Column Paul Cliteur: Halal eten in de Tweede Kamer? Dat is een gebrek aan beschaving

Halal en koosjer voedsel in het Tweede Kamer restaurant

Michael van der Galiën schreef gisteren over het verzoek van DENK-Kamerlid Stephan van Baarle om halalvoedsel aan te bieden in het restaurant van de Tweede Kamer. Hij vreest dat velen het met hem oneens zullen zijn, maar zijn standpunt is: “Het is (…) totaal normaal dat er in het Kamerrestaurant rekening wordt gehouden met de religieuze overtuigingen van die mensen,” verwijzend naar de aanhangers van christendom, islam, hindoeïsme, boeddhisme en jodendom.

Geen speld tussen te krijgen, lijkt me. Als je rekening kunt houden met de eetvoorkeuren van vegetariërs, waarom dan niet met de eetgewoonten van de aangegeven religieuze groeperingen? Dit heeft inderdaad, zoals Van der Galiën terecht schrijft, niets te maken met integratie of met de scheiding van kerk en staat, zoals sommigen misschien geneigd zijn tegen te werpen.

Maar het verhaal gaat iets verder. En hier ga ik lezers verliezen. (Lezer, even een trigger warning: u kunt nu stoppen met lezen, want nu gaat mijn verhaal een tournure maken).

Het feit dat Van Baarle een redelijke aanspraak doet op gelijke behandeling van zijn eetvoorkeuren met die van anderen wil niet zeggen dat je zijn eetvoorkeuren moreel behoeft af te zegenen. Dat doe ik namelijk helemaal niet. Waarom niet? Waarom verdient het eetgedrag van Van Baarle moreel gezien geen schoonheidsprijs? Inderdaad, de dierenrechten!

Dat zit zo. Wij eten dieren. Prima, dat neem ik even als een gegeven. Om die dieren te kunnen opeten, moeten ze worden geslacht. Oké, begrijpelijk. Maar voor die slacht hebben we dan verdoving (minder pijn, minder stress voor de dieren) voorgeschreven. Moreel verantwoord en ook geboden, zou ik zeggen.

Maar nu hebben religieuze groeperingen, alleen maar op basis van hun “religieus zijn” het recht gekregen om dat algemene verdovingsvoorschrift te ontduiken. Moreel gezien is dat hoogst kwestieus, als je het mij vraagt. Nu vroeg u mij dat niet, toegegeven, maar ik zeg het dan maar ongevraagd. Dat religieuze groeperingen, alleen maar door zich op een religieuze gewoonte te beroepen, zich zouden kunnen onttrekken aan redelijke wetten die dierenmishandeling proberen te beperken, is een gebrek aan beschaving.

Ik zie dan ook uit naar een leuk debatje in de Tweede Kamer tussen de “religieuzen” (de halal en koosjer advocaten) en de mensen van de Partij voor de Dieren die het onverdoofd ritueel slachten als immorele praktijk aan de orde kunnen stellen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

63 reacties

 1. Gebande K0K

  Ik adviseer P.Cliteur de Nederlandse “diervriendelijke” slachthuizen te bezoeken en zijn hoogdravende geleuter dan nogmaals te lezen.

  1. Emile Takma

   Nog beter is het als Cliteur eens een kijkje gaat nemen in onze bio-industrie waarin miljoenen dieren onnoemelijk en een leven lang lijden in afschuwelijke omstandigheden voordat ze, na een afschuwelijk transport in volgepropte vrachtwagens, met geweld onze slachthuizen worden ingedreven.

   De hypocrisie van Cliteur is weerzinwekkend.

 2. Emile Takma

  “Dat zit zo. Wij eten dieren. Prima, dat neem ik even als een gegeven. Om die dieren te kunnen opeten, moeten ze worden geslacht. Oké, begrijpelijk. Maar voor die slacht hebben we dan verdoving (minder pijn, minder stress voor de dieren) voorgeschreven. Moreel verantwoord en ook geboden, zou ik zeggen.”

  Cliteur heeft kennelijk geen moeite met het grootschalige dierenleed in de bio-industrie dat miljoenen dieren hun hele leven treft om vervolgens hypocriet moord en brand te schreeuwen over de kosjer en halal-slachtmethoden die dieren een seconde van hun leven ongemak bezorgt.

  Deze hypocrisie komt voor uit islamofobie. Cliteur heeft niks met dierenleed maar alles met moslimhaat.

  1. Edjan

   Takma: “kosjer en halal-slachtmethoden die dieren een seconde van hun leven ongemak bezorgt”
   bezorgen.
   Denk je echt dat het maar een seconde is? Ik denk eerder 2 a 3 minuten.
   Over hypocrisie gesproken …

  2. Rood

   Aldus Van Velenamen, de islampromotor.

 3. Aborifa

  De logica van Amil el Takama.

  1. Edjan

   Aborifa, 👍👍👍

 4. Drostemannetje

  Religie maakt meer kapot dan dat het goed doet. Geen uitzonderingen op basis van religie graag. Niet mee eens? Terug naar de zandbak dan.

 5. 56RdK

  Onverdoofd ritueel slachten is puur immoreel, wreed en gestoord!
  Het genereert onnoemelijk veel stress en een langdurige, onbeschrijfelijke pijn bij het te slachten vee.
  Temeer omdat dat vee o o k nog in éénzelfde ruimte staat, waar ze hun vreselijk lot kunnen aanschouwen.

 6. 56RdK

  En inderdaad Paul, een totaal gebrek aan beschaving, dat onverdoofd slachten.
  Hadden we de islamieten hier niet toegelaten was het allang verboden geweest.

 7. 56RdK

  En bedenk dat naast het vele, onbeschrijfelijk lijden wat het slachtvee ondergaat in de reli-slacht, dat jeugdige islamieten al op heel jonge leeftijd de halla-slacht bijwonen.
  Bedenk wat de gevolgen zijn van de geestelijke ontwikkeling van die jeugd, die toch al schade oploopt door islamitische indoctrinatie in de opvoeding en scholing.

 8. 56RdK

  Toon in het Tweede Kamerrestaurant maar doorlopend video’s van de reli-slacht.
  Slacht van geiten, gevogelte, kamelen, runderen, paarden schapen etc. etc.
  En aanschouw dan hoe goor, onnoemelijk wreed en gestoord dat slachten is.

 9. Chris Schoneveld

  Toch later we het toe dat ook kinderen worden mishandeld door de religieuze praktijk van besnijdenis. Hier wordt dus ook een uitzondering gemaakt omdat Moslims en Joden zich beroepen op de vrijheid om hun religie uit te oefenen. Dit is een gevoelig onderwerp dat alleen media aandacht krijgt als het om de besnijdenis van meisjes gaat. De jongetjes zijn vogelvrij.

 10. Appelstroop

  Ritueel slachten past niet in onze cultuur, maar met de push voor diversiteit in de kamer en de massa import van mensen die dol zijn op ritueel slachten heeft Nederland (en de kamer) ervoor gekozen om ritueel slachten onderdeel van onze cultuur te maken.

  Prima idee dus om deze achterhaalde achterlijke dieronvriendelijke religieuze immorele idioterie te implementeren in het restaurant van de kamer. Daar hebben we als land voor gekozen, anders zouden mensen wel anders stemmen.

  Je kan islamieten en joden ook nooit overtuigen van het tegendeel, want het staat nou eenmaal geschreven in hun sprookjesboek, dus is het waar (in hun hoofd).

  Ritueel slachten, homo rechten, vrouwen rechten, etc. het gaat ooit nog eens enorm botsen. De maatschappij gaat verder, religies blijven voor altijd stil staan. Hoe groter het percentage moslims/joden/christenen onder de bevolking, hoe meer dit zichtbaar wordt.

  1. Mar

   Onze joods christelijke cultuur of onze christelijke cultuur?

 11. Buzz68

  Dan de bestekbak ook maar weg uit het restaurant!
  Voortaan je bakje havermout met chopsticks naar binnen harken.

 12. Beukman

  Inderdaad hypοkriet, zoals anderen ook al hebben aangegeven.

  Een paar feitjes uit onze geliefde biοindustrie:

  – Kalveren die levend worden gevild omdat ze nog niet dood waren.
  – Varkens die levend verbranden in kοkend water.
  – Kippen die niet goed zijn doodgemaakt, en daardoor levend worden gekοοkt.
  – Halsslagaders die niet goed worden dοοrgesneden, waardοοr het dier langzaam dοοdblοedt.
  – Kreupele dieren die niet meer kunnen staan, en blijven liggen tot ze van ellende sterven.
  – Schapen die uitglijden over hun eigen strοnt en dan blijven liggen.
  – Geen drinkwater in stallen.
  – Snavels die worden weggebrand om te vοοrkomen dat de beesten elkaar uit frustratie pikken.
  – Varkens waarvan de staart wordt afgeknipt.
  – Prοpvοlle stallen zonder daglicht.

  Alles bij elkaar sterven er jaarlijks meer dan 30 miljoen dieren “te vroeg” in de biοindustrie, over het algemeen in uiterst rottige omstandigheden.

  Maar ja, halal he, dat is pas erg.

  1. usb3.0

   Lül niet zo dom, 99% gaat gewoon goed, die 1% wordt op tv uitgezonden overigens het begrip halal! is vlees geofferd aan afgod en demon alah

 13. Beukman

  Dan vergeet ik nog even de vele stalbranden te noemen, veelal veroorzaakt omdat de boeren het te duur vinden om alarmsystemen en veilige “stallen” aan te schaffen.
  In 2020 zijn er bij branden in totaal zo’n 123.000 dieren levend verbrand in de bioindustrie.

  Maar ja, halal dat is pas erg.

 14. Rieks

  Zeker is er veel mis met de bio-industrie maar dat doet niets af aan de kwaliteit van het stukje van Cliteur, goede politieke logica. Bio-industrie: het kan anders maar dan betalen we minimaal het dubbele voor de lende. Willen we dat, ik zou zeggen direct doen.

  1. Beukman

   Maar dat willen “we” niet.
   Dus blijft het zoals het is en kankeren we uit schuldgevoel liever op het halal slachten, waar de misstanden veel minder groot zijn.

   1. Emile Takma

    Het dierenleed door halal-slachten is verwaarloosbaar klein in vergelijking met het grootschalige dierenleed in de bio-industrie. Het gaat echt nergens over en de verontwaardiging erover is puur gebaseerd op islamofobie dan wel antisemitisme.

    1. Harry Haller

     Los van het dierenleed in de bio-industrie: verdoofd slachten is sneller en pijnlozer. Waarom zul je dieren na een ellendig leven ook nog een ellendige halaldood bezorgen?

     En hou eens op met je zwakzinnige geklets over islamofobie en antisemitisme. Dat heeft hier niets mee te maken.

     1. Emile Takma

      Je weet beter, Haller, het verzet tegen halal-slachten is gedreven door islamofobie. Als je dat ontkend kan ik je niet serieus nemen.

     2. Emile Takma

      ontkent

      Excuses.

     3. nexit nu aub

      neem ons niet serieus en houd je vervelende bek dicht met je gewauwel strónt vlé®k

     4. Rood

      Aldus wannabe taalnazi Van Velenamen.

     5. Harry Haller

      Nee Takma, het verzet tegen halal-slachten is niet gedreven door islamofobie. Dat is jouw paranoia.

      Als je op internet zoekt op ‘halal slachten’ vind je evenveel pro- als contra-artikelen. Ik ben tegen omdat ik het sprookje dat de keel oversnijden en langzaam leegbloeden een pijnloze en snelle dood zou zijn, niet serieus kan nemen.

      Als ik filmpjes bekijk over halal slachten zie ik spartelende dieren in langdurige doodsstrijd. Daarom ben ik tegen.

      Ik ben ook tegen de islam in Nederland. Maar dat is weer een heel ander verhaal en heeft hier niets mee te maken.

     6. Emile Takma

      Haller weet net zo goed als ik dat er in Nederland nooit een discussie over koosjer slachten ontstond en ook nooit zou zijn ontstaan.

      Denk daar maar eens over na.

     7. Rood

      Aldus Max Emile Van Velenamen.

     8. Harry Haller

      Ik ben net zo tegen kosjer slachten als halal slachten: afschaffen en verbieden die immorele, primitieve en wrede slachtmethoden.

     9. usb3.0

      “het verzet tegen halal-slachten is gedreven door islamofobie”

      Nee hoor tamil “islamofobie” is een niet bestaand woord niemand heeft angst voor de islam wel kritiek die jij dan weer omschrijft als angst en dat is een leugen..

    2. nexit nu aub

     ik snij graag je strot door en laat je leegbloeden. Mag je achteraf vertellen dat het allemaal wel meeviel strónt vlé®k.

     p.s islamofobie bestaat niet domme jongen. Voor antisemitisme moet je juist bij de is-lam zijn strónt vlé®k.

    3. Beukman

     Inderdaad, Emile.
     Ik herhaal het nog maar eens: vorig jaar zijn er 123.000 dieren levend verbrand. Foutje, bedankt.

     Jaarlijks sterven er in Nederland zo’n 30 miljoen dieren “te vroeg” in de bioindustrie: ze worden levend gevild, levend gekookt, ze verbranden levend, of rotten weg in hun verblijven, op elkaar gepropt en staand of liggend in hun eigen poep. Dat zijn er zo’n 1000 per uur.

     Het aantal dat “op tijd” overlijdt, na eerst een ellendig “leven” te hebben gehad, ligt nog vele malen hoger.

     Maar halal, dat is pas erg.
     Om het te relativeren: wie een hond een schop geeft, is strafbaar.

     1. nexit nu aub

      ook bukhol snij ik met liefde zijn strot door zodat hij achteraf kan vertellen hoe de ervaring was !

      Inderdaad een bukhol mag je niet schoppen maar wel ritueel laten doodbloeden.

     2. Beukman

      ook bukhol snij ik met liefde zijn strot door zodat hij achteraf kan vertellen hoe de ervaring was !

      Dan moet je even een nummertje trekken, Rennie, Mark Auel was eerst. Die heeft plannen om mijn darmen eruit te trekken, me dood te schieten en me op te hangen. Mijn lijk wil hij vervolgens verkrachten en tot slot zou hij graag mijn hoofd tot moes stampen.

      Wat er dan nog van me over is, schenk ik met liefde aan jou. Misschien kan je mijn bloederige mensen mee je bed in sleuren en er de liefde mee bedrijven. Ik weet zeker dat je er van zult opknappen.

     3. nexit nu aub

      bukhol is zeer geliefd zoals hij zelf constateert.
      🙂 🙂 🙂

      decadente sukkel !

     4. Mr.blauw.sky

      Quote: iik snij graag je strot door en laat je leegbloeden. Mag je achteraf vertellen dat het allemaal wel meeviel strónt vlé®k.

      Schitterende inhoudelijke weerlegging weer van onze kleine brulkikker. Iedereen die meeleest kan niet om de ijzersterkste argumentatie vann de repeteerclown heen!

    4. usb3.0

     Nee tamil smerige rat die jij bent, zodra het om de islam gaat valt het allemaal wel mee of kijk jij alleen maar in Nederland smerig varken dat je bent..

     1. Mr.blauw.sky

      En hoppa! Daar zit ons Homefrontje weer tegen het plafond aan met z’n voorbibsje..

 15. usb3.0

  halal betekent eten (vlees) dat is geofferd aan afgod en demon alah

  1. Brenda Welsh

   Hoe zit het met vis? Ik hoorde ooit dat het nuttigen van kikkers niet is toegestaan. Het is haram.
   Het gaat om het dier, de vis. Is haring kaken halal of haram?

   1. usb3.0

    brenda snapt het, net als zovele hier, echt to-taal niet

    1. Emile Takma

     zovelen

     totaal

     Wanneer mag je over naar groep 5, Gerrit?

     1. nexit nu aub

      inhoudelijk is de strónt vlé®k het gelukkig weer eens ! Altijd prettig

     2. usb3.0

      Joh ik veeg de vloer met je aan tamiltje, je bent uiteraard een enorme autistische taalnazi die vol-le-dig in de warrie schiet als er een en niet wortd geschreven, je bent een domme jongen en zeer vele zijn dit met mij eens hoor vergis je niet hoe erg jij hier uitgekotst wortd…

 16. Bes Tolen

  Al die godsdiensten hebben die eisen, die ze aan voedsel stellen om de gelovigen onder druk te zetten en te houden zodat ze steviger aan het geloof zijn gebonden of te wel meer vrijheid verliezen. Waar islam en jodendom overeenkomen, gaat het om heel oude geboden toen beide godsdiensten nog niet eens bestonden. Oude geboden vanuit hun gemeenschappelijke voorganger.

 17. Bes Tolen

  Gewoon spreken van westerse cultuur waarin dan wel christendom, jodendom, communisme en zoveel meer een loden last zijn. Een cultuur waarin dan wel veranderingen ten goede en ten slechte optreden. Een cultuur, die onderling heel wat verschillen kent.

 18. Michael M

  Ik vraag Emile Takma en Gebrande Cock eens naar de mensenrechten situaties in Iran te kijken waar mijn soortgenoten worden gemarteld en vermoord. Dus ga niet zitten zeiken met je tekst hier. Pak het vliegtuig ipv je pen of vinger op het tablet.

  1. Harry Haller

   Bravo Michael! Helemaal waar.

  2. Beukman

   @Michael
   Wat heeft de mensenrechtensituatie in Iran te maken met Cliteurs hypokriete standpunt tav halal vlees?

   1. Harry Haller

    Sukkelman: Michael heeft het niet over of tegen Cliteur, maar over de simpele, makkelijke deugreacties van Takma en kokkie. Was je dat niet opgevallen?

   2. nexit nu aub

    wat voor vlees hebben ze in iran bukhol ? ongehinderd door enige kennis blaat bukhol zijn decadente bull shit over het internet !

    1. Beukman

     Ja, en wat hebben de soortgenoten van Michael te maken met het Iraanse vlees, Rennie?

     1. Emile Takma

      Kennelijk bestaat de behoefte van onderwerp te veranderen omdat Cliteur al te duidelijk is neergesabeld.

     2. nexit nu aub

      slechts twee ouwehóeren zijn hier neer gesabeld strónt vlé®k . Je vrindje bukhol en jij strónt vlé®k. game set match domme decadente domme jongen

     3. Beukman

      En toch, Emile, lijkt schuldgevoel te knagen aan het gemoed van de poepman tav het eten van vlees uit de bioindustrie, indachtig zijn woorden elders in deze draad:

      ook cliteur snij ik met liefde zijn strot door zodat hij achteraf kan vertellen hoe de ervaring was !

      Het zal gelukkig bij woorden blijven.

     4. Emile Takma

      De behoefte van sommige deelnemers hier om medemensen de strot door te snijden, hun nieren tot moes te trappen dan wel ze een nekschot te geven toont slechts frustratie en geestelijke armoede in het debat.

     5. nexit nu aub

      nee hoor strónt vlé®k , het toont aan hoe geliefd jouw hufterige kop hier is ! Maar je moet er iets voor over hebben om te bewijzen dat ritueel slachten geen mishandeling is.

      Toch fijn dat je mede forummers dat proef onder vinderlijk wille testen op je !

     6. EmiIe Takma

      Ik zou graag vertrekken, Poepman. Maar ik heb nu eenmaal geen leven. Ik zit vandaag al vanaf acht uur ’s ochtends, tot nu, op mijn laptop de DDS plat te bombarderen met mijn schrijfsels.
      Het is vermoeiend, maar ik kan niets anders.

     7. nexit nu aub

      nog een strónt vlé®k erbij , emile en emiIle , een soort snip en snap maar dan strónt vervelend

    2. usb3.0

     emiIe geeft wel een heel goed zelfbeeld hoor..

 19. Emile Takma

  Mogelijk is dit de beschaving terzake dierenwelzijn waarvan Cliteur meent dat de moslims er een voorbeeld aan moeten nemen:

  ht*ps://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/5238399/slachthuizen-dierenmishandeling-varkens-koeien-slaan

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.