Filmpje! Ollongren (D66) toont ware aard: aardgasvrij ‘doen we in overleg.’ Behalve als je niet wil. Dan volgt dwang

Minister Kajsa Ollongren (D66) heeft gisteravond moeten toegeven dat het project om Nederland van het aardgas te halen in feite neerkomt op het dwingen van burgers tot iets wat ze wellicht niet willen. Zelf houdt ze het op “overleg”, maar wat als burgers niet willen? Na veel horten en stoten en liegen en draaien volgde het antwoord: yep, dan komt er keiharde dwang aan te pas.

Het is misschien wel de belangrijkste linkse klimaathobby van dit moment: heel Nederland moet van het gas. In de rest van de wereld zetten ze juist vol in op aardgas, hoegenaamd omdat het zo schoon is en dergelijke, maar bij ons moet het juist heel anders. Niets geen aardgas! Bah, smerige vervuilers!

Voorop gaat minister Kajsa Ollongren, die hierover dit onderwerp het vuur aan de schenen gelegd kreeg door een kritische Rutger Castricum in PowNed-programma De Hofbar. Want, zei hij in gesprek met demissionair minister Kajsa Ollongren van D66, is het niet zo dat het “aardgasvrij” maken volgens haar samen en in goed overleg gaat, maar dat het feitelijk met keiharde dwang gebeurt als burgers niet doen wat ze wil?

Minister Kajsa Ollongren werd geconfronteerd met dit overheidsdoel van een compleet gasloos Nederland, en dan met name met de wijze waarop ze dit doel proberen te bereiken. “We komen in veel wijken – Amsterdam, Purmerend, nu in Utrecht. In Purmerend en Amsterdam zijn al die mensen eigenlijk een soort van meegenomen, van ‘wil je meedenken?’ Nou dan denken ze mee.” Maar in Utrecht “hadden ze gezegd, ‘nee, het wordt toch biomassa’.” Dit hele project wordt die mensen dus opgelegd. “Het is belangrijk waar het gebeurt, dat er met die bewoners wordt gesproken,” zei Ollongren daarop. “Het kán natuurlijk zijn dat je zelf graag iets zou willen maar dat het om technische redenen niet kan.”

Oké, zei Castricum, maar in Utrecht wordt nu gebruik gemaakt van de Crisis- en Herstelwet. “En dan worden mensen daar eigenlijk gewoon onder dwang van het gas gehaald. Een voorloper is dat op de warmtewet waarbij u dan eigenlijk heel Nederland kan dwingen om van het gas af te gaan. Ja, dat is niet de mensen meenemen.”

Je zou denken: goed punt. Maar toen begon het gehort en gestoot van Ollongren – tot ze uiteindelijk toegaf dat het natuurlijk gewoon onder dwang gebeurt als mensen niet “mee willen.”

“Dat is ook niet hoe het gaat. Ten eerste wordt niemand gedwongen. Er is altijd overleg.” Oh ja, antwoordde Castricum daarom, “die mogelijkheid bestaat wél. In die Warmtewet staat heel letterlijk dat de mogelijkheid er is om mensen te dwingen. En in Utrecht gebeurt dat nu al.”

“In de toekomst. In de toekomst,” reageerde Ollongren, “kijk, het is eigenlijk alsof je een grote renovatie doet van een grote flat bijvoorbeeld, waar veel mensen wonen. Dan probeer je natuurlijk zoveel mogelijk iedereen daarin mee te nemen. Maar op een gegeven moet je het wél allemaal doen. Je kunt niet zeggen, een paar mensen doen gewoon niet mee.”

“En dus ga je ze dwingen?” zei Castricum.

“Nee. […] Het hangt een beetje van de situatie af. Maar stel dat het een woningbouwcoöperatiewoningen is, dus huurwoningen van mensen. Dan wordt het in overleg gedaan en dan moet een bepaald percentage van de mensen ook echt instemmen. Soms lukt het niet om met iedereen zo’n afspraak te maken. Dat ís zo. Tóch moet die renovatie gebeuren.

“Dat heet dwingen, hè?” reageerde Castricum op zijn beurt weer. “Dat heet: overleg, zoveel mogelijk,” aldus Ollongren op hilarisch hypocriete wijze.

Castricum zei daarop dat het gewoon neerkomt op dwang, en dat mensen uiteindelijk van het gas af moeten of ze dat nou fijn vinden of niet. Ollongrens laatste verdediging? Ze hebben “een overgangsfase van jaren.”

Ah ja. Dwang, maar dan wel gedurende een “overgangsfase van jaren.” Op de één of andere magische manier moet dat de dwang dan minder maken, of iets dergelijks. Tijd heelt alle wonden, of iets dergelijks.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Vergis je niet, dit is de ware aard en het echte gezicht van D66 – en eigenlijk gewoon van het héle partijkartel. Ze doen alles “samen, in  overleg, met elkaar,” tót je niet wilt doen wat de overheid van je “vraagt.” Dan wordt het “verzoek” opeens een “eis.” En dan hop – moeten ineens miljoenen Nederlanders tegen hun zin van het gas worden afgekoppeld. Dankzij die zo op overleg verkikkerde Kajsa Ollongren. Fijn zeg!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

53 reacties

 1. StemPzeweg

  Ollongren heeft helemaal gelijk. Wij moeten van fossiele brandstof af voor het klimaat wat nu echt de grootste prioriteit heeft

  1. nexit nu aub

   leg is uit welke brandstof effectiever , duurzamer en goedkoper is voor verwarming van woningen domme jongen.

   1. Emile Takma

    Leg eens uit

    1. nexit nu aub

     geen vraag met een vraag beantwoorden strónt vlé®k .

     geen is antwoord op de vraag sukkeltje

 2. Emile Takma

  Als je een complete wijk van het aardgas haalt kun je het gasnet niet in stand houden voor een paar wappies die weigeren mee te doen.
  Ollongren heeft geen keus: als een meerderheid in een wijk van het gas wil zal een minderheid zich daarnaar moeten schikken.
  We doen net of dit iets heel gruwelijks is maar het gebeurt dagelijks met alle maatregelen in de ruimtelijke ordening: welstandseisen, snelheidsbeperkingen, infrastructurele voorzieningen etc.

  1. rafi

   Kolder. Het gasnet hoeft als infrastructuur niet weg, alleen maar alleen afgesloten te worden voor de idioten zoals jij die er van af willen. Een gasnet als infrastructuur kan prima blijven liggen.
   Verder begrijp ik van je dat het in het buitenland allemaal ‘wappies’ zijn, die aan het gas willen worden geholpen, en daarvoor zelfs subsidie krijgen?

   1. Emile Takma

    Het is belachelijk om een compleet aardgasnet in stand te houden voor een kleine minderheid die dwarsligt. Dat doen we ook niet met andere infrastructurele maatregelen.

    1. rafi

     Het is geen kleine minderheid.

     1. Emile Takma

      Er is in elk geval sprake van brede maatschappelijke steun voor het klimaatbeleid.

     2. CZ

      Aldus Emile Rien Noppen Van Velenamen

    2. rafi

     Sterker nog: ik geloof sterk: het is de meerderheid.

     1. Emile Takma

      Geloven doe je in de kerk.

     2. nexit nu aub

      mag het niet meer in de moskee strónt vlé®k ?

     3. Emile Takma

      Dat mag ook, Poeperd.

     4. nexit nu aub

      en in de synagoge dan strónt vlé®k ?

     5. usb3.0

      “Geloven doe je in de kerk.”

      Nee hoor, leugenaar, geloven doe je overal

    3. usb3.0

     “Het is belachelijk om een compleet aardgasnet in stand te houden”

     Jij bent belachelijk, zwarte piet afschaffen vanwege een kleine minderheid en het gasnet opdoeken vanwege een, volgens jouw, kleine minderheid, daar naast ben je ook een leugenaar want het draagvlak van mensen die NIET van het gas af willen is enorm, er word door een kleine minderheid gedwongen

  2. Harry Haller

   Hoe wilde Takma ook al weer al die gasloze huizen verwarmen? O ja, met het bijbouwen van meer dan 100.000 (zegge: honderdduizend) windmolens, wat neerkomt op 4 tot 5 van die krengen (ashoogte 123 mtr.) op iedere beschikbare vierkante kilometer in Nederland. En de grond tussen dat enorme woud wordt volgeplempt met onafzienbare zonnecelweiden voor de 8 miljoen elektrische auto’s en 6 miljoen warmtepompen die er straks aan staan te komen.

   Dat Nederland daarmee totaal onleefbaar is geworden en is niet van belang: het klimaat gaat boven alles, jongens en meisjes!

   1. Edjan

    HH. En daar komt nog bij dat er in de socialistische heilstaat nog een paar miljoen immigranten bijkomen. Volgens mij zitten we (als we zo doorgaan) al in 2050 op ruim 20 miljoen Nederlanders waarvan de helft mohammedanen.
    Die 1,5 meter kunnen we dan wel vergeten.
    Misschien een idee voor Groen Links om mensen in die windmolens te laten wonen of kartonnen dozen uit te reiken zodat er mensen onder die zonnecellen kunnen slapen.

    1. Emile Takma

     Daar hebben we Edjan weer met z’n moslims.

     Islamofobie is een nare aandoening en net zo giftig als antisemitisme.

     1. Edjan

      Takma, de reetlikker van de overheid.

      Niemand houdt van reetlikkers.

     2. Emile Takma

      De obsessie van Edjan voor het likken van reten lijkt me voer voor psychologen.

     3. Edjan

      Gek toch, Emile dat ik die “obsessie” alleen maar heb als jij in de buurt bent.
      Zou het misschien ook kunnen komen omdat jij ALTIJD het overheidsstandpunt inneemt? En ALTIJD de mohammedanen steunt?

      Reetlikker!

     4. Emile Takma

      Je bent zielig, Edjan.

     5. CZ

      Aldus Rien Emile Zuiger Noppen Van Velenamen.

     6. usb3.0

      emieltje is een dom jongetje die structureel tegendraads reageert, emietje is niet alleen een reetlikker maar vindt sëx met kinderen aandoenlijk, heeft emieltje zelf gezegd…

   2. Emile Takma

    Ik bepleitte nooit het bijbouwen van windmolens, goede vriend, in elk geval niet op land. Ik bepleit wel een enorme uitbreiding van zonnepanelen met thuisopslag. Er zijn nog veel teveel daken in Europa waar nog geen paneel op zit. Die mogelijkheid zullen we optimaal moeten benutten.
    Daarnaast is het verder doorontwikkelen van (bodem)warmtepompen een onontkoombare weg.

    Ik ben een optimist, goede vriend, en las vanmorgen in de Volkskrant dat de EU op koers ligt met de klimaatdoelen. Het gaat de goede kant op.

    1. Edjan

     Takma, jij bent geen optimist, jij hebt de kolder.

     Met je niet-bestaande thuisopslag, “optimaal benutten en doorontwikkelen” en O! het heeft in de Volkskrant gestaan en Ah! het heeft in de Trouw gestaan. En die paar die het er niet mee eens zijn, zijn wappies en idioten die een “achterhoedegevech” voeren in een “gelopen race”.

     1. Emile Takma

      Ik ben er inderdaad van overtuigd dat het een ‘achterhoedegevecht’ is, beste Edjan. Lijkt een beetje op het gevecht vóór het behoud van Zwarte Piet.

      De klimaatagenda staat nationaal en in de EU als een huis en Nederland heeft zich er volledig aan geconformeerd. Over 10 jaar rijd je in een elektrische auto, heb je een (hybride) warmtepomp en ben je van het gas af. Open je ogen en zie hoe alles razendsnel verandert.

     2. Stanly2000

      Ernst, blijft aan het gas met zijn hybride warmtepomp. Weet hij wel waarover hij het heeft? Thuisopslag met accu’s is ook zo’n goed idee!

  3. AS210854

   Waar was zij toen het over de renovatie van het binnenhof ging, . Honderden miljoenen in deze tijd stoppen in renovatie zonder van het gas af te gaan en niet duurzame verbouwing . Maar ja dat kennen we nu onderhand wel, als het hun niet uitkomt zijn ze in geen velden of wegen te bekennen.

   1. rafi

    Dat wijst er i.i.g. op dat de beste gas-infrastructuur ter wereld niet ontmanteld zal worden: anders heeft het Binnenhof (en ongetwijfeld de paleizen) geen gas meer. Dat ontmantelen zou ook je reinste kapitaalvernietiging zijn. Wat als straks onvermijdelijk zal blijken, dat wind en zon geen oplossing bieden? Weer voor vele miljarden een nieuw aardgasnetwerk neerleggen? Dan beter het huidige behouden.

  4. nexit nu aub

   Als je een complete wijk van het aardgas wil halen omdat een paar wappies dat willen heb je geen draagvlak strónt vlé®k !!!

   De strónt vlé®k kan vast wel wat wijken noemen waar de bewoners staan te springen om in grote getale het aardgas af te laten sluiten of schiet het afsluiten niet erg op omdat er totaal geen draagvlak voor is strónt vlé®k !

 3. roodkapjelusttaart

  Net als het covid vaccine, ‘doen we in overleg.’
  Behalve als je niet wil. Dan volgt dwang.

  1. Emile Takma

   Nee hoor, je mag zo idioot zijn om het vaccin te weigeren. Je moet dan wel de consequenties aanvaarden.

   1. CZ

    Tot zover Emile Rien Noppen Van Velenamen

 4. andergeluid

  Dwang???? en dat noemt zich een volksvertegenwoordiger??
  ons gas word aan Duitsland verkocht en van alle windmolens gaat er 3/4 van de opgewekte stroom naar Duitsland en nog een boel naar de data centrales van Microsoft.
  Ze zijn lekker bezig al onze belangen verkwanselen en moeten maar dit en wij moeten maar dat.
  Wie vertegenwoordigen deze mensen wel eigenlijk?

  1. Emile Takma

   Ze vertegenwoordigen een meerderheid van de Nederlandse bevolking en kregen recent nog een ferm democratisch mandaat.

   1. Stanly2000

    Ernst,
    “Steeds minder Nederlanders vinden het een goed idee om van het gas af te gaan. Dit jaar is nog maar 45 procent voorstander, terwijl dat in 2017 nog 58 procent was. Dat blijkt uit een jaarlijkse enquête van klimaatstichting Hier. Daarmee neemt het draagvlak om te stoppen met aardgas dit jaar opnieuw af.”
    Dit geeft te denken, zouden de mensen toch wakker worden?

   2. nexit nu aub

    quote Emile Takma 3 uur geleden Beantwoorden
    Ze vertegenwoordigen een meerderheid van de Nederlandse bevolking en kregen recent nog een ferm democratisch mandaat. END

    Daarom schiet het zo snel op met het afsluiten. Mensen staan te springen om, om te bouwen en afgesloten te worden van het aardgas.

    Of leeft de strónt vlé®k in een bubble en wil nagenoeg niemand van het aardgas af !

   3. nexit nu aub

    nee sukkel , de debielen 666 hebben slechts 24 zetels

    69.500 x 24 = een minderheid decadente sukkel ! We hebben 150 zetels te verdelen randdebiel. debielen 666 hebben dus slechts 16 %

    De strónt vlé®k is zo heerlijk naief. Je prikt zo door zijn onzin heen

 5. Edjan

  Inspraak is een holle leus geworden. In de 80er jaren is er wat mee geëxperimenteerd maar dat beviel niet omdat de burgers het nogal eens oneens waren met de overheid.
  Daarom bestaat de inspraak nu uit:

  1- een fraaie folder in je bus waarin de overheidsplannen worden aangeprezen
  2- een avondje met koffie waar de “herrieschoppers” van geweerd zijn. De woordvoeders van de overheid vertellen een uurtje of twee over de grote voordelen van de overheidsplannen en tot slot mogen een paar (al dan niet geselecteerde) burgers hun zegje doen. Maar niet te lang. Rondvraag en naar huis.
  3- de overheidsplannen worden uitgevoerd met heel misschien een héél kleine aanpassing.

 6. Sjipke

  Vroeger was het de KVP die het heel normaal vond dat je de burgers mocht dwingen tot zaken die ze eigenlijk niet wilde, zelfs het CDA had in den beginne nog dat soort trekjes. In navolging meende ook de PVDA zich dit soort anti democratische houdingen te kunnen permitteren en kijk nu eens waar men staat? Na het verraad aan de eigen achterban met het beleid dat jaren lang werd gevoerd of ondersteund is deze club vrijwel van het politieke toneel verdwenen.

  Een feit is dat de mensen die dat soort gedrag voorstonden en in feiten de nieuwe regenten waren van de vorige eeuw, zo langzamer hand uitgestorven leken. Bij de eeuw wisseling leek het erop dat we richting een waarachtige democratie zouden gaan.

  Juist het D66 van toen onder aanvoering, toen nog, van echte democraten zoals Terlouw en van Mierlo, verdiende zijn sporen en aanhang door juist de democratie body te geven door o.a. invoering van referenda en andere nieuwe vormen van inspraak om het draagvlak te vergroten onder de bevolking.

  Het is dan ook te gek voor woorden dat je nu weer moet vaststellen dat juist D66 in sneltrein tempo bereid is om het pad van “democratie” te verlaten en de rechten van burgers ongebreideld in te perken. Een uitspraak van Ollongren: “ook als de burgers het niet willen zullen we Nederland van het gas afhalen” (geparafraseerd)” is wel het laatste voorbeeld van arrogantie en past weer helemaal in die ouwe regenten houding. Wat is dat toch met partijen die de macht ruiken, dan onmiddellijk alle democratische omgangsvormen aan hun laars denken te kunnen lappen?

  D66 is natuurlijk wel een schrijnend voorbeeld hiervan, zoals gezegd hebben ze eerst afscheid genomen van het zo hart bevochten referendum, vervolgens hebben ze ook de ooit zo glimmende partij diamanten over boord gesodemieterd. Immers wie hoort er nog iets over een gekozen burgemeester? om maar eens een dwarsstraat te noemen.
  Nadat de democratische juweeltjes waren weggegooid gaat nu ook het laatste restje van democratie over boord bij deze club. De burger gaat van het gas af ,of ze nu willen of niet, D66 gaat dat doordouwen. Met, naar alle waarschijnlijkheid, de hulp van meneer Rutte die echt tot alles in staat is om maar te blijven kleven aan het torentje.

  Dat D66 helemaal niets meer opheeft met democratie laten ze ook duidelijk merken in hun opstelling om te komen tot een nieuw kabinet waartoe, hoe dan ook, de twee grootste losers van de verkiezingen deel van uit zullen moeten maken, aldus Mevrouw Kaag.
  U weet wel dat animeer meisje dat er een gewoonte van maakt om op tafels te dansen en het liefst terreur organisaties voorziet van voldoende middelen om hun voortbestaan zeker te stellen.

  Verliezers mee laten beslissen over het lot van Nederland in de toekomst en gelijk de partijen die het grootste draagvalk hebben bij de Nederlandse bevolking buitenspel te zetten en hun te beschuldigen van ondemocratisch gedrag? Je moet maar lef hebben!!
  Eens kijken hoelang het gaat duren voordat Kaag met een klap van die tafel afdondert en weer gedwongen wordt om tot bezinning te komen!

  1. Edjan

   Sjipke, ik ben het helemaal met je eens, alleen dat je Kaag met een animeermeisje vergelijkt, dat wil er bij mij niet in. Ik zou me nog niet door kaag laten animeren zelfs al had ze gezonde ideeën.

   1. Emile Takma

    Vieze oude man.

    1. rafi

     Dus Takma wil zich wel laten animeren door zo’n oude vrouw als kaag? Die met een arabier kust?

     1. nexit nu aub

      nee , de strónt vlé®k is van de kleine jongetjes

     2. Edjan

      rafi!!! Die met een arabier kust??? Die arme Takma, nou is hij niet meer te houden!

    2. Edjan

     Takma wil haar reet likken. Daar is hij van.

     1. CZ

      Inderdaad Rien Emile Zuiger Noppen Van Velenamen is van D66

 7. jhak

  Gelukkig hoef ik een heleboel van die achterlijke regelgeving (wetten) niet meer mee te maken. Zo oud ga ik niet worden. Ha,ha.

 8. usb3.0

  We weten toch dat d666 vrouwen heksen zijn, die zijn niet goed bij hun hoofd net als al die andere zogenaamde bestuurders die de mensen volledig over de zeik jagen…

 9. 56RdK

  Bestaande gasleidingen zijn geschikt voor het transport van waterstof is nu al gebleken. Waterstof als alternatief voor het gas.

  Maar Ollie en haar kornuiten (lees Rutte c.s.) willen dat pas erkennen als alle gasleidingen in dit land zijn verwijderd.
  Nee, alles milieu- en natuur verpestende windmolens, bossen vretende biocentrales neerplempen, dat is het beleid van Ollie en Rutte c.s. En zoals door ‘Brussel’ bepaald.
  Dat heet vooruitzien, dat is volgens Rutte c.s. regeren.

  En over zo’n twintig jaar, is de Kamer weer diep geschokt, komt er weer zo’n gewichtig doende parlementaire onderzoekscommissie tot de conclusie dat er wederom weer wat goed fout is gegaan tijdens het handelen van Rutte c.s.

  Als blijkt dat er geen bossen meer zijn (volledig opgeslurpt door de biocentrales), vogel- en visstanden grotensdeels door windmolens zijn gehalveerd, (zee)water sterk verontreinigd is door afgebrokkelde stukjes windmolens, de C02 dankzij lekkende gassen uit windmolens niet is gedaald.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.