shutterstock 1833524941

EU-lidstaten zijn het eens met elkaar: gevaccineerden mogen vrij reizen. Maar ongevaccineerden niet

Geen categoriejun 11 2021, 13:30
Het is vandaag een feestdag voor mensen die a) gevaccineerd tegen het nieuwe coronavirus en b) heel graag reizen. Want de EU-lidstaten hebben een akkoord met elkaar gesloten over het reizen van deze mensen. Zij kunnen in de zomer vrij reizen - zoals we dat tot vorig jaar allemaal konden - door de hele EU. Geen quarantaine. Geen coronatests. Maar ongevaccineerden? Tja, daar geldt een heel andere regeling voor.
De 27 EU-lidstaten zijn het met elkaar eens geworden over een voorstel van de Europese Commissie. Dit voorstel houdt in dat mensen die minimaal twee weken voor hun reis gevaccineerd zijn tegen Covid-19 vrij moeten kunnen reizen in de hele EU. Ze hoeven dan dus niet getest te worden en hoeven na hun reis ook niet verplicht in quarantaine. Nee, ze kunnen gewoon, hop!, van Nederland naar Duitsland naar Frankrijk naar Italië en weer terug naar Nederland. Open grenzen, baby! Natuurlijk moeten ze wel even bewijzen dat ze gevaccineerd zijn, maar dat zullen ze ongetwijfeld met een app kunnen doen.
Maar ongevaccineerden? Nou, die krijgen een héél andere behandeling, wat deze hele regeling natuurlijk bijzonder problematisch maakt omdat er op basis van medische gegevens onderscheid wordt gemaakt tussen Europeanen. Ongevaccineerde EU-burgers boven de twaalf moeten akkoord gaan met een test. Behalve als er gereisd wordt tussen twee landen die allebei "groen" zijn. Maar in alle andere gevallen zal de test er moeten komen. En mogelijk dus ook een quarantaine-periode.
Veel gevaccineerden zijn hier ongetwijfeld buitengewoon blij mee. Zo 'krijgen' ze één van de 'rechten' terug die Europeanen sinds lange tijd verworven hadden. Maar natuurlijk is dat precies het probleem. Dit wás al een recht in de EU. Vrij reizen was geen "privilege," maar een récht. Sterker nog, het was een heel belangrijk recht, en werd ook zo gepresenteerd toen de individuele EU-lidstaten graag wilden dat burgers akkoord gingen met het Grote Europese Project. Tegenwoordig is het dus niet meer zo. Het is nu verworden tot een privilege. Je moet bewijzen dat je een bepaalde ziekte niet hebt (test) of dat je een heel kleine kans hebt om het te krijgen (vaccin), en pas dan mag je van het ene land naar het andere land gaan.
https://twitter.com/LucasHartong/status/1403305430714048513
Zoals voormalig PVV-Europarlementariër Lucas Hartong het verwoordt: "reizen onder stringente voorwaarden beschouwt de EU kennelijk als 'vrij.' Opmerkelijke newspeak." Met Newspeak refereert Hartong aan de 'taal' zoals die bestond in de dystopische samenleving gecreëerd door George Orwell, in zijn boek 1984. In die 'nieuwe taal' werden betekenissen van woorden helemaal verdraaid; zo erg, dat er uiteindelijk niets meer overbleef van de oorspronkelijke betekenis. In veel gevallen betekende het uiteindelijk zelfs het tegengestelde. Freedom is slavery, bijvoorbeeld. Vrijheid is slavernij.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Ach ja. Weinig verrassend, natuurlijk. Want dat de EU steeds meer op Big Brother begint te lijken was al langer duidelijk. En nu koekeloert de Brusselse overheid ook nog even in ons medische paspoort om te zien of we wel op reis kunnen, of niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten