Bah! Kabinet wilde liever de kas van grote bedrijven spekken dan meer banen scheppen

Het kabinet blijkt wederom meer geïnteresseerd te zijn in de bedrijvenlobby dan in het welzijn van de eigen burgers. Ambtelijk advies, waarmee bedrijven en banen konden worden gecreëerd, werd afgewezen. Het kabinet had meer interesse in het verstrekken van miljarden euro’s aan belastingkorting voor grote bedrijven.

Nieuwsuur verkreeg nieuwe informatie via een Wob-verzoek. Daaruit blijkt dat het kabinet totaal geen oog lijkt te hebben voor plannen die de gehele Nederlandse economie enigszins uit het slop zouden kunnen trekken. De grote bedrijven genieten daarbij zeer veel voorrang.

Het kabinet wilde vorig jaar bedrijven een ‘goedmakertje’ geven omdat de lasten voor bedrijven met 5,2 miljard euro zouden groeien. Er was namelijk de vrees dat zij naar het buitenland zouden vertrekken. Uiteindelijk werd er gekozen voor de (inmiddels door de Europese Unie afgeschoten plan) Baangerelateerde Investeringskorting (BIK), een vier miljard kostende belastingkorting voor bedrijven.

Dit plan kwam rechtstreeks uit de koker van werkgeversorganisatie VNO-NCW en werd door vrijwel iedereen ontraden. Ambtenaren, wetenschappers en de oppositie zagen dat de BIK helemaal niets oplevert voor de economie, en alleen wat betekent voor de persoonlijke bankrekeningen van CEO’s. Maar het mocht allemaal niet baten. Het kabinet wist het nou eenmaal beter en de bedrijven moesten nog verder in de financiële watten gelegd worden, want de afschaffing van de dividendbelasting ging ook al niet door.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De Europese Unie schoot het plan af (want staatssteun) en de bedrijvenbonus werd met terugwerkende kracht ingetrokken. Het resultaat? Ondernemers kunnen de boel terugbetalen en het kabinet heeft ineens besloten om toch maar het advies van de eigen ambtenaren op te volgen, waardoor de hele economie kan profiteren. Erg triest dat daar bijna het gehele maatschappelijke middenveld en de EU voor nodig zijn, en dat Mark Rutte en zijn gevolg kennelijk niet in staat zijn om zelf beslissingen in het landsbelang te nemen. Maar ja, dan heb je ook wat: multinationals die er lustig op los graaien in de staatskas!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Gezond rechts beleid. Weg met de arbeiders, hup met de bedrijven.

  Wie zei ook al weer dat de VVD links was? 😂

  1. Cootje

   De vvd is toch wel super rechts als het gaat om de multinationals , de kosten moeten eerst verdient worden voor dat we het uitgeven , maar dan is het MKB het ondergeschoven kindje bij de VVD , terwijl die dachten dat ze ook bij die club hoorde , die zijn vol in hun kruis geraakt , maar Rutte red indirect liever de multinationals , want met steun aan zuid Europa , en de steun aan zuid Europa ECB blijven die wel in het leven ten koste van het MKB hier , maar ze hebben Rutte zelf gekozen dus mag het MKB hier afbranden tot het bot lege winkelstraten prima met volle verstand gekozen voor het derde wiel aan de wagen , de niet belastingbetalende multinationals nemen de leverantie zo in met hun web verkopen , en hun uitbeen werkgelegenheid .over 50 jaar in de Chinese geschiedenisboekjes Nederland WAS een RIJKE provincie van europa

  2. nexit nu aub

   wil de brandende bok op 1 dossier het beleid van het demissionair kabinet beoordelen ?

   wat dacht je van gelukszoeker
   wat dacht je van het aantal ambtenarren
   wat dacht je van het nivelleringsbeleid
   wat dacht je van de accijnzen
   enz enz

   rutte is linkser dan de pvda +sp tezamen echter moet hij zijn vriendjes en geldschieters wel tevreden houden.

   1. Emile Takma

    Als Poeperd de VVD linkser vindt de PvdA zal hij ook vinden dat links de verkiezingen overtuigend heeft gewonnen.

    1. nexit nu aub

     gezien vanuit welk perspectief strónt vlé®k ?

     Want vanuit jouw zieke gedachte is de VVD rechts domme jongen. Je kan dus een uitspraak proberen te blijven forceren maar je vraag is suggestief domme jongen.

     JOUW links heeft zeker niet gewonnen strónt vlé®k zoals al meermaals uitgelegd domme jongen

  3. Jack Flash

   MB@Ik denk allang niet meer in links & rechts. Deze begrippen stammen uit de oude politiek.
   Ben meer van weldenkendheid geworden.

   1. nexit_nooit

    Weldenkendheid, het nieuwe deugen van populair links/rechts/boven onder/centrum/midden.

 2. Bes Tolen

  Kennis van zaken en inventiviteit wat zakelijke oplossingen betreft is in Nederland onvoldoende ontwikkeld. Dat geldt ook op belastinggebied zodat niet-helder denken altijd weer leidt tot bepaalde wanorde en daarbij zijn ook andere woorden te gebruiken. Er wordt te weinig gezocht naar mensen, die de kwaliteit hebben of kunnen ontwikkelen organisaties waaronder die van de overheid maar ook vertegenwoordigende organen, van beter doordachte voorstellen te voorzien. Het beroerde is dan zulke organisaties maar hun gang kunnen gaan. De hele behandeling in de Tweede Kamer van dividendbelastingproblematiek bijvoorbeeld was ten hemel schreiend.

 3. Duckday

  Het maakt RUTTE niks uit als hij maar kan blijven zitten. JE kan het zien met de uitgave van het STICKER BOEK.Hoe ben je bezeten van macht hoogmoed en waanzin om een sticker boek uit te geven van je zelf.Hoe verwaant ben je. Maar dat komt straks goed naar voren als het HANDJEKLAP kabinet op de foto gaat tegen de wil van de bevolking Zal wel weer een inlegvelletje worden.En het nieuwe leiders schap (vergeten leugens bedog)

  1. Jack Flash

   Zie het stickerboek maar als een kitschactie als voorbeeld binnen het kader van het neoliberalistische denken.
   Intussen klimmen wij langzaam op naar het WEF walhalla.
   Ik wens iedereen veel succes.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.