Problemen stapelen zich op voor pestkopclub CDA: lokale fracties willen niet verder onder partijnaam

Volgend jaar zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen, van oudsher een stembusgang waar het CDA vol op inzet. De partij geniet een gigantisch lokaal netwerk, maar deze wijdvertakte organisatie dreigt nu ineen te storten. De reden? De inhumane houding van de partij jegens Pieter Omtzigt doet veel lokaal betrokken CDA’ers twijfelen over welke te nemen stap in de nabije toekomst. Sommige afdelingen denken zelfs aan een splitsing of een naamsverandering. 

Het CDA staat op instorten. Peilers geven de partij niet meer dan zes zetels, intern is de onrust groot én ook lokale afdelingen zijn helemaal klaar met de landelijke partijtop. En laat nu net de lokale CDA-afdelingen de dragende kracht van deze partij zijn. In Deurne was men eigenlijk al helemaal klaar om zo langzaamaan te beginnen met de campagne voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Maar nadat Pieter Omtzigt had gebroken met de partij is de twijfel toegeslagen. Wel of niet doorgaan als het CDA is de grote vraag, zo valt te lezen bij de NOS.

De Deurnse afdeling deelt felle kritiek uit aan de landelijke top: “Het handelen van het landelijke CDA sluit niet bij ons aan. Met als dieptepunt hoe omgegaan wordt met kritische mensen in de eigen partij.”

Ook andere CDA-afdelingen twijfelen ernstig over de toekomst. Er zijn meerdere redenen waarom lokale politici en vrijwilligers helemaal klaar zijn met hún partij. Naast de treiterijen richting Pieter Omtzigt hekelen veel christendemocraten ook de ingeslagen koers van de partij. Klassieke standpunten lijken te zijn verwaterd. Zo ziet men in het teleurgestelde noorden niks meer terug van de ‘boerenstandpunten’: “Hier voelen mensen zich al jaren in de steek gelaten door de partij. Een kleinere veestapel? Dan ook een kleiner CDA.”

Interim-partijvoorzitter Marnix van Rij is nu als een bezetene het hele land aan het afreizen om lokale afdelingen koest te houden, of een luisterend oor te bieden voor hun kritieken. Maar dat is natuurlijk rijkelijk laat. De affaire-Pieter Omtzigt lijkt de doodsteek te worden voor de partij. Veel christendemocraten zijn al langer niet te spreken over de koers van de partij én nu ook nog is gebleken dat de partijtop nul respect heeft voor hardwerkende en kritische Kamerleden zijn ze er helemaal klaar mee.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De Omtzigt-storm lijkt voorlopig nog niet te gaan liggen. Na de gemeenteraadsverkiezingen zou er nog wel eens een desolaat en totaal gedecimeerde CDA kunnen overblijven. Ruïnes van wat ooit een grote en trotse volkspartij was, maar nu een splinterbeweging waarin iedereen elkaar naar het leven staat.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Emile Takma

  “ lokale fracties willen niet verder onder partijnaam”

  Nee, een paar twijfelen daar over, Bart.

  1. Rood

   FTO Van Velenamen

  2. Cootje

   Met de snelle media en de snelle info vallen alle fatsoenlijke partijen door de mand , een old boys netwerk opzetten en daar gebruik van maken politici zitten er voor hun carrière niet voor hun ideologie , misschien zondag voor in de kerk , en de rest van de week alles wat hun kruisganger verboden heeft . Mensen zijn het vertrouwen in de politiek totaal kwijt , de Nederlanders is geen held waren ze ook niet in Srebrenica maar een meeloper kijken of een ander het opknapt dat noemen ze polderen , in Frankrijk zijn de vakbonden ouderwets en kan er geen ene hervorming slagen , maar daar mogen wij voor werken , gaan die Fransen wel met hun 55/62 ste aan de middellandse zee zitten , en zeggen bedankt Nederlandse sloofies

 2. Piet Klein

  Het is klip en klaar. Het CDA kan alleen zich zelf nog redden door afscheid te nemen van Hoekstra, een nieuwe leider aan te stellen die Omtzigt weer in de partij krijgt. Consequentie is dat men ook afscheid zal moeten nemen van Rutte IV. De beste methode is om dit snel te regelen zodat er helderheid is. Of dat gaat gebeuren dat is maar de vraag. Maar dit is de route waarbij het CDA de schade kan beperken. Doet ze dat niet dan zal het CDA nu uiteen vallen. Het CDA kan nog wel buigen op een fractie in de Tweede Kamer en Eerste Kamer waarmee ze in Rutte IV zou kunnen stappen. Men zal in deze route hopen dat de beschadiging langzaam vermindert door de tijd. Echter zowel PvdA als CDA blijken na een Rutte kabinetten tot nu toe altijd te verliezen. Het CDA was een partij die in potentie het had kunnen winnen van Rutte maar altijd in de aanhangwagen ging zitten, zich liet wurgen door een regeerakkoord en daarmee vooral de kiezers vergetend. De kansen voor het CDA zijn niet trefzeker omdat haar electoraat traditioneel was en sterk gelieerd was aan kerken die hun voor een groot deel zijn kwijt geraakt. Toch zijn er voldoende kansen omdat nieuwe partijen als D66, Groenlinks merkwaardige partijen zijn die op inhoud zwak zijn en rare standpunten en media performance hebben. Er is een duidelijke behoefte aan een midden partij die bereid is op te komen voor de kiezer, politieke correctheid en partijkartel weet achter zich te laten. Als het CDA snel handelt kan zijn haar lokale afdelingen binnen boord houden.

 3. Rood

  Sowieso opheffen!

 4. Duckday

  NIEUWE verkiezingen Stoppen met die leugennaars hoogmoed waanzin politiek.
  MEn is niet voor dit land bezig of de bewoners NEE eigen ik speeld de HOOFDROL
  De Ene partij is vrwaander dan de andere VVD Rutte Stickerboek D66 promatie film van de leider men is volledig de weg kwijt. Dit land staat op instorten De hoofdpersonen geilen op een baan bij de EU

 5. Cootje

  Heerlijk toch de zogenaamde fatsoenlijke partijen die vol de maat wordt genomen en zo heerlijk persoonlijk op de man gespeeld . De beerput is open en telkens als het even rustig wordt komt er weer leuk nieuws naar buiten , PvdA is al terug naar een klaverjas club nu de christen Democraten naar het niveau van een kleine Dam vereniging , van Rutte ligt er nog genoeg explosief materiaal onder het vloerkleed dat gewoon met mondjes maat in de openbaarheid komt . En de fatsoenlijke clubjes van de laatste 75 jaar die eigenbelang voorop stelde en een spoor van vernieling achterliet , worden langzaam geëlimineerd tot bijzetsels nu de VVD nog waar de lijken nog uit de kast moeten komen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.