Filmpje! CDA-voorzitter krijgt Gouden Dolk voor meest achterbakse streek binnen politieke partij

Bij het programma De Nieuws BV op NPO Radio 1 wordt eens in de zoveel tijd de ‘gouden dolk’ uitgereikt, een cynische prijs voor smerige politieke spelletjes en doortrapte streken van politici. Dit keer werd de prijs uitgereikt door Tijs van den Brink en politiek eindredacteur Peter Kee. De pechvogel die hem in ontvangst mag nemen is CDA-voorzitter Marnix van Rij.

De gouden dolk wordt deze keer uitgereikt aan Van Rij, vanwege de vieze spelletjes die er zijn gespeeld omtrent ex-CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en het verloochenen van de idealen van de eigen partij ten behoeve van de kans op macht. De prijs wordt niet alleen uitgereikt om het doortrapte gedrag nog eens extra te belichten, maar moet (in dit geval) ook worden gezien als een soort wake-up call.

Volgens Kee en Van den Brink heeft het CDA zichzelf flink in de voet geschoten en is dat onder leiding van Van Rij alleen maar erger geworden. Daarbij lijkt het CDA de wake-up call van het uitreiken van de gouden dolk ook nog eens te negeren, want Wopke Hoekstra heeft hem vorig jaar ‘gewonnen‘ om vrijwel exact dezelfde redenen.

Het CDA lijkt erop gebrand om koste wat het kost in het kabinet te willen komen. Idealen zijn slechts handig voor holle slogans en de achterban moest worden bepaald door welke kiezersgroep de meeste stemmen op zou kunnen leveren. De partij stuurt onder Van Rij gewoon nog verder aan op het wegdrijven van de traditionele achterban en zich nog meer te richten op VVD- en D66-kiezers. Ze probeerden het dus op te nemen tegen twee partijen die hun eigen achterban veel beter in de smiezen hebben, maar willen niet inzien waarom dat niet heeft gewerkt.

Sterker nog, Van Rij bazelde in april van dit jaar nog bij Trouw over de inclusieve samenleving, de innerlijke kracht van de partij en het bepalen van thema’s aan de hand van wat hun Duitse zusterpartij doet. De managementtaal van D66 en Volt is er niets bij!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

En terwijl ze zich bij het CDA achter de oren krabben over hoe het toch kan dat iedereen de interesse in die partij verliest, vinden ze ook nog dat Pieter Omtzigt maar excuses moest maken voor zijn aandeel in al het gedoe van afgelopen tijd. De man die de christelijke waarden wél uitdraagt en goed is voor een derde van de zetels van het CDA. Van Rij doet de oogkleppen op en steekt zijn kop nog verder in het zand.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Cootje

  Dit is structureel in de Nederlandse politiek , het old boys netwerk in stand houden , met naaien , genaaid worden , doctrines en hopen dat het is uitbetaald , met macht of baangarantie , maar de beerput is open de lucht niet te harde en op de juiste momenten als het goed zeer doet op de man , vrouw , weer een scheetje laten die de boel op stelten zet

 2. Abraham50

  Gouden dolk ‘Beukman’

  1. Flengan

   Valt het jou ook op Bram?

   1. Abraham50

    Beukman ja!

 3. Aborifa

  Gouden dolk is een verguld stukje roest, door de ultra linkse Kee en v.d. Brink gemaakt, om het stervende CdA de genadestoot te geven. Van een rode hond valt dit te verwachten, van een Christenhond niet.

 4. EvertB

  Dat de prijs voor smerige politieke spelletjes en doortrapte streken naar een CDA’er gaat mag niemand verbazen. Het is vrijwel net zo’n zekerheidje als dat Dion Graus de Binnenhofpooier is.

  Met instemming en genoegen haal ik een beroemde uitspraak aan van voormalig politicus Hans Gruijters:”Als ik een christen-democraat een hand heb gegeven, tel ik altijd even mijn vingers na”.

  1. Cootje

   In Brabant en Limburg , moest je ook nog uitkijken dat een van de vooraanstaande priesters , pastoors kapelaans , en medeplichtigen , je kinderen niet de maat had genomen , want buiten de christelijke partijen waren ze ook lid van Martijn , en toen had je al wegkijkers ,voor de bühne zondag voor in de kerk de kruishanger aan bidden en de rest van de week de beest uit hangen zijn daarom twee top provincies geworden in de verdovende middelen

 5. LifeBuddy

  Wie? wil er vandaag de dag nog zich bij een sLinkse criminele LOVER’S partij. Dan heb je toch echt last van de Gekke koeien ziekte.

 6. Emma Louise

  Ik mag Tijs van den Brink wel. Hij lijkt mij nu een van de weinige écht betrouwbare christelijke journalisten.