VVD en CDA staan klaar om GroenLinks te omarmen in kabinetsformatie: soepeler en minder zuur dan PvdA

Als GroenLinks wil, kan de partij direct kabinetsonderhandelingen starten met VVD, CDA en D66. Dat is de boodschap die onderhandelaars van VVD en CDA via De Telegraaf meegeven aan GroenLinks. Momenteel is behalve de partij van Jesse Klaver ook de PvdA van Lilianne Ploumen nog in de race om aan te schuiven bij informateur Mariëtte Hamer, om een kabinet te vormen met het “motorblok” van de drie grote middenpartijen.

GroenLinks geniet steeds duidelijker de voorkeur boven de PvdA, omdat de partij zich “soepeler” opstelt, zo laten anonieme VVD’ers en CDA’ers weten aan de media. Bovendien tonen de adjudanten van Klaver zich minder “zuur” dan hun sociaaldemocratische collega’s. Langzaam maar zeker beginnen de liberalen en christendemocaten daarom wel brood te zien in het vormen van een kabinet met GroenLinks, ondanks de schat aan bestuurservaring die de PvdA heeft.

Tot een doorbraak heeft de uitgesproken voorkeur voor GroenLinks nog niet geleid: aan de formatietafel houdt de linkse partij zich nog altijd vast aan de PvdA. Zoals de twee al sinds de verkiezingscampagne aangeven: ze gaan of allebei in een kabinet, of allebei niet. Van dat standpunt zijn ze nog niet afgeweken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. struisvogelpolitiek

  GroenLinks in de coalitie??? Dan zit de moslimbroederschap vuistdiep in de regering. Dan staat Nederland binnenkort op de lijst van verboden terreurorganisaties.

 2. rexm

  Steeds meer van die prutsers in de coalitie, me kaar het ligt in de ogen niet gunnen.
  Hassan Klaver die natuurlijk zijn zin niet krijgt en zich als een snotneus gaat gedragen.
  Men heeft nog steeds niet door dat alleen nieuwe verkiezingen het redden en die bedriegers van het toneel verdwijnen.

 3. plakband

  Het partijkartel is van mening dat de PvdA een schat aan ‘bestuurservaring’ heeft. Dat geldt dan natuurlijk ook voor VVD, CDA en d66. Maar kijk eens hoe diep het land gezonken is met al die zg ‘bestuurservaring’. Slinkse incompetente topambtenaren maken de dienst uit. Het partijkartel is alleen bezig met hun eigen baantjescarrousel en imago. Voor goedwillende jongeren is er geen toekomst meer in Nederland. Hongarije, Polen en Denemarken bieden nog een vrije toekomst. De greep van de EU is daar nog minder verstikkend en Polen verlaat over 12 jaar de EU.

 4. StemPzeweg

  In Oostenrijk regeren de Groenen ook samen met de conservatieven. In Duitsland binnenkort ook

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.