Hugo de Jonge in paniek: moet WOB-documenten vrijgeven volgens rechter, maar huurt eerst 50 juristen in

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid werd vorige week geconfronteerd met een rechterlijke uitspraak die hem verplicht Wob-verzoeken in te willigen. In plaats van naar de rechter te luisteren is zijn ministerie haastig op zoek gegaan naar vijftig juristen.

Tv-programma Nieuwsuur spande een rechterlijke procedure aan omdat het ministerie van Volksgezondheid (VWS) maling had aan informatieverzoeken via de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Volgens die wet moet het verzoek binnen acht weken worden behandeld en de documenten openbaar worden gemaakt, maar Nieuwsuur wacht al sinds mei 2020 op de behandeling van drie verzoeken.

VWS lijkt er alles aan te doen om documenten maar niet vrij te geven, zelfs nu er een duidelijk oordeel van de rechter ligt. De smoesjes gingen van ‘VWS beoordeelt individuele WOB-verzoeken niet meer’ tot ‘het is te druk voor al die verzoeken’ en de rechter beschouwt dat als onzin, blijkt uit dit NOS-artikel.

Je zou na zo’n oordeel denken dat De Jonge en zijn ministerie nu dan wel zouden luisteren en de wet zouden respecteren, maar niets is minder waar. In plaats van de gevraagde documenten vrij te geven, zoals ze in veel andere landen ook gewoon doen, gaan ze eerst het oordeel van de rechter “bestuderen” en proberen ze in alle haast vijftig juristen in te huren.

Voor het inwilligen van WOB-verzoeken heb je geen vijftig juristen nodig, maar wél voor het aanvechten van de rechterlijke uitspraak. VWS probeert er dus nog steeds alles aan te doen om ervoor te zorgen dat de burger niets te weten krijgt over hoe bijvoorbeeld het coronabeleid tot stand kwam, anders hadden ze wel vijftig ambtenaren ingehuurd om die verzoeken sneller af te kunnen handelen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het ministerie heeft aan Nieuwsuur wel laten weten dat het extra acties in gang heeft gezet: “We passen de [WOB-]software aan met de verwachting dat het daarmee sneller gaat. En we houden ons werkproces tegen het licht.” Dat kon ook voor de uitspraak van de rechter al, dus kijk er niet raar van op als over enige tijd op miraculeuze wijze is gebleken dat het proces hierdoor toch niet efficiënter is geworden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. zeester

  De leugens zijn transparanter dan de waarheid

  1. Mistgabel

   uitgebreid te gaan lakken met zwarte viltstift

   En ook van MH17.

   1. Mistgabel

    Zijn ook kakkerlakken.

   2. hans-e-pans

    Al is de leugen van Hugo de J. nog zo doortrapt en snel de waarheid achterhaalt hem wel. Dat is een zekerheid. Dot geld natuurlijk ook voor de leugens van Mark R. en de anderen in deze demissionaire regering.

 2. Vrijedenkert

  Deze 50 juristen zijn ingehuurd om stukken die vrijgegeven dienen te worden uitgebreid te gaan lakken met zwarte viltstift zo als ook eerder gebeurd in stukken aangeleverd voor de Kamer en Omtzigt!

  h**ps://nos.nl/artikel/2314432-kamer-neemt-geen-genoegen-met-zwartgelakte-dossiers-kinderopvangtoeslag

 3. Emile Takma

  Uit de berichtgeving valt niet op te maken dat die 50 juristen worden aangetrokken om de wob-verzoeken tegen te houden. Dat lijkt ook zeer onwaarschijnlijk.
  Beetje insinuerend verhaal.

  1. M. Brandenburg

   Enkel wie gezond verstand ontbeert zou denken dat je 50 juristen gaat aannemen om de openbarin te faciliteren, Je neemt juristen aan om een uitspraak te bevechten, en dat het er direct 50 zijn geeft aan dat de angst diep zit. Zoals Einstein aangaf toen men vroeg ben je bang dat de georganiseerde groep van 100 wetenschappers om je relativeits theorie gaan ontkrachten, hij antwoorde heel simpel, indien ik fout zat zou er maar 1 wetenschapper nodig zijn om dat aan te tonen en geen 100. Indien de uitspraak fout zou zijn heb je maar 1 jurist nodig om dit bloot te leggen en geen 50, 50 toont angst aan.

   Wat je weer doet afvragen als al die zaken het zonlicht kunnen verdragen waarom worden die documenten dan niet gewoon ongelakt vrijgegeven en waarom heb je 50 juristen ndoig om de uitspraak te bevechten, zij die de wetenschap hebben gevolgd weten antwoord al, coronamaatregelen hebben namelijk helemaal niets met het bestrijden van het virus te maken, de wetenschap heeft via peer-reviewed onderzoek namelijk al aangetoond dat al die maatregelen niets hebben gedaan en al helemaal niets hebben voorkomen.

   1. Emile Takma

    Denkt u echt dat die 50 juristen zijn aangenomen om de wob-procedure te blokkeren?

    1. usb3.0

     Nu is tamil er wel zeker van dat het er maar 50 zijn, eerder nog sprak tamil van insinuatie

  2. vlekkenoplosser

   de strónt vlé®k denkt dat hugo goebbels 50 wob verzoeken zonder slag of stoot erkent en alle gezwarte bladzijden vrijwillig overhandigd

   De strónt vlé®k ontkende eerst agenda 2030 en noemde het een complottheorie.

   De strónt vlé®k is een bijzonder minderwaardig mensch !

  3. leukeditter

   haha takkewijffff,,hugootje weet het niet meer , hugootje loopt in de soep ,, FVD gaat hem ontmaskeren. gevang in met die liegende eikul

  4. usb3.0

   Maar hoe weet tamil nou dat het er slechts 50 zijn, ik kan mij levendig voorstellen, dat, vanwege de jonge zijn angst, het er veel meer zullen zijn

 4. siemoon

  wie betaald die 50 patsers. hijzelf ?

  1. Brenda Welsh

   Dat is niet interessand om te weten.

   1. ET007

    Jawel hoor. Als alle 50 juristen 1 uur spenderen, kun je wel rekenen met bedragen rond 150000 euro. En dat om door de rechter bepaalde openbaarwordingen tegen te gaan van een verzoek waar de burger recht op heeft.
    Dat geld kun je ook gebruiken voor Zorg, Onderwijs en Veiligheid.

 5. Mr.blauw.sky

  Het mediakartel dat haar eigen broodheer het mes op de keel zet. Hier gaat iets niet zoals het hoort…

 6. rafi

  Die bewindslieden van tegenwoordig en hun ambtenaren: het zijn gewoon een stelletje klootzakken.

 7. Brenda Welsh

  Hugo in paniek? Ik kan mij dat niet voorstellen.

  1. Rood

   Aldus Van Velenamen

  2. vlekkenoplosser

   de strónt vlé®k volgt ook nooit de actualiteit

 8. Nederland is naar de kloten

  Ooit zal deze clown zich voor de parlementaire enquête en/of zich voor rechter moeten verantwoorden, voor zijn disfunctioneren en wanbeleid jegens het Nederlandse volk.

  Wie heeft ooit besloten om deze schoolmeester minister van volksgezondheid te maken. Deze clown is geen eens instaat om minister van onderwijs te zijn.

  1. Niet L niet R

   Perfect verwoord!!

 9. Niet L niet R

  Clowntje Hugo de slechtste minister in jaren, stelt zich zelf boven de wet door wettelijk gevraagde gegevens niet vrij te geven.
  De rechter heeft hem nu verplicht, dat wel te doen!
  Heel duidelijk men is nog steeds niet door drongen, dat de tijd voorbij is, om gevraagde gegevens o.a. van de tweede kamer wel te verstrekken.
  Heb begrepen, dat ambtenaren al uitwegen aan er zoeken zijn!

 10. Florissa

  Ze zullen hem wel snel vervangen,als dank een mooi baantje geven en de gouden formule,geen herrinering aan treed dan in werking .
  Ze horen allemaal thuis in Scheveningen en niet aan strand maar in de bajes daar .

  1. Emile Takma

   treedt

   1. vlekkenoplosser

    de strónt vlé®k is inhoudelijk weer aan de kant gezet zodat de taalnazi het overneemt. hoe laat komt emma voorbij strónt vlé®k

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.