BREKEND: Misdaadverslaggever Peter R. de Vries (64) overleden aan zijn verwondingen na koelbloedige aanslag van vorige week

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is donderdag 15 juli overleden aan de verwondingen die hij vorige week dinsdag opliep na een aanslag. Een van ´s werelds bekendste misdaadjournalisten is slechts 64 jaar oud geworden.

In een verklaring aan de media laat de familie van De Vries het volgende weten:

“Peter heeft geknokt tot het einde, maar heeft de strijd niet kunnen winnen. Hij is omringd door de mensen die hem liefhebben overleden. Peter heeft geleefd naar zijn overtuiging: ‘On bended knee is no way to be free’. We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar.”

Vorige week dinsdagavond werd Peter R. de Vries in de Amsterdamse Lange Leidsedwarsstraat onder vuur genomen, nadat hij na de uitzending van RTL Boulevard richting een parkeergarage liep. Een mogelijke dader, de 21-jarige Delano G. en de 35-jarige vermoedelijke handlanger Kamil E. werden kort na de aanslag op De Vries aangehouden en zitten voorlopig nog in hechtenis.

Met de moordaanslag op een van de bekendste misdaadverslaggevers ter wereld lijkt de georganiseerde misdaad een grote slag te hebben geslagen. Bij de Dagelijkse Standaard waren wij regelmatig uiterst kritisch op Peter R. de Vries, maar over zijn jarenlange speurwerk en opgeloste moordzaken niets anders dan lof. Het overlijden van De Vries is dan ook een mokerslag voor de (misdaad)journalistiek.

Peter R. de Vries begon zijn journalistieke loopbaan bij De Telegraaf, de krant waar nu de (streng beveiligde) misdaadverslaggevers John van den Heuvel en Mick van Wely aan het roer staan. In zijn vijfendertigjarige journalistieke carrière onderzocht De Vries meer dan 500 moorddossiers en groeide hij na zijn dossier over de moord op Natalee Holloway internationaal uit tot een bekende misdaadverslaggever.

¨Liever rechtop sterven dan op mijn knieën leven¨
Peter R. de Vries (1956 – 2021)

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

61 reacties

 1. Gebande K0K

  RIP.

 2. Emile Takma

  Tragisch.

  1. Jack Flash

   On bended knee is no way to be free.

   Rip.

  2. Mariposa78

   Laten we de volgende kreet uit jou oude doos eens hergebruiken
   “Toch goed dat er een God is.”

   1. Jack Flash

    Hij is zeer zeker dubbel M78.

   2. Flengan

    @M78: Vlijmscherp!

 3. Jan Heyn

  Goh, wat zullen we die gaan missen zeg…

 4. Sando

  Wie volgt? Vast geen moslim!!!

 5. Nostradamus

  Zelfs Peturrr had dit niet verdiend.
  Maar Peturrrr kennende gaat ie achter de vrouwen en de criminelen in de hel aanzitten. Je denkt tenslotte toch niet dat hij naar de hemel gaat…

  1. StanleyC

   Luister, ik ben persoonlijk niet gecharmeerd van Peter op de wijze waarop hij iedereen de maat Nam. Voor zijn prestaties als misdaad journalist heb ik niets anders Dan respect. Maar deze opmerking van jou vind ik bijzonder ongepast, zeker nu zijn nabestaanden nog in diepe rouw zijn.

 6. Lefty

  Helaas het risico van het vak.

  Rip †

  1. vlekkenoplosser

   vreemd dat je dit risico moet incalculeren in de bananen republiek Nederland !

 7. Pieter48

  Misschien is het overlijden van Peter R de Vries het einde van de het decennia lang gedogen en te licht straffen van alle soorten criminaliteit. Dus vanaf nu echt harder optreden en zwaarder straffen ook de criminele jeugd. Stoppen met taakstrafjes.

  1. Cootje

   Google ven 15000 veroordeelde lopen nog vrij rond

  2. Human Beast

   +++++++++

  3. J. Punt

   Softe beleid wordt alleen maar softer. En softer. Behalve tegen burgers die een foutje begaan of iets te hard rijden. Dat levert tenminste geld op.. Tollenaars van Justitie.

  4. StanleyC

   Als dat het geval zou zijn zou hij de ultieme hoeder van de rechtsstaat zijn

 8. Meriadoc Brandebok

  Met deze weerzinwekkende moord is er werkelijk wat kapotgemaakt in Nederland. De Vries stond erom bekend dat hij de waarheid koste wat het kost boven tafel wilde krijgen en ijverde voor gerechtigheid. Voor Nederlanders verpersoonlijkte hij het opkomen voor de achtergestelden, de slachtoffers en ook de stem gaf aan de mensen die deze niet bezaten – zoals kroongetuigen.

  De druk om wat te doen aan de mocromaffia – die zich onaantastbaar waant – zal steeds groter worden en er zal de roep zijn naar steeds zwaardere middelen. Waarschijnlijk zal dat ook wel gebeuren – net als de gevestigde politiek steeds zwaarder op de misdaad reageerde na Fortuyn en Mohammed B. als gevolg daarvan voor levenslang in de EBI terechtkwam. Paradoxaal genoeg heeft de mocromaffia met deze afgrijselijke moord ook haar eigen val ingeleid.

 9. ikweetwatikwil

  Dat zo iets gebeurt in ons Nederland, schandalig.

 10. Meriadoc Brandebok

  Je bent hier toch kapot van. Als de georganiseerde misdaad kan wegkomen met de moord op de broer van een kroongetuige, de moord op een advocaat, de plannen om een officier van Justitie te doden en de moord op een misdaadverslaggever, waar kunnen zij dan in hemelsnaam niet mee wegkomen? Wie is de volgende die wordt kapotgeschoten?

  Er was ooit een onderwereld, maar die onderwereld had tenminste nog regels. Er zijn geen regels meer en de staat staat erbij en kijkt ernaar.

  1. Magyar

   Vraag jezelf af waarop je hebt gestemd de laatste keren dat die mogelijkheid werd geboden en je hebt je antwoord!

   1. Cootje

    ++++++++++++

   2. Nostradamus

    ____________________________________________

   3. Jack Flash

    Magyar+++++

   4. Echtepleb

    Het is tragisch voor Peter, maar waar ik de laatste keer op stemde had zeker niet zijn goedkeuring.

  2. Cootje

   80 miljard crimineel geld is veel geld om invloed te kopen of te krijgen , in 2012 liepen er onder leiding van Rutte 15000 veroordeelde nog vrij los rond en nu haast 10 jaar later onder de zelfde premier nog steeds ,

  3. Sando

   zo jij hebt er verstand van! Vroeger???…..

  4. Beukman

   Extra bemoeilijkende factor is dat de georganiseerde misdaad tegenwoordig als er iemand moet worden omgelegd een zwakbegaafde sukkel met schulden en een verslaving van de straat plukt, hem instructies geeft, en hem het vuile werk laat opknappen.
   Dat de sukkel vervolgens wordt gepakt en voor tientallen jaren achter de tralies verdwijnt, zal de opdrachtgever worst zijn.

   Wat je zegt: vroeger was er bij de beroepsgroep nog sprake van ethiek. Das war einmal.

   1. Cootje

    Ethiek had je vroeger bij de bestuurders ook en zelfs ideologische en ethnische gedachten , tegenwoordig zijn het beroeps carrière sukkels en de ethiek hangt in hun kruis en zijn er voor zich zelf . Maar als je zo vreselijk bezuinigt mag je de doden persoonlijk aanrekenen .

   2. Meriadoc Brandebok

    Ja, dit is inderdaad de moeilijkheid van de georganiseerde misdaad, Beukman. De grote maffiabazen rekruteren de kleine snotjochies van de straat om het zware werk op te knappen. Zo blijft men zelf buiten schot. En de kleine snotjochies zijn zelf vaak te onervaren om een machinegeweer te hanteren. Daarom heb je ook meer persoonsverwisselingen. De dader van de moord op De Vries was stompzinnig genoeg om vol in de camera’s te lopen.

    1. Magyar

     Ach politici laten ook het vuile werk opknappen door een ander, zoveel verschil is er niet tussen de georganiseerde misdaad en de politiek!

     1. Beukman

      Daar zit wel wat in ja.
      Neem Trump. Die heeft de traditionele maffiastructuur gebaseerd op loyaliteiten en wederkerigheid 1 op 1 gekopieerd om de VS vier jaar lang naar de knoppen te helpen. Gelukkig is het in mijn land nog lang niet zo ver. In jouw land ook nog niet, maar daar gaat het hard.

  5. Lefty

   @Meriadoc Brandebok

   De onderwereld heeft nooit ethiek gekend. De tijden van Al Capone etc getuigen hiervan.
   Georganiseerde misdaad kun je afremmen, maar niet doen verdwijnen. Zolang er bier gedronken wordt stoken we alcohol, zolang er coke gesnoven wordt is er de maffia.
   De wet van vraag en aanbod geldt ook hier, net als in de “normale” economie.

   1. Meriadoc Brandebok

    Er was zeker sprake van een erecode binnen de oude penoze. Zelfs rondom 2000 was er nog sprake van een zekere mate van stabiliteit in het milieu. Problemen werden onderling opgelost en er was niet zo’n grote “onderwereldeconomie” als die er nu is. Al Capone was altijd meer Amerikaans.

    1. Magyar

     Na de moord op Bruinsma nam het allochtone ongedierte de georganiseerde misdaad over, en de gevolgen zien we nu.

     1. vlekkenoplosser

      Na de moord op Bruinsma namen de Joegoslaven en andere oost Europese bendes de markt en de straat over !

 11. Cootje

  Een advocaat en een journalist en nog vele onschuldigen zijn het slachtoffer geworden van extreme bezuinigen die de rechtsstaat niet kunnen handhaven met dat budget 10 jaar onderleiding van Rutte laat zijn sporen na , net als een motie van wantrouwen over 2 weken weer vergeten .RIP

 12. Jezus van Nazareth

  Hebben ze toch de verkeerde een safehouse en 24 uur bewaking gegeven.

 13. Lefty

  Peter R de Vries heeft veel goed werk verricht mbt verdwenen mensen en het opsporen van psychopaten, zoals Jos. B. Als je je echter inlaat met de georganiseerde misdaad, vertrouwensman wordt van een kroongetuige wiens intenties dubieus zijn en dus partij kiest, dan vraag je wel om problemen. Ik vraag me dan ook af waarom hij geen bescherming had en vooral met welke mindset hij in het leven stond. Hij heeft -hoe erg het ook klinkt- min of meer om die kogels gevraagd. De maffia kent geen genade.

 14. Magyar

  Het wordt net bevestigd op BNR radio. Het mocro ongedierte rijdt toeterend door de straten in Amsterdam na overlijden Peter.RRR. de Vries.

  1. Cootje

   Waarom zou Wilders populair wezen en blijven in Nederland ?

   1. Marija

    En waarom verd.omme wordt hij nog altijd buiten de regering gehouden?
    Ook dat is een gore tuig streek.

 15. september

  Droevig

 16. Michael M

  Die twee ZIEKE duivelse ZIELOZE moordenaars laten berechten in eigen land. Die zieke Pool in Polen en die andere idioot ook. Daar weten ze hoe ze moeten straffen. Wij hebben een slap zwakke rechtssysteem met veel te lieve rechters. Levenslang voor die Bloedbakken ! Liefs de doodstraf maar ja. Heel veel sterkte gewenst voor de nabestaanden van Peter.

 17. Michael M

  Met links verliezen we de oorlog.

  1. Beukman

   Peter de Vries werd hier op DDS doorgaans gezien als links tot extreem-links.

   1. Lefty

    @ Beukman: Wat ook weer eens illustreert hoe relatief de termen “links en “rechts” tegenwoordig nog zijn, ook in het brede spectrum van de (hedendaagse) politiek.

    1. Fortiori

     Met wie bennen we in oorlog?

    2. Beukman

     Inderdaad.
     Rechts en links worden door veel rechtse deugers ten onrechte beschouwd als synoniem voor goed en kwaad. Zo kan het gebeuren dat rechtse partijen plotseling “links” heten te zijn en linkse mensen “rechts”.

   2. Jack Flash

    Heeft er niks mee te maken Beukman.
    Politieke uitlatingen van Peter aan de deugtafels irriteerden mij mateloos.
    Hij heeft ook goede dingen gedaan, en misschien wist hij ook wat teveel over onze “rechtsstaat”.
    Jouw opmerking hier vind ik nogal stokend, om het maar eufemistisch uit te drukken.

    1. Beukman

     @Jack
     Met links verliezen we de oorlog.

     aldus M.M.

     Nogal stokend, vind je niet?

     1. Jack Flash

      Waar zou ik dat gezegd hebben Beukman?

     2. Beukman

      Jij hebt het niet gezegd, Jack, maar Michael M.

  2. Echtepleb

   Die weten nog niets van een oorlog, alleen van deugen

 18. Marija

  Het is DUIDELIJK
  het roer moet nu echt om, de maat is vol, meer dan vol.
  Als dat gebeurd, is Peter de Vries niet voor niets gestorven.

  Alle mensen die hem lief waren, STERKTE.

 19. Marija

  Op het vuilnis dat in Amsterdam feest viert omdat P.de Vries is vermoord, zou de politie een paar waterkanonnen moeten afschieten.
  Wat een goor tuig is dat toch.

  1. Cootje

   Minder minder minder

 20. Human Beast

  Gaaf land hė Rutte?
  RIP Peter.

 21. J. Punt

  Een hard gelag. Het boterzachte en schattige beleid treft helaas weer een onschuldig persoon.

 22. JoopvdJoop

  De rechtspraak zal het wel weer op doodslag gooien.
  En de vaste kletsmajoors zullen dat wel weer okee vinden want rechtspraak.

 23. tata

  Requiescat in pace. Je politieke mening -gevraagd en ongevraagd- zal ik echter geenszins missen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.