Ierse journalisten verplicht op klimaatcursus omdat ze extreme weersomstandigheden niet koppelden aan klimaatverandering

De baas van het Ierse nieuwsnetwerk RTÉ News moest diep door het stof. Zijn journalisten deden verslag van extreme weersomstandigheden, maar linkten dit niet aan klimaatverandering! De baas heeft zijn excuses aangeboden en gezegd dat zijn journalisten nu op ‘klimaatcursus’ gaan, zodat ze in het vervolg wél klimaatverandering zullen noemen als oorzaak voor extreme weersomstandigheden.

Raast er ergens een bosbrand? Klimaatverandering. Overstroming in Limburg? Klimaatverandering. Een keer sneeuw in de zomer? Klimaatverandering! Allerlei weersomstandigheden die ook maar iets buiten de norm vallen, moeten in Ierland gekoppeld worden aan klimaatverandering. Regelrechte waanzin!

De baas van RTÉ News, Jon Williams, gaat hier zonder slag of stoot doodleuk in mee, meldt Independent. ‘We zaten fout toen we niet een duidelijke link legden tussen extreme weersomstandigheden en klimaatverandering’, schreef Williams op Twitter.

Dit begint echt op regelrechte propaganda te lijken. De context van bepaalde gebeurtenissen op het vlak van weer maakt kennelijk helemaal niets meer uit.

En het gaat hier niet om proberen te ontkennen dat klimaatverandering niet bestaat of zelfs dat het wel meevalt, absoluut niet. Het gaat erom dat een nieuwsnetwerk zomaar overstag gaat en álles wat ook maar enigszins afwijkt van de normale weersomstandigheden toeschrijft aan een fenomeen dat gebaseerd is op onzekere rekenmodellen.

Want ja, als er ergens vijf keer in het jaar een orkaan over het land raast, terwijl dat de afgelopen eeuw gemiddeld drie keer had moeten zijn, dan kun je best zeggen dat klimaatverandering een rol speelt. Maar betekent dat dat die vierde orkaan het directe gevolg is van klimaatverandering? Nee.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

En dat is wel wat RTÉ News nu eigenlijk gaat doen. Sterker nog, die eerste drie orkanen horen volgens RTÉ News nu óók ineens bij klimaatverandering, want het zijn extreme weersomstandigheden. Anders krijgen ze kritiek vanuit hun kijkers en collega’s. Dáár gaat het mis, maar dat lijkt Williams helemaal prima te vinden. Het scoort waarschijnlijk ook beter qua kijkcijfers.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

69 reacties

 1. Joko

  Het gaat er niet om wat waar is, maar wat als waarheid gepropageerd moet worden. Oftewel: Praecedit augue!

 2. Flengan

  Het klimaat laat zich niet regisseren.

 3. Emile Takma

  Als je niet een verband wenst te zien tussen de huidige natuurrampen en de klimaatverandering ben je bewust bezig de kluit te belazeren.

  DDS zou zich moeten schamen.

  1. Flengan

   Aldus het imbeciele forummongooltje.

  2. Xyz1234

   Er is bewijs nodig voor dit soort beweringen. Kunt u dat leveren? Of is het allemaal gebaseerd op uw gevoel?

   1. Harry Haller2

    Xyz1234, bewijs voor zijn beweringen kan Emile Takma niet leveren. Nu niet, nooit niet. Hij denkt dat het voldoende is om met een dwingende woordkeus het debat bij voorbaat de gewenste propagandarichting in te sturen.

    Takma is een klimaatgelovige en zoals je weet zullen die nooit hun ongelijk kunnen toegeven. Want zoals bij elke gelovige, belemmert cognitieve dissonantie iedere objectieve en open kijk op de realiteit.

    1. Gebande_5

     belemmert cognitieve dissonantie iedere objectieve en open kijk op de realiteit.

     Cognitieve dissonantie is de onaangename spanning die iemand ervaart bij tegenstrijdige overtuigingen, ideeën of opvattingen of bij handelen in strijd met de eigen overtuiging.

     Abattoir is ook een moeilijk woord.

     1. Xyz1234

      Ja, dus is dat hier van toepassing. Als gelovigen met de waarheid worden geconfronteerd en daarmee duidelijk wordt dat ze lange tijd zijn voorgelogen, zal hun eerste reflex zijn hun heilige huisjes te beschermen. Simpelweg omdat de waarheid voor die onaangename spanning zorgt zoals u aangeeft.

  3. ikweetwatikwil

   Emile is iemand die zich laat opnaaien. Dat moet hij weten. Laten wij ons nuchter verstand maar gebruiken en de zaken zien zoals ze zijn. We lopen al langer mee dan vandaag.

  4. Cootje

   De kluit te belazeren ? Volgens mij heb jij de kluit bij je moeder laten liggen opgesloten uitgestoten op een zolderkamertje elke dag 20 uur in de weer op dit forum , de alles weter maar geen reactie op Azië waar ze 600 kolencentrales bouwen met een opbrengst van 300 giga watt . Ga daar je heil zoeken doe wat voordat Europa water naar de zee brengt

   1. Gebande_5

    opgesloten op een zolderkamertje elke dag 20 uur in de weer op dit forum ,

    Heeft u er last van, problemen mee of zeurt u gewoon graag over anderen?

    1. Cootje

     Je mag er bij gaan liggen .

    2. ElGuapo

     Riep de gepensioneerde ondernemer die zich dagelijks afgeeft op de redactie en alle andere dingen die hem (x) niet bevallen.

  5. Gebande_5

   DDS zou zich moeten schamen.

   Student-redacteuren zijn vertrokken voordat ze “het spijt me” stadium bereiken.
   Wat zou er trouwens van de carrière van oud-redacteuren terecht zijn gekomen?
   Wat voor bedrijven zitten op medewerkers met zo een instelling en werkverleden te wachten?

   1. Harry Haller2

    Kokkie is weer rijp voor de volgende ban.

    Hij leert het nooit.

    1. Gebande_5

     DDS blockt gebande_4 en accepteert gebande_6 op dezelfde dag.
     Natuurlijk was de nieuwe nick niet naar de oude te herleiden.
     Humor ligt op het internet.

   2. ElGuapo

    “DDS zou zich moeten schamen.”

    De enige reden dat DDS zich moet schamen is omdat ze je niet dagelijks bannen.

  6. usb3.0

   Toch raar dat ijstijd er ineens mee stopte

   1. Beukman

    Welke bedoel je? Er bestaan nogal wat cyclische ijstijden, en daarnaast ijstijden die werden veroorzaakt door externe oorzaken.

    1. Harry Haller2

     Ik denk dat usb3.0 de laat-Cenozoïsche ijstijd bedoelt die in de periode van het oligoceen tot heden voorkwam en tot aan het Kwartair hoofdzakelijk beperkt bleef tot Antarctica.

    2. usb3.0

     Ze zijn iig allemaal gestopt op bepaalde plekken na.

  7. usb3.0

   Mensen die pedöfilie als legaal beschouwen zijn per definitie niet goed bij hun verstand

   1. Flengan

    Maar ja, wat verwacht je? Het is een imbeciel forummongooltje.

   2. Beukman

    Hoe kun je een geaardheid nou strafbaar stellen, Udo Bus?
    Jouw geaardheid is ook geheel legaal. Zolang je haar maar niet in praktijk brengt, want dan loop je niet lang meer vrij rond.

    1. Flengan

     Aldus de pleitbezorger van het minderheidsstandpunt. Hij geniet ervan mensen op de kast te jagen.

     1. Beukman

      Onze flaptrоl zit nog in de kast met zijn geaardheid, en heeft geen zin in bovenburen, omdat er ie er anders uit moet.

     2. Flengan

      Aldus Emile’s sufgerukte rugridder.

    2. usb3.0

     beukhoër vergoelijkt voor zichzelf zijn ziekte door het geaardheid te noemen

     1. Cootje

      Ja en het is strafbaar maar niet als je het niet in de praktijk brengt ??

    3. Cootje

     Zolang je geaardheid niet in praktijk brengt , is het niet strafbaar ? Uitzonderingen bevestigen de regels , maar voor mij sla je op dit terrein de plank volledig mis !

     1. usb3.0

      Dat is een understatement cootje

     2. Cootje

      Volgens mij is in het bezit hebben van minderjarig materiaal 100% strafbaar

  8. leukeditter

   pleur toch op man..water al 30 meter gestegen??? geen ijsbeer meer?? 1960 begonnen die klootzakken al met verhalen dat onze planeet binnen 50 jaar niet meer zou bestaan als we zo doorgingen.. ehhhh tis al 2010 maar we zijn er nog!!! ze hadden het mis en ze hebben het weer mis de smerige uitbuiters

  9. vlekkenoplosser

   quote Emile Takma 2 uur geleden Beantwoorden
   Als je niet een verband wenst te zien tussen de huidige natuurrampen en de klimaatverandering ben je bewust bezig de kluit te belazeren. end

   De strónt vlé®k bedoelt , Als je een onsamenhangend verband wenst te zien tussen de huidige natuurverschijnselen en het klimaat ben je bewust bezig de kluit te belazeren.

   De strónt vlé®k zou zich moeten schamen.

   1. Flengan

    @Vlek: De schlemiel probeert uit te leggen dat hij het klimaat kan regisseren.

    🙂

  10. ElGuapo

   Als je niet een verband wenst te zien tussen het domme gel*l van zolderkamerimam x en de klimaatverandering ben je bewust bezig de kluit te belazeren.

  11. RvdBe

   Je zegt het precies goed Takema: wenst te zien ipv ziet.
   Dit geeft aan dat je zelf dus ook niet overtuigd bent van een verband hier tussen.

   1. Emile Takma

    Het betreft inderdaad wensdenken van mensen die de kluit bewust belazeren.

    1. usb3.0

     Klimaatjahova annex radicale klimaat imam tamil blijft volharden dat men het klimaat middels een thermostaat (lees: 0,000007 graden) kan regelen in de wereld, dan ben je natuurlijk vol-le-dig van pot gesodemieterd, dan heb je ze natuurlijk niet op een rijtje

 4. Cootje

  Er zijn altijd stormen geweest er zijn altijd natuurrampen geweest als we in 2021 of in 2022 ergens een zware aardbeving krijgen is het klimaat verandering , de Mongolen of de autistische greta turnberg zijn in de klimaat gekte een soort jezus of kruishanger gekte aan het verwezenlijken , dat sprookje kon je ook elke dorpsgek wijs maken , hele boeken geschreven aan die onzin , terwijl ze het zwarte gat ontdekte is nog geen wetenschapper de hemelpoort tegen gekomen .ook dat sprookjes is achterhaald op een paar dorps idioten naa

  1. AS210854

   👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

 5. Xyz1234

  Op dezelfde manier wordt bericht over corona. Er zijn afspraken gemaakt met de grote mediaconglomeraten. Event 201 is hier een sprekend voorbeeld van. Zoek dat maar eens op. Dit lijkt niet op propaganda. Dit is propaganda.

 6. plakband

  Extreme weersituaties worden vooral veroorzaakt door een instabiele atmosfeer.
  Het afgelopen decennium zijn meer dan dertig miljoen windmolens geplaatst.
  En jawel, deze zorgen voor déstabilisatie van de atmosfeer.
  Door het paniekerig bijbouwen van windmolens (big bussiness) wordt de situatie alleen maar verergerd.

  1. vlekkenoplosser

   Wetenschappelijk aangetoond overigens

   Windmolens zijn verantwoordelijk voor veranderingen in de luchtlagen tot zelfs in de stratosfeer. Het vacuum achter een windmolen is zelfs mogelijk de oorzaak van extreme neerslag.

   Linken niet geplaatst want de strónt vlé®k erkent de sites toch niet

 7. M. Brandenburg

  Het gaat hier veel verder, journalisten worden nu geïnstrueerd om te liegen, immers kijken we naar de data dan zien we juist veel minder, Orkanen, tornado’s en ander (extreem) weer dan in het verleden. Als we iets kunnen vaststellen met de data in onze handen dan is het dat het nu heel veel beter is dan in het verleden. De winters die warmer zouden worden zijn weer teruggekeerd naar normaal, er valt weer steeds meer sneeuw in de winter, sterker nog ook winters elders worden kouder en begint er sneeuw te vallen in warmere lokaties, iets dat in het verre verleden ook al regelmatig gebeurde maar even verdwenen was. Temperatuur zit al meer dan 20 jaar in een pauze en weigert te stijgen en over de laatste 6 jaar zien we zelfs een daling. De pauze duurt nu bijna net zolang als de periode van opwarming waar de mens zogenaamd verantwoordelijk voor is maar waar maar geen bewijs voor wordt gegeven.

  1. Emile Takma

   “immers kijken we naar de data dan zien we juist veel minder, Orkanen, tornado’s en ander (extreem) weer dan in het verleden.”

   Welke data heeft u geraadpleegd?

   1. Flengan

    De zuiger zuigt.

   2. vlekkenoplosser

    domme vraag strónt vlé®k , als je de zuivere data krijgt erken je de data niet !

    strónt vlé®k is een stemmingmakertje pur sang

    1. Flengan

     @Vlek: Uiteraard komt er niets fatsoenlijks uit de schlemiel.

  2. usb3.0

   Men is in paniek omdat men door nieuwsgierigheid elke vierkante nano microbe wil kunnen meten, daar kun je hele volksstammen mee in de maling nemen

 8. Fatsoen74

  Is een fase net als vroeger de Zure Regen.

  Een dijkbreuk die driekwart van Nederland laat onderlopen is koren op de molen van de klimaatfanaten.

  Genderneutralen verzuipen, de BLM vlaggen nog net samen met de regenboogvlag boven water.

  De immigranten bouwen ons land dan weer netjes op.

  Admiraal Frans overleeft in Zuid-Limburg dat ligt een stukje hoger en voert fijn de Green Deal uit.

  Build Back Better is een feit. Sylvana Simons minister president.

  Links regeert, Rechts crepeert.

  🙂

 9. Beukman

  Raast er ergens een bosbrand? Klimaatverandering. Overstroming in Limburg? Klimaatverandering. Een keer sneeuw in de zomer? Klimaatverandering! Allerlei weersomstandigheden die ook maar iets buiten de norm vallen, moeten in Ierland gekoppeld worden aan klimaatverandering. Regelrechte waanzin!

  aldus WW.

  Eén zo’n gebeurtenis kan statistisch moeilijk worden gekoppeld aan klimaatverandering. Alle tezamen uiteraard echter wel. Vrijwel alle geleerden zijn het daar over eens.

  1. Flengan

   “Vrijwel alle geleerden zijn het daar over eens.”

   Een leugen blijft een leugen, zelfs als alle geleerden het over oneens is. Rattengif bestaat voor 99% uit heerlijke haver, daarom zijn domme proefkonijnen er ook zo gek op.

   1. Beukman

    Een leugen blijft een leugen, zelfs als alle geleerden het over oneens is. (sic)

    aldus de flaptrоl.

    Dat over een theorie vrijwel alle geleerden het eens zijn maakt het nog geen waarheid, maar zeer plausibel wordt deze theorie hierdoor wel.

    1. Flengan

     Onzin van Emile’s sufgerukte rugridder.

    2. Harry Haller2

     Alle geleerden in de middeleeuwen waren er ook van overtuigd dat de zon om de aarde draaide.

     De vele tegengeluiden die er zijn inzake de klimaatverandering (ook van gerenommeerde wetenschappers) worden weggewuifd als onzinnig en niet ter zake doende.

     Voorbeeld: geologen hebben overduidelijk aangetoond dat in het verleden het CO2-gehalte steeg NA/DOOR mondiale opwarming en er niet aan vooraf ging (dus geen oorzaak was).

    3. usb3.0

     Vrijwel alle geleerden die bewezen hebben dat er niet zo heel aan de hand is zeggen dat er niet zoveel aan de hand is, vrijwel alle geleerden!

     1. Flengan

      @USB: Week en slap natuurlijk, een leugen blijft een leugen.

     2. usb3.0

      Klopt en halve waarheden zijn hele leugens.

     3. Flengan

      @USB: Hoe ze het doen? Beginnen met een (vorm van) leugen en dan het verhaal compleet maken.

      Efeze 5:11

     4. usb3.0

      🥸

    4. vlekkenoplosser

     1 onderzoek dat onomstotelijk verband legt tussen de mens , klimaatverandering en CO2 uitstoot bukhol !

     1 maar hufter , dus geen hufterig onderzoek met 10 x mogelijk , waarschijnlijk of we zien geen andere mogelijkheid .

     Slechts 1 onderzoek die de verbanden onomstotelijk aantoont.

     kom linkse wappies jullie kunnen het. Probeer gelijktijdig de belachelijk kreet “klimaat neutraal of klimaattransitie “even uit te leggen sprookjesvertellers

     1. Beukman

      Probeer je betoog eens in helder Nederlands te formuleren, Vlekkie. Hier valt geen touw aan vast te knopen.

     2. Flengan

      Aldus de pruttelende bejaarde.

  2. vlekkenoplosser

   bukhol koppelt een idioot die zijn peuk wegschiet in de droge natuur aan klimaatverandering. bukhol is dan ook een idioot

   1. usb3.0

    Ssshht ik noem dit soort nieuwe hïtlertjes maar niet te hard zeggen hoor

    1. september

     Dit is de domste uitspraak van de dag,jullie blijven zelf grote idioten met de vlekkenoplosser!!!

     1. ElGuapo

      Tikte Spermtember terwijl Beukmannetje achter hem plaats nam.

 10. Wally

  En dan zegt men nog dat humor niet meer bestaat…. de humorloze extreemslinkse kerkjes zorgen onbedoeld voor humor door dit soort idiote acties. Ze hebben niet door dat steeds meer mensen al dit gezanik spuugzat worden of allang zijn, dit gaat op hun lege hoofdjes terugkomen als een boemerang…..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.