Leeglopend CDA in totale paniekmodus: Ank Bijleveld gaat met “heel team” vertrekkende partijgenoten bellen

Het CDA begint het effect van het geklungel van hun partijbestuur en partijleider Wopke Hoekstra nu echt te voelen. Het vertrek van Pieter Omtzigt was voor partijleden de druppel om hun lidmaatschap op te zeggen. De situatie is kennelijk ernstig genoeg om de hulp van CDA-Defensieminister Ank Bijleveld en een heel belteam in te schakelen, in de hoop de vertrekkende partijgenoten van gedachten te laten veranderen.

Bijleveld zegt dat het wel meevalt hoeveel leden afscheid nemen van de partij, maar we weten allemaal dat je dit niet doet als het maar om een tiental mensen gaat. Bijleveld is samen met interim-partijvoorzitter Marnix van Rij en Wopke Hoekstra druk bezig om dagelijks met honderden CDA-leden te praten over de toekomst van de partij, en schijnbaar weten ze de groep twijfelaars op die manier niet te overtuigen.

Als het echt mee zou vallen dan had de partij zonder moeite (en zelfs met trots) tussentijdse updates gegeven over het ledenaantal, maar dat doen ze dus niet meer. Nee, in plaats daarvan hangt Bijleveld makkelijk anderhalf uur met twijfelende leden aan de telefoon om haar partij van de ondergang te redden. Ze zegt: “Ik merk dat de leden positief zijn en dat het in de loop van zo’n uur, anderhalf uur ook kantelt. Dat mensen allemaal zoiets hebben: we zetten de schouders eronder, het zal ons niet gebeuren dat de christendemocratie niet zal voortbestaan.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De hele operatie is uiteraard een belachelijk zwaktebod. Want de christendemocratie binnen het CDA is allang op sterven na dood, en geen telefoontje van Bijleveld naar boze leden kan daar enige verandering in brengen. Deze operatie met belteams draait dus maar om één ding: snel kiezers binnenboord houden voordat het CDA-rapport van de commissie-Spies uitkomt en het partijcongres is geweest. Dat gaat namelijk waarschijnlijk voor een nog veel grotere leegloop zorgen. En dan valt er weinig meer te verbergen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Cootje

  In de oude politiek hebben de geloofs en de socialisten alles gedaan wat hun kruishanger heeft verboden , misbruiken diefstallen fraudes oplichting verrijking vriendjes politiek , zijn allebei ridder te voet ,

  1. Lucky Luke

   Dat is ook de nieuwe politiek, dus er zal nooit iets veranderen. Mekaar de bal toespelen is politiek pür sang.

  2. Niet L niet R

   Kan het niet beter verwoorden!

  3. EvertB

   Ook na de oude politiek zullen heren en dames politici van alle partijen dingen doen wat de Here Jezus verboden heeft. Niets nieuws onder de zon. Dus.

 2. Paardenmiddel

  Ja, weer verkeerde keus. Iedereen had ontzag voor Omzigt en minachting voor de jonge. Ook het weggeven van ons belastinggeld door hoekstra is een verkeerde keuze. En waar is die 5 miljard gebleven.
  Dit is inderdaad een bananenkabinet.
  Vraagje: is er iemand die kan aangeven of dit kabinet in de afgelopen tijd een goed keuze heeft gemaakt, waar elke Nederlander van profiteert?…

  1. Monty

   ”Vraagje: is er iemand die kan aangeven of dit kabinet in de afgelopen tijd een goed keuze heeft gemaakt, waar elke Nederlander van profiteert?…”

   Geen enkel kabinet zal een goede keuze kunnen maken waar ELKE Nederlander van profiteert.

   Of denk je dat er een kabinet is die dit wel kan?

  2. Niet L niet R

   Ben bang dat men nog niets geleerd heeft, zitten vast geplakt aan het pluche!!

 3. nexit nu aub

  hoe kan het verkeren voor zo een sociale competente kundige partij , cynisme off, de strónt vlé®k heeft ook hier de voorspelling niet correct gedaan.

 4. Vrijedenkert

  Defensie kampt momenteel met grote personele problemen en financiële tekorten dus achterstanden in onderhoud en de inzetbaarheid niet op orde en mevrouw Bijleveld als minister van defensie gaat als een veredelde telefoniste partijleden bellen….
  Geeft aan dat er iets goed mis is met het landsbestuur, de minister heeft werk genoeg te doen op het ministerie en heeft in principe helemaal geen tijd om afvallige partijgenoten te bellen!

 5. Duckday

  Het CDA is gewoon de verkeerde weg ingeslagen. Het is gewoon niet zo n nette partij als men doet voor komen.Hoogmoed Waanzin en belust op macht .Ze hadden al een waarschuwing van de kiezer gekregen maar men heeft gewoon lak aan de kiezer dat merken we nu . Vriendjes helpen vriendjes aan dik betaalde banen. En men schuift alle schuld naar een ander.Dat hebben we gemerkt en nu nog toen de PVV opstapte uit het gedoog beleid geeft de PVV de schuld.Nee nu hebben we goed gezien en gemerkt dat het CDA de hoofdschuldige was .

  1. Niet L niet R

   Perfect weergegeven!!!

 6. Rieks

  Ik denk aan de tijden van Lubbers, ik meen dik 40 zetels. Je vraagt je af waar die CDA kiezers allemaal zijn gebleven. FVD, PVV….niet goed denkbaar.

  1. Fortiori

   Er overlijden nog wel eens wat kiezers. En vermoedelijk zijn er wat meer CDA’ers die daar mee te maken krijgen.

 7. Lucky Luke

  Grappig deze onwetendheid en onkunde. Nu doen ze net of weglopende leden een probleem zijn en willen daarmee verdoezelen dat ze zelf het probleem zijn, hoe dom kun je zijn

 8. Niet L niet R

  Het ouwe hedendaags bestuur heeft er voor gezorgd voor deze troep!Er is maar een duidelijke oplossing,niet deelnemen aan het te vormen kabinet, functies binnen de partij terbeschkking stellen!
  Geen miljonair meer opnemen in geen enkele functie !!!
  Het dan te vormen kabinet blijft niet lang zitten,CDA wonden likken en voorbereiden op de volgende verkiezing!

 9. Telos

  Het CDA kan zichzelf gewoon opheffen, er is absoluut geen verschil met D66, VVD, PvdA, GroenLinks of PvdD.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.