Maurice de Hond: Lijst Pieter Omtzigt zou bij verkiezingen 27 zetels halen

Als er vandaag verkiezingen gehouden zouden worden waaraan Pieter Omtzigt meedeed met zijn eigen kieslijst, dan zou die gloednieuwe CDA-light partij uitkomen op 18% van de stemmen, wat neer komt op zo’n 27 zetels. Dat laat Maurice de Hond vandaag weten.

Eerder vandaag berichtten wij al dat uit de meest recente peiling van Maurice de Hond blijkt dat OmtzigtGate ervoor heeft gezorgd dat het CDA nóg verder in elkaar is geklapt. Er is eigenlijk gewoon niets meer over van de voormalige machtspartij. In het verleden meer dan 40 zetels, nu post-Omtzigt nog maar 8. Het is een enorme afgang voor Wopke Hoekstra en co; zelfs als het allemaal virtueel is en blijft omdat er géén verkiezingen aankomen voorlopig.

Maar De Hond heeft ook onderzoek gedaan naar de vraag: wat zouden kiezers stemmen als Pieter Omtzigt met zijn eigen partij mee zou doen aan de Tweede Kamerverkiezingen? Het resultaat ervan zou een politieke aardbeving veroorzaken. Want LPO zou 18% van de stemmen naar zich toetrekken, wat neerkomt op 27 zetels (18% van 150 Kamerzetels in totaal = 27 Kamerzetels).

De resultaten van het onderzoek van De Hond zijn fascinerend. Zo blijkt dat hij het CDA natuurlijk decimeert. Minimaal 29% van de voormalige CDA-kiezers zou linea recta met hem mee verhuizen. Maar opvallend is dat ook SP’ers massaal de overstap zouden maken naar Lijst Pieter Omtzigt: de socialisten zouden een zetel of 3 aan hem verliezen, namelijk zo’n 35% van de op 17 maart van dit jaar behaalde zetels.

En ja, er is ook slecht nieuws voor de PVV. Volgens De Hond zou die partij 32% (!) verliezen aan Omtzigt. Zeg maar één derde. Dus zo’n 6 (!) zetels. De PVV zou dan ineens uitkomen op 11 zetels. Bye, bye, Geert.

Forum voor Democratie zou 26% verliezen volgens De Hond, wat neerkomt op 2 zetels. Alleen is dat natuurlijk op basis van de uitgebrachte stemmen in maart. FVD heeft er virtueel volgens De Hond al drie verloren; twee daarvan zijn ongetwijfeld de zetels die naar Omtzigt zouden gaan. Dus het resultaat voor FVD in de peilingen wordt er niet of nauwelijks door beïnvloed. Dit in tegenstelling tot de PVV.

Tegelijkertijd zou JA21 23% aan hem verliezen, wat neerkomt op bijna één zetel. Die partij kwam uit op 3 zetels. Maar staat nu op 6. Als dat percentage blijft staan raakt JA21 dus 1,5 zetel kwijt aan Omtzigt.

Zelfs D66 raakt iets meer dan 2 zetels kwijt aan de voormalige CDA’er. Datzelfde geldt voor de VVD. De liberalen zouden dan dus uitkomen op 32 zetels. Omtzigt zou de tweede partij van het land worden met 27 zetels. Vervolgens komt er een gat naar D66 met 22 zetels… en daarna is er een hele tijd niets te zien tot je uitkomt bij de PVV met 11 zetels.

Dat is, als we dit onderzoek van De Hond moeten geloven, tenminste.

Kortom, een Lijst Pieter Omtzigt kan in theorie zorgen voor een aardbeving in de Nederlandse politiek. Opvallend, natuurlijk. Want hoewel Omtzigt termen als “ombudspolitiek” en “goed rentmeesterschap” serieus neemt, zit hij inhoudelijk grotendeels wel degelijk op de lijn van de zittende linkse politieke zetbazen. Hij is voor de EU. Hij is voor de euro. Hij is tegen het referendum. Hij is voor een grote welvaartsstaat. Hij is voor de massa-immigratie. Hij steunt de politieke correctheid. En ja, hij vindt dat Woke-gebeuren in principe ook allemaal prima.

Hij heeft dan ook tijdens zijn Kamerlidmaatschap voor het CDA steeds weer meegestemd met zijn partij. Steeds weer. Op ieder punt. Dat betekent niet dat hij niet belangrijk werk heeft verricht, met name wat betreft de Toeslagenaffaire, maar een conservatieve narratief-herschrijver he is not. Beleidsmatig zal het met Lijst Pieter Omtzigt grotendeels gewoon doorgaan op het traject waar Nederland nu op zit.

Ik verwacht dan ook dat Lijst P.O. uiteindelijk een minder goed resultaat zal boeken dan het onderzoek van De Hond nu aangeeft, hoewel Omtzigt ongetwijfeld wel degelijk leiding zal geven aan een grote partij die een serieuze speler wordt in de politiek. Want uiteindelijk zullen mensen kijken naar wat Omtzigt nou écht onderscheidt van het CDA, en dat is inhoudelijk minimaal. Met name PVV’ers, FVD’ers etc. hebben weinig bij hem te zoeken, en zullen dat in de loop van een verkiezingscampagne ongetwijfeld zelf ook ontdekken.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Hoe dan ook, voor Omtzigt is dit onderzoek natuurlijk positief – en ja, we kunnen hoe dan ook concluderen dat er een aardbeving heeft plaatsgevonden in de Nederlandse politiek. Een aardbeving die nog heel lang zal doorwerken, en alle machtsverhoudingen in ons land mogelijk op hun kop doen zetten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

55 reacties

 1. Gebande K0K

  De partijen welke de “overlopers” leveren ( SP, CDA, PVV, FvD, Ja21) moeten zich zorgen maken.
  VVD en D66 duidelijk niet.

  1. Buzz68

   De VVD’ers zijn trots op hun Fūhrer.
   De D66’ers zijn trots op hun Eva Braun.
   PvdA en GL willen graag de herdershond spelen

   1. Niet L niet R

    Heel leuk weergegeven, met een kern van waarheid!

  2. LifeBuddy

   HaHaHaHa, Pieter Omtzigt zit thuis omdat hij psychisch Ontwricht is. En het volk moet nu op iemand gaan stemmen die helemaal Niet meer capabel is voor de kamer. De toekomst ziet er echt rooskleurig uit voor het Volk!

   1. Niet L niet R

    Wat ben ik blij dat ik geen familie van u bent! Zo,n slechte persoonlijkheid ben ik hier nog niet tegen gekomen!

    1. Mr.blauw.sky

     Klopt, als zo’n deerniswekkend figuur zich al boven “het volk” verheven voelt ontstaan pas echt problemen… Kijk maar naar i de geschiedenis.

 2. Monty

  ”Lijst Pieter Omtzigt zou bij verkiezingen 27 zetels halen”

  Maar gelukkig wordt het CDA gedecimeerd.
  Baudet zal hier dan wel weer blij mee zijn.

  Ja die Omzigt is een kanjer. Zeker voor ‘rechts’ Nederland.

 3. Gebande K0K

  Forum voor Democratie zou 26% verliezen volgens De Hond, wat neerkomt op 2 zetels. Alleen is dat natuurlijk op basis van de uitgebrachte stemmen in maart. FVD heeft er virtueel volgens De Hond al drie verloren; twee daarvan zijn ongetwijfeld de zetels die naar Omtzigt zouden gaan. Dus het resultaat voor FVD in de peilingen wordt er niet of nauwelijks door beïnvloed. Dit in tegenstelling tot de PVV.

  Logica van een dronken aardbei of een FvD-groupie

  1. september

   Waar zou trouwens die antie FVD van hier gebleven zijn , een tijd al niks van gehoord,zeker weer een nieuwe nick.

   1. Forlan

    Hij zit waarschijnlijk in alle beperkingen. Hij kon de vrijheid niet aan een begeleiding kan ook niet de hele dag aan de deur komen he.

   2. nexit nu aub

    moet je opletten domme jongen , heeft een andere nick aangenomen

    1. DubbelZout

     Aldus de winnaar van de nick trofee

  2. Gebande K0K

   peiling 06 juni FvD 4 zetels
   peiling 13 juni FvD 5 zetels
   naar Omtzigt 26% oftewel verlies van 1,3 zetel.

   1. Branzino

    @Gebande K0k
    Nee hoor. Kijk naar de onnavolgbare redenering van Van der Galien. Als ik hem, met veel moeite, goed begrijp, heeft het FvD eigenlijk gewonnen, want het vertrek van Van Haga is nog niet goed ingecalculeerd. En de stap van Omtzigt was in maart blijkbaar al bepalend voor het stemgedrag van FvD-kiezers. Het is hogere wiskunde maar met wat moeite wel te duiden, als ……………… grote onzin.

    1. usb3.0

     “heeft het FvD eigenlijk gewonnen”

     Nou ja zeg laat dit ook waar zijn van 2 naar 8 zetels..

     1. Branzino

      @usb3.0
      “… laat dit ook waar zijn van 2 naar 8 zetels.”

      Helemaal correct, maar dat was vóór de verkiezingen van 17 maart. Na 17 maart is hij procentueel grootste daler geweest, samen met het CDA (en 50+ 😉 ). Het effect van het Van Haga-vertrek is nog niet helemaal duidelijk, maar winst heeft het in ieder geval niet opgeleverd en ook de stap van Omtzigt treft het FvD blijkbaar zwaar.

     2. Monty

      Usb3
      Vergeet Wilders daar natuurlijk niet bij + 18 is 24.
      Nog even JA21 en Haga 6+3
      Is maar liefst 9 + 24 = 33 zetels winst voor de PVV.

     3. usb3.0

      nee monty 9 + 24 + 33 = 64 zetels + 9 + 24 + 33

     4. Monty

      Usb3,

      ”64 zetels”

      Even op zoek naar nog een partij en Wilders 1 is een feit.
      Jij bent net zo goed met cijfertjes als ‘Rutte leugenaar’.

     5. usb3.0

      Nee 64 + 9 + 24 + 33 = 130

 4. ikweetwatikwil

  Zelf zou ik niet op Omtzigt stemmen. Hij maakt een onstabiele indruk. Wel hoop ik dat de bevolking Kaag door krijgen . D66 de partij van de dood.

  1. Marija

   Die hoef je alleen in het gezicht te kijken, onbetrouwbaar en een loeder.

  2. usb3.0

   Nou iwwiw, als jij zo zou zijn afgefikt, tegengewerkt, uitgekotst door je naaste waarvan je zou verwachten dat die je zouden moeten steunen, dan kan ik mij enigszins indenken dat je een wat neerslachtige indruk maakt, denk je zelf ook niet?

  3. ET007

   Denk ook dat Kaag en Ollongren een smerig spelletje hebben gespeeld om het hele CDA een functie elders te geven en de deuren open te maken voor GL en PVDA. Alles over de rug van Omtzigt.

   1. Niet L niet R

    Kaag is het slechtste wat Nederland kan overkomen, kijk naar haar privéleven!

 5. Monty

  ”hij inhoudelijk grotendeels wel degelijk op de lijn van de zittende linkse politieke zetbazen.”

  Maar hij heeft Rutte wel mooi aangepakt. En dat is wat natuurlijk telt voor het overgrote deel van dit blog.
  Oooh wat waren ze blij dat Rutte werd ontmaskerd.

  Zijn ze nu nog steeds zo enthousiast over Omzigt?

 6. Branzino

  Als ik het overzicht van De Hond goed interpreteer, gaan vooral rechtse partijen verliezen aan Omtzigt. Ondanks de briljante redenatie over de afzwakking van het FvD door de schrijver. En, grote verrassing, Omtzigt is juist door rechts, in de persoon van o.m. Baudet, gekwalificeerd als linkse politicus. Iets klopt er niet in de redenering, zegt mijn onderbuik, maar wat?

  1. Cootje

   Onderbuikgevoelens levert meestal dunne s,tr , ont op , je hele leven er last van krijg je van die linkse remsporen in je onderbroekje . Misschien wat voor D66 Rob of voor zijn collega Smeets . Maar bij de volgende verkiezingen mogen de namen heten hoe ze willen mogen de rugnummers anders zijn maar rechts wint ,

   1. Branzino

    @Cootje
    Wat een fantastische inhoudsloze reacties heb je soms. Complimenten. Een andere kwaal van de onderbuik is overigens obstipatie, maar daar heb jij vast geen last van. Bij mijn functioneert alles overigens perfect, zowel de onderbuik als mijn brein.

    1. Cootje

     Daarom is dat wel goed in orde anders had je je zorgen moeten maken dat je geen koe was die heeft maar een hersencel minder dan de mens maar in de politiek zitten een hoop koeien

    2. Niet L niet R

     Sorry maar blijkt beslist niet uit uw ingenomen standpunten!!

     1. Branzino

      @Niet L niet R
      Bekijk het eens van een andere kant en je zult je verbazen of op z’n minst je eigen mening sterken. Probeer het gewoon, je kunt het, echt!

 7. Emile Takma

  Gelet op de schade die rechtlijnige Pieter aan PVV en FvD zal kunnen toebrengen is het te hopen dat hij in september weer voldoende is opgekrabbeld om zijn Kamerbankje te bezetten.

  Volgens van der Galien is Omtzigt kneiterlinks, en gelet op zijn inhoudelijk standpunten is daar wat voor te zeggen. Hieruit kan worden geconcludeerd dat het electoraat ferm naar links is opgeschoven en dat populistisch rechts behoorlijk onder druk staat.

  1. Cootje

   Gelet op de huidige omstandigheden wordt Rutte in een klein hokje geduwd en mag dan blaf blaf roepen , hij heeft zwakke knieën en last van dementie maar hij ze daar niet afzagen , de fatsoenlijke partijen waaronder het CDA is in verwarring en de leden vallen en lopen over elkaar heen. Dus blijft zoals eerder. Voorspeld omtzigt heerlijk de luis in de pels , en het beerput je is open dus er komen nog wat meer lijken uit de kast , fatsoenlijke partijen die zich laten beïnvloeden door derde voor een miljoen euro is strafbaar en die hangt nog aardig boven de markt , en het lekkere is dat beschadigde mensen bestuurders als rancune weer een ander beerput je open gooien en ik heb vertrouwen dat we nog een leuk 2021 zonder kabinet en een hoop gewonde

   1. Cootje

    Maar hij laat ze daar niet afzagen

  2. ET007

   Rechts is Links en Links is Rechts. Maar dat willen de meeste nog niet zien en erkennen.

  3. Niet L niet R

   Pieter Omtzicht is beslist niet knetter links, zoals een tal personen constateren, maar waarop gebaseerd?
   Vergeet niet dat alle kamerleden !!!! Bij bepaalde zaken mee stemmen met de meerderheid van hun partij!
   De werkelijke Pieter Omtzicht heeft zich meer dan bewezen als kamerlid, en weet zeker een betrouwbare partij op te richten, met bekwame leden!

 8. usb3.0

  Ach ja het zijn slechts peilingen..

  1. Telos

   Inderdaad. En volgens mij is het nog slechter!

   De afgelopen verkiezingen hebben laten zien dat de gemiddelde kiezer blind vaart op politieke leugenaars, oplichters, landverraders en WEF’rs. Het zou mij niet verbazen als de uitkomst bij de nieuwe verkiezingen precies hetzelfde is.

 9. september

  Het blijft leuk om die peilingen te volgen maar wat telt. Is alleen maar de uitslag van de nieuwe verkiezingen en die komen Er voorlopig niet.

  1. Forlan

   Zodra er verkiezingen komen wordt natuurlijk de druk, laster en smaad flink opgevoerd richting Omtzigt, zijn vrouw en zijn partij. Hier in Nederland weten ze wel wat ze moeten doen als een partij buiten de gevestigde orde op 20+ zetels staat.

   1. usb3.0

    Precies Forlan, dé spijker op z’n kop..

    1. Forlan

     🔥🤫

 10. ET007

  CDA krijgt wat ze verdient ( in de loop naar hun waarden en normen): Hugo, Hoekstra en Sywert. Dat deze partij nog overeind staat is een wonder. Ik hoop op nieuwe verkiezingen en dat Omtzigt meer stemmen haalt dan het hele CDA.

 11. DutchOutlaw

  De PVV’ers zullen echt niet overlopen naar Dhr.Omtzigt zijn partij.
  En waarom niet?…nou om het volgende:
  Dhr.Omtzigt is verantwoordelijk voor het volgende:
  -heeft gestemd vóór het Marrakesh-verdrag
  -heeft gestemd vóór afschaffing van het referendum
  -gaat niks doen aan de massa-immigratie
  -is vóór meer EU bemoeienis
  -enz,enz….
  En het is gewoon een een Linkse-politicus.

  Daarbij komt ook bij dat Omtzigt nú in de belangstelling staat en is nú dus populair
  maar dat ebt weg,en van die virtuele 27 zetels zal weinig overblijven.

  Nee hoor,PVV heeft echt niks te vrezen.

  Trouwens links zal op den duur nog wel verder instorten en trouwens bij de afgelopen verkiezingen zijn ze al afgestraft.

  1. ikweetwatikwil

   Mee eens Dutch Outlaw.

 12. Beukman

  hoewel Omtzigt ongetwijfeld wel degelijk leiding zal geven aan een grote partij die een serieuze speler wordt in de politiek.

  aldus MvdG.

  Had iemand eigenlijk al aan Omtzigt gevraagd wat hij zelf wil?
  We kunnen vermoeden dat de man over genoeg zelfinzicht beschikt om te weten dat hij niet geschikt is om leiding te geven aan de zoveelste politieke zeepbel.

  1. usb3.0

   Omtzigt heeft het iig verder geschopt dan beukho*rtje

   1. Beukman

    Jouw vrienden zullen het inderdaad ongetwijfeld niet ver schoppen, @Bus. Maar wat heeft dat te maken met Omtzigts competenties tav het leiden van een partij?

 13. Niet L niet R

  Hoop dat Pieter Omtzicht snel beter wordt,
  Deze man is door een aantal leden, vooral de oude pluche zittende, uitgespochen , de rekening hiervoor zal nog jaren na denderen!
  Wat is de politiek momenteel een links gedoetje, je hoort of ziet niets van de VVD hebben natuurlijk opdracht gekregen zitten blijven waar je zit en je niet verroeren!

  1. Branzino

   @Niet L niet R
   Wat een vreemde stelling of ik begrijp je niet goed. De partijen waar het de laatste tijd rommelt zijn zeker geen expliciet linkse partijen. Je bent ze vergeten? Let op: FvD, 50+, CDA. De enige rechtse partij die wel gestaag doorgaat en -groeit is de VVD met als leider Rutte, die alle ellende die men meent te zien krijgt aangewreven. De PVV houdt zich op de vlakte. En welke partijen gaan rustig op de ingeslagen weg door? Precies: PvdA, SP, D66, lijken me de linkse partijen. Sommigen hier menen in de VVD ook een linkse partij te herkennen en die past dan ook perfect in dit rijtje.

 14. Tepelkloofje

  Pieter staat midden in het nieuws momenteel. Over vier jaar is iedereen deze affaire alweer vergeten.

  1. Emile Takma

   Inderdaad, dit is de waan van de dag.

 15. RvdBe

  Zou een partij op links van 27 zetels betekenen, nou niet echt een feestje.

  1. Branzino

   @RvdB
   “Zou een partij op links van 27 zetels betekenen”
   Ik zie ernaar uit, heerlijk vooruitzicht, maar het gaat nog veel verder. Die 27 zetels komen vooral van rechtse partijen, zoals PVV, FvD, JA21 en enkele andere. Inderdaad ook een paar van de SP.
   Maar maak je geen zorgen. Dit is een echte dagkoers die morgen al weer heel anders zal zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.