Geldverslindende Nederland klimaatpolitiek: ‘Binnenhof ruziet over sluiting twee kolencentrales, Azië wil er 600 extra bouwen’

Terwijl in het Binnenhof politieke partijen aan het kissebissen zijn over de vervroegde sluiting van twee kolencentrales blijkt dat men in Azië er 600 (!) kolencentrales bij wil bouwen. Terwijl we in ons kikkerlandje honderden miljarden uitgeven om te verduurzamen zet men in een ander continent juist vol in op vervuilende energie. Het realisme van een wereldwijde klimaatpolitiek in een notendop. 

De Britse denktank Carbon Tracker kon geen betere timing bedenken met de publicatie van een nieuw rapport dan deze week. Terwijl in Nederland politieke partijen elkaar in de haren vliegen over een vervroegde sluiting van kolencentrales blijkt dat men in Azië honderden erbij wil bouwen, dat meldt de Telegraaf.

In de publicatie wordt vermeld dat vijf Aziatische landen (China, India, Indonesië, Japan en Vietnam) grootse plannen hebben om in totaal honderden nieuwe kolencentrales bij te bouwen. Het laat ook pijnlijk zien dat realisme in Westerse klimaatpolitiek compleet ontbreekt. Terwijl we in het Westen miljarden betalen om te verduurzamen, belastingen en energierekeningen de pan uit rijzen, kan het men in andere continenten vrij weinig schelen wat de klimaatapologeten van het Klimaatakkoord van Parijs allemaal ‘eisen’.

Urgenda zit, zoals gewoonlijk, Nederlandse politieke partijen op te jutten om de kolencentrales te sluiten. Terwijl men zich op het Binnenhof in allerlei bochten wringt om dit mogelijk te maken, en zichzelf daarna trots op de schouders te kloppen, gaat men in andere delen van de wereld juist vol inzetten op deze vorm van energieopwekking.

Tot overmaat van ramp betekent de sluiting van Nederlandse kolencentrales niet per se dat we de uitstoot van ons land verminderen, het zou namelijk goed kunnen dat we vervuilende stroom uit het buitenland moeten kopen om de klappen op te vangen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het laat maar weer eens pijnlijk zien aan wat voor een geldverslindend project we zijn begonnen. In Nederland zijn we de braafste van de klas, terwijl andere landen zich weinig tot niets aantrekken van internationale afspraken. En ondertussen blijven wij maar braaf de alsmaar stijgende belastingen en energieprijzen betalen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. usb3.0

  Dit is allang bekend, maar klimaatreligieuze imbecielen denken echt dat het klimaat grenzen heeft en daarom Nederland in een zee van achterlijke klimaatdoelen wil storten..

  1. Rood

   @USB: De arrogantie van de linksmenschen te denken dat je de temperatuur op aarde naar believen bij kunt stellen.

   Whahahaha!

   1. Heinzelmann

    Het schijnt mogelijk te zijn, er zijn studies naar gedaan, dat de stand van de aardas gewijzigd kan worden. Wij zouden dan een beter klimaat kunnen krijgen.

    1. Rood

     “er zijn studies naar gedaan”

     Goh…

   2. Levie

    Daarvoor is het inderdaad te laat, misschien is met geoengineering in de toekomst nog wat te regelen maar dat zal wel net zoveel weerstand oproepen als verduurzaming.

 2. Emile Takma

  Eens met Bart, het is een schande dat Aziatische landen de klimaatakkoorden niet naleven. We zullen daar als wereldgemeenschap paal en perk aan moeten stellen.

  1. yellow thread street

   En ik vind jullie beiden dom Takkema.
   Technisch is het nog niet haalbaar om zonder kolencentrales die energietoevoer te garanderen, m.n. in de winter en op piekmomenten.
   Daarnaast zal wanneer het toch doorgezet wordt we energie moeten importeren uit het buitenland.
   Gevolg, het zal onbetaalbaar worden voor Jan Modaal, hij wordt in de kou gezet.

  2. Rood

   FTO Van Velenamen

   1. Heinzelmann

    Alertheid is u niet vreemd.

  3. RvdBe

   Paal en perk stellen? hoe?
   Door hun producten niet meer af te nemen die we zelf niet meer kunnen maken.
   Als je een akkoord niet kan naleven moet je eruit stappen, er was kort geleden een Amerikaanse president die dat haarscherp zag en eruit stapte, gelukkig hebben ze daar nu een seniele marionet aan de macht geholpen die dat toneelstukje gaat voortzetten.

 3. HD

  Nederland heeft vorig nog drie centrales in Vietnam gebouwd, met vergunningen afgegeven door de linkse Nederlandse overheid.
  Heerlijk lekker stoken daar, wij naaien onze boeren wel een oor aan. En laten natuurlijk 1.000.000 gelukzoekende uitkeringsgerechtigden ons land binnenkomen.
  Met de allerliefste groetjes van Mark, Gertjan, Flobke en Al Kaag, en natuurlijk knechtje Faras.

  1. Heinzelmann

   Al neem je de boer al zijn guldens af, zijn stuivers en vierduiten, dan heeft hij altijd nog zijn vette klei en staat r bij te fluiten.

   1. Rood

    De kunst van het volkomen nietszeggen, Heinz kan het.

 4. rexm

  Als men Aziatische landen de wil, wil opleggen, komt bedrogen uit, ze weten nog niet eens waar het land van de onnozele ligt.
  De president van China heeft de westerse wereld vorige week pas gewaarschuwd, begin niet met pesten en dat zegt al genoeg.

  1. Emile Takma

   Pesten is ook niet nodig, gewoon geen vervuilde producten meer invoeren.

   1. Rood

    FTO

   2. vlekkenoplosser

    grenzen dicht dan , al die soepjurken zijn vervuiling in vele opzichten

 5. rexm

  Mark, Gertjan, Fobke en Kaag, en natuurlijk knechtje robot Jette en nog enkele onnozele, denken dat de aarde plat is.

 6. EvertB

  “Het laat ook pijnlijk zien dat realisme in Westerse klimaatpolitiek compleet ontbreekt.”

  Foutieve vaststelling.

  Uit navolgende link,

  ht*ps://carbontracker.org/paris-target-at-risk-as-five-countries-plan-80-of-worlds-new-coal-power/

  blijkt het volgende:

  Uit het rapport blijkt dat ongeveer 80% van de operationele wereldwijde kolenvloot kan worden vervangen door nieuwe hernieuwbare energiebronnen met een onmiddellijke kostenbesparing. Tegen 2024 zullen nieuwe hernieuwbare energiebronnen in elke grote regio goedkoper zijn dan steenkool, en tegen 2026 zal bijna 100% van de wereldwijde steenkoolcapaciteit duurder zijn in gebruik dan het bouwen en exploiteren van nieuwe hernieuwbare energiebronnen.

  Kortom, investeer in het bouwen van een duurzame economie. Build back better.

  1. Emile Takma

   “Tegen 2024 zullen nieuwe hernieuwbare energiebronnen in elke grote regio goedkoper zijn dan steenkool, en tegen 2026 zal bijna 100% van de wereldwijde steenkoolcapaciteit duurder zijn in gebruik dan het bouwen en exploiteren van nieuwe hernieuwbare energiebronnen.”

   Mogelijk zal de markt een betere beïnvloeder zijn dan de regelgeving van klimaatakkoorden.

   1. Rood

    Aldus flikker Van Velenamen

  2. usb3.0

   kernenergie is de beste en schoonste oplossing

   1. Human Beast

    Ieder gezond denkend mens weet dat, behalve die linkse deugkneuzen.

   2. Levie

    Zeker schoon (maar het klimaatprobleem bestond toch niet?) alleen peperduur. In België moeten ze nu €17-40 miljard ophoesten voor het ontmantelen van de versleten centrales. Dodewaard heeft hier nooit een cent opgeleverd en Borssele draait al jaren met verlies. Ieder Zeeuws huishouden betaalt daardoor €230 per jaar aan mee om het verlies te compenseren. Het geld voor ontmanteling is er niet, een slordige 1 miljard, bijna de ondergang van energiemaatschappij Delta. Voor jouw informatie, de kale elektriciteitsprijs voor nucleaire stroom is €0,10-0,12 per kWh, nu is dat nog €0,04-0,06 (ongesubsidieerd) Daar zal dus nog wel een berg subsidie achteraan moeten.

    1. usb3.0

     Wat mij opvalt is dat het gaat over wat kernenergie kost e.d en verder zegt niemand iets over het feit dat dit de beste, schoonste energie is, of zijn de klimaatreligieuzen ineens van mening en ontkennen ze, zoals ik al jaren zeg, dat er geen klimaatcrisis is! en dat het nu om het prijskaartje gaat ipv het “klimaat”

     1. Levie

      Klopt, als het over wind- en zonne-energie gaat begint men ook altijd te mekkeren over subsidies. Kernenergie is alleen geschikt voor basislast vanwege moeilijke regelbaarheid. Bureau Berenschot heeft berekend dat zon en wind in 2030 de basislast afdekken. Biogascentrales dekken de pieken af en die paar dagen per jaar met weinig wind en zon. Ik zie die kerncentrales nog niet zo snel komen.

     2. usb3.0

      Onzin, we leven in 2021 en kerncentrales van nu zijn schoon en kosten op langere termijn veel minder, hebben minder ruimte nodig..

   3. Angelique1

    De Japanners dachten er ook zo over…

   4. Emile Takma

    ht*ps://www.trouw.nl/verdieping/het-bouwen-van-een-kerncentrale-is-duur-gaat-langzaam-en-wordt-niet-meer-winstgevend~b296a078/

    1. usb3.0

     Het bouwen van gezichtsvervuilende en vogelmoordenaars, landvervuilende en vruchtbare landschapverkr*chtende zonnepanelen is veel duurder op de langere termijn niet winstgevend slecht enkel nog vervuilender

    2. Rood

     Tot zover Van Velenamen, de narcistische psychopaat.

    3. vlekkenoplosser

     het bouwen van windmolens is ook duur
     het aanleggen van zonneweides is ook duur

     deze twee hebben tevens als nadeel dat als er geen wind is of schemer en s’nachts er geen energie is ! de strónt vlé®k denkt dat er accu’s komen om het op te slaan
     😂🤣😂🤣😂

     😂🤣😂🤣😂

     😂🤣😂🤣😂

     😂🤣😂🤣😂

 7. Levie

  In Nederland wordt nog maar 8% opgewekt met kolencentrales, we hebben ze binnenkort dus niet meer nodig, bovendien ook te duur. Ik kan mij niet voorstellen dat we het voorbeeld van Azië willen volgen met mijnwerkers onder de grond, stoflongen en talloze dodelijke slachtoffers bij mijnexplosies, of willen we kolen kopen van dubieuze regimes, bloedkolen dus?

  1. usb3.0

   Denk levie nou echt dat Nederland China op de knietjes gaat krijgen?

   1. Levie

    China boeit niet, het gaat over het beleid in Nederland, Klimaatverandering bestond toch niet? Voor ons loont het gewoon niet bovendien zijn kolencentrales straks overbodig.

   2. EvertB

    De Chinezen hebben in casu helemaal geen Nederlandse kennis of vakmanschap nodig.
    In 2020 werd ruim 280 GW (gigawatt) aan hernieuwbare energie toegevoegd. Van deze enorme capaciteit nam China 140 GW voor zijn rekening. 140 GW komt bij benadering overeen met de energiebehoefte van 140 miljoen huishoudens.

 8. Duckday

  D66 er komen er nog minsten 600 bij.Waar lopen jullie om te zeiken D66 moet gewoon verboden worden dit is een geldverslindende politiek partij die veel onrust veroorzaakt met hun arogantie..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.