Italiaanse rechter leest Nederland de les: ‘Jullie hebben geen idee waar een maffioso toe in staat is’

De Italiaanse rechter en openbaar aanklager Nicola Gratteri is helemaal klaar met het zwakke beleid van Nederland (en Frankrijk en Duitsland) wat betreft de georganiseerde misdaad. De autoriteiten in ons land, zegt hij, “hebben geen idee wat een maffioso, een zware crimineel, daadwerkelijk is, en waar hij toe in staat is.”

Gratteri is een bekende maffiabestrijder in zijn eigen land. Zo is hij verantwoordelijk voor de zaak tegen maar liefst 350 leden van de ‘Ndrangheta. Hij weet dus waar hij het over heeft.

Omdat hij zoveel kennis van zaken heeft kan hij stellen dat Amsterdam en Rotterdam (evenals Antwerpen, trouwens) “‘logistieke parels” zijn voor de georganiseerde misdaad. Met name wat cocaïne betreft zijn deze drie havensteden “uiterst interessant” voor maffioso van alle achtergronden.

De georganiseerde misdaad, zegt Gratteri ook, is maar wat graag bereid om grof geweld te gebruiken. Daarbij gaat het dan niet om “‘een drugshandelaar hier of daar,” maar echt om “consequente ondermijning van het systeem.”

Nederland moet heel veel veranderen, zegt hij, om de strijd tegen de georganiseerde misdaad in het voordeel van de vreedzame burger te beslechten. Misschien wel het belangrijkste? Er moeten zwaardere straffen worden uitgedeeld. En ja, de manier waarop die straf vervolgens geïmplementeerd wordt moet ook anders. Zo geven zware criminelen er nu de voorkeur aan vast te zitten in Nederland of Duitsland in plaats van in, zeg, Italië. Waar ze daadwerkelijk lijden in de gevangenis.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het zijn voor Nederlandse begrippen natuurlijk ongekende ideeën: zware criminelen harder straffen?! Maar dat is hartstikke zielig!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

45 reacties

 1. vlekkenoplosser

  klopt , de deugmenschen hebben geen idee hoe berekenbaar mensen zijn.

  Pappen en nathouden heeft ons gebracht waar we nu zijn. Hadden we in Amsterdam een top 600 draaideurcriminelen spreekt men nu inmiddels van een top 1500

  1. Brenda Welsh

   Is het niet “onberekenbaar” ?

   1. vlekkenoplosser

    nee strónt vlé®k het is berekenbaar

    men berekent vooraf de risico’s van de daden taalnazi !

  2. Freba

   In 1978 hadden “we” 300 draaideurcriminelen. Niets aan doen. Komt vanzelf goed. Maar niet heus. De voormalige Heineken ontvoerders trokken in hun jeugd Duitse toeristen van hun Zundapp’s af, richting Zandvoort. Rapportje Jeugdpolitie Overtoom en weer heengezonden.

 2. halo1

  Een mooie taak voor het nieuwe kabinet, voor de VVD: stoppen met de linkse naiviteit (=een vorm van domheid) van “de mens is goed”:stoppen met de pardon-cultuur, snoeiharde, intimiderende straffen, intimiderende bajessen, niks “‘inclusiviteit”, wat mij betreft: doodstraf terug. Het mag/moet wat kosten…

  1. Emile Takma

   Het pleidooi van een primitieve barbaar. Gelukkig behoren mensen als halo1 tot een onbeduidende minderheid.

   1. Nostradamus

    Ga lekker in Italië wonen. En snel, dan kan je misschien nog juichen om een paar ‘volwassen’ mannen die achter een bal aan rennen.

   2. halo1

    Dat kan je wel vinden, maar jij hebt dus geen oplossing, behalve een linkse softie-non-oplossing. Het is net als met een muizenplaag.. helaas helpt hier alleen totale meedogenloosheid.. of anders: (laffe) acceptatie.

   3. usb3.0

    tamil is het type die graag in iemands reet kruipt en daar een kopje thee drinkt, vergis je niet hoor dit soort slapjanussen bestaan echt

   4. ElGuapo

    Ah nog een barbaar!
    Dan ben ik dus niet alleen meer…vooruitgang!

  2. Brenda Welsh

   En wie wordt de inquisiteur, de beul?

  3. Harry Haller2

   Eens, halo1. Stoppen met resocialisatieprojecten, ‘verzachtende’ omstandigheden, ontoerekeningsvatbaarheid en aanverwante linkse prietpraat.

   Mensen die vreselijke misdaden begaan, hebben hun toegangskaartje tot het leven verspeeld en moeten vreselijk gestraft worden. Daartoe behoort zeker de doodstraf.

  4. Magyar

   Hear hear, volkomen mee eens.

  5. Spoetnick

   halo1, ik ben het met u eens. Doodstraf herinvoeren. Kwestie van tijd.
   Een maatachappij die zijn (menselijke) rotzooi niet weet op te ruimen blijft achter de feiten aanrennen.

 3. DubbelZout

  Er zit een onlangs onherroepbaar veroordeelde crimineel in de 2e kamer die altijd schreeuwt om zwaardere straffen
  Ik zou zeggen, geef zelf het goede voorbeeld

  1. vlekkenoplosser

   Wijnand Duyvendak is al opgestapt zo ook sign varma.

   hebben herenbaantjes uit het zicht van de camera’s

 4. Branzino

  Deze meneer Nicolà Gratteri kent de Nederlandse situatie onvoldoende om dergelijke uitspraken te doen. Nederlandse straffen zijn hoger dan Italiaanse en in Italië komen zware criminelen bovendien vaak weg zonder ook maar een dag gevangenisstraf.

  Hij beweerde bovendien dat de situatie met de maffia in Amsterdam erger is dan in Napels. Dan kent hij Amsterdam niet of Napels is hem onbekend of, nog erger, hij kent beide steden niet. Ik ken Napels redelijk van binnenuit (heb er vrienden), Amsterdam ook (ook vrienden en een tijdje gewoond). Ik zal in Napels nooit in mijn eentje door een onbekende buurt lopen, terwijl ik daarmee in Amsterdam geen enkele moeite heb.

  Gratteri zegt ook dat het afluisteren van telefoons in Nederland veel moeilijker is dan in Italië. Dan is hij die zeer succesvolle wereldwijde actie van kortgeleden vergeten, waardoor mobiele telefoons langdurig werden afgeluisterd en heel veel criminelen zijn opgepakt. Onder de deelnemende landen was Nederland, Duitsland en veel andere landen. Welk land deed niet mee? Inderdaad, Italië.

  1. ikweetwatikwil

   Als het Branzino niet bevalt , heeft de ander er geen verstand van. Branzino heeft overal vrienden die hem op de hoogte houden. Branzino is een belangrijk man. Hou daar rekening mee.
   Ook ik ben wel eens in Napels geweest , veel criminaliteit. Toen Amsterdam nog leuk was, kwamen we er regelmatig. Maar het leuke voor de Nederlandse toerist is er af. Daar vinden ze haast dagelijks doden. Maar daar is Branzino aan gewent.

   1. Branzino

    @ikweetwatikwil
    En ik zou niet wegblijven uit Amsterdam. Als je niet in het topseizoen gaat, is het er nog steeds erg leuk met veel te bekijken. En het is er gewoon veilig op straat, net als bijna overal in Nederland. Je vind er in elk geval niet haast dagelijks doden, want in heel Nederland zijn dat er rond de 125. In Italië is het overigens net zo veilig, behalve in Napels e.o. dan.

    1. vlekkenoplosser

     blabla bladieblablabla

     1. Branzino

      @vlekkenoplosser
      Ik wist het, je laat me nooit in de steek. Jouw reacties zijn een baken gedurende dag en een voortdurende uitnodiging aan mij om te blijven reageren. Dank, dank, en ga alsjeblieft zo door.

     2. vlekkenoplosser

      blabla bladieblablabla

     3. Branzino

      @vlekkenoplosser
      Ja, heerlijk. Nog een keer en ga vooral door! Ik hou van aandacht, ben bijna verslaafd. En als jij die aandacht geeft, kan mijn dag zeker niet meer stuk.

 5. AS210854

  Dat krijg je als je niet nederlanders boven je eigen bevolking gaat verheven. 🤮🤮🤮

 6. Aborifa

  De rechtsstaat legt het af tegen de georganiseerde misdaad. Het is een asymmetrische strijd. Geef de opsporing meer bevoegdheid en middelen.
  Wellicht is zwaarder straffen een goed middel tegen de knechtjes, hoewel die altijd wel weer zwichten voor het geld.

 7. AidemediA

  Dank redactie, dat u mijn bijdrage niet plaatst.

  1. Emile Takma

   AidemediA, de redactie pleegt niet inhoudelijk op artikelen te censureren en als ze dat doen doen ze dat in de vorm van een ban.
   Ze hanteren echter een wonderlijk woordfilter waardoor sommige bijdragen niet doorkomen. Woorden als h.o.e.r, l.u.l, contr.le en internetadressen komen niet door het filter. Ook namen van concurrerende websites worden geweigerd.
   Je gebruikte dus ergens een ‘fout’ woord.

 8. Monty

  ”ongekende ideeën: zware criminelen harder straffen?! Maar dat is hartstikke zielig!”

  Misschien zouden we de gebruikers van de narco middelen ook verantwoordelijk moeten stellen.

  Zij bezorgen de criminelen immers miljoenen waar zij luxe van leven.
  Zij zijn het echte probleem van alle ellende alleen voor hun genot.

  1. usb3.0

   Er zijn er die dit willen legaliseren, dus mensen bewust aan druks laten zodat de staat er een graantje van meepikt, alles voor de staatskas, hoe ziek is ons land eigenlijk?

 9. RvdBe

  Italiaanse rechter: wij als NL zijn niet geïnteresseerd in criminaliteit/veiligheid van de eigen mensen, wij zijn geobsedeerd van spuiten zetten, PFAS, stikstof, boeren weg treiteren, CO2 gebral en van het gas afgaan.

  1. Dwight Tralee

   Oh Yes! En de uitzending van RTL Boulevard ? De veiligheid ligt ons wel degelijk na aan het hart. Die wordt geschrapt.

   1. usb3.0

    dwightje is een beetje dom

 10. Lefty

  Die Nicola Gratteri lijkt verdacht veel op Marlon Brando, of beeld ik me dat maar in??

  1. usb3.0

   Madam Tussauds!

   1. Vanduinen

    MadamE Tussauds?

    1. vlekkenoplosser

     Geweldige toevoeging ! Een echte meerwaarde

 11. 56RdK

  Tja, die Italiaanse rechter heeft dan wel helemaal gelijk, dit is en blijft Nederland.

  Waar een gedetineerde zijn of haar criminele zaakjes gewoon vanuit de gevangenis kan voortzetten, want recht op…
  Waar de politie c.q. marechaussee wegens allerlei achterlijke wetgeving geblinddoekt en met de handen op de rug moet functioneren, waar één stap teveel van hun brengt ze al voor het gerecht,
  Waar één verkeerd ingevulde datum vrijspraak oplevert voor de crimineel, hoe zwaar zijn misdaad ook was,
  Waar ook (meervoudige) moordenaars in plaats van levenslang recht hebben op een verkort einde van hun detentie, waardoor de vrijheid hun wacht. (Want levenslang is niet humaan, levenslang hebben de nabestaanden, da’s geen punt!)
  Waar gestoorden meerdere keren mensen kunnen doodrijden voordat hun auto wordt ingevorderd,
  Waar ook zware misdaden beloont worden met taakstraffen of foeigesprekken, waarvan de nutteloosheid allang is bewezen.

  Kortom, waar de crimineel zielig is en het slachtoffer dader.
  Dat is Nederland!
  zen.

  1. Branzino

   @56RdK

   Een paar correcties of aanvullingen op jouw stellingen, want zo slecht gaat het hier niet:
   * Waar een gedetineerde zijn of haar criminele zaakjes gewoon vanuit de gevangenis kan voortzetten, want recht op…: Dat komt in Italië nog veen vaker voor en wel zo extreem dat het wereldwijd als nieuws wordt gebracht.

   * Waar de politie c.q. marechaussee wegens allerlei achterlijke wetgeving geblinddoekt en met de handen op de rug moet functioneren, waar één stap teveel van hun brengt ze al voor het gerecht,: dan is het wel frappant, dat de po;litie in NL ondanks de beperkingen de laatste jaren toch een paar bekende misdrijven heeft kunnen oplossen. De aanvallers van De Vries werden binnen een uur al gepakt dankzij allerlei technische voorzieningen waar het publiek het bestaan niet eens van vermoedde. En dan die mobiele telefoons, kort geleden, met heel veel arrestaties. Taghi is een mooi voorbeeld, Holleeder, etc., etc.

   * Waar één verkeerd ingevulde datum vrijspraak oplevert voor de crimineel, hoe zwaar zijn misdaad ook was,: gelukkig moeten rechters zich ook aan de voorschriften houden, zodat er geen willekeur ontstaat. Dat is in alle rechtstaten, ook Italië, niet anders. Ge3luykkig komt het niet zo heel vaak voor, dat onbenullige foutjes iemand volledig vrijspreken.

   * Waar ook (meervoudige) moordenaars in plaats van levenslang recht hebben op een verkort einde van hun detentie, waardoor de vrijheid hun wacht.: Nederland is één van de weinige landen in de EU waar levenslang nu ook echt levenslang is. Dat was vanaf de invoering punt van kritiek vanuit Brussel, maar werd niet veranderd.

   * Waar gestoorden meerdere keren mensen kunnen doodrijden voordat hun auto wordt ingevorderd,: dat is nu van één geval bekend. Elk ander land kent zulke uitwassen, helaas.

   * Waar ook zware misdaden beloont worden met taakstraffen of foeigesprekken, waarvan de nutteloosheid allang is bewezen.: Nee hoor, juist het beperkte nut van langdurige gevangenisstraffen is door wetenschappelijk onderzoek vaker aangetoond. Bovendien worden zware misdaden in Nederland ook echt heel zwaar gestraft. Nederland loopt wat dat betreft voorop.

   1. vlekkenoplosser

    blbla bladieblabla van malle pietje , meer onzin is waar volgens de tról

 12. 56RdK

  @Branzino, verdiep je eens écht in de langgestraftepolitiek, zou ik adviseren. En ten aanzien van mijn overige punten zou dat ook heel verstandig zijn.

  1. Branzino

   @56RdK
   Vertel, waar heb ik ongelijk, want ik leer graag wat bij. Met deze reactie van jou kan ik helemaal niets.

   1. vlekkenoplosser

    blabla bladieblabla

    1. Branzino

     @vlekkenoplosser
     Dank! Zo wordt het tenminste duidelijk. Eigenlijk is het dus helemaal niet zo moeilijk allemaal, als iemand het maar even rustig wil uitleggen, zoals jij nu. Dan begrijp ik het ook. Dank, dank!

 13. 56RdK

  langgestraftenpolitiek

 14. Wally

  Ojee! Weet die meneer wel dat in dit land ALLEEN de linksche gutmensch-mening geldend is? (Daardoor zitten we trouwens nu allang met die ellende… maar dat terzijde).
  Wat gaan de slinkse stoottroopers nu doen? De Italiaanse ambassade bestormen maar? Want iedereen mag een mening hebben, maar dan natuurlijk alleen de linksche mening, want anders volgt het o zo bekende riedeltje…. je bent racist, fascist, ondemocratisch. (Gotspe…..). En dan volgt het door links al-tijd goedgekeurde geweld, zolang het maar in hun vieze straatjes past.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.