Trotse Zwitserse politici komen wél gewoon voor hun land op: ‘We willen niet de pinautomaat van de EU worden’

De populaire Zwitserse politicus Thomas Aeschi (SVP) is helemaal klaar met de Europese Unie. Want, zegt hij, als Brussel zijn zin krijgt eindigen de Zwitsers als “de pinautomaat van de EU.” Dat willen de inwoners van dit schitterende bergstaatje ten koste van alles voorkomen. Ongelooflijk genoeg vinden die gewone burgers hun politici daarbij aan hun zijde. Want ja, in Zwitserland zijn er nog wel politieke leiders die de belangen en meningen van hun volk serieus nemen. Daar wél.

De Quote van de Week van Omroep ON! komt deze week van Thomas Aeschi, “de meest populaire politicus van Zwitserland” van de ‘rechts-populistische‘ (en grootste!) partij van dat land, de SVP. “Ik kan voelen, en ik denk anderen ook, dat de publieke opinie [over de relatie met Brussel, waarmee de onderhandelingen onlangs werden stopgezet] is veranderd vanwege de problemen van de EU: de hele schuldencrisis, armoede in het Zuiden en Oosten van de EU. Veel Zwitsers zijn bang dat de EU Zwitserland behandelt als een pinautomaat en dat ze verwachten dat de Zwitsers overmatige geldsommen gaan betalen om de EU te financieren.”

Daarom heeft Zwitserland onlangs de onderhandelingen met de EU over een nieuw, alles behelzend akkoord, beëindigd. Want zomaar even geld overmaken aan die mafketels in Brussel, en aan de onverantwoordelijke zielen in, zeg, Italië, Frankrijk, Spanje, Bulgarije en wat dies meer zij, tja, daar hebben ze terecht geen zin in.

De EU wilde in de onderhandelingen onder meer vrij verkeer van personen en goederen. Maar de Zwitsers zijn niet achterlijk. Die beseffen heus wel dat als ze daar eenmaal mee akkoord gaan, de soevereiniteit van hun land onomkeerbaar is aangetast. Want nee, Zwitsers zijn niet achterlijk. Zíj́ niet. Want zij begrijpen maar al te goed hoe dit spel gespeeld wordt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Wat zou het geweldig zijn als Nederland ook dit soort leiders had. Maar nee. Wij moeten het doen met Mark “Build Back Better” Rutte en Sigrid “droomcoalitie met GroenLinks!” Kaag. De Zwitsers willen dan weliswaar niet de EU-pinautomaat worden, maar wij Nederlanders staan kennelijk maar wát graag klaar om die functie te vervullen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. rafi

  Blijkbaar is de vrijheidsliefde in Zwitserland nog net zo levendig als ten tijde van het Geneve van Calvijn. Was het calvinisme hier ook nog maar zo sterk als in de 16e eeuw. Dan zouden we nu zeker niet accoord gegaan zijn met een EU in de huidige vorm. Hooguit met een los soort van Hanzeverbond, iets zoals de EFTA.

  1. Eppo123

   eens

 2. halo1

  Het contra-argument is natuurlijk altijd “het levert ons zoveel op!” Probleem blijft dat cijfers hier altijd moeilijk hard te maken zijn.. maar de nadelen wel degelijk: duur, crimineel, identiteitsverlies.

  1. Eppo123

   eens

 3. CZ

  Logisch, want politicus in Zwitserland is gewoon een baan, in dienst van het volk.

 4. alla-af sn-akbar

  Is er tenminste nog een plekje in Europa waar je naar toe kan als de rest zowel maatschappelijk als financiel in een enorme puinhoop veranderd is. Die puinhoop staat in ieder geval al goed in de steigers.

 5. Cootje

  De oude politieke clubjes hebben Nederland vernacheld en gemaakt tot een bananen republiek hebben zich bewust overgeleverd aan de mafkezen van een Europa en de daaraan verbonden macht , als een gewone burgers is gaat Google wat Nederland de laatste 15 jaar aan garantie heeft verstrekt aan het malafide Europa dan is het begrijpelijk dat Rutte geen nazaten maakt , als deze uitgevoerd moeten worden mogen zij de eerste 100 jaar voor die dievenbende werken ,alles in dienst van de multinationals die met de invoering euro hun buitenlandse valuta’s in eens zagen afgedekt door de Europese blasting betaler , Rutte heeft de doodsklap van Nederland op zijn geweten die laat polderde idioten tot hun 67ste werken voor de broeders van zuid Europa .de Engelse lachen zich binnen 5 jaar te pletter en het failliete Europa staat in de rij om de Engelse te mogen beleveren .,en de Zwitsers en de Noren weten toch wel dat zulke rijke landen niet zonder leveranciers komen te zitten. Onze Pinokkio geloofd meer in het corrupte Oekraïne , maar de komende jaren gaat het schip zinken onder de schuldenlast en dan was Corona maar een incident

 6. AidemediA

  Één europa, NEE NEE NEE, Geld naar de eu, MINDER MINDER MINDER. Uit de eu, JA JA JA. Zwitsers goed bezig? JA, want de opvreters uit zuid europa hebben nooit genoeg. Als ze geld krijgen dan wordt dat verpatst aan linkse hobby’s. Zoals het veel te vroeg met pensioen laten gaan van grieken en fransen. Het ongebreideld binnen laten van asielzoekers, lees GELUKZOEKERS, door vooral de duitsland en nederland. Het e.p. al jaren onnodige heen en weer verhuizen van frankrijk naar belgië. Het door sommige lidstaten invoeren van tol op de snelwegen. Het invoeren van een zware belastingdruk, die ze dan verhoging btw noemen, om weg te geven aan de armoedzaaiers. De europeese centrale bank die het voor elkaar heeft gekregen om te zorgen dat wij geen rente meer ontvangen op ons spaargeld en onze pensioenreserves. Zomaar een paar redenen om een Nexit te bewerkstellen. Dan heb ik nog niet eens gehad over het europese zwabberbeleid m.b.t. de corona aanpak. Of één europees leger invoeren, onder leiding van de duitsers. Niks geleerd van het nog vrij recente verleden. Geef een duitser een wapen en berg je maar. In de vorige eeuw hebben ze tot tweemaal toe bewezen, levensgevaarlijk te zijn. De firma list en bedrog kan nog een hoop leren van deze europese gekte.

  1. Cootje

   Volgens mij ben je nog de helft vergeten van de dievenbende . En leider Pinokkio probeert zijn hachje te redden , maar die krijgt het moeilijk zonder vrouw Merkel , en macron ook want die is gewend oudere vrouwen met enkele vingerbewegingen tot grote hoogte te brengen , de jeugd moet die mafkees uit Frankrijk niet , maar Rutte kan met kaag maar Rutte kan ook met jetten Rutte is van alle markte thuis , en hij is soms vergeetachtig maar zijn beleid is ook altijd van een demente geweest .

 7. RvdBe

  Zwitserland zit niet in de eu en heeft een werkende directe democratie en doet het op allerlei vlakken gewoon erg goed.
  Een doorn in het oog van de eu communisten die dit “slechte” voorbeeld uiteraard liever niet naast de deur hebben, bang dat ze zijn dat omliggende lidstaten besmet worden.

 8. Gebande K0K

  Zwitserland, daar wil je als modaal verdienen de buitenlander niet wonen.

 9. 56RdK

  Zwitserland wil behoud van eigen cultuur, rechten, souvereiniteit. Geen doorgeslagen waanzin zoals wij dat nu ervaren. Wij zijn als land verloren, zij niet!

 10. Lay down your souls to the gods rock and roll

  De EU WAS!!!! niks, de EU IS!!!!niks en de EU wordt nooit wat. Het is een instabiele Clan die naarmate er meer landen bij komen alleen maar instabieler wordt. Komt ook nog eens bij dat die landen samen met de Oost en Zuid Europese landen ook permanent aan het EU infuus zit. Waarbij de 4 netto betalende landen -waaronder ook Nederland- voortdurend de portemonnee moeten trekken bij economische crisis of recent de corona crisis. Zwitserland heeft volledig terecht geweigerd om de pinautomaat van Europa te worden, maar Zwitserland zit in de EVA in een luxe positie dus. Als Oost en zuid Europese landen er een zooitje van maken dan zijn HUN!! verantwoordelijk, en NIET!!! wij. Belasting geld opgebracht in Nederland moet binnen Nederland worden besteedt en NIET!!! blindelings over de grens worden gegooid naar Landen die notabene als bevolking rijker zijn dan wij. Helaas slaapt de Nederlandse bevolking en kiest voortdurend op partijen die nagenoeg niets met Nederland heeft : EU belang ten alle tijde boven Nederlands belang. Terwijl het andersom moet. Helaas EU kritische partijen worden niet mee samen gewerkt want die zijn te pro Nederland en zitten voor altijd in de oppositie. “Wij zijn als land verloren” niet helemaal Zwitserland heeft geweigerd en er hoeft nog maar 1 netto betalend EU land te weigeren en dat is voldoende voor de ondergang van deze Clan. Liever een sterk onafhankelijk Nederland, dan een sterk afhankelijke zwak Nederprovincie van Europa. Nederland gaat volledig ten onder door maar lid te MOETEN!!! en WILLEN!!!! blijven van deze Clan. Internationalisering???? WEG ERMEE!!!!!! EVA FOREVER, EU NEVER!!!!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.