CBS-econoom keert zich tegen PBL-plan om boeren weg te pesten: ‘Kost onze economie miljarden en tienduizenden banen’

Boeren krijgen steun uit onverwachte hoek! Het advies van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) om stikstofdoelen te halen, door boeren weg te halen uit Brabant, Gelderland en Overijssel, wordt weersproken door landbouweconoom Cor Pierik van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). ‘Dit kan de Nederlandse economie miljarden euro’s en tienduizenden banen kosten‘, stelt Pierik.

De landbouweconoom maakt zonder moeite duidelijk waarom het halveren van de veestapel in voorgenoemde provincies een behoorlijk dom idee is. “De melkvee-, pluimvee- en varkenshouderij zijn gezamenlijk goed voor een toegevoegde waarde van 10 miljard euro”, rekent Pierik voor. “Dan heb ik het over het hele agro-complex. Dus ook bedrijven die afhankelijk zijn van deze sectoren zoals de veevoerindustrie, slachterijen en transportbedrijven die voer en vee vervoeren.”

Gaat de helft daarvan weg, dan krimpt de Nederlandse economie dus 5 miljard euro en komen tienduizenden banen op de tocht te staan. “De intensieve en grondgebonden veehouderij en alle bedrijven die daarvan afhankelijk zijn, zijn volgens het CBS samen goed voor 3,1 procent van de Nederlandse werkgelegenheid. Dat zijn ruim 300.000 banen”, zegt hij in De Telegraaf.

Pierik erkent dat het moeilijk is om de exacte gevolgen voor de economie en werkgelegenheid uit te rekenen, maar het is vrij duidelijk dat een aanzienlijk deel als een kaartenhuis in elkaar zou storten als de boeren verdwijnen. Ook is het niet zo dat die boeren zomaar over kunnen stappen op andere agrarische activiteiten. In grote delen van die provincies leent het gebied zich daar simpelweg niet voor.

De landbouweconoom laat dus zien hoe ondoordacht het door GroenLinks de hemel ingeprezen PBL-plan eigenlijk wel niet is. Niet dat zij hier gehoor aan zullen geven. Die menen waarschijnlijk dat het gebied volproppen met duurzame woningen, windmolens en zonneweiden een prima alternatief is. Wel balen dat het alleen korte termijn werkgelegenheid creëert en er een hele industrie voor moet wijken. Maar ja, anders krijg je hoogbouw én windmolens in de Randstad en dat kunnen we niet hebben natuurlijk!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. vlekkenoplosser

  Het is toch ook volslagen krankzinnig !!
  Moeten we de energietransitie inzetten omdat we niet afhankelijk mogen worden van gas uit Rusland omdat Putin onbetrouwbaar is gaan we voor voedsel volledig afhankelijk worden van Putin zijn koeien voor ons voedsel

  Met de uitbreiding naar 22 miljoen inwoners leggen we straks allemaal aan de g-honger door achterlijk den haag !

 2. Mistgabel

  Dat zei ik.

 3. plakband

  Boeren wegpesten kost miljarden en tienduizenden banen.
  Inderdaad, zoveel kost het.

  Daar kan de banenmachine van de terughaal-IS-bruiden niet tegenop.
  Per bruid met een aantal kinderen levert dat hooguit 50 to 75 fulltime melkertbanen op.
  Denk hierbij aan hulpverleners, schaduwdetectives, advocaten, extra politie, rechters, reclassering, extra woningbouw, extra capaciteit van winddmolens en zonnepanelen, medische- en psychiatrische hulp, kinderopvang, enz, enz. En dan komt het ergste nog. Die melkertbanen leveren niet eens geld op maar kosten de belastingbetalers (waaronder nu nog veel boeren) alleen maar geld.
  Kabinet, ga uw verstand eens gebruiken.

 4. dumbfarmer

  Ze pesten niet alleen boeren, maar ook allerlei industrie weg naar het buitenland..
  Wat blijft dalijk dan eigenlijk nog over? Want van de zogenaamde ‘kenniseconomie’ hoeven we het ook echt niet te hebben, dat vertrekt ook uiteindelijk allemaal naar beter betalende regionen zonder allerlei gedram, gejank en gratis geld voor gelukzoekers.
  Dus wat blijft er over: een aantal lui die inderdaad werk hebben (20% van de bevolking ofzo) en op mogen draaien voor 99% van alle inkomsten bij het rijk, waar dat dan vooral wordt uitgegeven aan paradepaardjes (van onze eigen regering en de EU) en uitkeringen voor de ‘vluchtelingen’.

 5. usb3.0

  Ja nu hoor je tamil en co natuurlijk niet hè

  1. vlekkenoplosser

   ze komen echt wel voorbij met hun dagelijkse verbale diarree in de vorm van een one liner met oneigenlijke vergelijkingen. Zielige tróllen zijn het , ik zet in op bukhol als eerste met zijn gekwaak

   1. vlekkenoplosser

    ik heb verloren , de strónt vlé®k was de eerste randdebiel met bull shit, sorry

 6. avheusden

  Wat een waanzin. Stop met die stikstof onzin. We hebben rechts gekozen, niet links! Laat de boeren met rust en geef ze de ruimte! Dat wij (lees zij) het land vol laten stromen met gelukzoekers en dan een zogenaamd stikstof probleem hebben, wil nog niet zeggen dat we de boeren dan maar weg moeten jagen. CDA en VVD zouden dit nooit moeten toestaan.

 7. Emile Takma

  “Pierik erkent dat het moeilijk is om de exacte gevolgen voor de economie en werkgelegenheid uit te rekenen, maar het is vrij duidelijk dat een aanzienlijk deel als een kaartenhuis in elkaar zou storten als de boeren verdwijnen.”

  De boeren hoeven niet te verdwijnen maar een deel van die sector moet worden gesaneerd en een ander deel moet anders gaan boeren.

  1. Rood

   Tot zover fantast en psychopaat Van Velenamen

   1. september

    Bla Bla Bla Bla Bla Bla Bla

    1. vlekkenoplosser

     de huisdebiel kan niet eens een eigen tekst bedenken , september is een mooie maand maar op dit forum een randdebiel

  2. usb3.0

   “De boeren hoeven niet te verdwijnen”

   Jawel dat moeten de boeren dus wel..

  3. hetfietsmenneke

   Waarom moet dat? Omdat een klein groepje wereldvreemde drammers dat roept? Je mag daar best een mening over hebben, maar het is in een normale democratie niet zo dat een kleine groep beslissingen neemt waar de overgrote meerderheid anders over denkt.

 8. M. Brandenburg

  En dan is met die krimp van de economie ook nog niet meegenomen met hoeveel de uitgaven stijgen, immers die tienduizenden worden afhankelijk van uitkeringen aangezien ook de maakindustrie al is verdreven. Er blijft niets over om die mensen aan het werk te krijgen. Ja ze kunnen aan de slag als boa’s (verkapte stasi) maar ja dat kost nog steeds meer dan tienduizenden uitkeringen. Maar ook dat is eens trip van miljarden, ze betalen geen belasting meer maar ontvangen belastinggeld

 9. Aborifa

  Meneer Pierik zal wel kunnen uitzien naar een functie elders.

 10. Vrijedenkert

  Een groot deel van de Nederlandse voedingsindustrie (en die is wereldwijd gezien enorm) is van oudsher zeer sterk verweven met de gehele agro-complex!
  Als dit klimaat gejammer en uitstoot gedram zo door gaat zullen heel veel bedrijven zoals b.v. Tata (Hoogovens), Shell maar ook de voedselindustrie gewoon vertrekken uit Nederland en al hun kennis en werkgelegenheid gewoon meenemen…
  Unilever b.v. is voor een heel groot deel verkast.

  Mocht het zover komen waar wil men dan al die nieuwe Nederlanders van betalen?

  1. AS210854

   +++++++

  2. Vrijedenkert

   h**ps://www.ad.nl/economie/staat-loopt-vele-miljoenen-mis-door-besluit-unilever~ad96d510/
   h**ps://www.ad.nl/economie/shell-denkt-na-over-vertrek-uit-nederland~a60c9aab/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

   Dit zijn de eerste signalen…

 11. Vrijedenkert

  Ik mag geen reclame maken voor andere media maar iedereen zou dit artikel met commentaren eens moeten lezen!

  h**ps://www.ewmagazine.nl/nederland/blog/2021/07/historische-ongeevenaarde-transformatie-landbouw-zet-boerenprotest-op-scherp-832698/

  Hier wordt goed omschreven o.a. in de commentaren hoe links Nederland als geheel de armoede indrukt.
  Het is niet alleen landbouwbeleid maar alle maatregelen die men door wil voeren.

 12. Wally

  Het voordeel is natuurlijk wel…..
  Doordat er veel grond vrijkomt kan men weer veel miele-liefhebbers binnenhalen. Dus geen koeien maar Allah, dat is heel goed want dat helpt de diversiteit.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.