Doorgedraaide GroenLinkser pleit in klimaatrapport voor communistische maatregelen om huizen gasvrij te maken

Om in 2030 anderhalf miljoen huizen gasvrij te maken, moet er gebruik worden gemaakt van dwang en hogere belastingen. Dat adviseert Maarten van Poelgeest (GroenLinks), voorzitter klimaattafel gebouwde omgeving aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De doelstelling uit het drie jaar oude Klimaatakkoord om in 2030 anderhalf miljoen huizen ‘van het gas af’ te halen, blijkt onbegonnen werk. Huiseigenaren willen maar niet van het (schone) gas af en gemeentes krijgen het überhaupt niet voor elkaar om woningen voor een redelijke prijs gasvrij te maken. Dus wat is dan de oplossing? Dwang!

Van Poelgeest concludeert op basis van een doorberekening, die in zijn opdracht is uitgevoerd, dat er extra maatregelen nodig zijn. En daar wil hij best wel heel erg ver mee gaan. Zo vindt hij bijvoorbeeld dat gemeenten desnoods maar wijken van het gas af moeten kunnen sluiten.

Andere maatregelen waar deze oud-communist ook erg lekker op gaat zijn burgers straffen met hogere belastingen en het rondstrooien met subsidie. Zo hoeven burgers wat zijn onderzoekers betreft niet volledig te worden gecompenseerd als een wijk van het gas af zou worden gesloten, de zogenaamde ‘onrendabele top’. Dit zou de burger namelijk met kosten opzadelen, waardoor hij wel snel zou worden aangespoord om een warmtepomp aan te schaffen.

“Volgens de onderzoekers zou zo’n volledige vergoeding bij individuele maatregelen niet nodig zijn. Zij verwachten dat als 85% van de onrendabele top vergoed wordt, dit voldoende is om bewoners “aan te sporen” een warmtepomp aan te schaffen. Het PBL noemt in een reactie die 85% “niet goed te onderbouwen”, meldt de NOS.

En over hoge subsidies hoeven we ons ook niet druk te maken. Die kunnen gewoon worden gecompenseerd door een fors hogere energiebelasting op gas voor huishoudens.

“Die subsidie kan volgens het Ecorys-rapport fors naar beneden worden gebracht als de energiebelasting op gas voor huishoudens omhoog zou gaan en die op elektriciteit omlaag. De onrendabele top wordt dan lager.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Zo betalen alleen de arme burgers mee aan het verduurzamen van de huizen voor mensen die het wél kunnen betalen! En dan kan de belasting op elektriciteit natuurlijk verder omlaag, zodat de verduurzaamde klasse niet indirect zelf mee hoeft te betalen aan deze klimaatwaanzin. Potverdorie, wat een top oplossing! Maar dat geldt natuurlijk altijd voor ideeën die verplicht moeten worden omdat anders niemand eraan mee wil doen.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. rafi

  Ja, die Maarten van Poelgeest is echt een beruchte communist. Hoe kunnen ze nou zo iemand voorzitter van zo’n klimaattafel maken? Iemand van zo’n kleine, extremistische partij? NEGEREN zijn onzin! Dit tast de rechtstaat en democratie aan. Past alleen in een totalitaire maatschappij, niet de onze. Ook al ben je nog zo voor het milieu: deze prijs is te hoog. Het doel heiligt niet alle middelen. Verzin maar iets anders.
  Overigens moet sowieso dat hele aardgasverbod van tafel.

 2. Peter Rissing

  En dan is NL ook nog bezig meer gas te produceren wat toch ook ergens in de buurt van NL zal worden verbrand. Geld verdienen met de verkoop van gas en de burger laten bloeden voor het gebruik van gas. De huidige NL-se mores.

  1. Freba

   Gewoon lekker gas van Poetin kopen. Maar dat willen de Amerikanen weer niet. Kunnen zij hun schaliegas niet kwijt in de EU. In de laatste jaren worden er veel grote gastankers gebouwd voor dit doel. Niemand die dit weet. Men is zo bang dat Rusland zich bij de EU aan zou sluiten. Gelijk de grootste economische macht en dat willen de Amerikanen en China niet. En dan gaan we gewoon weer over met het NL kruideniersmodel. Iedereen zijn eigen pompje, CV keteltje, eigen parkeerplekkie voor de deur, eigen dominee, eigen pastoor. En als je buurman/vrouw een boompje 10 cm teveel in jouw tuin plant, ga je lekker naar de Rijdende Rechter en daar je calvinistische gal spugen.

 3. Emile Takma

  “Om de doelen alsnog te halen beveelt Van Poelgeest aan om naast de wijkaanpak ook individuele huizen te verduurzamen. Zo becijfert Ecorys dat er in 2030 zo’n 1,5 miljoen hybride warmtepompen geïnstalleerd kunnen worden. ”

  DDS komt niet veel verder dan op de man gespeelde laster maar de feiten zijn dat de aanbevelingen in dit rapport moeten, en zonder enige twijfel zullen, worden uitgevoerd.

  Dit is weer zo’n achterhoedegevecht a la Zwarte Piet.

  1. Jan Heyn

   Wat jij ‘feiten’ noemt is pure GroensLinksch ONZIN. Dom figuur.

  2. vlekkenoplosser

   Als het een achterhoede gevecht is strónt vlé®k waarom moet het dan verplicht doorgevoerd worden ? Er is geen enkel draagvlak om van het aardgas af te gaan strónt vlé®k dus het fascitisch doordrukken is zeker een achterhoed gevecht

   Heeft d strónt vlé®k de laatste onderzoeken wel gelezen ? 40% van d woningen is niet geschikt voor een aardgasloos leven. Zelfs na ingrijpende wijzigingen zijn de woningen ongeschikt voor een warmte pomp strónt vlé®k

   Had de strónt vlé®k al gelezen dat nieuwe bedrijven in Amsterdam niet aangesloten kiunnen worden op het elektriciteits netwerk omdat Liander het ntwerk overvol heft verklaard ? De strónt vlé®k kan vast met google wel een berichie vinden voordat ie schreeuwt “bron “

 4. Jan Heyn

  Wat een ‘rekenwonder’ is die man toch hè.
  Belastingen op gas omhoog en op electriciteit omlaag… Vergeet daarbij dat gas en elektriciteit niet de duurste posten op de energierekening zijn. Dat zijn de belastingen en kosten.
  In zijn verzonnen model wordt het geheel dus gewoon weer duurder en er warm bij zitten voor de 70% van Nederland die onder modaal verdienen dus onbetaalbaar.

 5. Bunky01

  En deze randdebiel wil dan de elektriciteitscentrales nog wat harder laten draaien op het hout dat wij dan weer van veraf laten overkomen en onderwijl de bossen daarvoor laten kappen in het buitenland. Tjonge, wat een slim idee. Het enige alternatief is directe bouw van een aantal kerncentrales.

 6. Peet64

  We moeten van het vieze gas af naar schone elektriciteit die wordt opgewekt met vers gekapt heel schoon hout dat met schone schepen vanuit de verdwijnende bossen hierheen wordt gehaald.

 7. loodklopper

  Waar wil je de monteurs vandaan halen die stek gecertificeerd zijn en het kunnen aanleggen. Daarbij een warmtepomp werk niet door een natuurkundig probleem. Geen waterzijdig vermogen.

  1. vlekkenoplosser

   waar wil je de elektriciteit vandaan halen ? hele wijken zijn 1 aderig 25A afgezekerd !

   lachen joh , trottoir verwarming 😂🤣

 8. Pieter48

  Tot het midden van de jaren 70 had het linkse gedachten goed nog enigszins nut om linkse politiek te bedrijven.Daarna werd het een drammerig gedoe van activisten en krakers. De meeste linkse bestuurders hadden nog nooit een baan in het bedrijfsleven gehad. Ze bestonden bij uitkeringen en subsidies voor hun onduidelijke actie groepen. Deze figuren hebben een doel.Ons land omvormen tot een Cuba of een ander op communistische manier geregeerd land. Ze zijn zo gefixeerd op hun ideale wereld beeld dat ze niet meer realistisch zijn. Een voorbeeld. Als ons land nog 11miljoen inwoners zou hadden we ook minder energie nodig. Dus ook minder horizon vervuilende windmolens. Mede door de inzet van de linkse warhoofden is ons land overvol en hebben we veel energie nodig.

 9. Freba

  Zou helemaal meegaan met Maarten, als hij erbij zou vertellen, dat we het leger opheffen, en het geld dat dan vrijkomt zo’n 10.000.000.000 per jaar, gaan gebruiken voor “leuke onzinnige dingen”. Dus Markerwaard droogmalen, volproppen met windmolens ( zoet water is n.l. beter voor een elektrische installatie) en zonnepanelen. En Schiphol naar de Markerwaard en een opvoedingsgesticht voor klimaatidioten, die daar voor miljoenen een vogelparadijs hebben aangelegd….sorry; niet zelf aangelegd…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.