Kabinet stelt weinig prioriteit aan oplossen woningnood: ‘Vergunningen Lelystad Airport belangrijker dan woningbouw’

De afgelopen verkiezingen kwam de VVD met de slogan ‘Bouwen, bouwen, bouwen’ aanzetten. Na het zojuist gepubliceerde wob-verzoek weten we wat dit betekent: het kabinet Rutte III zette alles op alles om de vergunningen voor Lelystad Airport door te drukken, waardoor de woningbouw geen prioriteit meer werd in de regio. Het is niet gek dat de woningprijzen door het dak schieten met dit kabinet. 

Uit een wob-verzoek, gedaan door EenVandaag, blijkt namelijk dat minister Cora van Nieuwenhuizen vorig jaar enorm veel druk heeft uitgeoefend om de vergunningen voor Lelystad Airport rond te krijgen, door haar actieve bemoeienis werd de woningbouw op een lager pitje gezet. De prioriteit van het kabinet lag bij het vliegveld.

Terwijl de vliegindustrie door de coronacrisis in elkaar donderde en Schiphol het financieel enorm zwaar heeft, dacht het kabinet dat het alsnog een goed idee zou zijn om van Lelystad Airport een prioriteit te maken. Door een uitspraak van de Raad van State, twee jaar terug, had het project voor de luchthaven ineens wél een vergunning nodig. In plaats van dat het kabinet moeite deed om de woningbouw in de regio een handje te helpen kozen ze voor actieve bemoeienis bij het vliegveld.

Uit de openbaargemaakte documenten blijkt dat het vliegveld de status ‘topprioriteit’ had gekregen. Naast dat de luchthaven een belangrijk punt voor minister Van Nieuwenhuizen was, bleek ze ook bereid te zijn om de regels aan haar laars te lappen. Een ambtenaar van haar gaf haar het advies om niet alle regels wat betreft de stikstofvergunningen toe te passen: “U heeft de bevoegdheid om deze bijdrage van 30 procent niet toe te passen”.

Alleen bij het ministerie van Landbouw, waar CU-minister Carola Schouten aan het hoofd staat, was er kritiek te horen op de vliegveldplannen. Sommige topambtenaren vreesden voor bepaalde “beeldvorming”. Ze waren bang dat het doordrammen van de vergunning kwaad bloed zou zetten richting Nederlandse boeren: ‘In de media kan het beeld ontstaan dat ruimte uit de landbouw naar de luchtvaart gaat. En dat terwijl de luchthavens niet op volle capaciteit opereren’.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Deze ambtenaren hebben het uiteindelijk bij het juiste eind, het kabinet heeft wél heel veel moeite gedaan voor een vliegveld, maar Nederlandse boeren en de woningbouw konden bij lange na niet reken op zo’n proactieve houding van het kabinet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. vlekkenoplosser

  Zolang de rubberbootjes gehuisvest worden maakt het de politiek geen donder uit dat je kinderen tot hun 30ste thuis moeten inwonen.

 2. ElGuapo

  Als dat vliegveld nu gebruikt gaat worden voor terugsturen naar land van herkomst vind ik dat vliegveld een goed idee.

  1. Cootje

   +++++++++++ en een haven er bij maken voor de terugkeer per bootje wel van de zelfde kwaliteit anders is het te duur .

 3. Bes Tolen

  De nationale productie en nog meer de dienstverlening is onnodig afgesteld op massa immigratie en allochtonie. Denk ook aan het uit de hand lopen van sociale woningbouw en onderwijs en sociale zaken. En het in standhouden en uitbreiden van minderwaardige arbeid hier te lande. Dat kan regering en regeringspartijen niets verdommen als ze maar de achterban kunnen vergroten met immigranten en kunnen voldoen aan eisen van in wezen onderwereld organisaties. In Nederland wordt zeker met miljarden euro’s subsidie per jaar productie gestimuleerd, die we hier niet nodig hebben maar wel onnoemelijk het milieu vervuilt. Dat telt dan blijkbaar niet. En al helemaal niet bij die kloten milieupartijen van links. Een voorbeeld is de sierbloementeelt. Eerder 600 miljoen euro subsidie per jaar en nu de productie aanmerkelijk is uitgebreid, ook naar andere provincies, zullen we wel op het miljard euro zitten. Het hele wanbeleid kost natuurlijk onnodig miljarden euro’s per jaar. De infrastructuur van het land wordt opgeofferd voor de immigratie, die sinds jaar en dag wordt opgedrongen. De werkelijke behoefte van het land is als dat goed wordt overdacht nihil. De werkelijkheid is ook, dat de immigratie over tientallen jaren er elk jaar zwaar geld bij kostte.

  1. Emile Takma

   Het valt me op dat zelden iemand op het bekrompen gewauwel van Bes Tolen reageert.

   Ik ga dat ook niet meer doen.

 4. Cootje

  Hoe zou iemand aan de landelijke bijnaam komen Pinokkio , maar de Nederlander in het algemeen wil er door genaaid worden , loze beloftes draaien en met de wind mee heeft in 10 jaar van zijn bewind Nederland tot een bananen republiek gedegradeerd , nummer ÉÉN positie export narcotica in Europa , geen een meer goed functioneerde instelling , als het UWV CBR de belastingdienst, halvering in bezettingen onderwijs , politie , douane , leger , banken die kunnen witwassen zonder individuele strafvervolging , Groningers aan het gas laten leggen , de grootste woningnood in de na oorlogse jaren creëren , en deze onbetrouwbare hond kunnen ze niet sensibiliseren het is net een rat die de kunst van overleven uitstekend verstaat , maar een spoor van vernieling achter laat

  1. Brenda Welsh

   I like banana’s, baked or in a shake. Perfect living a country like that. 😋

 5. Bes Tolen

  Taktam. Als ik het te zeggen had dan was u de pineut. Dus prijs u gelukkkig dat ik het nooit te zeggen krijg en u de bek niet wordt gesnoerd. Erger zou ik het evenwel niet maken.

 6. 56RdK

  Coraatje met haar rood gestifte lipjes wacht na haar ministerschap een topbaan bij een van de betrokken partijen, wedden?!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.