Jeugdzorg loopt op de klippen, Brabant kan kinderen geen veilig onderkomen meer geven

De situatie in de sector Jeugdzorg wordt steeds nijpender, dat blijkt uit de cliëntstop die Jeugdbescherming Brabant (JBB) vanaf maandag in gaat stellen. Kinderen die door de rechter onder toezicht of voogdij zijn gesteld, kunnen nergens in die provincie meer terecht omdat er te weinig jeugdbeschermers zijn.

Afgelopen woensdag stuurde JBB alle wethouders in Brabant een brief waarin zij meedeelden dat de rek er echt helemaal uit is, stelt Follow The Money. De eerstkomende drie maanden kunnen kinderen in nood niet bij hen terecht. “De werkdruk is hoog, het ziekteverzuim neemt toe, het verloop groeit, we krijgen nauwelijks reacties op vacatures en detacheringsbureaus hebben ook geen mensen meer”, aldus de JBB. Dat zijn exact dezelfde redenen als waar al jaren voor wordt gewaarschuwd, en toch gebeurt er niks.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Brabant is niet de eerste provincie waar zo’n signaal is afgegeven, Zeeland kampt namelijk met praktisch dezelfde problemen. En het lijkt erop dat deze situatie zich overal in Nederland voordoet, al is het op dit moment nog niet overal even ernstig. Maar the writing is on the wall, want ook in het oosten van het land zijn al signalen te horen van jeugdzorgorganisaties die te weinig geld krijgen van de gemeente, hun personeel zien vertrekken (en soms opnieuw in moeten huren als zzp’er) en zich steeds meer richten op de zwaarste doelgroepen omdat die het meeste opleveren. Dit is echt flink mis aan het gaan, zonder enig zicht op verbetering.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Jack Flash

  Ik denk dat de coronamaatregelen hier geen positieve bijdrage aan hebben geleverd.
  Jongeren beseffen steeds meer dat hun toekomst er niet bepaald rooskleurig uit gaat zien; het zal de ruttekliek een worst wezen.
  Misschien Carnaval op 1,5 meter. Om cynisch van te worden.

 2. Rieks

  Ik denk dat veel kinderen veel beter af zijn zonder jeugdzorg. Overigens denk ik sowieso dat de problemen die kinderen zouden hebben zwaar overdreven zijn. Er zijn genoeg recente studies verschenen waaruit blijkt dat onze jeugd de gelukkigste is, naar hun eigen oordeel. Maar met die studies zijn de jeugdzorg instellingen niet blij, het tast hun goedbetaalde baan aan. Met jongeren heb ik geen medelijden, ze hebben de toekomst voor zich.

  1. O.P.

   Rieks.. Kom met feiten, niet met aannames!

   1. halo1

    EEn feit is dat het sowieso een links onderwerp is…

    1. hans-e-pans

     Maak dat mensen, dus ook jongeren, van je afhankelijk worden en je hebt macht over ze.

     Jongeren zijn de volwassenen van de toekomst, het mes snijdt dus aan meerdere kanten.

     De linkse doctrine in optima forma.

   2. Rieks

    Feiten zijn die recente studies. Met wat googelen vind je die zelf wel.

  2. usb3.0

   “Er zijn genoeg recente studies verschenen waaruit blijkt dat onze jeugd de gelukkigste is”

   De jeugd is niet de “gelukkigste”, de jeugd moet wat meer een schop onder de kont krijgen net als heel veel ouders overigens.
   En ik ben geen voorstander van “jeugdzorg” jeugdzorg bestaat immers uit betaalde krachten

 3. O.P.

  Uit eigen ervaring…..
  Men wisselt heel vaak van begeleider voor kind vanwege eigen progressie (inkomen).
  Afspraken komt men niet na. Afgesproken OTS word verlengt i.v.m. veiligheid kind.
  Naderhand brief binnen… OTS verlengen niet nodig, kind heeft het goed.
  Bij JBB doen ze niet de dingen die ze moeten doen!!

 4. 56RdK

  Marktwerking, bezuinigingen en instroom van kinderen van buitenlandse afkomst.
  Ook addergebroed van terroristen (want die krijgen, ondanks dat die geheel voor het leven verknipt zijn en dus niet meer te behandelen, voorrang, dankzij idioten als een Kalverboer.)

  Tja, 1 en 1=2, dus …… met dank aan het CDA, D66, PvdA, VVD. Zij voerden de laatste decennia het beleid in dit land, Rutte c.s. bracht en brengt het land verder naar de klote.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.