Universiteit vindt sterrenkunde ‘racistisch’: ‘Zwarte gaten hebben alles te maken met huidskleur’

Cornell University in de Amerikaanse staat New York heeft afgelopen voorjaar studenten een keuzevak gegeven over het verband tussen het universum en racisme. Het verwijt is dat zwarte gaten wel degelijk iets met ras te maken hebben, zo schrijft de universiteit op hun website:

“Volgens conventionele wijsheid heeft het “zwart” uit “zwarte gaten” niets te maken met ras,” schrijft Cornell University: “Natuurlijk kan er geen verband zijn tussen de cosmos en het idee van raciale zwartheid. Of toch wel?” Volgens de opstellers van het vak wordt zo’n verbinding door kunstenaars en fictieschrijvers juist maar al te vaak “expliciet” wel gemaakt. “Theoriescheppers gebruiken astrologische concepten zoals ‘zwarte gaten’ en ‘event horizons’ om de rassengeschiedenis op creatieve wijze te interpreteren.” Ook muzikanten zouden zwartheid “oproepen” door ruimtekundige thema’s, denkt Cornell.

Wie zich had ingeschreven voor het vak, kon er drie studiepunten mee verdienen. Het vak stond open voor studenten sterrenkunde en vergelijkende literatuur.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

  1. Adriaen van Bergen

    Mensen zijn niet zwart maar bruin.

  2. DutchOutlaw

    Ik zie de toekomst zwart in met dit soort slappe geleuter.

  3. Niet L niet R

    Hoe ziekelijk moet je zijn, om een zwart gat in de natuur, racistische te benoemen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.