Column Paul Cliteur: Zelfs Noord-Korea is niet zo gestoord als Amerikaanse universiteiten

Hoogleraar Paul Cliteur onderzoekt in zijn column van deze week de politiek-correcte cultuur op een universiteit in New York, door de ogen van een vluchtelinge uit Noord-Korea. Haar oordeel spreekt boekdelen: “even North Korea isn’t this nuts.”

The New York Post komt met een interessant ooggetuigenverslag van een Noord-Koreaanse vluchtelinge die enkele jaren aan de New Yorkse Columbia University studeerde. Columbia University deed haar sterk denken aan Noord-Korea. De 27-jarige Yeonmi Park, die op 13-jarige leeftijd, via China en Zuid-Korea, Noord-Korea was ontvlucht, kwam bij de beroemde Amerikaanse Universiteit terecht. Maar zij was niet onder de indruk. Of liever gezegd, wél onder de indruk, maar niet van de kwaliteit van het onderwijs. Wat haar opviel, was het antiwesters sentiment dat dominant was in de Amerikaanse class room.

Like onze gloednieuwe Facebook-pagina!

De politieke correctheid kwam haar overigens heel bekend voor, want die kende zij uit het land dat zij ontvlucht was: Noord-Korea. Zo sterk is het politiek correcte denken verbreid in de VS dat zij zegt: “even North Korea isn’t this nuts.”

Yeonmi had gedacht dat zij aan de Amerikaanse elite universiteit zou gaan leren “how to think.” Maar dat viel tegen: “they are forcing you to think the way they want you to think.

Middels “trigger warnings” (“leeswaarschuwingen”) werden studenten gewaarschuwd dat bepaalde literatuur die zij voorgeschoteld kregen iets aanstootgevends zou kunnen bevatten. Studenten konden dan weg blijven uit de klas of zelfs nalaten de literatuur te lezen. Het eerste woord dat zij leerde in Columbia, was “safe space” (een soort ruimte waarin je niet wordt lastig gevallen met verontrustende ideeën). Problemen in de wereld worden in Columbia toegeschreven aan de kwalijke invloed van “witte mensen”. En net als in haar eigen land van herkomst, Noord-Korea, worden mensen ingedeeld op het gedrag van hun voorouders.

Ook klassieke schrijvers kan men niet veilig prijzen. De waardering van Yeonmi voor Jane Austen (1775-1817) werd weinig geapprecieerd. Immers de karakters in het boek hebben een “koloniale achtergrond.” Yeonmi zegt: “Ik dacht dat Noord-Koreanen die enige mensen waren die Amerikanen haatten, maar het blijkt dat er ook heel wat mensen in Amerika leven die dat doen.” Wat Yeonmi verbaast, is dat de Amerikanen zichzelf censureren. In Noord-Korea was het de staat die dat deed.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het artikel in The Post eindigt met: “Columbia University did not immediately respond to The Post’s request for comment.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. nexit nu aub

  klopt , de opdracht van onze Amerikaanse moeder om onze organisatie door te lichten op de Amerikaanse woke gevoelens kwam gisteren binnen.

  Hoe staat het met diversiteit en inclusiviteit in uw organisatie.

 2. Emile Takma

  De observatie van een Noord-Koreaanse immigrant die haar ideeën heeft laten opschrijven door het extreem rechtse Washington Post wordt door Cliteur gegeneraliseerd naar alle Amerikaanse Universiteiten.

  Ik sprak hier al vaker mijn verbazing uit over het feit dat deze rechts-populistische babbelaar het tot hoogleraar kon schoppen.

  1. nexit nu aub

   de strónt vlé®k is weer eens jaloers op een niveau wat hij nooit bereiken kan met zijn kleinzielige decadente mening.

  2. Edjan

   Weer eens jaloers? Ultra-links zielepietje?

  3. Telos

   Wat de taalnazi en psychopaat uit doet er niet toe, Emile Max Ernst Van Velenamen is de uitgekotste.

  4. rafi

   Als je de Washington Post zelfs al extreem-rechts vindt, dan weet ik het niet meer. Wel raar dit noemen van deze krant. Want Cliteur noemt hier slechts de New York Post, gewoon een goede rechtse krant (alleen misschien niet voor links-elitistische babbelaars).

 3. NO8DO

  Heer P. Cliteur.
  Hartelijk dank voor uw fantastische artikel.
  Mijn inziens is het uitermate belangrijk voor Nederland wat een overgelopen Noord Koreaanse student van een Amerikaanse universiteit vindt.

  Kunt u niet persoonlijk naar Noord Korea vertrekken om ons met uw visie betreffende de Noord Koreaanse universiteiten te verblijden?

 4. Antihedo

  Misschien moeten we het onderzoek verder uitbreiden naar de auteur van dit stuk. Ik weet dat er studenten zijn die op zijn zacht gezegd niet onder de indruk zijn van de heer Cliteur. Adopteer een analoge denkwijze als de heer Cliteur dan weet u hoe slecht de heer Cliteur functioneert.

  1. Gerda2

   Denkt Antihedo dat er ook studenten kunnen zijn, die het wel met de heer Cliteur eens zijn? Of is dat een brug te ver voor zijn fantasie?

   1. Antihedo

    Geenszins, je slaat de spijker op zijn kop. Er kunnen ook maar zo 6 Noord-Koreaanse studenten zijn die het tegendeel beweren van wat deze ene student zegt. Je geeft hier precies de denkfout van de heer Cliteur aan. Hij trekt conclusies op basis van de mening van 1 student.

    1. rafi

     Als ik het artikel zo doorlees gaat het over de mening van 1 Noordkoreaanse studente aan 1 V.S. universiteit. En dat mag, heeft zelfs nieuwswaarde, omdat Noordkoreaanse studenten in het Westen erg zeldzaam zijn.

 5. Bes Tolen

  De Washington Post is helemaal niet rechts maar een krant, die het met de waarheid niet nauw neemt en daarbij discrimineert. Wat haar niet kwalijk wordt genomen omdat ze is of anders wel de bazen gevrijwaard zijn van kritiek. [Dat is het werk van god zo is mij vroeger geleerd. Dus een Duitser mag je wel discrimineren. Dat is daar in Amerika al vanaf zo 1870 de macht van de gewoonte.]. We moeten van Amerika af.

 6. Bes Tolen

  Emile Takma. Volgens mij bent u een vreemdeling. In elk geval iemand die zich mensvijandig opstelt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.