Slap Dordrecht bezwijkt onder intimiderende druk van KOZP, vervangt Zwarte Piet door roetveegpiet

De discussie over Zwarte Piet is dit jaar nog nergens echt opgelaaid, maar Dordrecht lijkt zojuist het startschot te hebben gegeven. Chris Hoogerwaard, voorzitter van Stichting Intocht Sint Nicolaas Dordrecht, heeft aangekondigd Zwarte Pieten te vervangen door roetveegpieten.

Het is een opmerkelijk besluit, aangezien het bericht over het besluit om Zwarte Piet te vervangen bij de achterban van de organisatie heeft geleid tot reacties die slechts “gematigd positief” worden genoemd door Hoogerwaard. En in 2019 liep een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) uit de hand, zegt Hoogerwaard tegenover Rijnmond.

“Wat we gewoon niet nog een keer willen meemaken is de situatie van twee jaar geleden, dat voor- en tegenstanders het uitvechten over de hoofden van de kinderen heen. Ik heb die avond ouders van kinderen in het muziekkorps aan de lijn gehad, over dat de kinderen bijna een trauma hadden opgelopen na die gebeurtenissen.”

Het lijkt er sterk op dat Hoogerwaard gewoon geen zin meer heeft om de traditie te verdedigen en nu capituleert voor de dreiging van geweld door KOZP-demonstranten en hun tegenstanders. In 2018 was hij namelijk nog wel voorstander van het in stand houden van “donkerbruine pieten” en was hij maar wat blij dat Dordrecht ‘weinig merkt van de discussie’, zei hij tegen het AD.

De Dagelijkse Standaard

De discussie was toen al zeven jaar aan de gang en het enige wat veranderd is, is dat KOZP-demonstranten en hun tegenstanders steeds agressiever zijn geworden, en met name die eerste groep. Bijna niemand vond het een probleem dat er mensen waren die gingen demonstreren tegen Zwarte Piet.

Waar mensen wél een probleem mee hadden, was het feit dat ze gingen demonstreren bij de intocht en het feest probeerden te verpesten voor kinderen. En in afgelopen jaren konden we ook zien dat KOZP-demonstranten actief winkeliers gingen lastigvallen ‘omdat ze racisme en stereotypen in stand hielden’ (lees: Zwarte Piet-afbeeldingen in de etalage hadden staan).

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

KOZP-demonstranten gingen dus steeds verder in het doordrijven van hun zin. En op het moment dat daar een tegenreactie op komt dan wordt het types als Hoogerwaard te heet onder de voeten, doen ze alsof er brede steun is voor de verandering en zwichten ze voor de druk. Ontzettend zwak en laf, vooral voor iemand die nog niet zo lang geleden heeft gezegd achter de traditie te willen blijven staan.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Emile Takma

  Dordrecht was een stadje dat nog moedig weerstand bleef bieden.

  😂

  1. Levie

   Hilarisch inderdaad. Ik ben benieuwd wanneer ze daar de slavernij hebben afgeschaft.

  2. Rood

   FTO Van Velenamen

 2. JoopvdJoop

  De steden zijn toch al verloren,gelukkig zijn er in duizenden dorpen gewoon nog een traditionele intocht.

  1. Emile Takma

   Er zijn inderdaad nog een paar achterlijke boerendorpen waar ze Zwarte Piet nog in ere houden.

   😀

   1. Rood

    Aldus homo Van Velenamen

   2. vlekkenoplosser

    In Amsterdam kan de zwarte pieten centrale de vraag niet aan maar de strónt vlé®k gaat door met zijn achterhoede gevecht.

    Men probeert zelfs het werk onmogelijk te maken met chantage praktijken door de linkse fascisten

   3. AS210854

    Tak, wat ben jij toch een stuk 💩💩💩💩. Maar ik ben blij om nog in z’n dorp te wonen. Hier hebben we leerkrachten genoeg, kunnen we s’avonds nog rustig een ommetje maken, kennen we iedereen, vrijwilligers genoeg, wordt nog omgekeken naar buurtjes enz enz. En natuurlijk vieren we sinterklaas met zwarte pieten.😁😁😁

 3. ElGuapo

  Jammer dat een kinderfeest een discussiepunt blijft. Ik denk dat de kinderen zelf een keuze hierin zouden moeten hebben zonder de inspraak van volwassenen aangezien het toch voor de kinderen is en niet voor de volwassenen.

 4. usb3.0

  Op het platte land en daar is in Nederland veel meer van is zwarte piet gewoon de normaalste zaak van de wereld, en dat is maar goed ook want daar denkt niet elke randdebiel zoals bv een tamil dat het racistisch is, integendeel zelfs, dit zijn gezond weldenkenden in Nederland..

 5. zeester

  Je hebt geen intocht met Sinterklaas en nep zwarte pieten nodig om het sinterklaasfeest te vieren Deze oude volkstraditie leeft toch wel voort

  1. vlekkenoplosser

   Wijze woorden.

 6. HD

  Verraden door de linkse laffe verrotte minderheid.

  1. Levie

   Natuurlijk, iedereen met een kleurtje is links. Verder geen toelichting nodig hè?

 7. dumbfarmer

  Ach, in limburg zijn ze er nuchter onder… In Maastricht gedoogd men gewoon weer even de club van mmv als ‘burgerwacht’, net als met dat BLM gedonderjaag. Geen plundering geweest daar ondanks oproepen van partijen om hetzelfde in Maastricht te gaan doen als in Eindhoven. Blijkbaar komt die boodschap wel over, zelfs bij dat soort figuren.

 8. Nederland is naar de kloten

  Er komen steeds meer feesten en straks ook feest dagen bij. ketti kotti, kwaku kwaku en ook voor het suiker feest zullen er vrijen dagen gaan komen.

  Ondertussen wordt mede door het wokebeleid onze sintenklaasfeest om zeep geholpen.

  En de Nederlanders ach die vinden het wel goed als ze maar naar Netflix kunnen kijken en natje en hun droogje hebben.

  Nederland is naar de kloten.

  1. Emile Takma

   En als de welvaart, de veiligheid en de bestaanszekerheid, die in Nederland hoger is dan waar dan ook, overeind blijft, Nederland indk.

  2. Levie

   Wat moeten we met al die christelijke feestdagen, geen hond komt nog in de kerk (Urk en Staphorst uitgezonderd) Gewoon afschaffen dat schijnheilige gedoe met Pasen, Pinksteren, Hemelvaart en kerst.

   1. vlekkenoplosser

    je hoeft er niet aan me te doen flapdrol !

 9. Angelique1

  Het geteem om dat achterhaalde jaarlijkse gebeuren is alweer begonnen. Zijn er geen andere pittige leesstukken te verzinnen?

  1. Emile Takma

   Je hebt gelijk, Angelique, dat naargeestige boek over Zwarte Piet kan nu wel worden gesloten.

   1. vlekkenoplosser

    hoor de strónt vlé®k , de tambour-maître van DDS , helaas is de route hem onbekend

  2. usb3.0

   Zolang jullie valse racisten het nog steeds naar voren halen, zullen jullie ook gewoon de wind van voren krijgen en terecht want wie denken jullie racisten eigenlijk wie jullie zijn!

  3. Nederland is naar de kloten

   Er zal gestreden worden totdat kozp wordt bestempelt als criminele organisatie en wordt verboden.

   Ik verwacht dit jaar wel grote acties de Nederlanders worden toch langzamerhand wakker
   pikken het niet meer en zullen in opstand komen.

   1. Emile Takma

    Natuurlijk, er komt gewapend verzet van vele strijdgroepen die Zwarte Piet weer in ere zullen herstellen.

    😂

    1. Flengan

     Aldus de forumclown, leugenaar en zuiger van de beginne.

 10. Pauline Kummer

  Niemand die zich afvraagt of die kinderen het zelf wel zo leuk vinden op de schoot van liefhebbende Sint.

 11. Aaldering

  Bij ons in het dorp is Zwarte cross het belangrijkste feest. Geen enkele zwarte Pieten optocht kan daaraan tippen. De kinders hebben daar niks mee. Heel de Achterhoek denkt daar zo over.

 12. rexm

  Als dat allemaal zo doorgaat, kunnen ze beter het koloniaal volkslied ook maar gaan verbieden.
  Er is nog een alternatief en redding voor ex Nederland, enkele provincies voegen bij Duitsland, Friesland status aparte, Limburg zich voegen bij Belgie, mede ook Wilders ambassadeur van Limburg.
  Waar in bros groen eikenhout, waar nachtengaaltje zingt.
  Groet van een separatist.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.