‘Brekend’ nieuws! “Honderden mensen” overleden door afbraak zorg én verkeerde keuzes in ziekenhuizen

Het afgelopen jaar zijn er nodeloos duizenden mensen overleden omdat er geen plek was op de intensive care. De ic’s lagen namelijk vol met coronapatiënten, aldus de media. Alleen is dat natuurlijk niet de ware oorzaak. Nee, waar het écht om gaat is dat de zorg de afgelopen kabinetten Rutte totaal is afgebroken én dat ziekenhuizen zelf gewoon verkeerde keuzes maakten.

Like onze gloednieuwe Facebook-pagina!

In het afgelopen jaar lagen de ic’s steeds weer vol met coronapatiënten. Het kabinet schaalde wel een beetje op, op een gegeven moment, maar deed dat tijdelijk… en niet op voldoende wijze om de ic’s echt te ontlasten. Eind vorig jaar zei ic-voorzitter Diederik Gommers nog heel blij op tv dat hij niet wilde dat er al te zeer opgeschaald werd omdat ic-personeel zich anders maar zou vervelen. “Er is niets ergers dan dat,” beweerde Gommers.

Nou, ik weet iets dat wél erger is dan verveeld personeel: mensen die nodeloos sterven. Want, bericht het Parool nu, heel veel mensen zijn het afgelopen jaar omgekomen omdat er geen plek voor ze was. “Zo stierven zeker vierhonderd mensen meer na ongevallen, doordat zij niet konden worden opgenomen op de intensive care,” aldus de krant.

Andere cijfers die ronduit schokkend zijn: er overleden “veel meer nierpatiënten.” Veel meer? Ja, veel meer. 1270 dialysepatiënten moesten eraan geloven vorig jaar, wat 15% meer is dan de jaren ervoor. Dan heb je het dus over 150 tot 200 mensen. Marc ten Dam van Nefrovisie zegt nu dat het toch eigenlijk niet zo heel handig was om transplantaties stop te zetten in de eerste coronagolf. “Achteraf gezien hadden we de transplantaties met levende donoren het beste door kunnen laten gaan.”

Ook werden er tweeduizend kankeroperaties minder uitgevoerd, wat een verschil is van 11 procent met voorgaande jaren, en waardoor oncologen nu “opeens” veel meer mensen zien “met verder gevorderde uitzaaiingen.”

Traumachirurg en afdelingshoofd van UMC Utrecht Loek Leenen kijkt gewoon naar de cijfers. Van de mensen die in 2018 en 2019 na een ongeluk of val op de trauma-afdeling kwamen overleed 2,4%. Dat is zeg maar een vaststaand cijfer. Maar vorig jaar was dat opeens gestegen naar 2,9 procent. “Op basis daarvan concluderen wij dat de enorme ic-beddenschaarste en de daarop gemaakte keuzes hebben geleid tot patiëntselectie met nadelige gevolgen. Het is een boude conclusie, maar dit betekent dat in covidtijd dus vierhonderd patiënten meer zijn overleden.”

Natuurlijk kunnen we boos worden op ziekenhuispersoneel dat niet altijd op goede wijze is omgegaan met patiënten. Er is “heel eenzijdig naar beddenschaarste gekeken. Inmiddels is iedereen wakker geworden: er is nog meer dan corona alleen!”

Joh. Het is niet alsof wij critici dat al vanaf het begin van de crisis zeiden, hè?

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kwalijke rol van de ministersploeg van Mark Rutte. Want tijdens de verschillende kabinetten-Rutte is de zorg totaal ontmanteld. In 2017 berichtte de NOS bijvoorbeeld al dat “de ziekenhuizen, de geestelijke gezondheidszorg (ggz), de huisartsen en de wijkverpleging opnieuw te maken [krijgen] met een uitgavenplafond. Dat moet elk jaar 1,9 miljard euro opleveren. Het CPB, dat de plannen doorrekende, constateert dat lagere zorguitgaven leiden tot ‘minder zorg of zorg van slechtere kwaliteit’.”

Het kabinet was dus gewaarschuwd maar had daar lák aan. Alles onder het motto “de kosten stroomlijnen.” Want dat is het énige wat Mark Rutte kan. Bij Unilever deed hij dat al als HR-directeur (of zoiets). En altijd met een vriendelijke glimlach op het gezicht, natuurlijk.

Het is een grove schande wat er in ziekenhuizen gebeurd is het afgelopen jaar – en ook daarvoor al, in de politiek. Als we het alleen al over 400 mensen betrokken bij ongevallen en bij over 150 nierpatiënten hebben die extra zijn overleden, dan heb je het dus over 550 in totaal. En dan heb je het nog niet gehad over het aantal kankerpatiënten dat overleed of zal overlijden doordat er geen behandeling werd gegeven, en alle andere soorten patiënten.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Waar ik vandaan kom hebben we een woord voor dit jarenlange bezuinigingsbeleid op de zorg, dat afgelopen jaar tot honderden extra doden heeft geleid. Een hard woord, maar wel een terecht woord: misdadig.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. usb3.0

  Maar dit weet ieder gezond weldenkend mens natuurlijk al vanaf het begin, dit icm het aantal vaccinatiedoden is natuurlijk verschrikkelijk, eens kijken wie daar voor verantwoordelijk zou kunnen worden gesteld?!

  1. Bunky01

   De verantwoordelijkheid ligt bij de instemmers van de bezuinigingen in de 1e en 2e kamer van toen. Dat zijn grotendeels dezelfde mensen die nu zich daar ook nog bevinden. Bezuiniging door stroomlijning is op zich goed te verdedigen, maar de botte kaalslag niet.

   1. usb3.0

    “De verantwoordelijkheid ligt bij de instemmers van de bezuinigingen in de 1e en 2e kamer van toen”

    Het zal mij benieuwen

  2. Antihedo

   Begrijp ik hier uit dat je het geen enkel probleem vind als de maandelijkse zorgpremie fors (zeg maar factor 2) om hoog gaat? Commentaar op het huidige beleid leveren is 1, eerlijk zeggen wat de gevolgen zijn van het alternatief is 2.

 2. Gebande K0K

  MvdG durft tegen de mensen welke zich een slag in de rondte hebben gewerkt te zeggen:
  “én dat ziekenhuizen zelf gewoon verkeerde keuzes maakten.”

  Gelukkig ken ik de problemen waar ziekenhuizen mee geworsteld hebben en MvdG zijn capaciteiten.
  En dat verklaart een hoop.

 3. Gebande K0K

  Eind vorig jaar zei ic-voorzitter Diederik Gommers nog heel blij op tv dat hij niet wilde dat er al te zeer opgeschaald werd omdat ic-personeel zich anders maar zou vervelen. “Er is niets ergers dan dat,” beweerde Gommers.
  Nou, ik weet iets dat wél erger is dan verveeld personeel: mensen die nodeloos sterven.

  Michael denkt iets over werken en verantwoordelijkheid te moeten zeggen.
  Met moeite zal ik mij van commentaar onthouden.

 4. Brenda Welsh

  Karige nieuwsvoorziening en dan klagen over zware tijden…Donaties zullen niet helpen om de toonzetting in de berichtgeving te veranderen.

  1. Telos

   Aldus Brenda Max Van Noppen Van Velenamen.

 5. ikweetwatikwil

  Mensen met gezond verstand zagen het al aankomen. En gebande, hou op met ziekenhuis personeel die zich een slag in de rondte draaien. Ik durf te zeggen, het valt wel wat mee. Ze deden hun werk.

  1. Gebande K0K

   Een Groningse welke geen idee heeft hoe groot de problemen in Tilburg, Meierijstad en omgeving geweest zijn.
   Onwetenden kun je weinig kwalijk nemen.

  2. Gebande K0K

   Mensen, welke onder je geoefende en gekwalificeerde vingers de dood inglijden, machteloos en radeloos een stroom naar adem snakkende mensen zien binnenkomen, geen arts, specialist of professor die weet hoe te behandelen in deze situatie en ikweetwatikwil stelt : “Ik durf te zeggen, het valt wel wat mee. Ze deden hun werk.”

   1. leukeditter

    het viel idd wel mee , het is te vergelijken met griep maar wat er allemaal nog meer op ons afkomt moeten we maar afwachten , klaus swaab weet er meer van en korzakov billy wil de babys ook wel inenten..

   2. ikweetwatikwil

    geen arts, specialist of professor die weet hoe te behandelen in deze situatie , Schrijf je.
    Gelukkig wisten de artsen, specialisten, verpleegkundigen in Noordelijke ziekenhuizen wel wat ze aan het doen waren en konden ze een aantal uit de rest van het land een plek geven en wat mij betreft waren ze van harte welkom.

    1. Gebande K0K

     Nadat de noordelijke ziekenhuizen konden afgaan op de ervaringen van het Tweesteden en Bernhoven, wisten ze hoe te handelen.
     Wel reëel blijven ikweet-enz.

    2. Gebande K0K

     Eerste corona opname Tweesteden: 27 februari 2020.
     Eerste corona provincie Groningen: 11 maart 2020.

 6. Rieks

  En dan nog die 2000 mensen die depressief worden of een attack hebben gehad door deze paniekverhalen over volle IC’s, te weinig zorgpersoneel.
  Noem mij die volle IC’s en degenen die zijn overleden omdat operaties niet (tijdig) konden worden uitgevoerd. Degenen die deze onbewezen beweringen de wereld insturen moeten ter verantwoording worden geroepen.

  1. Gebande K0K

   Noem mij die volle IC’s en degenen die zijn overleden omdat operaties niet (tijdig) konden worden uitgevoerd.

   U twijfelt aan beide beweringen?

   1. Rieks

    Zeker.Mijn gezond verstand verzet zich daartegen. Lees het Parool artikel en zie hoe de deskundigen goochelen met cijfers en conclusies trekken op basis van aannames. RTL bijvoorbeeld zou hier eens in moeten duiken om dit aan de kaak te stellen. Tijdrovend maar echte, relevante nieuwsgaring.

 7. leukeditter

  die gommers moeten ze oppakken en afvoeren, rutte voor het tribunaal , honderden doden op zn conto met zn afbraaktactiek

 8. rexm

  Rutte heeft straks veel uit te leggen als hij voor het tribunaal staat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.