Versplintering Omtzigt-vermorzelmachine CDA vordert gestaag: kritische leden dwingen partijcongres af

Het blijft rommelen binnen de gelederen van het CDA. Gisteravond laat werd bekend dat het minimum ledenaantal om een partijcongres te organiseren ruimschoots is behaald. Het officiële verzoek zal vandaag worden ingediend bij het bestuur. De hoge partij bobo’s mogen zich gaan verantwoorden aan de tal van kritische leden die helemaal klaar zijn met de gang van zaken, zeker na het vertrek van Pieter Omtzigt.

De grote christendemocratische partij van weleer staat op het punt van instorten; van normale partijleden tot aan lokale politici en bestuurders, veel leden willen dat het hele verhaal op tafel komt te liggen. De partijtop moet zich verantwoorden én een politiek congres is bij uitstek de beste gelegenheid hiervoor. Zo’n 500 CDA-leden hebben zich achter deze oproep geschaard en zullen vandaag een officieel verzoek indienen.

Dit soort chaotische taferelen doet natuurlijk direct denken aan de situatie van de partij in 2010, want ook toen rommelde het enorm intern. Het grote verschil is natuurlijk dat veel partijleden al maandenlang, via de media, hebben meegekregen hoe een uitmuntend Kamerlid van hún partij zowel door het kabinet als de eigen partij ziek én weggepest is.

Het recent gelekte Omtzigt-rapport liet pijnlijk zien, aan de hand van onder meer screenshots van interne appgroepen, dat er een enorme tweedeling is in de partij.

Een nieuw partijcongres kan de partij alleen maar nog meer schade berokkenen. Veel leden vinden het een schande hoe men is omgegaan met Omtzigt, dus er zullen flink wat koppen moeten rollen om het vertrouwen in de partij te herstellen. Ondertussen lijkt de partijtop zelf vooral bezig te zijn met de kabinetsformatie. Die houding zal terugkomen als een boemerang. Het beruchte partijcongres in 2010 heeft de partij weinig goed gebracht, en voor jarenlang tot op het bot verdeeld. Maar het aankomende partijcongres kan de partij wellicht definitief haar machtsstatus kosten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Gebande K0K

  Bart brabbelt: De grote christendemocratische partij van weleer staat op het punt van instorten; van normale partijleden tot aan lokale politici en bestuurders, veel leden willen dat het hele verhaal op tafel komt te liggen.

  500 van de 37.000 hebben een partijcongres aangevraagd.
  Er is nog niemand, zelfs zijn eigen vrouw niet, welke zijn voorbeeld gevolgd hebben.

 2. EmiIe Takma

  Ik ben benieuwd hoe dit zal aflopen.

 3. Monty

  Als alle partijen dezelfde partij structuur als de PVV hadden, was dit allemaal niet nodig geweest.

  Dan had de partijleider alles beslist.

 4. Meriadoc Brandebok

  Het zal me niets verbazen als Omtzigt na zijn burn-out weer terugkeert bij het CDA. Een lijmpoging staat ongetwijfeld reeds op stapel. Zijn vrouw blijft bij het CDA. Op het congres zal gemasseerd en geolied worden.

  Het CDA komt wel weer terug. De CDA-stemmers moeten ergens heen als de massa-psychose-Omtzigt voorbij is.

 5. nexit nu aub

  de gristelijke hypocrieten hadden een grote gore bek over giften aan de PVV maar blijken zelf dit trucje ook te kennen. Grote gevers bepalen de koers van het CDA zoals nu blijkt. Giften tot 1 miljoen in stilte parkeren !

  Cda en democratie , een contradictie. Hypocriet volk welke wijst naar een ander maar geniepig precies hetzelfde doet.

  1. Monty

   ”Grote gevers bepalen de koers”

   Gelukkig dat jij dit ook ziet en onderkent dat dit dus ook bij Wilders speelt.

   Invloeden van uit het buitenland moet je niet willen in de Nederlandse politiek.

  2. Monty

   ”maar blijken zelf dit trucje ook te kennen.”

   Jij dacht dat Wilders dit trucje alleen kende zeker.
   Misschien hebben ze het van Wilders geleerd.

 6. EvertB

  Het CDA van de naamchristenen probeert al twintig jaar lang de zorgenloze VVD rechts in te halen. Als apotheose werd onder Verhagen, Bleker en Camilleke-ik-mep-mijn-vrouw-niet-Eurlings de samenwerking met de PVV aangegaan.
  Het CDA heeft de oude principes – rentmeesterschap, omzien naar de kleine luyden – vrijwel compleet afgeschaft. Ze is teveel gaan leunen op de agrarische hoek en had slechts oog voor de macht.

  Opvallend genoeg praktiseert zij op lokaal niveau nog wel zoveel mogelijk de oude uitgangspunten. Dat verklaart dan ook de gapende kloof tussen Den Haag en regio.

  1. Meriadoc Brandebok

   Van het CDA kan men zeggen dat zij hun principes hebben behouden. D66 heeft deze echter allemaal weggegooid zodra er een plekje vrijkwam in het pluche. Denk bijvoorbeeld aan het referendum.

 7. Emma Louise

  Het gewetensvolle deel van het CDA laat de top van de partij verantwoording afleggen. De vis begint te stinken bij de kop. Dat weet men in die kringen heel goed.

 8. right

  Integriteit is een begrip, een gedragscode welke in de praktijk niet wordt gebezigd!
  Vooringenomenheid en eigenbelang zijn de standaard drijfveren van de (elke) macht.
  Politici belichamen een niet bestaande morele menslijke standaard van de massa, dat is echter inherent aan de ‘mens’.
  Het is wat men in de volksmond de ‘duivel’ noemt!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.