Peilingen: CDA daalt naar historisch dieptepunt van 9 zetels – VVD en BBB profiteren

Het CDA zit flink in de electorale problemen. Dat bewijst de nieuwste editie van de maandelijkse peiling van EenVandaag en Ipsos. Het CDA keldert daarin met vier zetels van 13 naar 9, en bereikt daarmee een absoluut dieptepunt dat nog niet eerder gehaald was in de opinie-onderzoeken van de twee peilers.

Sinds het vertrek van Pieter Omtzigt zit de partij in zwaar weer, en verliezen de christendemocraten in rap tempo aanhang en enthousiasme. Vandaag nog werd bekend dat diverse CDA-raadsfracties wellicht liever aan de gemeenteraadsverkiezingen van aankomend voorjaar meedoen onder een nieuwe naam.

De zetels van het CDA lijken twee kanten uit te waaien: naar de VVD, die met 3 zetels stijgt naar 39 – vijf meer dan de partij momenteel heeft in de Tweede Kamer, maar ook naar BBB van Caroline van der Plas. De nieuwe plattelandspartij gaat van 2 naar 4 blauwe stoelen.

Verder dalen ook D66, PvdA, PvdD, VOLT en JA21 iets. Kleine plusjes zijn er voor GroenLinks, FVD, de ChristenUnie en DENK.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Rieks

  Beetje irrationeel gevoel. Ik ken de politiek van BBB niet zo gedetailleerd maar ik gun het die dame van harte, eerlijk en hardwerkend. Mag van mij nog meer groeien.

  1. Bunky01

   En dat ben ik helemaal met u eens. Hardwerkend en eerlijk dat zijn de juiste woorden.
   Ik voeg er nog aan toe; goed geinformeerd/ingelezen.

 2. Bunky01

  Ik hoop dat dit stelletje volksverlakkers binnenkort de genadeklap krijgt die ze een aantal jaren verdienen.

 3. Emma Louise

  Om verdere zeteldaling te stoppen zou men bij het CDA een leiderschapswissel kunnen voorbereiden. McKinsey Wopke, al met tegenzin deze rol opgedrongen, eraf en een terugkeer van aimabel en sociaal gezicht Hugo de Jonge.

 4. september

  Bij M.de Haan had het CDA maar 6 zetels.En er zijn voorlopig toch geen verkiezingen als het goed is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.