Wat nou gerechtigheid?! Humeyra-slachter Bekir E. komt er vanaf met 20 jaar cel: “Schokkende daad”

Het Gerechtshof in Den Haag heeft Bekir E., die in 2018 de zestienjarige Humeyra op buitengewoon vreselijke wijze executeerde in die fietsenstalling bij haar Rotterdamse school, veroordeeld tot twintig jaar cel. Dat was precies wat het OM eiste… en die eis bewijst dat het strafrechtsysteem in Nederland nog altijd gebroken is. Zo’n man als Bekir dient de rest van zijn leven vast te zitten. Niet 14 jaar (zoals zijn eerste veroordeling), en niet twintig jaar. Levenslang, en hooguit als alternatief dertig jaar. Punt. Oké, ook dat is niet genoeg, maar het is beter dan de 20 die hij gekregen heeft.

Het Hof in Den Haag vindt ongetwijfeld dat het heel hard heeft opgetreden. In eerste aanleg had de rechtbank namelijk besloten dat kindermoordenaar Bekir E. veertien jaar vast moest zitten – met dwangverpleging. Het Hof is daar overheen gegaan, en heeft hem zes jaar meer gegeven.

De redenering van het Hof is dat er overduidelijk sprake was van een “vooropgezet en doordacht plan.” De rechtbank dacht daar nog anders over. Het Hof wijst daarbij, aldus Nu.nl, op “de doelgerichtheid van het handelen van de verdachte” en ook op “de wijze waarop” Humeyra “om het leven is gebracht.” Want Bekir E. sloeg niet in één keer in een doldwaze bui toe. Nee, hij stalkte haar en had haar meerdere keren met de dood bedreigd.

Sterker nog, hij had haar zelfs foto’s gestuurd van het wapen dat hij had aangeschaft!

Het Hof concludeert dat deze brute moord een “schokkende daad” was die ook nog eens voor “grote maatschappelijke beroering” heeft gezorgd in Rotterdam en daarbuiten.

Dat klopt natuurlijk helemaal. Maar als je dat erkent en meerekent, dan is het natuurlijk volstrekt belachelijk dat deze koelbloedige moordenaar er met twintig jaar cel en tbs van af is gekomen. De maximale straf voor doodslag is tegenwoordig 25 jaar. De maximumstraf voor moord – iemand met voorbedachte rade, willens en wetens van het leven beroven (zoals hier dus het geval is) is 30 jaar. Dat was tot 2006 nog 20 jaar, maar dat werd toen verhoogd naar 30 jaar, als alternatief voor de levenslange gevangenisstraf die dit soort tuig natuurlijk eigenlijk verdient.

Want ja, ook levenslang is in Nederland een optie. In 2005 kreeg Mohammed B. bijvoorbeeld levenslang voor de moord op Theo van Gogh. En zo zijn er meer voorbeelden. Zie ook Marcel T., de moordenaar van Louis Seveke. Oké, in dat soort gevallen ging het om terroristische aanslagen dan wel om daders met een (lange) justitiële achtergrond, maar toch. Bekir E. was óók al veroordeeld voor stalking, en had het overduidelijk al lange tijd voorzien op Humeyra.

Twintig jaar is gewoon niet voldoende voor een man als Bekir E. Hij heeft Hümeyra willens en wetens geëxecuteerd. Ook het Hof vindt dat hij dit van tevoren besloten had, en daarna bewust in actie is gekomen – bewust naar de school is gegaan, bewust een wapen bij zich had, en bewust heeft toegeslagen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Dat zo’n moordenaar dan over een jaar of twintig mogelijk weer vrijkomt (hoewel er ook tbs bij zit, godzijdank) is natuurlijk te zot voor woorden. Dit soort lieden verdienen ieder recht op een vrij leven op het moment dat ze de trekker overhalen. Bekir E. mag dus nóóit meer vrijkomen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. P. Puk

  Dit monster had levenslang moeten hebben. Nu 20 jaar en TBS met dus de kans, dat hij ooit nog een keer op straat komt rond te lopen. Hopelijk gaat dat niet gebeuren.

 2. Klaus Schwab

  Hij heeft ook TBS, dus wat mij betreft een terechte en goede voor deze idioot.

 3. halo1

  En wat kost het de samenleving?: veel te veel zgn. “‘migranten” gaan de fout in…iets voor Rutte-IV.

 4. Gebande K0K

  ROTTERDAM (ANP) – De nabestaanden van de 16-jarige scholiere Hümeyra, die in december 2018 werd doodgeschoten op haar school in Rotterdam, reageren vrijdag opgelucht op de uitspraak van het hof. In hoger beroep is de 34-jarige schutter Bekir E. alsnog veroordeeld voor moord en dat stemt de familie tevreden.

  “Hümeyra komt er niet mee terug, maar het hof heeft vandaag bevestigd wat de familie vanaf dag een heeft gezegd en dat is dat hier sprake is van moord en geen doodslag. Dus er is opluchting en ze noemen het rechtvaardigheid”, zegt advocaat Nelleke Stolk namens de nabestaanden.

  Het zou mooi zijn als DDS de mening van de nabestaanden zou respecteren.

 5. dumbfarmer

  Levenslang voor moord kennen we inderdaad in Nederland, maar dat betekend in de praktijk lang niet dat hij levenslang vast zit. In een jaar of 20 tot 25 kan het nog steeds zo zijn dat ie vrij komt wegens rehabilitatie programma’s, goed gedrag, enz. enz… maar dan zonder tbs (waar in principe geen tijdslimiet voor geld!). Dan zie ik die gast liever onder tbs curatele terecht komen dan zogenaamd ‘levenslang vast zitten’.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.