Het klimaat gaat u VERMOORDEN, aldus het RIVM: ‘Klimaatverandering eist nu al zeker 250 doden per jaar’

Het RIVM presenteert vol trots een internationaal onderzoek waar zij aan hebben meegewerkt. Daaruit zou blijken dat maar liefst 31 procent van de sterfgevallen door hitte in Nederland kan worden toegeschreven aan klimaatverandering.

Het RIVM slikt de uitkomsten van een nieuw onderzoek naar het klimaat als een soort mensenhatende Terminator voor zoete koek. Echt waar ja: “Van de sterfgevallen door hitte in Nederland kan al 31% worden toegeschreven aan klimaatverandering,” denkt het Jaap van Dissel-instituut. Terwijl er bij dit onderzoek nogal wat vreemde aannames aan ten grondslag liggen. De onderzoekers gaan er namelijk vanuit dat iedere afwijking van het normale (gemiddelde) klimaat onder de noemer ‘klimaatverandering’ kan worden geschaard. Heb je in een bepaalde maand dus vijf veel warmere dagen dan gemiddeld, dan is dat klimaatverandering. Gaan er mensen in die periode dood door de hitte, dan noemen ze klimaatverandering als de doodsoorzaak.

“Klimaatverandering leidt tot meer warme en hete dagen. In 43 landen, waaronder Nederland, bleek dat de sterfte door hitte in de periode 1991-2018, voor 37% wordt veroorzaakt door klimaatverandering. Voor Nederland is dat 31%. Nog niet eerder werd dit effect op zo grote schaal onderzocht. In dit onderzoek zijn gegevens gebruikt van 732 steden in 43 landen, wereldwijd”, aldus het RIVM.

Dat is echt veel te kort door de bocht, maar het levert wel behoorlijk schrikbarende cijfers en krantenkoppen op. Want ga maar na: je kunt met deze redenering uit dat onderzoek echt iedere kant op die je maar wil.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Komt er bijvoorbeeld ergens voor de derde keer een grote orkaan aan land, terwijl er in die periode gemiddeld maar twee orkanen hadden moeten verschijnen? Dan kun je alle doden door die derde orkaan dus aan klimaatverandering toeschrijven. Dat tikt lekker aan qua dodental, als je een gevoel van angst en urgentie wilt kweken rondom klimaatverandering.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Emile Takma

  Het creëren van een klimaat van urgentie over klimaatverandering lijkt me van groot belang.

  1. usb3.0

   Het bewust creëren van een “klimaatcrisis” is natuurlijk logisch want ja corona is op z’n retour natuurlijk, ze moeten de mensen wel angstig houden hé

   1. CZ

    @USB: Wat Van Velenamen lijkt is volkomen irrelevant.

 2. Adriaen van Bergen

  250 op de 17.500.000 (per vandaag).
  Hoeveel daarvan boven de 80?

 3. DavidS1976

  Nederland kan je ook echt als maatstaf gebruiken, om een klimaat verandering te meten.

 4. Meriadoc Brandebok

  Breaking Formatienieuws: Wopke Hoekstra sluit een combinatie van PvdA en GL uit omdat die een “te groot links eisenpakket kunnen neerleggen”.

  Dit is een major blow voor de variant-Kaag.

  1. gebande_4

   Dan maar zonder CDA mondkapjes verkopers

 5. leukeditter

  hahahahahaha en pas op het water gaat 30 meter stijgen rond 2050 ..je lacht toch je ballen uit je broek , ik ben al 40 jaar visser en het water is in al die jaren nog geen centimeter gestegen!! ijsberen waren toch ook op ?? onee toch niet veel meer ineens. shit die ozon laag was verdwenen , onee is weer in orde. CO2?? haha let op ook straks verdwenen. de natuur regelt zichzelf maar dat mag niet van het rivm

  1. gebande_4

   En het water is nog net zo nat als 40 jaar geleden?

  2. Branzino

   @leukeditter
   Je vist en hebt het water niet zien stijgen??? Ik help je uit de droom. Als je in een bootje zit, zie je het water niet stijgen, omdat je zelf net zo hard meestijgt. Logisch hé?

   1. Jack Flash

    250 doden?
    Onmiddellijk klimaatlockdown.

    1. gebande_4

     U wilt een lockdown om te kunnen zeiken over de lockdown

     1. Jack Flash

      3e stomme opmerking van kokkie.Jij begrijpt wel meer niet.

   2. Rien E

    2mm/jaar gemeten (!) gemiddelde en niet een incompetent computermodel. Uiteraard zie je dat niet en dat zou wel opvallen als je bijvoorbeeld afmeert en de kade is wordt door de tijd minder hoog. Het is zo simpel Branzino, eerst nadenken daarna kwekken

    1. Branzino

     @Rien E
     Gemeten zeespiegelstijging is altijd een kwestie van terugkijken. Vooruit meten gaat nu eenmaal niet. Dat kan alleen met modellen. Maar de serieuze klimaatwetenschappers zijn het er wel over eens, dat we te maken gaan krijgen met forse zeespiegelstijging van tientallen centimeters. Het IPCC gaat uit van minstens 15 tot 30 cm. tot 2100. De stijging is niet overal op aarde even groot. Voor de periode van 1901 tot 2010 geven zij 19 cm, gemiddeld ongeveer 1,7 mm per jaar. Maar veel interessanter is de snelheid waarmee deze stijging groeit en klimaatsceptici vermelden dat er vaak niet bij.

     Zie voor de laatste inzichten klimaatveranda.nl/2021/05/16/nieuwe-zeespiegelprojecties-de-asymmetrische-onzekerheid-blijft/

     Ook de links naar wetenschappelijke artikelen zijn van harte aanbevolen.

  3. nexit nu aub

   walgelijk links deugvolk bepaald ongehinderd door enige kennis wat goed voor u is.

 6. Heras

  Dit is om de miljarden deal naar de rijksten der aarde, te rechtvaardigen. En wie zijn de sjaak??? Juist; wij. En onze kinderen.

 7. Mistgabel

  Ze draaien alles.om.
  De echte wappies zitten bij de RIVM.

 8. trutje

  Die Jaap van Dissel denkt natuurlijk de lockdown wordt opgeheven laat ik maar weer over het klimaat beginnen anders raak ik buiten beeld. Als je echt iets aan het klimaat zou doen moeten ze wereldwijd beginnen met de bevolkingsgroei te stoppen.

 9. Winfrida

  Door die paar dagen dat wij eens echte warmte hebben? Het blijft Hollands weer.

 10. Rien E

  Hoe zit dat met die verdonkeremaande hittegolven uit de 20-ste eeuw?
  Ongeloofwaardig klimaat alarmisme, we gaan verdrinken! En dat met een gemiddelde gemeten zeespiegelstijging dixit hetzelfde rivm clubje van 2 mm/jaar. In een eeuw dus 200mm, gevolg hooguit natte voeten.

 11. Cootje

  Het klimaat is met 250 slachtoffers niets , de pandemie en het klimaat met de nodige natuurrampen moeten de wereldbevolking halveren. 4 miljard mensen op deze aarde is voldoende en kan het fok programma in Azië en Afrika een gezellig einde krijgen , al die zeemansgraven en genoeg producten schapen omdat er van de 4 een de overkant haalt , plus dat de natuur niet kijkt naar geld . Dus zonder aanziens des persoon getroffen worden door de machten van de natuur . Want nog 50 jaar bootjes toerisme gestaafd met een uitgebreid fok programma en gedoemd tot werkvee multinationals is kansloos , er moeten slachtoffers vallen om de boel te redden

 12. Mistgabel

  Hoe zit het eigenlijk met de zure regen.

  1. usb3.0

   Dat zit wel goed, de boeren hebben zoveel geïnvesteerd dat die weg is..

  2. Jack Flash

   Mistgabel@ Die zure regen is weg, net zoals de griep.

 13. kattekop

  Sinds wanneer heeft een viroloog verstand van klimaat.
  Zou zeggen, schoenmaker hou je bij je leest.

  1. Jack Flash

   Sinds corona gaan dierenartsen over de intensieve menshouderij.
   Viroloog was altijd al een vogelvrij beroep.

 14. Michael M

  Dat we aan het klimaat moeten werken is hard nodig ( deed Brazilië het maar, amazone afgebrand dat 5 keer de grootte van Nederland heeft en alsmaar doorgaat terwijl de bomen voor verkoeling zorgen en de planeet binnen enkele jaren dankjewel Brazilië met 12 graden stijgt ) Staan wij hier in Nederland vet te overdrijven met dat klimaat. Europa trek je bek eens open naar Brazilië. Timmermans is daar de geschikte kandidaat voor.

 15. Michael M

  Tussen haakjes ( overbevolking ) zorgt voor snelle klimaatverandering. Als we binnen 20 jaar 5 miljard extra mensen erbij hebben gaat het klimaat achteruit als een stroomversnelling.

 16. Lucky Luke

  Ik ben wel wat gewend, maar zoveel onzin wordt me te gortig. Er zijn geen wetenschappelijk bewijzen, helemaal niets, aleen statistische en daarmee kun je alles aantonen. Wat een zootje lapzwanzen die dit bedacht hebben, laat ze een vak leren en fatsoenlijk werk doen, want ze werden ook nog betaald om deze complete onzin uit te kramen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.