VVD en CDA bekennen kleur, nemen GroenLinks-plannen over en zetten in op ‘groene industrie’

De VVD en het CDA willen in het volgende kabinet volop in gaan zetten op ‘groene industrie’. Ze willen de CO2-uitstoot bij de grote industrie beperken door ze te stimuleren om hun productieprocessen om te gooien. Daarmee volgen ze de lijn van Groenlinks.

Grote industriële bedrijven zijn verantwoordelijk voor een kwart van de CO2-uitstoot, dus op zich is het logisch dat klimaatbeleid zich daar op zou moeten richten, in tegenstelling tot de pietluttige voorstellen voor burgers waar veel linkse partijen de afgelopen jaren mee zijn gekomen. Hartstikke ‘leuk’ dat de burger wat minder vlees moet eten, korter moet douchen en meer moet fietsen, maar het maakt natuurlijk geen bal uit als Tata Steel half IJmuiden bedekt met gore fijnstof.

De VVD en het CDA zijn nu dus van plan om de lijn van GroenLinks te volgen als het aankomt op daadwerkelijk resultaat, meldt de NOS. Ze zijn er kennelijk heilig van overtuigd dat die bedrijven hulp nodig hebben bij het vergroenen van hun industrie, wat waarschijnlijk neerkomt op flinke investeringen (betaald met belastinggeld).

Concrete bedragen en effecten worden niet genoemd, maar je kunt er donder op zeggen dat weer miljarden euro’s zal gaan kosten en dat de rekening bij de burger terechtkomt. Bedrijven kunnen namelijk niet continu door blijven produceren terwijl er allerlei aanpassingen aan het productieproces moeten worden gedaan. De boel komt stil te liggen, energienetwerken moeten nog worden gebouwd en infrastructuur zal moeten worden uitgebreid. Tegelijkertijd zal er ook rendement moeten worden behaald voor aandeelhouders, wat betekent dat de prijzen van producten zullen stijgen.

De burger zal dus eerst geld op moeten hoesten voor de veranderingen, om vervolgens meer te moeten gaan betalen voor hetzelfde product ‘maar dan groen’. Als dan ook nog eens blijkt dat de ‘niet-groene’ variant van het product van een concurrent goedkoper is, dan wordt het helemaal een feest.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Maar goed, dat zien we dan wel weer. Laten we eerst genieten van al die VVD- en CDA-stemmers die nu de beleidsspeerpunten van GroenLinks door de strot gedrukt krijgen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Pauline Kummer

  Het moest er een keer van komen, blijven wachten tot 2100 is geen doen.

 2. vlekkenoplosser

  hahahahaha , wat een sukkels , straks staat de volledige politiek voor @@p omdat blijkt dat de industrie (en de huishoudens) niet zonder aardgas kunnen.

  We kunnen nu het elektriciteit niet eens meer garanderen terwijl nog geen 9% elektrisch is. De opportunisten en populisten blijven fake news verspreiden.

  1. hans-e-pans

   Kan iemand een voorzetje geven wie dit allemaal moet gaan betalen?

   Ik weet het al wel, ze zullen het wel onderbuikgevoel noemen.

   1. vlekkenoplosser

    u zit op ongeveer 1500 euro investering per jaar per huishouden en daar komt verhoging van uw vast recht overheen want een beetje warmtepomp is aangesloten op 3 x 35 A of 3 x 50A dus tel er nog eens 1500 per huishouden bij op. Heel snel zitten we op 3000 euro per huishouden per jaar.

    K N E T T E R G E K !

 3. Emma Louise

  Wij zien hier het succes van maatschappelijke krachten. Mijn linksliberaal Rutte was al gecharmeerd van de vooruitstrevende ideeën van GroenLinks. En sinds de pientere mevrouw Minnesma van Urgenda twee keer bij Rutte op bezoek is geweest, is onze premier helemaal overtuigd geraakt. Een stukje persoonlijke onderwijzing versnelt de drang om actie te ondernemen. Zo werkt het gelukkig bij Mark.

  1. halo1

   Je kan net zo goed zeggen dat hij een ruggegraat van niks heeft..het loopt waarschijnlijk nog slecht met hem af. Plannen kosten 8 miljard per jaar.

 4. Rieks

  Wat valt er nog te kiezen als ook CDA en de VVD die waanzinnige plannen van Groen Links vernemen? We zijn uitgeleverd aan Urgenda. Waar is het gezonde verstand bij de VVD en het CDA? Wat mij betreft kunnen we hen doortrekken.

 5. staleo

  Paula Kummer , Emma Louise
  Op zich is wat aan de industrie doen een goed streven, alleen onbetaalbaar want via de regering moet de burger toch het leeuwendeel hiervan opbrengen.
  Misschien als we ook flink inzetten op het terugdringen van illegale immigratie, sparen we veel geld jaarlijks om aan de vergroening te besteden.
  Ook heeft veel minder immigratie ook het voordeel van minder huizen bouwen, minder drukte etc.
  Jammer dat geen enkele regeringspartij hier ook maar iets over durft te zeggen, terwijl dit een van de oorzaken is van alle problemen waar ons land mee zit.

 6. yellow thread street

  Bedrijven zullen niet op deze dure verplichte investeringen wachten en tijdig hun laatste productie verplaatsen naar het oostblok of azie waar deze onzin niet speelt.
  Ondertussen worden boeren uitgekocht en landbouwgronden worden volgebouwd met huizen.
  Straks produceren wij niets meer, geen werk, geen inkomsten, we zullen alles wat we gebruiken moeten importeren.
  De enige industrie die goed loopt is de import van gelukszoekers, hiervoor aan geld geen gebrek, compleet gestoord.
  We zijn op weg naar een 3e wereldland, met dank aan Rutte en Kaag en hun vriendjes in Brussel.

 7. Emile Takma

  Mooie doorbraak.

  Het gaat nu snel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.