CDA-leden in rep en roer, roepen op tot een vervroegd partijcongres na opstappen Omtzigt

Het CDA moet, na het turbulente vertrek van Pieter Omtzigt, een vervroegd partijcongres organisten. Dat is in ieder geval het standpunt van een groeiende groep CDA-leden. Zo wil de Stichting Sociale Christendemocratie ¨opheldering en verantwoording¨ van het in verlegenheid gebrachte CDA-bestuur.

Ondanks dat we het misschien hadden kunnen zien aankomen, sloeg het vertrek van Omtzigt in als een bom in politiek Den Haag. Vooral ook omdat Omtzigt, die al een tijd overspannen thuis zit, recentelijk heel duidelijk heeft aangegeven dat hij zich zelfs onveilig voelde binnen zijn eigen partij. Volgens Omtzigt was hem het lijsttrekkerschap beloofd, maar werd hij op “onheuse wijze” gepasseerd door de top van de partij, waar onder meer de gehaaide politici Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge deel van uitmaken.

Vandaag kwam ook Maurice de Hond met een nieuwe peiling, waarin het CDA werd begroot op een historische nederlaag: Slechts 8 zetels in de peilingen. Nog nooit eerder was de crisis binnen de partij zo groot als nu. Ook niet tijdens het historische partijcongres in 2010.

Het legendarische CDA-partijcongres in 2010. Elf jaar later lijkt het CDA -normaliter gezien als een vrij saaie partij- dat congres van 2010 te kunnen overtreffen.

Minstens 1 procent van de CDA-leden moet instemmen met een vervroegd congres om de wanhoopskreet van enkele leden te realiseren. Gezien de populariteit van Omtzigt binnen zijn (inmiddels) ex-partij lijkt dat percentage ook wel gehaald te worden. Het partijbestuur van het CDA heeft na overeenstemming van een vervroegd congres daarna nog acht weken om een legendarisch congres, dat zelfs het congres in 2010 zou moeten overstijgen, op poten te zetten.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Of politici zoals Hoekstra en De Jonge zitten te wachten op een vervroegd partijcongres is nog maar de vraag, maar we kunnen wel concluderen dat het de komende tijd niet saai zal worden binnen de top van de christendemocraten. Om nog maar te zwijgen over de gevolgen voor een mogelijke nieuwe coalitie op korte duur.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

73 reacties

 1. Gebande K0K

  CDA-leden in rep en roer, roepen op tot een vervroegd partijcongres na opstappen Omtzigt
  Minstens 1 procent van de CDA-leden moet instemmen met een vervroegd congres om de wanhoopskreet van enkele leden te realiseren

  CDA-leden in rep en roer, om de wanhoopskreet van enkele leden .

  1. Beukman

   Interessant. Voor leden van Forum is het statuair zo goed als onmogelijk om een congres af te dwingen: er is een zéér ruime meerderheid nodig, plus toestemming van het Bestuur, waardoor de facto de leden niets te zeggen hebben.
   1 procent is dan het andere uiterste.

   1. Harry Haller

    Je vergeet erbij te zeggen dat het eigenlijk alsnog de schuld is van Trump, druiloor.

    Jij bent geen Asperger, maar een 18-karaats loepzuivere fulltime autist.

    Voor het geval je disfunctionerende grijze massa het niet kan bijbenen: dit item gaat over het CDA, niet over het FvD, sukkel.

   2. Emile Takma

    Voor de leden van de PVV is het onmogelijk.

    😂

    1. nexit nu aub

     gelukkig wel strónt vlé®k , je weet immers dat die partij congressen louter gebruikt worden door machts wellustigen om een coupe te plegen !

     Een zinloos instrument want er trekken slechts enkelen aan de touwtjes strónt vlé®k

    2. Beukman

     Niet waar. Als alle 1 leden instemmen met een partijcongres, dan komt er een partijcongres. En reken maar dat de opkomst 100 procent zal zijn.

     1. Emile Takma

      😃

     2. nexit nu aub

      onzin bukhol

     3. Cootje

      Is die Emile ongesteld . .

     4. nexit nu aub

      de zeikerd is doorgelekt

     5. Meirelle

      Hetzelfde is het geval bij Baudet. Als uitvinder van het taboeïsme kan hij ook peilen of zijn aanhang hem nog pruimen.

    3. Cootje

     Voor mij hoeft het niet mogelijk te wezen verschil tussen Rutten en erdogan een millimeter erdogan pakt die hem zint niet op. En de democratie Nederland geeft drie banken een boete van 450/750 miljoen en pakt geen ene individu op ,bij erdogan kan je s,avonds rustig op staat lopen en hoef je je huis niet te vergrendelen met 7 sloten , bij ons kan je dat niet bij erdogan flikkeren ze je het gevang in en over een jaar horen ze wel wat je gedaan hebt , hier geven ze je naar een of drie na datum een taakstrafje , hier hebben ze het zogenaamd over democratie maar met en doctrine handhaven ze de achterkamertjes en de vrienden worden bevooroordeeld met aanbestedingen , het wetenschappelijke bureau past zijn tekst aan dat deed het RIVM ook met de mondkapjes toen ze er niet waren

     1. Cootje

      Die hem niet zint wel op

     2. Monty

      Dus die Erdogan is zo gek nog niet.

    4. Monty

     Waren partijen maar zo ingericht als de PVV dan zouden we jaren lang dezelfde partijleiders hebben.

     Daar zou iedereen denk ik heel gelukkig van worden.

  2. Emile Takma

   “een vervroegd partijcongres organisten.”

   Kenneth is terug, dat is altijd weer lachen.

   1. nexit nu aub

    bleef jij maar weg ,
    das pas lachen decadente strónt vlé®k

    1. Edjan

     +

 2. Telos

  Er is niets op tegen om jezelf op te heffen.

 3. EvertB

  “Het CDA moet, na het turbulente vertrek van Pieter Omtzigt, een vervroegd partijcongres organisten.”

  Een passende en amusante verschrijving: organisten.

  Maar inderdaad, de organist zal vol passie vol op het orgel spelen tijdens een partijcongres en alle sociale registers die het CDA nog meent te hebben open gooien.

 4. Vrijedenkert

  Farizeeërs en hun leiding hebben dit zelf veroorzaakt! Fijn op de blaren zitten…

 5. ET007

  Normen en waarden? Hadden ze maar Omtzigt moeten steunen. Nu zitten ze met paar prutsers, leugenaars en oplichters te kijken. Waarden en normen? Het CDA is rot tot aan het bot. Als de partij zichzelf wilt redden geven ze Omtzigt een excuus en de vrije hand de partij opnieuw in te richten. Omtzigt=CDA.

  1. nexit nu aub

   wel een mooie kans om figuren zoals verhagen , ben bot , brinkman en al die andere regenten de pas af te snijden

   1. Emile Takma

    Voor een komma zet je geen spatie, ongeletterde.

    1. Edjan

     Schoolmeestertje.

     1. Harry Haller

      Edjan, ‘schoolmeestertje’ is een goede en ter zake doende omschrijving van onze Jostiband-dirigent Emile Takma.

      Toch houd ik het liever op het al oude ‘taalnazi’ aangezien dit beter aansluit bij het NSB-gezin waaruit hij voortkomt.

    2. nexit nu aub

     K.M.A strónt vlé®k , altijd leuk als taal nazi’s geen argumenten meer hebben en volledig uitgelúld zijn .

     Zo herkenbaar die zielige spartelingen

     1. Edjan

      nexit. Kijk, jij hebt wat te vertellen. Ik ben het er niet altijd 100% mee eens, maar je brengt het met verve. Mooi man!

      Takma daarentegen heeft maar heel weinig te vertellen. O, hij weet precies hoe de macht schaakt: wie met wie en welk evenwicht er dan ontstaat en dat dan weer toegepast op andere partijen. GAAAA P! Het is net zo knap als oppervlakkig. Het maakt zichzelf waar en houdt zichzelf in stand. net zoals de hele “linkse” kliek zichzelf bejubelt en zichzelf en elkaar prijzen geeft. Het is een incestueuze bedoening.
      Maar gelukkige kan hij mooi met mes en vork schrijven. Meestal dan.

    3. Cootje

     De komma en spatie gebruikte de kapelaan , pastoor , en priester ook niet , soms deed de er een bisschop aan die komma’s en spaties mee om op de juiste plaats te zetten , er zijn er in die geloofsgemeenschap die nog steeds pijn hebben van die komma’s en spaties , maar dat je eenzaam op een zolderkamertje moet gaan zitten , geen steun en liefde gehad van ouders , je zelf tot en onaangename persoon gemaakt die in de taal fouten van een ander de puntjes op de I moet zetten , is toch een eenzaam persoon die zijn vader n moeder nog steeds mist

     1. nexit nu aub

      zijn moeder heeft hem niet erkent en zijn vader heeft hem enkel misbruikt vandaar dat de strónt vlé®k denkt dat het normaal is !

  2. Beukman

   Omtzigt=CDA.

   Hoe kom je daar in godsnaam bij?

   1. Harry Haller

    Je hebt gelijk Neukman. Het moet zijn: CDA=omerta, CDA=maffia, CDA=smeigelen, liegen, marchanderen, CDA=Corruptie, Dwaling, Achterbaks, CDA=Cancer Demons Affiliates, CDA=Christelijk Dwalende Achterlijken, CDA=de totaal overleefde, archaische kartelpartij die niets meer voorstelt en geen enkele relevante boodschap voor deze tijd meer heeft met een corrupte top die dat nog niet in de gaten heeft.

    Het resterende CDA bestaat uit louter vieze fascisten die in het gevang horen, het is de partij uit de vorige eeuw. Opdoeken die handel!

    1. Cootje

     Er is ook hier nog een malloot die kwalificeer het CDA onder de fatsoenlijke partijen , om dat het hem op een donker zolderkamertje goed uit komt , die op zijn zolderkamertje zijn jeuk in zijn bilnaat het liefste ziet opgevuld door D66’er Rob jetten .terwijl het hele CDA internaat van zeg geboorte 70 ook die jeuk kent die pastoors en priesters op de juiste momenten vulde onder de noemer Gods wil /het/

 6. Drostemannetje

  Gaan ze tijdens dat congres stemmen om het CDA op te heffen? Nieuwe politiek!

  1. Edjan

   Misschien moeten ze zich bij het CDA eens gaan afvragen waar ze eigenlijk voor staan. Welke idealen ze hebben. Heel lang geleden was dat het christendom. Toen werd het het gezin en waren ze er ook voor de boeren. Maar nu? Wie zou het CDA missen? Wat draagt het CDA aan wat geen enkele andere partij aandraagt?
   Als het CDA dat niet overtuigend in kan vullen, kan de partij zichzelf inderdaad beter opheffen.
   Niemand zit te wachten op de zoveelste kartelpartij waarvan de top ten koste van alles op de eerste plaats persoonlijke macht wil, op de tweede plaats een machtige partij met een mooie baantjescarrousel en o ja, ook nog het land regeren, dwz, de macht overdragen aan de eu, zoveel mogelijk vluchtelingen en windmolens binnen halen en tot slot, als er dan nog tijd over is, de economie zo goed en zo kwaad mogelijk draaiende houden.

   1. Harry Haller

    Bravo Edjan!

    1. Edjan

     Dank!

   2. Emile Takma

    Het CDA is inderdaad ideologisch en organisatorisch failliet. Het is zeer de vraag of deze zieltogende partij zich nog kan herstellen van deze crisis.

    Gelukkig hebben ze nog voldoende zetels om de Kaag-coalitie aan een meerderheid te helpen. Als ze zich nog willen herstellen doen ze er goed aan daar braaf aan mee te werken.

    1. nexit nu aub

     moeten ze zeker doen strónt vlé®k dan hebben ze garantie op een faillissement bij de volgende verkiezingen domme decadent strónt vlé®k !

     jouw advies opvolgen is altijd zelfmoord domme jongen

     1. Emile Takma

      Je bijdrage druipt van en stinkt naar ontlasting, Poeperd.

     2. Beukman

      Kijk, Rennie blijkt dus tóch wel te begrijpen waarom de PvdA niet staat te springen om in een nieuwe regering te stappen.

    2. EvertB

     Door het vertrek van Omtzigt houdt het CDA nog 14 kamerzetels over. Een kabinet van VVD-D66-CDA-JA21/VOLT heeft dan geen meerderheid (75 zetels). Die optie valt dus af.
     Voortzetting van het huidige kabinet is ook weer minder kansrijk. Wat heeft het CDA nog te willen als het nu al met één been in het graf staat? Kaag zal Hoekstra er fijntjes op wijzen dat in de deplorabele toestand waarin het CDA nu verkeert de wet voltooid leven een verlossende uitkomst biedt. En laat die wet nu weer niet met het CU in het kabinet mogelijk zijn.

   3. Beukman

    Ik kan me niet voorstellen dat een ijzersterke partij met zoveel traditie en ervaring dit akkefietje niet gewoon gaat overleven.
    Niet alleen omdat Jezus ook opstond uit de dood, maar ook omdat het CDA van het opportunistische “we buigen niet naar links en we buigen niet naar rechts” zijn handelsmerk heeft gemaakt. Een jaloersmakende flexibiliteit, amper kapot te krijgen.
    Van mij persoonlijk hoeft het niet, maar reken er maar op dat de partij er over een paar jaar gewoon weer staat.

    1. nexit nu aub

     bukhol heeft geen herinnering aan de pvda de sukkel. bukhol doet weer een ruttetje

    2. Emile Takma

     Het CDA heeft te maken met de ontkerkelijking die onder meer veroorzaakt dat er steeds minder christenen zijn die hun religieuze overtuiging meewegen in de partijkeuze. De aanhang is sterk vergrijsd en kalft snel af.
     In beginsel kan het CDA dit opvangen met een ideologisch profiel gericht op traditionele waarden en het maatschappelijk middenveld maar de kern van deze crisis is dat dit ideologisch profiel verbleekt dan wel ambivalent is geworden. Men maakt geen heldere keuzes en tot overmaat van ramp zoekt Hoekstra een profiel rechts van de VVD. Daar is electoraal niets te winnen en het leidt slechts tot ideologische verschraling.
     Ik geloof best dat het CDA nog een tijd zal voortbestaan maar niet meer als sterke middenpartij.

     1. Harry Haller

      Blablablabla en bladieblablabla.

      Geloof je zelf nog in je oeverloze geouweho*er Takma? Ik kan het me nauwelijks voorstellen. Je doet wel daftig en quasi imposant, maar er staat niks. Gelül in de ruimte. En je weet het.

      Stop er mee. Je besmeurt jezelf. Doe je ogen open en aanschouw de werkelijkheid.

     2. Cootje

      Het socialisme ???? Ging ze voor

     3. Edjan

      HH, klopt helemaal.

    3. Harry Haller

     Neukman kan zich niet voorstellen dat de oude kartelpartijen op instorten staan: de heftige cognitieve dissonantie die die gedachte opwekt verhindert iedere acceptatie van de realiteit.

     Arme Neukman. Zijn tijd is voorbij.

     1. Cootje

      Neukman heeft wel en kennis die uit de dood opstond en zulke vrienden moet je koesteren

     2. Mr.blauw.sky

      De merkbaar ouder wordende, ontremde bipolaire geriatrische patiënt Harry Giller is onder invloed van een of andere aanleiding weer eens in een zwartgallige flow verstrikt geraakt.
      Berg je dan maar,. zelf zijn vrouw heeft dan geen enkele vat meer op hem.

    4. Cootje

     Je zus stond ook op uit de dood , hij was de enige in dat sprookjes en ze hadden hebben zo goed vast genageld met die spijkers van van leeuwen want dan had je de garantie dan flikkerde er niemand naar beneden . Maar ik kan wel de misbruiken van die geloofs overtuiging die ze onder het vloerkleed wilde douwen , maar daar zaten de vlekken nog op

 7. plakband

  De cda-elite zal nooit toegeven dat Pieter Omtzigt belangrijker is voor de leden dan zijzelf.
  Zo eindigt de partij. Een overschot aan partijtop, maar nauwelijks leden en kiezers meer.
  Welke leugens heb je dan nog nodig om in de banencaroussel te mogen blijven.
  De toekomst zal het leren

 8. Marija

  Het hele CDA verdient niet beter dan dat Pieter Omtzigt met zijn aanhangers uit CDA en overig, overtuigend wint metzijn nieuwe partij.

  1. Marija

   Mooi zou zijn:
   Vernieuwd
   Christen-
   Democratisch
   Appel

 9. rafi

  De ledenvergadering is het hoogste orgaan binnen die partij. Een aanfluiting dat die leden zoiets nu pas bij elkaar roepen, nu het kalf verdronken is. Zoiets had al VEEL EERDER moeten gebeuren. Reeds om die kieslijst om te gooien, zodra die bekend werd. Om maar wat te noemen. Nu zou ik echter voor willen stellen om bij die b.l.v. die club OP TE HEFFEN. Het C.D.A. had sowieso nooit ontstaan moeten zijn. Het is er enkel gekomen omdat de machtsbeluste K.V.P. (al decennia lang in de regering) ondanks teruglopende zetelaantallen koste wat het kost op het pluche wilde blijven. Ze wilden zelfs de partij open stellen voor niet-christenen, wat hun ook gelukt is.

 10. Branzino

  Zo’n vervroegd congres zal een gigantische hobbel zijn voor andere partijen om wat voor afspraken dan ook met het CDA te maken. je weet immers nooit waartoe zo’n congres gaat leiden. De gedoogconstructie met de PVV haalde het net zo’n 10 jaar gleden.
  Als men op dit verzoek ingaat, betekent dat bijna automatisch dat het CDA buiten spel staat voor een nieuwe coalitie en is de weg vrij, of zelfs gedwongen, voor een VVD, D66, PvdA, GL en ? samenwerking.

  1. Cootje

   Volgens mij heeft Rutte er geen een en moet hij gaan zitten bij het pissen , hij is tot veel in staat hij laat zich rustig als het hem uit komt oraal bevredigen door Kaag , omdat als zij het gevoel krijgt dat ze verkering hebben hij dat er wel voor over heeft , maar hij laat zich nooit naaien door de linkse kliek , die komen namelijk met een hoop herrie nattigheid en wind en voor dat je het weet ben je kaag kwijt , de natte broek van kaag , en ligt zijn beleid in zee ..socialisten naaien nog hun moeder of vader hun hond hun kat en marmot , die houden van het pluche

   1. EvertB

    Kaag is onberispelijk, Cootje. Keurig (rooms-)katholiek opgevoed en zij kan alles verbaal af.

    En de socialisten van de SP ontvangen zeer waarschijnlijk geen uitnodiging voor kabinetsdeelname.

    1. Cootje

     Sociaal Democraten en socialisten zijn van het zelfde bagger .

    2. Cootje

     Kaag onberispelijk . Moet misschien wel strafrechtelijk vervolgd worden wegens dubieuzen geldstromen terroristen organisaties .

    3. Beukman

     Kaag is onberispelijk, Cootje. Keurig (rooms-)katholiek opgevoed en zij kan alles verbaal af.

     Inderdaad.
     Hetzelfde kan helaas niet worden gezegd van haar tegenstanders alhier.

     1. nexit nu aub

      kaag is onberispelijk zegt bukhol , het staat er echt

      bukhol vergeet dat de hóer al kaq islamitisch terreurcellen voedt met Nederlands belastinggeld.

     2. Beukman

      Ik heb niks met betaalde seks, Rennie. Werkt die Kaq voor jou?

     3. nexit nu aub

      nee voor je islamitische reltuig sukkeltje !

      de hoé® van extremistische islamitische terreurcellen met Nederlands belastinggeld. Wat begrijp je niet domme jongen.

     4. Beukman

      Nogmaals Rennie: prostitutie is niet mijn ding.
      Jij gaat zeker naar de Ruysdaelkade? Iemand laten komen zal wel boven jouw budget liggen.

     5. nexit nu aub

      nogmaals , nee voor je islamitische reltuig sukkeltje !

      de hoé® van extremistische islamitische terreurcellen met Nederlands belastinggeld. Wat begrijp je niet domme jongen.

     6. Beukman

      Wie is in godsnaam “de hoé® van extremistische islamitische terreurcellen”, Rennie? Iemand die voor jou tippelt? Nogmaals, ik ken die wereld niet en wil dat graag ook zo houden.

     7. nexit nu aub

      nogmaals , nee voor je islamitische reltuig sukkeltje !

      de hoé® van extremistische islamitische terreurcellen met Nederlands belastinggeld. Wat begrijp je niet domme jongen..

  2. rafi

   Dat rampscenario doet in de verste verte geen recht aan de verkiezingsuitslag. Rutte c.s. zal wel gek wezen om Kaag haar zin te geven. Rutte wil in elk geval het CDA erbij. Afspraken moeten sowieso niet of amper gemaakt worden, zeker als je een nieuwe bestuurscultuur serieus wilt nemen. Dualisme dus. Een minderheidskabinet, gedoog-constructie of nieuwe verkiezingen zijn nu de redelijkste alternatieven. Bedenk ook: geen CDA’er zal nu nog PVV of FvD ‘onfatsoenlijk’ kunnen noemen en derhalve een morele rechtvaardiging voor een cordon sanitaire kunnen hebben. En andere partijen evenmin: noch vanwege hun eigen grote immoraliteit, noch omdat ze dan nu ook het CDA in de ban moeten doen.

 11. Michael M

  Het is 1 compleet zooitje bij het CDA. Het wordt eens tijd dat de boel eens goed wordt omgespit en opgeheven. Wordt tijd voor een eigen partij voor Omtzigt. Ik zal dan zeker op hem stemmen met mijn complete familie en die is supergroot!!!!

  1. Michael M

   En nee, geen Kaag, dat is een regelrechte Plaag.

  2. EvertB

   Ik tel nu al één zetel voor Pieter Omtzigt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.