Wat?! Angela Merkel “vereerd” dat ze op ónze Bevrijdingsdag mag spreken: “Dankbaar voor uitnodiging”

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt het “een bijzondere eer” dat ze door premier Mark Rutte gevraagd is op Bevrijdingsdag een toespraak te houden voor een Nederlandse publiek. Ze vindt dat echt hartstikke leuk en eervol. Gek. Want dit is ónze Bevrijdingsdag. We zijn vandaag dankbaar voor ónze vrijheid – een vrijheid die de Duitsers ons in 1940-1945 juist wilden áfnemen. 

“Bij de bevrijding worden ook het einde van de bezetting en de verschrikkingen in Nederland door nazi-Duitsland herdacht. Als een Duitse bondskanselier deze belangrijke nationale feestdag bijwoont, is dat ook een verantwoordelijkheid, die wij in Duitsland allemaal dragen,” zegt Merkel via haar woordvoerder tegen De Telegraaf. 

Naast een toespraak zal Merkel ook met jongeren in gesprek gaan over deze materie. “Wij zijn dankbaar voor de uitnodiging door premier Rutte. Het is bijzonder mooi dat we met jonge mensen over het begrip vrijheid kunnen spreken,” zegt ze.

Eén van de studenten die in gesprek gaat met Merkel is Sofia Dros die een bachelordiploma Duitse taal en cultuur heeft, en nu een master Duitslandstudies volgt. Ongelooflijk genoeg zegt die tegen de zelfverklaarde krant “voor wakker Nederland” dat ze zich afvraagt hoe Merkel het ervaart dat ze de Vrijheidslezing mag houden vandaag. “Want,” en ik citeer, “Duitsland wordt toch gezien als de bezetter.”

Heh? Duitsland wordt gezien als de bezetter? Duitsland wás de bezetter. En de enige reden dat Nederland niet meer bezet is, is niet dat Duitsers zich opeens bedachten en zich realiseerden dat ze heel fout bezig waren, maar dat we bevrijd werden door een brede coalitie van geallieerden. Je zou denken dat een jonge vrouw met een bachelor dat ook begrijpt, maar nee. De relativering gaat zo ver, is zo ver doorgeslagen, dat het voor haar geldt dat de Duitsers “gezien worden” als bezetters.

Natuurlijk is zo’n houding ongetwijfeld precies de reden dat het zo kan zijn dat Merkel – de leider van het land dat deze bezetting uitvoerde – vandaag gaat spreken. Over het thema vrijheid ook nog eens; de vrijheid die de Duitse staat ons juist wilde afpakken, en daar gedurende een periode van vijf jaar ook in slaagde.

Luister, we kunnen het de huidige generatie Duitsers niet kwalijk nemen wat hun ouders en grootouders deden. Moreel zijn ze daar niet verantwoordelijk voor. Maar we hoeven ze ook niet uit te nodigen om vervolgens een speech over vrijheid te houden op de dag dat wij onze nationale vrijheid vieren. Dit is óns feestje, niet dat van onze oosterburen.

Merkel hoort er vandaag dus niet bij te zijn. Niet als toeschouwer, en al helemaal niet als participant. Laat haar maar haar eigen volk toespreken. Dan houden wij hier een 5 mei-rede met iemand die op een bepaalde manier iets te maken heeft met het verkrijgen van onze vrijheid.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

45 reacties

 1. plakband

  Nederlandse Bevrijdingsdag.

  Misbruikt voor Duitse EU-propaganda.

  1. rutte leugenaar

   geheel correct , de eurofielen schrikken nergens voor terug

   build back better ! u zult zich onderwerpen

 2. Max Aue

  Wat een naar rancuneus stuk. Gelukkig is het een minderheidsstandpunt.

  1. ikweetwatikwil

   Van Max Aue kun je niet anders verwachten.

  2. Forlan

   Ik ben het normaal gesproken ongeveer met alles met je oneens, maar even los van de poppetjes; het lijkt mij een uitstekend initiatief, beter een goede buur dan een verre vriend. En als Merkel daar weggaat en er komt een andere regering dan is de enige manier hoe Nederland ooit nog loskomt van de EU om er samen met onze goede buren uit te stappen. Dan laten we samen het verleden rusten. Goede bijdrage Max, bedankt!

   1. Meriadoc Brandebok

    Met Duitsland uit de EU stappen en gezamelijk een vrijhandelsproject beginnen zou ik toejuichen. De Scandinavische landen en Oostenrijk zouden zich kunnen toevoegen. En een euro met Duitsland als scherprechter om de begrotingsregels te handhaven.

    Het is fantasie, maar wel een goed idee.

    1. Forlan

     Ja toch Bokje?
     De meeste goede ideeën beginnen met een fantasie. Maar mocht er een wisseling van de wacht plaats vinden en onze buren komen erachter dat ze misschien wel het hardst worden genaaid door de EU.. dan kan er best wel wat. Het is in ieder geval ónze enige kans.

     1. Meriadoc Brandebok

      Ik heb er alleen een hard hoofd in. Er is geen enkele redelijk rechtse partij in Duitsland die een liberalisering van de EU voorstaat. Maar wat niet is kan nog komen. En dat is ook zeker te hopen.

    2. Max Aue

     Het is inderdaad fantasie, Meriadoc, en niet van het beste soort.
     De EU zit in een traject van eenwording waarin het point of no return allang geleden is gepasseerd. Fantaseren over Nexit of afgescheiden zones binnen de EU kan eenvoudig niet meer.
     De Brexit was de laatste stuiptrekking van nationalistisch sentiment binnen de EU. We zien welke ellende er uit voortvloeit.

     1. Forlan

      Welke ellende vloeit eruit?
      Het duidelijk efficiëntere vaccinatie-beleid of de vestiging van multinationals daar?

     2. Meriadoc Brandebok

      Nee, de EU blijft voorlopig nog wat het is.

      Ian Kershaw legt beter dan mij uit hoe het in elkaar steekt:

      “In de nabije toekomst zal het in elk geval niet gebeuren, en vermoedelijk helemaal nooit. De landen van Europa zijn simpelweg niet hetzelfde als de staten die de federale Unie van Amerika vormen. Elk ervan hecht uiteindelijk meer waarde aan zijn eigen nationaal belang en identiteit dan aan het Europeanisme – al is er zelden sprake van een volledige tegenstrijdigheid. Dat geldt ook voor het machtigste en invloedrijkste land in de Europese Unie, Duitsland. (…) Ondanks alle discussies over broodnodige financiële hervormingen die sinds 2008 hoorbaar is, is het maar de vraag of Duitsland werkelijk uit is op fundamentele hervormingen, en of die hoe dan ook mogelijk zouden zijn, gezien de verschillende en vaak conflicterende belangen van de lidstaten.
      De erfenis van het verleden – de nog altijd verpletterende herinneringen aan de oorlog, de bezetting en de Holocaust – speelt een cruciale rol bij de vorming van nationale identiteiten, op een wijze die in de VS geen equivalent kent. Daarom zal de Europese Unie waarschijnlijk tot in de eeuwigheid een lossere bestuursvorm moeten blijven, terwijl ze tegelijkertijd een grotere collectieve macht moet ontwikkelen en de snelheid van de besluitvorming moet opvoeren om zowel de acute crises als die op langere termij aan te pakken. Mogelijk zal zich, zoals vaak is gesuggereerd, uiteindelijk een Europa met twee of meerdere snelheden ontwikkelen, of een Europese Unie die bestaat uit concentrische cirkels met uiteenlopende niveaus van integratie. In alle redelijkheid valt aan te nemen dat de Europese Unie de komende tien jaar, of misschien wel langer, in essentie een tamelijk grote gelijkenis zal vertonen met haar huidige verschijningsvorm.”

  3. Cootje

   Dat zegt onze Rost van Tonningen , rancune waren de Nederlanders al heel gauw vergeten , wel een wereldhaven aan overgehouden aan die principes

  4. rutte leugenaar

   waar kunnen w dat uit opmaken ouwe nsb’er ?

  5. Forlan

   Fantasie van niet het beste soort?
   Dat vind ik vooral van het idee dat Europa een geheel wordt zonder natiestaten.

 3. Chee

  De ouwe stasi muts mag spreken in de communistische provincie van Duitsland.

 4. ikweetwatikwil

  Mee eens Michael

 5. halo1

  Die Tweede Wereldoorlog wordt steeds meer ge/mis/bruikt als vehikel voor linkse politiek.. dat stoort me eigenlijk nog meer dan Merkels obligate, clichees-afdraaiende optreden..

 6. arnoud

  Hoe durft Merkel het in haar hooft te halen, om over vrijheid te praten, terwijl zij op het punt staat, haar hele land op te sluiten, want het gaat zelfs zo ver, dat je niet eens in je eigen tuin mag zijn of op je balkon. IS DAT VRIJHEID !!!

  1. Max Aue

   “want het gaat zelfs zo ver, dat je niet eens in je eigen tuin mag zijn of op je balkon”

   Die maatregelen zijn me nog niet bekend, Arnoud.

   1. september

    Die maatregelen bestaan ook helemaal niet en zullen Er niet komen

  2. Mar

   O. Dan valt het in Nederland toch wel mee met de corona-maatregelen.

  3. Max Aue

   hoofd

  4. Harry Haller

   Ik merk daar niks van Arnoud. Vertel eens hoe je aan die wijsheid komt.

   1. STOP FVD

    Dit is ook arnoud :

    “Nog even geduld. en de werkelijke fascisten zoals Biden en hier de leiders in Europa komen voor het tribunaal, en zal aan het licht komen, dat er.. en, in Amerika de verkiezingen gestolen zijn als in Nederland, en worden we misschien samen met Trump Baudet en nog een aantal vrijheidsstrijders verlost in de wereld van deze jarenlange duistere figuren die al jaren lang de mens in duisternis houd.”

    Dus je hoeft de vraag niet te stellen waar de “wijsheid” vandaan komt, dunkt me 😂😂😂😂😂😂😂

 7. Paardenmiddel

  Als haar plannen doorgaan, zet ze haar land vast om het zg killervirus.
  De mensheid moet volgens 2030 agenda gedecimeerd worden tot 500 miljoen. En daar helpt zij aan mee. Samen met schoothondje rutte.

  1. STOP FVD

   Hahaha, complotwappie!!!! Mooi verhaal!

 8. Appelstroop

  Ik heb het afgezet, de propaganda lag er te dik bovenop.
  Wens links Nederland veel kijkplezier, dit moet heerlijk
  wegkijken zijn, wat je al aan het denken zou moeten
  zetten, maar dat doen ze niet, dat doet de staat voor ze.

  1. halo1

   Zet het dan ook niet aan…die 5e mei is een feestdag voor links(e politiek) van alles toestaan + betalen voor
   “asiel”-klanten, gestoorden en andere afwijkenden en criminelen….op kosten van de steeds kleinere groep normale(=rechtse) mensen..

   1. Appelstroop

    Nou ja, was wel benieuwd, toch een bijzonderheid dat Merkel iets komt vertellen tegen ons Nederlanders. Maar had dit niet verwacht.

  2. rutte leugenaar

   eurofielen misbruiken alles voor hun propaganda

 9. Cootje

  In 1945 maakte Rotterdam de balans op dat het de economische winnaars moesten steunen in hun wederopbouw . We spraken geen Duits maar door een stel malloten spreekt nu 30% geen Nederlands . Als je nu 75 jaar later de infrastructuur in Duitsland ziet en verder de rest in Europa , hebben de polderde Nederlanders gelijk het goede paard gekozen , zit in de genen , zit in de politiek ,

 10. A-BBa

  Ik denk dat mensen die hun grootouders verloren hebben in Duitse concentratiekampen vandaag voor de TV zitten en vol trots zijn dat op de enige dag in het jaar die ervoor bedoeld is de overledenen en andere slachtoffers te kunnen herdenken de “Deutsche Kanzler” hun toe gaat spreken. Toch?…

  1. Mar

   Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien.

   Op 5 mei vieren we dat het Koninkrijk der Nederlanden in 1945 is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven.

   Vandaag is 5 mei.

 11. Buster

  Niet mee eens. Het is juist mooi dat wij en onze oosterburen dit nu samen kunnen vieren. En luister mijn familie is goed geraakt toen der tijd.

  1. Mark Auel

   O ja joh, werden zij kaalgeschoren in mei ’45?

 12. Vanduinen

  Deze eminente vrouw is een sierraad voor de politiek van het naoorlogse Duitsland. Een hele grote onder de groten van Europa. Een zeer beminnelijke vrouw.

  1. rutte leugenaar

   quote Een zeer beminnelijke vrouw. end

   Als je daar hard van wordt is er geen psychiater meer die je helpen kan !

 13. Houtje

  De nieuwste truc van Rutte? Hij heeft altijd aan het handje van tante Merkel gelopen.
  Nederland is toch geen souverein land meer maar stilletjesaan uitgeleverd aan de EU, een EU onder leiding van…….ja Duitsland met aanhangig Frankrijk. Wat vrijheid….de EU bepaalt, beslist, geeft toestemming….. daarbij de huidige persoonlijke vrijheidsbeperkingen. Nee geen wapengekletter dat niet maar wel een van haar vrijheid beroofd land en volk en die vrijheid komt niet meer terug tenzij……wapengekletter vrees ik

 14. Max Aue

  De toespraak van Merkel was indrukwekkend.

  Wat een geweldige staatsvrouw is dat toch!

  1. rutte leugenaar

   eencelligen zijn gauw tevreden

 15. Harry

  waar jullie aan voorbij gaan,
  dit is de ultieme belediging voor onze bevrijders en voor die mensen
  die de oorlog hebben mee gemaakt, zoals ik 84 jaar jong
  en dan op Bevrijdingsdag naar een duitser moet luisteren ( af gezet )
  maar er zit ook een voordeel aan,
  je weet gelijk hoe rutte over ons denkt.

  1. Max Aue

   Het is triest als je als 84-jarige nog vast zit in rancune jegens de Duitsers en niet kunt zien hoe Merkel probeert met volledige erkenning van de misdaden van de nazi’s verzoening te bereiken.

   Sterkte.

   1. rutte leugenaar

    je bent nog triester dan gedacht , dat je regelmatig op iemand zijn graf pist is duidelijk maar om nu een levende over zijn schoenen te pissen getuigt dat je minder bent dan ongedierte. Je bent een strónt vlé®k !

    De toespraak van merkel is slechts de opmaat naar meer EU en minder autonomie voor de lidstaten.

    NEXIT NU !

   2. Harry

    Beste Max
    je vergeet afte sluiten met met sieg heil
    dat hadden die doden buitenlandse vrijheid strijders op de waalvlakte die voor ons gestorven zijn wel kunnen waarderen.
    en ja je heb gelijk ik vergeet dat niet,

 16. september

  Hallo Max,er zijn er maar weinigen die noch antiepathie tegen de duitsers hebben Die zijn al heel oud en worden er steeds minder.En we hebben de.E.U nodig in tegenstelling die tegen de E.U zijn hier beweren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.