Wat nou Twitter of Facebook? Donald Trump is online terug van weggeweest met zijn eigen platform

Hij heeft er een paar maanden over gedaan, maar oud-president Donald Trump is kennelijk eindelijk klaar om zelf direct met burgers te communiceren. Dat doet hij vanaf nu van zijn eigen microblog, From the Desk of Donald J. Trump geheten. De website is eigenlijk een soort persoonlijke Twitter en heeft ernstige beperkingen. Maar het belangrijkste is voor Trump en zijn fans natuurlijk dat hij direct met ze kan communiceren – eenrichtingsverkeer, weliswaar, maar ook dat is al een hele verbetering ten aanzien van de oude situatie.

Gisteren lanceerde Donald Trump zijn nieuwe persoonlijke platform. From the Desk of Donald J. Trump. Zo deelde hij een speciaal gemaakte video waarin duidelijk wordt gemaakt dat deze “desk” vanaf nu zijn manier is om met volgers te communiceren, zonder dat Big Tech zich ermee kan bemoeien. Het is, stelt de video, “een baken van hoop” in bange dagen.

Het systeem van The Desk is eigenlijk dat het gewoon een soort van microblog is. Hij schrijft continu blogposts, maar houdt ze kort en krachtig, zoals hij op Twitter deed. Vervolgens kunnen zijn volgers die microblogposts delen op Facebook en Twitter, en ze zelfs een hartje geven. Dat delen op de twee grootste socials is natuurlijk best interessant, omdat Trump zelf daar juist geband is. Maar hij wil de mensen daar dus ook bereiken – zo niet direct, dan maar indirect.

Zoals je zou verwachten van Trump gebruikte hij deze nieuwe gelegenheid direct om hard achter ‘zwakke’ Republikeinen als Liz Cheney en Mitt Romney aan te gaan. “Zo fijn om te zin dat nep-Republikein uitgejouwd werd toen hij op het podium stond bij de Utah Republikeinse Staatsconventie,” schrijft Trump bijvoorbeeld: “Ze zijn de eersten die begrijpen met wie ze te maken hebben, een vreselijke loser!”

En Cheney – de dochter van de voormalige vice-president van George W. Bush, die verantwoordelijk was voor de gefaalde ingrepen in het Midden-Oosten en nog veel meer plannen had voor oorlogen aldaar – tja, die kreeg ook een sneer naar haar hoofd.

Gezien zijn populariteit onder zijn fans zal deze nieuwe aanpak ongetwijfeld gaan werken – maar de beperkingen zijn significant. Als hij het écht groot wil maken moet zijn team nog iets regelen dat mensen kunnen reageren onder zijn posts. Dan gaat het ongetwijfeld pas écht los – en daarmee zal het meteen één van de populairste blogs op het web worden.

Interessant genoeg besluit Facebook vandaag of het Trump toch weer toelaat op zijn podium. Door juist gisteren The Desk online te zetten wil Trump overduidelijk een signaal afgeven: ook zonder Facebook en Twitter redt hij het prima. Hij heeft hen niet nódig. Als ze zijn recht op de vrijheid van meningsuiting respecteren is dat mooi, maar als ze hun achterwerk afvegen met dat recht vindt hij wel andere manieren om met zijn achterban te communiceren. Punt.

Een prima actie, maar dit gaat wel veel minder ver dan veel mensen hoopten. De gedachte was dat Trump een nieuw sociaal mediaplatform zou opzetten, waar mensen die genoeg hebben van de dictatoriale ingrepen van Facebook en Twitter zich ook thuis konden voelen, en zelf accounts konden openen. Dat lijkt vooralsnog niet te gebeuren: The Desk is echt alleen bedoeld voor Trump. Net zoals Geert Wilders het enige lid van de PVV is, is Trump de enige gebruiker van The Desk.

Wel goed nieuws voor mensen die hopen dat het daar nog van komt: Trump-woordvoerder Jason Miller heeft al laten weten dat “op dat front heel binnenkort nieuws zal zijn.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. STOP FVD

  Verdeel en heers. Dat doet een fascist. Nog even en Baudet gaat het kopieren, maar zo lang hij nog wel op twitter zit zal hij het daar gewoon doen.

  1. rutte leugenaar

   verdeel en heers , zoals de pvda decennia gedaan heeft bedoelt het adept.

   censuur op nu en joop en de staatstv voor de betere demagogie , korea aan de noordzee , sieg , sieg , sieg

   1. STOP FVD

    Goed verhaal, lekker kort, zou je vaker moeten doen.

    1. DubbelZout

     En zonder scheldwoorden
     Onze leugenaar wordt eindelijk volwassen 🙂

     1. STOP FVD

      😂😂

   2. Canta

    rutte leugenaar
    Eerst zijn artsen die vaccineren al gelijk aan Josef Mengele en nu hebben we ook al censuur staats tv en lijken we ook al op Korea. Gezien jouw blik op de wereld bedoel je natuurlijk het noord-Korea.
    Als het in Nederland allemaal zo erg is, noem mij dan eens ( zeg 10) landen waar men vrijer is dan hier.

  2. Freba

   Wat heeft dat nu met fascisme te maken? Ben zelf al jarenlang geband op Twitter omdat ik mij kritisch uitgelaten had t.a.v. de huidige president van het Beloofde Land. En zoals je weet is 90% van de wereld Press hegemonie in handen van …………… Wie zijn nu de fascisten? Middeleeuwse taferelen; Wie niet voor mij is, gaat “eraan”. “Oud-Arabische” toestanden..

   1. STOP FVD

    Uhm alles, alles wat een fascist is en doet IS trump.

    En fascisten zijn ook heel goed in het beschuldigen van anderen voor fascisme. Precies wat jij doet. En noemt dat linkse censuur.

    Feitelijk heb je dus antwoord gegeven op je eigen vraag.

    1. arnoud

     Jij bent een hele zielige getraumatiseerde figuur, en nodig een psychische hulp nodig heeft, anders zie ik je nog helemaal kapot gaan door je eigen destructieve gedachten, dan lig jij straks ergens in de vernieling.

    2. arnoud

     Nog even geduld. en de werkelijke fascisten zoals Biden en hier de leiders in Europa komen voor het tribunaal, en zal aan het licht komen, dat er.. en, in Amerika de verkiezingen gestolen zijn als in Nederland, en worden we misschien samen met Trump Baudet en nog een aantal vrijheidsstrijders verlost in de wereld van deze jarenlange duistere figuren die al jaren lang de mens in duisternis houd.

     1. STOP FVD

      Hahaha je noemt mij zielig en komt dan met DAT verhaal 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     2. Max Aue

      houdt

  3. M.Dikker

   Heb je het nou over fb?! Die doen dat inderdaad. FB bepaalt welke reacties mogen blijven staan en wie een ban krijgt. Sommige reacties zijn echt zwaar beneden de gordel (meestal als het om Joden of blanken gaat), maar dat mag allemaal van fb. Maar o wee, als je een onschuldige opmerking terug maakt, dan krijg je een ban.

  4. arnoud

   Wie is in jou ogen een fascist, jij bedoelt kennelijk Trump en Baudet, ik vraag mij werkelijk steeds af, of jij wel verstand hebt, jij bent een hele zielige traumatische figuur ik kan er niets anders van maken. want kennelijk heb jij wel zo een erg negatief beeld van deze twee personen, dat jij een niet aflatende HAAT hebt jegens hun. ik weet gewoon niet wat er in jou zieke hoofd speelt. dat zie ik steeds aan al je reacties hier.

 2. rutte leugenaar

  krijgt nog wel een vervolg , wordt vanzelf uitgebouwd. De linkse censuur zal dit soort alternatieven niet kunnen blijven blokkeren

  1. STOP FVD

   Dat heet democratie leugenaartje! The Big Lie ben je ook fan van zeker! Je woont ook liever in een dictatuur dan een democratie, zolang het maar jouw dictator is!

   1. rutte leugenaar

    democratie op het internet om een mening te betuttelen , de logica van de stopidioot

    1. Nikita

     Laat stop idioot kletsen joh die zaadstengel reageert werkelijk op alles ,als ie maar antwoordt krijgt, gewoon links laten liggen daar kan deze kneus absoluut niet tegen. Dat geld trouwens voor alle linkse mislukkelingen hier gewoon erover heen scrollen.

     1. Max Aue

      antwoord
      geldt

     2. STOP FVD

      En ook nikita kan het niet nalaten toch te reageren. Want andersdenkenken moeten rechtgezet worden en blijven worden, de vicieuze cirkel van DDS.

     3. rutte leugenaar

      max anus probeert de taalautist uit te hangen terwijl ie zelf grossiert in vouten de laatste dagen. De strónt vlé®k kan beter stoppen met zijn taalnazi gedrag want wie kaatst kan de bal verwachten !

     4. rutte leugenaar

      heeft de stopidioot nu de mening dat ie denken kan ?

      hahahahahaha , als je kan rekenen reken er dan niet op leeghoofd

    2. STOP FVD

     Beter dat dan jouw “logica” leugenaartje.

    3. STOP FVD

     “heeft de stopidioot nu de mening dat ie denken kan ?

     hahahahahaha , als je kan rekenen reken er dan niet op leeghoofd”

     Zegt opperwappie met uit zijn duim gezogen getalletjes en berichtjes van maanden geleden waarin de machteloze haatzaaier blijft hangen.

   2. rutte leugenaar

    build back better , is het nog steeds een complottheorie voor je pindabrein sukkeltje ?

   3. M.Dikker

    Mensen de mond snoeren heet democratie?! Jij moet nog een hoop leren! (p.s. als ik dit op fb had gezegd, was dit al reden voor een ban wegens pesten)

  2. Max Aue

   Hier is geen sprake van linkse censuur. De bedrijven die Trump blokkeren laten zich leiden door commerciële motieven.

   1. rutte leugenaar

    hahahahaha

    domme sukkel , bijna 200 miljoen volgers had trump waarvan een groot deel zijn account heeft opgezegd domme jongen ! Ze zijn niet zo heel erg commercieel dan.

    Overigens kun je heel makkelijk uitzoeken wie de eigenaars zijn van die media en dan valt het kwartje erg snel. Linkse mafkezen zoals jij zeggen dan , complottheorie maar de aandeelhouders zijn gewoon openbaar 🙂 🙂

    1. Max Aue

     “Overigens kun je heel makkelijk uitzoeken wie de eigenaars zijn van die media en dan valt het kwartje erg snel.”

     Welke eigenaars betreft dat dan, en waaruit blijkt hun linkse politieke overtuiging?

     1. rutte leugenaar

      ook die linken zijn al 1000 keer gepost domme jongen , je wordt wat dement en vraagt veel naar de bekende weg domme jongen

     2. Max Aue

      “ook die linken zijn al 1000 keer gepost”

      Ik kon ze niet vinden en jij waarschijnlijk ook niet want ik durf te wedden dat je ze niet kunt ophoesten.

 3. Max Aue

  De oude man heeft verloren en probeert terug te komen in de aandacht.

  Het begint echt zielig te worden.

  1. STOP FVD

   Heel zielig, en de “volgers” daarbij nochtans zieliger. Een oude seniele narcist volgen is bijkans triester dan de narcist zelf. En de volgertjes hebben het ook nog eens niet door.

   1. rutte leugenaar

    de stopidioot heeft natuurllijk ook 200.000.000 volgers of blijft het beperkt tot de buurtratten

   2. arnoud

    Jij bedoelt ongetwijfeld die oude seniele narcistische man Biden, die zo dement als wat aan het worden is, en wat Trump aan het opbouwen was in Amerika, doet hij in een sneltreinvaart weer afbreken, tja… een globalist he in hart en nieren, en even wat anders nog stopje. jij geniet er kennelijk wel van he, van de reacties van de mensen hier op jou post. dat geeft aan hoe psychotisch jij bent.en je krijgt er kennelijk telkens een kik van.

  2. Niet L niet R

   U maakt een Grote denkfout!

 4. Drollevanger

  Ik denk dat deze zijsprong van Trump veel publiciteit voor zijn ideeen op gaat leveren.
  Een goede zaak, dit is vanuit een zelfstandige mening een rechtstreekse aanval op de linksdraaiende media, die bijna niet leek te stoppen.
  Trump kan dit uitvoeren omdat hij de centen en contacten ervoor heeft. Dit is voor mij niet weggelegd
  Die Cheny, was dat niet de democraat die de oorlog in Kosovo heeft opgestart? Zodat nu de meeste Serven uit die streek vermoordt zijn, uitgebeend voor de donor industrie, of op de vlucht.
  U weet wel, die Cheny democraat-meneer van de grootste buitenlandse kazerne buiten de VS in Kosovo.
  Hoe komt het toch dat bijna alle oorlogen die de VS voert vanuit Democraten werden opgestart? Zijn die zo bloeddorstig.

  1. Beukman

   Onzin.
   En Dick Cheney is een Republikein, zoals die hele boevenbende die ten oorlog trok in Irak en Afghanistan uit Republikeinen bestond.

   Dochter Liz Cheney is uit een ander hout gesneden. Als een van de weinige Republikeinen durft zij hardop te zeggen dat Trump de verkiezingen eerlijk heeft verloren. Om die reden zal zij binnenkort waarschijnlijk worden gecanceld. Kadaverdiscipline en absolute loyaliteit zijn immers het credo van de Republikeinse partij.

 5. Niet L niet R

  Een kwestie van tijd, en is Tromph weer 100 procent terug in De Amerikaanse politiek!
  Tromph was in de eerste plaats voor de Amerikanen, en verwacht dat hij een hele grote aanhang zal krijgen!

 6. Drollevanger

  Geweldige man. Hij is bijna net zo oud als ik, maar ik heb die fut niet meer.
  Je moet maarzo denken. De Wijsheid komt met de jaren.
  Ik begin nu ook te begrijpen waarom gesettelde beschavingen allemaal een ouderenraad hebben.

 7. september

  De volgende tussentijdse verkiezingen zijn al volgend jaar.En de presidentsverk.over 3 jaar.Je gaat nog veel. van hem Horne.

  1. STOP FVD

   Is je toetsenbord stuk?

 8. september

  Horen

 9. Beukman

  Donald is aan het veranderen in een zielige oude man die in zijn eigen leugens verstrikt is geraakt. Bekijk de beelden van vorige week, toen hij in de bar van zijn eigen Mar a Lago voor een klein gezelschap de ene leugen aan de andere reeg:

  youtu.be/pMs2bSIB5AE?t=68

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.