LOL! Caroline van der Plas (BBB) tegen Sigrid Kaag (D66): ‘Kunnen we gewoon Nederlands praten in het parlement?’

Zo doe je dat! BoerBurgerBeweging-leider Caroline van der Plas had het eergisteren even gehad met het taalgebruik van Sigrid Kaag, minister van Buitenlandse Zaken en D66’er. En dus sprak ze haar gewoon direct aan: of het voortaan even in het Nederlands kan, in plaats van in vakjargon Engels.

BuildBackBetter-leider Caroline van der Plas ergert zich er al een tijdje aan: af en toe staan ministers zogenaamd tekst en uitleg te geven in de Tweede Kamer, maar ze gebruiken dan allemaal Engelse termen die voor een groot deel van de Nederlandse bevolking onbegrijpelijk zijn. Het is dus niet alleen Engels, maar ook nog eens vakjargon. Niet erg nuttig aangezien het optreden in het parlement in het belang van de búrger dient te zijn.

Like onze gloednieuwe Facebook-pagina!

Daarom sprak ze Kaag direct aan op dit soort taalgebruik. “Ik zou willen vragen, gewoon voor de duidelijkheid, of dat dan even uitgelegd kan worden wat dat betekent. Want we willen de burger heel graag dichter bij de politiek brengen, en dit lijkt me nu juist één van de manieren om dat te doen.” Ze snapt wel, voegde ze daar aan toe, dat je in allerlei vergaderingen zit, dat je dat soort termen hoort, en dat die dan in je hoofd gaan zitten, maar de Nederlandse búrger is daar niet bij. En die begrijpt er dan dus geen ene moer van.

Een heel terechte opmerking, natuurlijk, die dan ook steun kreeg van Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Want, jawel, de D66’er zei dat ook zij zulke klachten ontvangen heeft. En ook zij wil daarom dat Kaag zich in de toekomst gewoon in het Nederlands uitdrukt.

Kaags reactie daarop was dat het allemaal best lastig was, want die termen worden door heel veel mensen gebruikt, en soms is het moeilijk te vertalen, en soms als je ze vertaalt weten mensen die de politiek op de voet volgen niet wat je bedoelt want die zijn juist wel bekend met de internationale termen, en ga zo maar verder. Maar toch, ze zou haar “best” doen. Want “Nederlands is onze moertaal,” aldus Kaag, waarmee ze ongetwijfeld “moerstaal” (dus met een ‘s’ erin) bedoelde.

Daarna kwam Van der Plas weer. Bij het spreekgestoelte ditmaal. Nou, zei ze, als het allemaal zo lastig is voor Kaag en haar partij, dan had ze een voorstel. “Minister Kaag die zei over dat taalgebruik, dat het lastig is, en dat snap ik inderdaad. Toen dacht ik, als D66 nou bereid is één zetel aan BBB te geven, dan houd ik iets meer tijd over, en dan kan ik u misschien wel helpen met het vakjargon en het vertalen in gewone mensentaal.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Zo is het natuurlijk maar net. Dit is Nederland, en in Nederland praten we Nederlands.

Take it or leave it!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

65 reacties

 1. Haagse Harrie

  Sinds wanneer is Caroline van der Plas leider van de BuildBackBetter-beweging?
  j.c.th.kohler@ziggo.nl

 2. NO8DO

  BuildBackBetter-leider Caroline van der Plas ergert zich er al een tijdje

  HUMOR
  SPITSVONDIG
  GEESTIG
  SUBLIEM

 3. nexit nu aub

  zie het arrogante antwoord van de heks kaag !

  1. Emile Takma

   Poeperd heeft het niet zo op hoogopgeleide vrouwen.

   1. nexit nu aub

    hoogopgeleid en kundig of competent zijn geen synoniem domme strónt vlé®k

    1. Jack Flash

     Ik denk dat ie dat alleen al niet snapt nexit nu aub.

   2. usb3.0

    ped*skesueeltje tamil vindt dat “hoogopgeleide vrouwen” niet mogen worden tegengesproken of aangesproken..

   3. Telos

    Ernst Max Emile Van Velenamen wordt lekker uitgekotst, gaat prima zo!

   4. JoopvdJoop

    Ook weer niet goed zeker.
    Kletsmajoor.

   5. Jannes-46

    Iemand zonder aanwijsbare reden classificeren als hoogopgeleid is discriminerend naar anderen, en dat betekent dus ook dat een beqaqt accent ook als discriminerend ervaren kan worden.

  2. Harry Haller

   Je hebt helemaal gelijk nexit nu: arrogantie heeft natuurlijk niets met opleiding te maken, maar alles met zelfoverschatting en hoogmoed. Voorbeelden worden doorlopend gegeven door Emile Takma zelf.

  3. Antihedo

   Volgens mij kun je beter je naam veranderen. Nu snapt mevrouw van de Plas hem niet.

 4. ikweetwatikwil

  En zo is het maar net Caroline. Zo erger ik mij ook aan reacties die in het Engels geplaatst worden en geen vertaling. Dat een reageerder het uit een Engelstalige krant gehaald heeft, fantastisch hoor. Maar we zijn hier in Nederland. Voor de meeste mensen is het Engels spreken en lezen geen dagelijks werk. Mijn tong bv leent zich niet voor de Engelse taal . Wel voor het Duits. Maar ik ben dan ook een Grunningse

  1. Gebande K0K

   ikweetwatikwil is dan ook een Grunningse

   Dat maakt een hoop duidelijk.
   Maar….
   Like onze gloednieuwe Facebook-pagina!
   Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem

   Wat zouden ze daarmee toch bedoelen, kan dat niet in gewoon Nederlands?

   1. ikweetwatikwil

    Facebook? Zit ik niet bij. Ooit eens in geschreven. Vond het toen L:-(L koek.
    Voor de rest blijf je een gebande kok. Duidelijk?

    1. Gebande K0K

     Bijzonder duidelijk.

   2. usb3.0

    “Dat maakt een hoop duidelijk.”

    Vertel?

    1. ikweetwatikwil

     MvdG heeft beschikt over een portie humor.

     1. ikweetwatikwil

      Een teveel aan Nederlandse woorden.

     2. Harry Haller

      🙂

 5. Beukman

  Het zal best wat Plas beweert. Jammer dat die vier minuten spreektijd voor haar nóg te kort waren om ook maar één voorbeeld te geven van zo’n moeilijk Engels woord waarvan Kaag zich bedient.

  Omgekeerd zou iedereen erbij gebaat zijn als Plas zich iets zakelijker en vooral bondiger uitdrukt, want dit oeverloze geouwehοer van haar kost veel tijd maar levert weinig op.

  1. Jack Flash

   “You will own nothing and be happy” hadden mijn opa & oma zaliger nog wel begrepen.

   1. Telos

    @Flash: In ’40 – ’45 was er ook een regime aan het bewind dat zulke gedachten had. Het linksfascisme is springlevend en Rutte staat voorop!

    1. Mr.blauw.sky

     Yeppo, vergelijken bij de genocidale, anti-morele lijkeschenders die tegenwoordig door het plebs gekozen wordt steken de fouten die Hítler en Stalin gemaakt hebben nog byzonder gunstig af !

 6. sonny

  Het stemvee was voor Kaag enkel belangrijk om haar in het zadel te helpen, ze hebben hun ziel verkocht aan een fanatiek linkse kween!

  1. NO8DO

   een fanatiek linkse kween

   Sonny, vraag ik via de MvdG, kunnen we gewoon Nederlands praten op DDS?”

   1. Harry Haller

    “Een kween of kwee is een onvruchtbaar dier dat geslachtskenmerken van beide geslachten bezit. Kwenen komen voor bij hoefdieren zoals: runderen, varkens, schapen en geiten.”

    Een kween is ook een onnozele sukkel die veel onder gebande koks voorkomt.

    1. NO8DO

     Vorige keer sprak je mij nog aan met Emile.
     Verwarrend.

     1. Telos

      Linksfascist is ook een prima benaming.

 7. EvertB

  Caroline van der Plas: “Mevrouw Kaag, vraag ik via de voorzitter, kunnen we gewoon Nederlands praten in het parlement?”

  Sigrid Kaag: “Zeker wel, Karolijn”.

 8. usb3.0

  Mevrouw van der Plas heeft natuurlijk gewoon gelijk, het verengelsen van termen of woorden maakt dat men niet tot de kern komt, even een voorbeeld, een verslaafde noemt zijn druks nooit bij naam dit komt namelijk te dichtbij.
  heks kaag daarin tegen is minister in Nederland waar mensen Nederlands willen horen het getuigt van absolute arrogantie om dit niet te doen..

  1. NO8DO

   Gezien uw betoog bent u ook een gebruiker van druks of alcohol.

   1. Telos

    Gezien de opmerking van NO8DO moet hij natuurlijk ook optieven, gewoon samen met mevrouw al-Qaq lekker gaan badderen aan de kust van Gaza.

    En mevrouw van der Pies probeert wel grappig te doen maar is dat uiteraard helemaal niet, net als de meeste andere vrouwen. Ja er is wel een grappige vrouw, Brigitte Kaandorp, maar dat is in feite een man.

   2. usb3.0

    “Gezien uw betoog bent u ook een gebruiker van druks of alcohol.”

    Je bent natuurlijk een enorme domoor

    1. Telos

     @USB: Dat is nog zacht uitgedrukt! De malloot moest eens weten! 😉

 9. Branzino

  Ik neem aan dat de schrijver dit artikel publiceert met een knipoog. Die indruk wordt bevestigd door zijn slotzin: “Take it or leave it!”
  Grappig vanwege de taal waarin het geschreven is, maar ook inhoudelijk erg relativerend. Ik vraag me alleen af, of het gericht is aan Kaag, Van der Plas of aan de deelnemers hier.

  1. Harry Haller

   Er zijn vragen die de steller zelf kan beantwoorden zonder anderen lastig te vallen met zijn domheid.

   1. Branzino

    @Harry Haller
    Het spijt me, maar zo dom ben ik nu eenmaal geboren. Maar mijn vraag was echt serieus bedoeld. Ik begrijp, dat jij ook het antwoord niet weet.

 10. Borreby Duytsch

  Koudekaagkak heeft het waarschijnlijk niet eens door. Haar gezwam in het Nederlands as well as all the bollocks she mentioned in English is allemaal dikdoenerij.
  Karolijn (danke EvertB 😁) doet er goed aan om dit omhooggevallen schaap gewoon te negeren.

  1. Antihedo

   Gelukkig spreekt de hier vaak opgehemelde ultieme kakballetje van de Tweede Kamer altijd heel simpel Nederlands. Daar kan iedereen nog een voorbeeld aan nemen.

 11. Borreby Duytsch

  Koudekaagkak heeft het waarschijnlijk niet eens door. Haar gezwam in het Nederlands as well as all the bollocks she mentioned in English is allemaal dikdoenerij.
  Karolijn (danke EvertB 😁) zou er goed aan doen um dieses Schaf te negeren.

 12. Telos

  Bij mijn weten is Nederlands de voertaal in de Tweede Kamer. Sigrid al-Qaq moet natuurlijk optieven naar de Gaza-strook want daar hoort zij samen met Anis thuis.

  1. Branzino

   @Telos
   Is “optieven” eigenlijk wel correct, hoewel niet zo netjes, Nederlands?

   1. Telos

    @Branzino: Goede vraag. Beoordeel het zelf maar. Het enige dat ik kan bedenken is dat je het met een ‘f’ schrijft.

    htps://www.encyclo.nl/begrip/optiefen,_optyfen

    1. Branzino

     @Telos
     Klopt, maar soms toch ook met een “v”, google maar. Het was overigens niet zo’n heel erg serieus bedoelde opmerking.

     1. usb3.0

      Autistische taalnazi’s krabbelen altijd terug als ze om hun taalnaziënde oren worden geslagen

     2. Mr.blauw.sky

      Tot zover natuurjk de flauwtastische haatnasische rugridderr ussb tje

     3. Telos

      Als je niet tegen alcohol kunt dan kun je beter geen alcohol drinken.

 13. Jannes-46

  En dan is daar ook nog dat irritante bekakte accent van van die Qaq-madam.

 14. P. Puk

  Logisch. De politiek wil ook niet dat Jan met de pet het zal begrijpen.
  Wel goed dat heks Kaag op haar plek wordt gezet.

 15. Response

  Van de Plas heeft hier een punt. Komt er eigenlijk op neer dat Kaag zich bewust moet zijn dat zij de burgers zou moeten vertegenwoordigen en daarmee dus ook moet communiceren en dus dito taalgebruik moet toepassen. Dat lijkt bij Kaag maar niet door te dringen. Ze voelt zich nog steeds verheven boven ’t volk. (‘Wie zijn toch die mensen?’).

  1. Branzino

   @Respons
   Ik denk, dat Kaag door Van der Plas wordt aangesproken in haar functie van m inister. Dan vertegenwoordigt ze het volk niet, maar voert ze uit wat de vertegenwoordigers van het volk, zoals Van der Plas, haar opvragen of mee instemmen. Ook dan moet ze overigens wel te volgen zijn, maar het ligt dan wel anders. Verder geeft Van der Plas sympathiek relativerend aan, dat Kaag natuurlijk veel aan haar hoofd heeft: volksvertegenwoordiger, en twee ministersposten en ook nog eens partijleider in een heel complex formatieproces.

 16. Bes Tolen

  In Groningen ligt het zelfs regionaal heel verschillend. In het oosten spreken ze van Grönn’n en niet van Grunn’n. Dat laatste vinden velen in het oosten zelfs verschrikkelijk. Daar is een stoel niet stoul maar stoule en je hoort er nog veel meer bijzonderheden zoals wie spolende. Dat betekent: wij speelden. Heel apart en dan nog ontzettend veel samentrekkingen waar een vreemdeling geen wijs uit wordt. Ondertussen slijt dat ongewone Nederlands helemaal weg. Ja zeker wel.

  1. EvertB

   Het polderlandschap in Oost-Groningen heb ik een paar keer bezocht en een aantal boeren die ik sprak kwamen uit Noord-Brabant (vanwege mestoverschot verhuisd) en Westland. Hun dialect was goed te volgen.

   De Nederlandssprekende Groningse boeren vond ik ook goed te volgen. Maar als men plat praat wordt het inspannend werk. Aardige, nuchtere mensen overigens.

   [Als ik de nickname ‘Hamer en Sikkel’ alhier lees, denk ik aan de Hamer en Sikkellaan in Nieuw-Beerta, vlakbij het voormalige communistische dorp Finsterwolde.]

 17. Sjipke

  Wat een heerlijk “gewoon” oer Hollands mens is het toch! Als Pim hetero was geweest had het een gouden “match” ( Oeps, sorry hoor, een prima koppel had het moeten zijn) geweest!!
  ‘Ze zegt wat ze denkt en doet wat ze zegt’ en dat allemaal gewoon in haar Moerstaal, kanjer hoor!

 18. Hamer Sikkel

  Kaag is echt heel elitair;zij staat ver boven het gewone volk.
  Ze oefent ook dagelijks voor de spiegel om zo bekakt mogelijk te spreken en vooral brauwen.
  De rollende R is Nederlands en anders een spraakgebrek. ⁉️

  1. Emile Takma

   Kaag is van betere komaf. Dat wekt bij het grauw altijd agressie en afgunst.

   1. Harry Haller

    De megalomane, narcistische psychopaat drukt ook weer een drolletje.

    Wel goed afvegen hoor Takma!

   2. usb3.0

    emieltje kan het niet verdragen dat kaag de wind van voren krijgt en meent gelijk te moeten denken dat het agressie en afgunst opwekt, tamil heeft geen kennis van zaken…

   3. ikweetwatikwil

    Wat is van betere komaf Takma.

    1. ikweetwatikwil

     Zijn dat mensen die in jouw ogen beter zijn? Ik ken een paar van die komafjes. Praat me er niet van.

 19. Michael M

  Heel goed gezegd van BoerBurgerBeweging-leider Caroline van der Plas. Kaag, daar zitten we behoorlijk mee in ons maag. Kaag is een kakkert. Dat had ik 2 jaar geleden al door. Als die het voor het zeggen krijgt dan komt er alleen troep uit en ze wilt boven iedereen staan. Ze voelt zichzelf veels te goed tegenover iedereen. Egoïstisch, egocentrisch, narcistisch persoonlijkheid die mevrouw Kaag. Dat zij gekozen is komt door gebrek van politieke kennis in Nederland waarvan 70% van de jongeren geen bal snappen van politiek. De cijfers logen er niet om.

 20. Michael M

  Emile Takma, voorheen Riek Noppen en nog tal van honderden nicknamen welke graag tegen de haren instrijkt bij de reacties van anderen. 1 tip, reageer gewoon niet op zulke zielige linkse figuren. Dan hebben ze geen vat meer. Ze doven vanzelf. Kaag is voor jou de God voor Nederland toch? Ach ja, alleen voor jou. Gefeliciteerd hoor.

  1. Edjan

   Michael M, +++++

 21. Bes Tolen

  Alleen door harde strijd met onnoemelijk veel slachtoffers aan onze kant hebben we in Nederland vrijheid verworven. Daar hebben we de laatste decennia al heel wat van ingeleverd. Ons wordt de massa immigratie opgedrongen en politiek ben je een paria als je tegen massa immigratie bent. In de VS zit het ook al helemaal fout en daar zit ook godsdienst achter. In Italië hebben de mensen geen nekele kans tot heden om de macht van het Vaticaan te weerstaan. Dat dankt het Vaticaan voor een groot deel aan Mussolini. De machtige pers is in de meest westerse landen nu al gelijkgeschakeld en laat bewust een heleboel foute ontwikkelingen buiten beschouwing. Ja, keert vaak waarheden om of te wel verdraait de waarheid. Het is te gek voor woorden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.