Wrede overheid vermorzelt gescheiden stellen in de bijstand met genadeloos beleid: ‘Toeslagen terugbetalen!’

Uit de toeslagenaffaire bleek dat de overheid een dodelijke mix hanteert van harde regels en kil beleid. Gescheiden stellen met een bijstandsuitkering blijken ook ervaring te hebben met dergelijk doorgeschoten overheidsbeleid. Door een kronkel in de wet wordt deze kwetsbare groep namelijk ook keihard getroffen door de Belastingdienst.

De overheid heeft weer eens een groep Nederlanders geslachtofferd wegens het aloude adagium ‘regels zijn regels.’ Eerst waren het de ouders in de toeslagenaffaire, en nu – zo lezen we bij de NOS – zijn gescheiden stellen in de bijstand de pineut. Bij die eerste groep slachtoffers werden de regels te strak nageleefd en werden signalen die aan probeerden te geven dat dit beleid niet klopte, volstrekt genegeerd. Bij de tweede groep slachtoffers worden de regels exact nageleefd, maar sluiten ze niet op elkaar aan. Eerst ging het om jagende belastingambtenaren, daarna om een flinke weeffout in het systeem van wet- en regelgeving.

Hoe dat laatste zit: twee mensen die samenwonen krijgen samen een bijstandsuitkering. Zodra ze allebei alleen gaan wonen krijgen ze allebei een eigen uitkering, die flink hoger is dan de helft van hun gezamenlijke uitkering. Afhankelijk van wanneer ze uit elkaar gaan kan het zo zijn dat hun inkomen ineens fors omhoog schiet.

Voor de Belastingdienst tellen de inkomens van de ex-partners in het jaar dat ze uit elkaar gaan nog wel voor elkaar mee: ze verdienen dus ‘ineens’ veel meer, waardoor het inkomen te hoog is geworden voor het recht op bepaalde toeslagen. Ze moeten dus ineens enorme bedragen terugbetalen.

Nu heeft de Belastingdienst in 2018 ‘de 10%-regeling’ bedacht, op basis waarvan iemand kan vragen het inkomen van de ex-partner niet mee te laten tellen als het jaarinkomen van de ex-partner met 10 procent omhoog gaat. De Belastingdienst wil daar natuurlijk wel bewijs van zien, in de vorm van bruto-inkomen. Dat lijkt op zich een prima oplossing, ware het niet voor het feit dat bijstandsontvangers alleen documenten krijgen waarop hun netto-inkomen staat. Het bewijs kan dus niet worden geleverd omdat het toeslagensysteem werkt met voorschotten en achteraf pas wordt berekend of de uitgekeerde bedragen terecht waren of niet.

Budgetcoach Ria de Vries denkt dat het een oplossing zijn voor de Belastingdienst om de peildatum te veranderen naar de datum waarop mensen scheiden. Dat zou déze situatie wellicht oplossen, maar het daadwerkelijke probleem is het hele toeslagensysteem. Want als de regels niet goed werken en je aangewezen bent op het verzinnen van uitzonderingen, dan zijn de regels het probleem. Gecombineerd met hardvochtige ambtenaren die kicken op het aanmerken van zoveel mogelijk mensen als ‘fraudeur’ en ze geld laten terugbetalen is dat een recept voor rampen.

“Radicale ideeën” om ook dit soort misstanden niet meer te laten plaatsvinden hebben we ook nog niet gehoord uit de mond van Mark Rutte. En zo sukkelen de overheid en de Belastingdienst verder, op zoek naar de volgende groep mensen die ze keihard financieel gaan aanpakken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Gebande_3

  DDS, zichzelf plaatsend onder “populistisch rechts” neemt het maar wat graag op voor uitkeringsgerechtigden.

  1. STOP FVD

   En halen hun berichten van de NOS, vaak geassocieerd met linkse media of fake news media! BEHALVE als er een berichtje staat dat hen uitkomt HAHAHAHAHHA. Droeviger kan het niet worden, alhoewel.

   1. Gebande_3

    Principeloos en inconsequent zijn begrippen welke mij om onbekende redenen te binnen schieten.

 2. Emile Takma

  De inderdaad door met name de PVV gevoerde rechtse hetze tegen de ‘Bulgarenfraude’ was succesvol en heeft zich in de bureaucratie uitgebreid naar alle uitkeringsgerechtigden. Het resultaat kennen we als de Toeslagenaffaire.

  1. Mark Auel

   Wìm Hùtten tracht de toeslagenaffaire in de schoenen van Wilders te schuiven, is Wìm een loepzuivere psychopaat of niet?

   1. rutte leugenaar

    Nee hoor de strönt vlëk is niets anders dan een onwetende decadente tröl. Een zielig portret heel ver weg van de realiteit.

    Een linkse dagdromen die denkt dat nivelleren door een belastingdienst geen fraude in de hand werkt. Een dom adept die meent dat de belastingdienst bedoelt is voor inkomensnivellering. Gewoon een domme naïeve jongen dus.

   2. Emile Takma

    “tracht de toeslagenaffaire in de schoenen van Wilders te schuiven”

    Wilders was niet de enige die indertijd groot kabaal maakte over misbruik van voorzieningen maar wel de luidruchtigste.
    De Overheid deed wat de politieke toen wilde. We zitten nu met de gevolgen.

    1. rutte leugenaar

     Ook dit is een leugen strönt vlëk. Er was brede steun in zowel eerste als tweede kamer. Dat beide kamers in hun contröle drift helemaal zijn doorgeslagen kan je niet de oppositie in zijn schoenen schuiven strönt vlërk.

     Je bent echt zo een domme jongen.

     1. usb3.0

      “Je bent echt zo een domme jongen.”

      Dit is de enig juiste kwalificatie voor maxje-mietje

   3. Harry Haller

    Ja, Wìm Hùtten is een 18-karaats psychopaat. Als verzachtende omstandigheid kan aangevoerd worden dat zijn vader een oorlogsheld was die op de Grebbeberg vocht en naderhand hoogstpersoonlijk Joden thuis liet onderduiken.

    Whoehahahaha…

    Je ziet: hij is ook een 24-karaats pathologische leugenaar.

    1. Mark Auel

     Zijn vader vocht op de Grebbenberg, ja in een SS uniform zeker….Whoehahahaha…

    2. Emile Takma

     Een oorlogsheld was hij niet. Daartoe waren er op de Grebbenberg ook niet zoveel mogelijkheden. Een fatsoenlijk mens was hij wel. Ik weet zeker dat mijn goede vriend deze morele statuur nimmer zal bereiken.

     1. Harry Haller

      Jij weet helemaal niks zeker, valse nicht. Maar iedereen hier op DDS weet wel een ding zeker: dat jij een gore miesmacher bent die alles aan elkaar liegt, lült en wauwelt. Ieder woord dat die scheve bek van jou verlaat is een leugen. Zeker dat verhaal over je NSB-vader.

     2. CZ

      Aldus Emile Max Ernst Etc Van Velenamen.

  2. Stanly2000

   Staatssecretaris Weekers treedt af om toeslagenkwestie

   Vorig jaar kwam Weekers ook in problemen door de toeslagen, toen bleek dat Bulgaarse bendes via fraude grote bedragen geïncasseerd hadden. Weekers kreeg toen in de Kamer een motie van wantrouwen aan zijn broek, die maar vrij nipt werd verworpen. De bewindsman werd destijds gesteund door de coalitiepartijen, de SGP en de ChristenUnie. Die laatste twee partijen trokken hun steun vandaag in. Ook voor zijn eigen VVD leek de positie van Weekers vanavond onhoudbaar geworden.

  3. rutte leugenaar

   Schande he wïm zoals de linkse brokken piloten doorpakken op een melding over misbruik. Links is nu eenmaal fan van een totalitaire roverheid dus krijgen we nog veel meer van dit soort zaken. CO2 budget bijvoorbeeld , digitaal vaccinatie paspoort bijvoorbeeld , kilometer budget enz enz.

   Welterusten Nederland. Vooral het linkse addergebroed in stand houden. U krijgt vanzelf de rekening en de gevolgen gepresenteerd. De strönt vlëk probeert uiteraard de regering verantwoordelijkheid bij de oppositie te leggen maar dat komt omdat de strönt vlëk te dom is om netjes te piepen!

  4. usb3.0

   maxje-mietje is een pathologische psychopathische leugenaar

 3. Lefty

  Als Wilders het voor het zeggen krijgt belanden mensen in de bijstand in een werkkamp.
  Hij haalt Rutte links en echts in.

  1. usb3.0

   lefty is net als maxje-mietje een pathologische randdebiel..

 4. usb3.0

  Teveel onterecht ontvangen toeslagen dient men ten alle tijden terug te betalen, maar binnen de mogelijkheden om mensen dit normaal te laten doen.
  Gescheiden en op bijstandsniveau dan heb je recht op basistoeslagen zoals huur/zorgtoeslag participatie, wmo etc etc..

 5. John2003

  Voor een andere groep hoef je niet ver te zoeken : ook de AOWers zijn al jaren de pineut. Samenwonende Aow-ers krijgen sinds 2015 ruwweg 800 per persoon . “alleenstaanden” tegen de 1200. Dus 1600 versus 2400. Vragen om moeilijkheden. Daarvoor hebben we de tandenborstel-Gestapo van de SVB die u in binnen- en buitenland onverwacht komt opzoeken. Een enorme bureaucratie en honderden reislustige Gestapo agenten.
  Vele rechtszaken waren het gevolg..want: wanneer is het vriendin en wanneer een stel. Het boterbriefje is niet perse een criterium.
  Krankzinnig. Geef iedere AOW gerechtigde een vast bedrag bv 1100 en het gesodemieter is afgelopen. Ook dit heeft niks met rechts of links te maken maar ga gewoon netjes met de burger om.

  1. usb3.0

   De EU, is hét probleem als het gaat om aow

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.