Erik de Vlieger fileert de ‘rechtse VVD-stemmer’: ‘Die bestaat niet! Wel VVD’ers die 5.000 euro verdienen en dat prima vinden’

Er wordt in de rechtse politiek vaak gesproken over “de rechtse VVD-stemmer” die zich ongetwijfeld heel erg bedrogen moet voelen door Mark Rutte. Want die is natuurlijk gewoon hartstikke links en ja, die gaat na de formatie van dit jaar “gewoon” regeren met een links blok waar in ieder geval GroenLinks deel van uitmaakt, en de PvdA misschien ook wel. 

Die VVD-kiezer is ongetwijfeld heel erg teleurgesteld in Rutte, gaat de mythe. Voelt zich benadeeld. Bedrogen. Ja, ja, deze VVD-kiezer is er ziek van.

Like onze gloednieuwe Facebook-pagina!

Alleen is er één klein probleem: als je naar de peilingen kijkt zie je dat de VVD heel standvastig op 34 a 35 zetels blijft staan. Het maakt werkelijk niet uit wat er gebeurt, van de toeslagenaffaire tot een belachelijke harde lockdown tot onderhandelingen met GroenLinks. De VVD blijft op precies hetzelfde zeteltal.

Hoe komt dat? Nou, opiniemaker, influencer, podcaster en ondernemer (zo, dat is wel een hele waslijst aan beschrijvingen) Erik de Vlieger weet wel waarom:

“Er is geen rechtse VVD-stemmer,” schrijft De Vlieger in reactie op een tweet van een andere Twitter-gebruiker. “Er zijn mensen die blij zijn dat ze tussen de € 5.000,- en de € 10.000,- euro per maand verdienen en alles doen om dat vast te houden.”

Dit is het natuurlijk precies, en dit is ook waarom de VVD zo enorm stabiel is in de peilingen. VVD-kiezers zijn niet links. Ze zijn ook niet rechts. Ja, vroeger waren ze dat wel, maar die kiezers hebben of de partij verlaten, of ze zijn “geëvolueerd” met Mark Rutte.

De VVD-kiezer van tegenwoordig staat niet eens in het politieke midden als zodanig. Nee, de VVD-kiezer van anno 2021 wil dat er niets verandert, en als het wel verandert dan is dat prima zolang het de eigen portemonnee maar niet schaadt. De VVD-kiezer van 2021 vindt Woke-gekte prima, klimaatverandering ook, zolang dit maar op zo’n manier gebeurt dat de samenleving niet ontregeld wordt doordat er grote maatschappelijke onrust ontstaat.

Want de VVD-kiezer van 2021 heeft eigenlijk maar één wens: dat hij hetzelfde bedrag kan blijven verdienen – met een kleine toename elk jaar in verband met de inflatie natuurlijk – dat hij nu verdient. Dat we dan mee moeten gaan in massaimmigratie, klimaatgekte, woke-radicalisme etc. om een coalitie te kunnen vormen die hiervoor zorgt is wat de VVD-kiezer betreft prima.

En dat is interessant. Want het betekent dat de VVD eigenlijk met voorsprong de partij is die the spirit of the age (hallo Sigrid!) steunt. Het is de politieke belichaming ervan. Het is principeloos, het is waardenloos, het is ideologisch leeg. Het enige waar het zich druk om maakt is financieel de boel te laten blijven zoals het is, en in cultureel opzicht vooral geen oordelen te vellen of, nou ja, over wat dan ook.

Sterker nog, bij de VVD van tegenwoordig zijn principes niet alleen niet-bestaand, maar zelfs uit den boze. Want als het je alleen maar om die 5.000 – 10.000 euro per maand gaat, en je daar op geen enkele manier mee wilt kloten (ook niet om meer te verdienen trouwens, want ambitie heeft deze kiezer niet), dan zijn “principes” maar lastig.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

En dus heeft De Vlieger helemaal gelijk. Triest, maar waar. De VVD is een lege partij geworden. 5.000 tot 10.000 euro per maand, en dat is het dan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. halo1

  5000-10000 euro zijn natuurlijk ook prima inkomens. En politiek heeft altijd de natuurlijke neiging naar links te trekken: betalen + uitgeven..geen problemen… zeker nu met de EU : monetaire politiek van “gratis geld”. Het eindresultaat : een verloederd en verpest land beseft men pas.. als het te laat is….terwijl links wanhopig blijft roepen dat we “een leuk land ” zijn..

  1. Branzino

   @HALO1
   “5000-10000 euro zijn natuurlijk ook prima inkomens.”

   Zou ik wel zeggen. Meer dan 95% van de Nederlandse huishoudens verdienen (veel) minder dan € 5.000 bruto per maand. Dat betekent, dat de ruim 20% kiezers op de VVD ook veel andere inkomensgroepen omvatten. Slechts een heel klein deel van de VVD-kiezers heeft een maandinkomen van € 5.000 of meer te verdedigen.
   De Vlieger kletst maar wat en heeft blijkbaar geen idee hoe Nederlanders er financieel voorstaan. Als (gewezen?) multimiljonair is hij het contact met de gewone Nederlander kwijt geraakt.

   1. leukeditter

    man man het is al 200 jaar bekend dat de VVD alleen rijke stemmers bevat…nu met de mooie smoel van eikel rutte op tv trekt i mensen die de corona hoax geloven

    1. Branzino

     @leukeditter
     Maar de VVD trekt ruim 20% van de Nederlandse kiezers, terwijl nog geen 4% van de Nederlandse huishoudens (dat is ongeveer 6% van de kiezers) meer dan € 5.000 per maand verdient. Wie zijn dan die overige plm. 15% die (veel) minder verdienen, maar toch wel VVD stemmen?

   2. usb3.0

    Ik denk en weet zeker dat de Vlieger er meer verstand van heeft dan branzebinootje

    1. Branzino

     @usb3.0
     “Ik denk en weet zeker dat de Vlieger er meer verstand van heeft dan branzebinootje”

     En ik weet heel zeker, dat je je vergist en dat beweer ik niet alleen vanwege die cijfers die ik eerder noemde.

 2. 56RdK

  Typische eigenschappen van een VVD’er: kortzichtig, niet in staat tot vergezichten, egocentrisch, veel geblaat met loze grootspraak, (zie alleen al hun kakelkippen, die Bente en die Dylian), kortom, meestal erg dom, niet kundig en niet betrouwbaar.

  Zie de lijst met integriteitsschendingen of kijk alleen maar naar de leugens van Rutte, een groter onbetrouwbaar persoon is er niet.

 3. 56RdK

  Met andere woorden: dom volk zoekt verbintenis bij dom volk. Anders zijn die peilingen niet te verklaren.

 4. Emma Louise

  Ik herken mij wel in het beeld dat De Vlieger schetst. Al dien ik erbij te zeggen dat je ook VVD kunt stemmen met meer dan € 10.000 per maand.

  1. Telos

   Van Velenamen: “ik”

  2. Cootje

   Dit is de meeloper en polderde Nederlander , als het goed gaat geen mening geen aandacht dat mogen andere op knappen sterke verhalen op verjaardagen tot dat het tegen gaat zitten individueel dan zijn het de grootste jankers in de tolk shows , het individu Nederlanders zijn als het goed gaat niet bezorgt om een ander maar als het niet goed gaat de grootste jankers ,, en de jank generatie komt er de komende 5 jaar aan . Gelukkig is er dan de VVD nog

  3. halo1

   Doel je op jezelf Emma?: vertel ons eens wie je bent s.v.p.!!

   1. Forlan

    Als Emma 10.000 euro verdiend dan houd ik trio’s metde ex van Gates en de ex van Bezos terwijl m’n vriendin filmt.

    1. Emile Takma

     verdient

     1. Telos

      Aldus de dropsnikkel Emile Max Ernst Van Velenamen.

 5. HD

  Ik ken mensen die op de VVD hebben gestemd en rond de € 1.800,00 netto per maand verdienen.
  Als je dan vraagt waarom ze op de VVD hebben gestemd zeggen ze dat Mark Rutte zo goed overkomt.
  Als je dan uitlegt wat Mark en zijn VVD hebben gedaan en bv bezuinigen op de zorg, ziekenhuizen sluiten, meer financiële garanties afgeven voor de opvretende zuidelijke landen.
  Bezuinigingen op defensie, meer regelgeving voor zelfstandige.
  Als ze dat dan geweten zouden hebben hadden ze een andere keuze gemaakt, kortom de gemiddelde kneus heeft brood en spelen.

  1. halo1

   Je kan toch ook niet oneindig geld uitgeven.. gezondheidszorg b.v kost gemiddeld 6500 euro per NL-er.. (te) veel geld uitgeven is au fond a-sociaal

  2. usb3.0

   “kortom de gemiddelde kneus heeft brood en spelen.”

   Precies, volgevreten Nederlanders met veel te dikke vetpensen achterover leunend met hun hand uitgestoken aan de subsidietiet..

 6. Beukman

  Als de VVD links is en het CDA is links en D66 is links, heeft kennelijk 70 procent van de Nederlanders links gestemd, en zou het ook niet meer dan logisch zijn dat we een links Kabinet krijgen. Daarover mopperen lijkt me dan niet terecht.

  1. Emile Takma

   Ja, we moeten daarom ook concluderen dat de laatste verkiezingen een verpletterende overwinning van links was.

   1. Cootje

    Links zijn socialisten die hebben heel Europa bedondert bestolen gefraudeerd , vriendjes politiek zijn in geheel Europa uitgescheten , in Portugal en Spanje is iedere politici corrupt , maar er zijn mensen kwalificeren onder de noemer fatsoenlijke mensen

   2. halo1

    Dit is jouw demagogische manipulatie.. de bevolking stemt “‘rechts”.. maar wordt er links in gefrommeld o.a. door dat gezanik over Rutte en Omtzigt.. ook hier zo ruim geetaleerd.

 7. Cootje

  Ha ha komt toch precies uit wat ik altijd zegt , bij de VVD horen de multinationals , maar toen het goed ging dacht iedere koopwoning bezitter dat hij ook onderdeel was van de VVD en het hele MKB , en het MKB heeft met volle verstand in maart op de VVD gestemd . En dit is het leuke denken op verjaardagen dat je bij de VVD club hoort , en nu zijn er vele MKBers vol in hun kruis geraakt en dat is zo heerlijk mee willen doen met de meute zonder risico zonder pijn , heerlijk dat leed vermaakt , winkels gaan echt wel failliet , en de multinationals hebben hun omzet verdubbeld met online verkopen , en voor de MKBers ze krijgen wat ze verdienen ,, en ik stemde vroeger al Hans Janmaat en ben financieel onafhankelijk en verder is het een bananen republiek

  1. Mr.blauw.sky

   Wilders hoeft alleen nog maar extra zout in de wonden te strooien , nog even en de corona pandemie legt de echte verschillen bloot en dan kunnen we lachen want dan wil het volk een sterke leider achter het roer en de financiële markten gaan dan ook het vertrouwen verliezen

   1. Cootje

    De doodklappen MKB moeten nog komen , en Wilders hoeft alleen maar zout in de verse Corona wonden te strooien , die hoeft geen 11 jaar puin beleid op te ruimen .

    1. Mr.blauw.sky

     Ooit gaat debom barsten maar wanneer weet niemand want het concert des levens heeft niemand een programma

     1. Cootje

      Het concert des levens is voor van lienden is een feest melodie , terwijl het voor sommige Groningers en toeslag affaire houders de begrafenis melodie is ingezet . Een programma met bevoorrechte vrienden levert een betere melodie op , dan dat je je aan de laatste strohalm moet vastpakken , en Pinokkio heeft zijn nummer al lang gemaakt , het is moeilijk te bescheiden te blijven met een kerel met zoveel talent , maar de begrafenismuziek van Rutte komt er aan , een concert voor een persoon want vrienden heeft hij niet . En dat is terecht voor een narcist

 8. kattekop

  Nederland is een ambtenarenland en die willen dat het blijft zoals het is, als ze iedere maand maar hun [mooie] salaris ontvangen van de staat.

 9. Monty

  Volgens mij stemmen de meeste mensen op partij waarvan zij denken dat die hen in de toekomst een beter leven bieden. Zowel economisch als sociaal.

  De partij die het beste het volk weet te overtuigen zal de meeste zetels winnen.

  1. Harry Haller

   Niet iedereen denkt -zoals jij- materialistisch, Monty. Veel mensen stemmen om de principes of ideologische motieven op een partij. Hoewel dit jou waarschijnlijk niks zal zeggen.

   1. Monty

    ”Veel mensen stemmen om de principes of ideologische motieven op een partij”

    Klopt, maar heel veel mensen stemmen op een partij om er financieel of sociaal op vooruit te gaan..

    Eén veel gehoord argument op dit blog is vaak dat veel plannen te duur zijn en dat de belastingbetaler er de dupe van wordt.
    Andere partijen beloven ook vaak met financiële voordelen.
    Meer geld voor het volk.

 10. Meriadoc Brandebok

  Nee, de rechtse PVV-er bestaat niet en de rechtse FvD-er bestaat ook niet. De PVV is immers links en FvD is extreemrechts.

  Bij de VVD tref je nu juist wel echt rechtse mensen aan die tevreden zijn omdat er afgelopen jaren een uiterst rechts beleid is gevoerd (zo is de kindertoeslagenaffaire ontstaan uit rechts beleid).

  1. Telos

   Wat fijn dat het morgen weer zondag is! Overigens geldt dat helaas niet voor jouw rugridder Van Velenamen, al heeft hij wel een link met kinderaffaires.

 11. wijsneus

  Normen en waarden van de VVDer (het gehele partijkartel):

  elke list, leugen, oplichting en bedrog om mijn belang te behartigen moet uit de hoed getoverd worden.

  De firma list, leugen, oplichting en bedrog!

 12. Duckday

  EGO TRIPPERS leugens bedrog hoogmoed. Meestal liegen ze in hun eigen zak. Het zijn over het algemeen zakken lopers

 13. right

  Helemaal juist!
  Moraal, mbt politieke keuzes doen niet meer mee, is irrelevant!
  Ikke, ikke en de rest kan stikken!
  Maar de kentering is nabij, de sociaal/economische weelde, juist voor deze groep gaat drastisch wijzigen!
  Het dictatoriale EU beleid gaat resulteren in een rigoreuze omwenteling van leef/bestedingspatronen mbt de inkomensverhoudingen, de primaire levensbehoeften gaan de grootste rol spelen, vaarwel gemakzuchtige decadente leefstijl!
  Socialisme van de hoogste plank, haha!

  1. sonny

   Right@
   Het beproefde communisme ” Russian style” dient zich aan in heel Europa!
   Wie ziet het aankomen?

 14. JFU

  De VVD is een linkse partij geworden door Rutte.
  Samen gaan met groen links zou prima gaan.
  De echte liberalen zijn al lang weg bij de VVD, en zitten nu bij forum, Wilders, of Ja21.
  Zolang Rutte blijft, zullen die partijen uitgesloten blijven, ongeacht de verkiezingen…..
  Zo werkt nu eenmaal onze ‘democratie.’

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.