lak te hebben aan diezelfde GW, zoals we sinds Corona uitgebreid gezien hebben.

 14. 56RdK

  @Plakband: helemaal raak! +++++++!

 15. Kleurloze Politiek

  @rutte leugenaar

  Zit het je zo dubbel en dwars dat jou PVV en FvD
  Maar niet van de grond komen.

  Kun je na gaan dat ondanks die kinderopvang affaire Rutte nog steeds de grootste is geworden.
  Het volk koos liever voor Rutte dan voor een complotdenker en een haatzaaier.
  Nou als dat je niets zegt dan kun je net zo goed gras eten

  1. Monty

   🤣

 16. usb3.0

  1,8 miljoen kiezers worden door leugenclown rutte stelselmatig buiten gesloten..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.