Open die grenzen maar! ‘Grote kans op verblijfsvergunning voor migranten door ruimere inzet mensenrechten’

Onderzoeker en jurist Bahija Aarrass promoveerde afgelopen dinsdag op het onderwerp migratie en mensenrechten. Eén van haar conclusies lijkt regelrechte juridische munitie te kunnen worden voor asieladvocaten. Zij meent namelijk dat er veel meer beroep kan worden gedaan op mensenrechten om migranten een verblijfsvergunning te geven.

Wil Eikelboom, advocaat en voorzitter van de Vereniging Asieladvocaten Nederland vond het proefschrift een eye-opener, zegt hij bij NPO Radio 1. En de conclusie is eigenlijk vrij simpel: ieder mens heeft volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) recht op godsdienstvrijheid en onderwijs. Als bijvoorbeeld een imam zijn geloof in een bepaald land niet kan belijden, dan zou dat in principe een gegronde reden voor een verblijfsvergunning kunnen zijn. Hetzelfde geldt voor een kind dat in het thuisland geen onderwijs kan krijgen.

Volgens Eikelboom zou dit ertoe kunnen leiden dat er meer mensen kans maken op een verblijfsvergunning. Het EVRM wordt op deze manier echter steeds meer een instrument om alles en iedereen tegen elke prijs maar binnen te halen. Landen die het goed voor elkaar hebben worden dan op den duur ‘gestraft’ door hun eigen verdrag, want meer immigratie legt ook steeds meer druk op de welvaart en de verzorgingsstaat.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het gaat nog spannend worden of rechters meegaan in de redenering van Aarrass. Het zou namelijk van de zotte zijn als een meisje uit Afghanistan helemaal naar Nederland ‘vlucht’ wegens gebrek aan onderwijs, terwijl een buurland ook voldoende scholing biedt. Maar met oorlogsvluchtelingen, waar het eigenlijk de bedoeling is dat ze worden opgevangen in het dichtstbijzijnde veilige land, zien we ook dat ze een flink stuk verder reizen dan strikt noodzakelijk. Dus er is waarschijnlijk toch nog een reële kans dat rechters hierin mee zullen gaan.

Of zoals NPO Radio 1 dus jubelend zegt: “In migrantenzaken zouden meer mensenrechten meegewogen kunnen worden. Gevolg kan zijn dat een migrant een grotere kans maakt om een verblijfsvergunning te krijgen.” Yikes!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. nexit nu aub

  en waar laten we al die kansloze dwazen ?

  geen huis
  geen baan
  geen opleiding

  wel gewoon de hand ophouden en gratis zorg waar de buurman voor werkt !

  minder , minder , minder !!!

 2. Eppo123

  DOM DOM DOM

 3. Mistgabel

  Ook al die deug(k)neuzen die hier voor zorgen een trap onder hun hol en het land uit mieteren.

 4. Niet L niet R

  Nog meer kansarmen asielzoekers onder leiding van Juffrouw Kaag binnen halen, Nederland helemaal naar de klote helpen!
  Er zijn grote problemen met kansarmen asielzoekers, deze verdwijnen in het criminele circuit, de cijfers liegen er niet om!
  En dan het probleem met de huizenmarkt, is dat niet alleen voldoende, om een stop in te voeren?

 5. 56RdK

  Grenzen dicht, geen opvang hier meer, geen gezinshereniging en uit de EU.
  Niet over zoveel jaar maar per direct!

  Want al die zogenaamde vluchtelingen leggen een té zware wissel op onze samenleving, ten aanzien van de gezondheidszorg, onze veiligheid en welzijn. Al tientallen jarenlang!
  Tijd dus voor een totaal andere koers!

 6. hans-e-pans

  Hebben wij Nederlanders, ja die van origine hier al generaties wonen, geen mensenrechten?

  Of hebben wij Nederlanders alleen de plichten om dit beleid te betalen?

  1. usb3.0

   Yep en yep

 7. usb3.0

  Marrrr-rakesh marra-kesh marra-kesh marra-kesh marra-kesh mar-ra-keh hesh

 8. Michael M

  Massa immigratie begon al in de tientallen jaren geleden en de linkse randdebielen weten maar niet van ophouden. Heb ik als niet-Hetero dan nog wel een veilig leven straks in Nederland als alles hier naartoe komt? Mogen de kasten weer klaarzetten. En de andere LHBTI? Uit de meeste landen daar waar migranten vandaan komen worden LHBTI gemarteld en vermoord. Er stond een heel stuk in de krant laatst in Nederland over wethouders welke een rondleiding deden in de binnenstad met een groepje migranten Syriërs. Posters van anders geaarden welke in de binnenstad hingen werd door dit groepje Syriërs gezien als: hebben jullie daar problemen mee? Wij kennen deze problemen niet daar waar wij vandaan komen. Waar eindigt Europa straks? Iedereen dat zijn plekje opeist? Zie de stammen oorlogen uit die landen. Religie oorlogen? Links is blind en doof. Wij willen hier in vrijheid blijven leven. Wij allemaal. Maar die vrijheid brokkelt langzaam af. Zie bijvoorbeeld niet-vrije landen als islamitisch Iran waar homo’s de doodstraf krijgen of in Tsjetsjenië waar ze worden gemarteld en vermoord. Waarom hoor ik links daar nooit over? Mensen welke bedreigd worden in hun eigen land en deze willen ontvluchten omdat hun regime moordlustig zijn, als je die vluchtelingen opneemt, dan begrijp ik dat. Neem nu Saoedie-Arabië die nemen geen vluchtelingen op. Best triest terwijl Europa over de afgelopen 10 jaar al meer dan 20 miljoen vluchtelingen en immigranten hebben opgenomen tegenover Saoedie-Arabië 567 vluchtelingen. Dan spoort Europa toch niet. Europa kan toch geen thuishaven worden om de hele wereld op te vangen? Kamervragen en debatten destijds over tentenkampen opzetten in die landen en ze daar helpen met geld werd eerder benoemd en ook dat is zeker alweer geschrapt. Neem nu de schijnheilige D66. Hypocriete partij met juffrouw Kaag. Waarom zien ze dat niet in. Geef gewoon niet teveel speelruimte aan linkse partijen.

  1. Eppo123

   Helemaal eens

 9. Bes Tolen

  Asielzoekersadvocaten hebben forse uurtarieven en hun werk is dat met veel herhalingen, die inderdaad goed werken. Maar mogelijk mag ik dat niet zeggen hoewel ja, hun positie is zo sterk en eeuwig dat niemand hen een strobreed in de weg kan leggen. Maar wel dit: als ik vroeger geweten had hoe Nederland en daarbuiten zich zo zou ontwikkelen als gebeurt, had ik me wel bedacht ooit een poot voor dit land uit te steken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.